Last news in Fakti

8 Юни, 2024 09:33 1 195 11

Има вече РНК-ваксини срещу рака на гърдата

  • рак на гърдата-
  • ваксина-
  • конференция-
  • арабаджиев-
  • консулова-
  • йоданов-
  • вероника

Използването на биомаркери, които ни позволяват да изберем най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства за конкретния пациент, е голяма стъпака напред, съобщи доц. Желязко Арабаджиев

Има вече РНК-ваксини срещу рака на гърдата - 1
Снимка: Факти.бг

27 български и 6 чуждестранни лектори представиха новостите в онкологията пред 150 делегати на първата Научна конференция, посветена на съвременното лечение на рака на гърдата. Събитието е лицензирано от Европейското дружество по медицинска онкология и се организира от Института за изследване лечението на рака на гърдата с председател доц. Желязко Арабаджиев, като се продведе за първи път в България. Водещи онколози коментраха пред медиите за „Предизвикателствата и постиженията в лечението и профилактиката на карцинома на гърдата“.

„Ако допреди 15 години имаше дефицит на лекарства, не бяха въведени модерни оперативни техники и качествени апарати за лъчелечение, то сега имаме излишък от лекарства за един и същ тип рак на гърдата, но няма ясно разграничение кое лекарство е по-добро и при какви пациенти. Новостите в съвременното лечение на рака на гърдата са в използването на биомаркери, които ни позволяват да изберем най-ефективното лекарство или комбинация от лекарства за конкретния пациент, е голяма стъпка напред. Сред последните открития в онкологията са РНК-ваксините срещу рака на гърдата. В клинични проучвания се тестват както терапевтични ваксини върху пациенти, така и профилактични ваксини върху жени с висок риск от рак на гърдата, а резултатите са обнадеждаващи“, съобщи доц. Желязко Арабаджиев – началник на Клиниката по медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Токуда“ и председател на Управителния съвет на създадения преди година Институт за изследване лечението на рака на гърдата.

На снимката - Вероника Бенчева, д-р Елиз Тазимова, доц. Желязко Арабаджиев, доц. Ася Консулова, д-р Калоян Йорданов

„Съвременното лечение на рака, включително и на рака на гърдата, е комплексното лечение – обясни доц. Ася Консулова – началник на Клиниката по медицинска онкология на УСБАЛО „Проф. Черноземски“ и председател на научния комитет на конференцията. - Медицината еволюира, всяка седмица и месец. Целта ни е да представим на нашите колеги новостите и те да бъдат въведени рутинно в клиничната практика. Но това, което прави лечението на рака на гърдата съвременно, е неговата комплексност. Това означава, че ракът не се лекува само от онколог, фокусиран върху медикаментозната част от терапията, нито само от лъчетерапевт, нито само от хирург. Комплексното лечение изисква екипност, много специалисти, които да обсъждат и решават коя е най-добрата стратегия за лечение на конкретния пациент във всеки етап от терапията. Комплексността изисква да включим и грижи за психическото здраве на пациента, да вземем под внимание социалния му статус, дали е склонен да се придържа към предписаното лечение. Комплексното лечение е реална практика в много онкологични звена в България, но за съжаление не се прилага навсякъде.“

Поради проблема с липсата на контрол, сертифициране и следване на стандарти в терапията на рака у нас на конференцията в София е лектор и проф. Изабела Рубио – председател на Европейското сертифициращо дружество на експертните центрове за лечение на рак на гърдата (от 2020 г. до 2022 г .).

„В много от съществуващите 45 онкологични клиники в България не се прилага комплексното съвременно лечение на рака. Пациентката попада например на хирург, който ѝ казва, че има нещо в гърдата, че ще го премахне и това е всичко. Не се прави биопсия, нито лъчетерапия, нито химиотерапия. И после тези усложнени случаи стигат до водещите клиники в София. В Швейцария колегите не са нито по-умни, нито по-работливи, но са сертифицирани, следват стандарти и постигат качество в лечението“, обясни опита си лъчетерапевтът д-р Калоян Йорданов – началник на Клиниката по лъчетерапия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който е работил и в Швейцария.

На това как се съобщаваше диагнозата рак преди десет години и сега обърна внимание д-р Елиз Тазимова – председател на организационния комитет на конференцията и онколог в Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. „Преди 10 г. на пациента се съобщаваше набързо диагнозата рак на гърдата, която нерядко звучеше като присъда, но нямаше разяснение какви изследвания и последващо лечение ще се приложат и каква е прогнозата. Днес във водещите клиники разговорът с пациента е обстоен, с разяснения какво ще претърпи в процеса на лечението – лекарствено, хирургично, лъчетерапевтично и др. И този разговор не е еднократен, а се случва регулярно и зависи от динамиката на заболяването. Съвременните терапевтични подходи значително промениха прогнозите за тези пациенти. Удължи се значително не само животът им, преживяемостта, но се подобри и качеството им на живот. Имаме пациенти и в ранни, и в късни стадии на рака, с които се срещаме десетки години напред“, заяви д-р Тазимова.

На брифинга своята пациентска история сподели Вероника Бенчева, която преди пет години е била в четвърти стадий на рак на гърдата с метастази. „Много месеци наред ходех при различни специалисти и всички ми казваха, че е невъзможно да е рак, защото съм прекалено млада. Тогава бях на 34 години и имах дете на 3 години. Но имам фамилна обремененост, моята майка се е лекувала от рак на гърдата и още е жива. Накрая стигнах до столична болница, в която много бързо ми направиха всички изследвания и след няколко седмици имах назначено лечение. Получих и психологическа подкрепа, от която имах силна нужда. Качеството ми на живот беше много добро. Между моите химиотерапии работех, гледах си детето, водех пълноценен живот“, сподели Вероника Бенчева.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шири

    2 8 Отговор
    Ура,другари! Ще воюваме с конкретния рак!
  • 2 лют пипер

    1 5 Отговор
    Днес бил ден на бъщата,а не на гърдата.
  • 3 шам фъстък

    5 9 Отговор
    Анджелина Джоли не искаше никакви химиотерапии и си отряза и двете гърди.

    Коментиран от #6

  • 4 Кеша на Ковид

    24 28 Отговор
    След като с иРНК ваксините увеличиха многократно рака, сега ви предлагат спасение - РНК-ваксини срещу рака. Какъв прекрасен бизнес ?!

    КОГА медиите тук ще уведомят хората за забраната на ваксината срещу Covid, AstraZeneca от ЕС. За признанието на компанията в съда, че лекарството причинява съсирване на кръвта и тромбове... и смърт.

    Коментиран от #10

  • 5 ген. Муфтаджийски

    12 19 Отговор
    От тия по-новите ваксини още по-яко ще се мре.
  • 6 Брат Пит

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "шам фъстък":

    От силикона е. Или за него е всичко.
    Баби със силикон едва ли някой иска да пипа.
  • 7 Нова

    7 12 Отговор
    Уважаеми дами, вашето страдание, разфасоване и ранна кончина е техния бизнес. Трябва да им се организира публично поизтупване. Не конференции. Наглеци долни.
  • 8 превод

    0 0 Отговор
    кенсър колчър
  • 9 Байно

    1 0 Отговор
    Така започна филма “Аз съм легенда” с Уил Смит! 🧐
  • 10 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кеша на Ковид":

    Хей антиваксерчета, след Ковида намаляхте наполовина, ама пак рИвете.
    Ами с тоя рак пак ще станете наполовина !

    Коментиран от #11

  • 11 Иване

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Дате абе кой.те.хване!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове