Last news in Fakti

31 Май, 2024 14:12 3 236 12

Втори мост на Дунав при Русе, коридор №8, жп връзка между Егейско и Черно море: Кои са големите проекти в инфраструктура

  • инфраструктурни проекти-
  • коридор №8

С европейско финансиране приоритет е завършването на модернизацията на жп линията София-Пловдив-Бургас и жп връзка между България и Северна Македония, каза Георги Гвоздейков

Втори мост на Дунав при Русе, коридор №8, жп връзка между Егейско и Черно море: Кои са големите проекти в инфраструктура - 1

Трябва да осигурим „бърза писта“ и да променим бавните административни процедури, които стопират почти всички големи инфраструктурни проекти в транспорта. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на Форум за свързаност 2024 г., който се провежда в Бургас.

По думите му България не е по-назад от другите европейски държави по отношение на строителството, но не са малко случаите, в които заради окомплектовене на документи и разрешителни се получава забавяне от няколко години, което е недопустимо, поясни Гвоздейков.

Вторият мост на Дунав между Русе и Гюргево ще бъде включен в основната европейска транспортна мрежа и новия приоритетен коридор „Балтийско море – Черно море – Егейско море“, с разширение до Украйна и Молдова, съобщи Георги Гвоздейков. Коридорът ще осигури връзка между трите морета и ще развие комбинираните товарни и пътнически транспортни потоци.

„В контекста на променената геополитическа обстановка, е необходимо заедно с Румъния и Гърция, да работим активно за подобряване на шосейната и железопътната свързаност в посока Север – Юг, което да даде възможност за бързо и сигурно преминаване на очаквания голям по обем трафик. Нашата цел е също да направим връзка между гръцките пристанища на Егейско море и българските черноморски портове посредством железопътен транспорт. Това ще осигури алтернатива на маршрута през Босфора“, каза още министърът.

Георги Гвоздейков посочи, че транспортната свързаност е един от най-важните елементи на интеграцията. По думите му, коридор 8 ще има значителна роля за свързването на Черно и Адриатическо море, като пристанището в Дуръс ще служи като стратегическа връзка между италианските пристанища на Адриатика и българските пристанища на Черно море.

С помощта на европейско финансиране приоритет е завършването на модернизацията на жп линията София-Пловдив-Бургас и напредък на жп връзка между България и Северна Македония, каза транспортният министър. Други големи инфраструктурни проекти по направлението на коридор №8 са завършването на съоръжения по жп линията Карнобат – Синдел, както и изграждане на жп връзките до летищата в Пловдив и Бургас.

Форумът се организира от Фондация Конрад Аденауер България. В събитието участваха Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България, Мария Габриел, Европейски комисар за иновации, изследвания, култура, образование и младеж (2019-2023), Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017), Димитър Николов, кмет на община Бургас


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    18 2 Отговор
    Ако пак ме изберете ще ви направя три моста на Дунав и завод за електромобили.Честна Пионерска
  • 2 Гвоздейков

    18 1 Отговор
    гвоздей не е забил , мост ще правел ?
  • 3 Ганьо

    5 0 Отговор
    Ганев пак си пише активи, на чужда пита...
  • 4 голям срам е

    11 0 Отговор
    Гвоздейков не му стигат пероните за да си закове ковчега , а тръгнал мостове да прави !!
  • 5 бандера

    7 8 Отговор
    Докато България се управлява от Москва, коридор 8 ще бъде само на хартия! Вучич нареди на Буда Методиевич да гласуваме "въздаржал се" резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница!
  • 6 припомням

    7 0 Отговор
    един обещаваше 2 моста и 5 тунела
    А един друг щеше да лети в космоса с човек от луната
    Избори идат - мислете...
    да не ни загубят още 3 години от живота

    Коментиран от #7

  • 7 Ами сега

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "припомням":

    Българина най мрази да мисли, затова не ходим и да гласува. Ако не беше така досега сто пъти да сме стигнали и задминали Гърция или поне останалите от Източна Европа.
  • 8 Дернев

    1 4 Отговор
    Както винаги добри намерения, но лоши изпълнения в смисъл 7ъчетаване на интересите. Например шосейната и железопътната свързаност в посока Север – Юг, е с изключителна важност за Балканите и целият Черноморски район, но не и вторият мост до Русе, след като против БГ интереса в Бс умишлено не се изгражда фериботен терминал, а се говори за дълбоководен контейнерен, който трябваше да функционира в Бс още преди 50-60 години. А не сега, когато след байпаса на Босфора, такива големи кораби няма да влизат вече в Черно море. С вториятмост при Русе и неизграждането на фериботен терминал българските интереси са сериозно нарушени. Тази БГ простотия трябва да бъде прекратена. А сега, на само работят отново за Констанца, но и правят Бг и Бс сериозна цел на руски ракетни атаки. Вторият мост и контейнерния терминал са приоритети за САЩ за борбата им с Русия. А това не е и никога не трябва да става и европейски приоритет.

    Коментиран от #10

  • 9 Бамбука

    0 1 Отговор
    Щом Марчето присъства , няма начин да не успеем да подменим платформата. Бях се затъжил, но ето я в целия и интелектуален блясък, подпомогната от великия мияч на чинии в кухнята.
  • 10 Бамбука

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дернев":

    Явно си добре запознат с движението напред - назад. Север - Юг - добро попадение, но Европейския коридор важен за българските интереси е друг. Колкото до коридор 8-сем, там е наливане на вода в пустинята. Същия беше създаден за други цели. Байпас на Босфора ? Що се отнася до Фериботен комплекс, 50 на 50 , друго трябва да е направлението. И накрая, за да не бъда черноглед - войната няма нищо със стратегическите интереси на България , обсъждани така на този Форум.
  • 11 Пламен

    0 0 Отговор
    Пак Фантастики
  • 12 Демократ

    3 1 Отговор
    Римляните преди 2000 г. са били изградили 5 моста над река Дунав на територията между България и Румъния, защото са знаели,че инфраструктурата е най-важна за държавата. Нашите тъпаци 80 години не могат 2 моста да направят. Единственият мост при Русе ще бъде пречка и проблем, докато управлението на България не се поеме от знаещи и можещи хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове