Last news in Fakti

11 Юни, 2024 15:51 1 463 27

Радев: Позицията на Б9 е всяка държава сама да взима решения дали и как да помага на Украйна

  • румен радев-
  • б9-
  • украйна

Държавният глава подчерта, че към прекратяването на войната има два пътя: единият е чрез мирни преговори, а другият е чрез осигуряването на допълнителни липсващи на Украйна материални, финансови и човешки ресурси от страните от НАТО

Радев: Позицията на Б9 е всяка държава сама да взима решения дали и как да помага на Украйна - 1

Позицията на Б9 всяка държава сама да взима решения дали и как да оказва според възможностите си подкрепа за Украйна е в подкрепа на здравия разум и поставя фокус върху търсенето на решение за постигане на мир чрез преговори, съобразно Устава на ООН. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Рига преди началото на срещата на високо равнище на страните от групата Б9. В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В днешната среща на високо равнище в латвийската столица участват и новите страни членки на НАТО Швеция и Финландия, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавният глава подчерта, че страната ни е била активен участник в подготвителния процес на срещата на върха в Рига, като първоначалното предложение за съвместно изявление, което е включвало задължаване на всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Украйна, е било променено по негова инициатива. „В резултат бе приета позицията всяка държава да решава сама по своя собствена преценка и според собствените си възможности дали и как да помага на Украйна - дали с военна, финансова или хуманитарна помощ“, заяви Румен Радев.

По думите на президента това е стъпка и към преместване на фокуса от търсене на решения на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви и разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир, към търсене на решения чрез преговори, съобразно Устава на ООН. „Затова и подкрепяме в това съвместно изявление подготовката за срещата на върха в Швейцария, която ще бъде трудна и с ограничени очаквания отсега, защото за пълноценни преговори за мир трябва да има представители и от двете страни, но е много важна първа крачка към един бъдещ мирен процес“, подчерта държавният глава.

В отговор на въпрос Румен Радев посочи, че регионалният формат за сътрудничество обхваща девет страни от източния фланг на НАТО и е нормално да има различни виждания до каква степен те да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна и за военното решаване на този конфликт. „Мисля, че трябва да осъзнаваме реалностите. Всички искаме час по-скоро международното право да възтържествува, Украйна да възстанови своята териториална цялост и Русия да прекрати своята агресия, но трябва да отчитаме реалностите, а те са, че Украйна сама няма нито материалните, нито финансовите, нито човешките ресурси да постигне тази цели“, отбеляза президентът.

Държавният глава подчерта, че към прекратяването на войната има два пътя: единият е чрез мирни преговори, а другият е чрез осигуряването на допълнителни липсващи на Украйна материални, финансови и човешки ресурси от страните от НАТО. „Вие как виждате решаването на този голям проблем и постигането на тази цел, която всички искаме да видим? Дали това ще стане с цената на включване на допълнителни материални, финансови и човешки ресурси на страните от НАТО? Вие съгласни ли сте ние да поемем по този път, който води абсолютно неизвестно накъде и с огромен риск за глобалната сигурност?“, заяви още президентът.

Румен Радев подчерта, че срещата на върха на Б9 е изключително важна на фона на продължаващата кръвопролитна война в Украйна и с оглед на подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Тази година срещата на върха на Б9 обаче е по-различна, тъй като за първи път няма да има обща декларация на всички участници, а само изявление от съпредседателите Полша и Румъния, и домакина Латвия, защото няма постигнат пълен консенсус по текста на съвместна декларация по отношение на различните виждания как да бъде постигнат изход от кръвопролитната война на Русия срещу Украйна.

Румен Радев посочи също така, че България ще продължи да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО. Тази година страната ни достига и заложените 2 процента от своя брутен вътрешен продукт разходи за отбрана. „Най-накрая парламентът прие изготвената отдавна амбициозна програма за модернизация на Въоръжените сили и очаквам българската отбранителна индустрия да намери по-широко място в тази програма за модернизация“, посочи държавният глава. Президентът призова също така в процеса на модернизация на Въоръжените сили да се внедряват много повече системи, които да допринасят за включването на силите и средствата в единно информационно пространство и за повишаване на оперативната съвместимост с нашите съюзници. „Само с общи усилия може да противостоим на всякакви предизвикателства и да гарантираме нашата обща сигурност“, посочи още президентът Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 5 Отговор
    Когато НАТОвска държава се намеси- тя сама решила така❗
    Ако Русия отговори и стане НАТОпорчено - НАТО помагайте ние сме НАТО🥸
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    18 3 Отговор
    Русев удържа, за разлика от сервитьорката Главчев!
  • 8 Бамбука

    9 28 Отговор
    Явно Радев живей в друг свят и не чува какво искат руснаците, а то е пълен разгром и заличаване на държавата Украйна. Как тогава и какъв мир ще бъде сключен ?7
  • 9 Майна

    7 2 Отговор
    Пфу..
    Натовски служител..
    Що не кажеш ,че ти подписа всичко, което изискваха от ,,Букурещката девятка,, във Варшава, сега пак същите са в и привикали ! Орбан тогава не отиде и не подписа!
    Как се наричат такива хора ?
  • 10 инж. Ганчо Илков

    5 20 Отговор
    С една Дума, Мир с признаване на Реалностите. Тоест, завзетите Украински Територии да станат Руски. Това иска и Путин. С тази Разлика, че първо бяха чути Думите казани от Путин, а след това се Припяват от Радев. Когато Зеленски отправи Питане към Радев - Каква Позиция би Заел, ако Путин завземе Българска Територия. Радев отговори с изчервяване и Мълчание. На Чужд гръб, сто тояги са малко. Жертвите и Разрушенията в Украйна, дори и при Мирно Приключване на Войната, ще до много допълнителни Жертви в Резултат на Отмъщение. Просто Режимът на Путин трябва да бъде изхвърлен в Историята, а Новото Руско Правителство да Поднесе Извинение и Заплати Репарации на Украйна. Радев, вече си Изгради Визия на Поддръжник на Диктатрссия Режим. Повече в България, никога такъв Президент.

    Коментиран от #20

  • 11 Майна

    14 4 Отговор
    Днес САЩ обявиха , че официално се разрешава да се въоръжи нацисткия ,,Азов,,!
    Радев, за какво говорим?!
    Кого ще поддържаме ние?!
    Отвратен съм от теб!!!!!
  • 12 ооооо

    3 5 Отговор
    Радев още малко ще изкара България независима държава. А и още нещо, Президентът не е държавен глава а организиран настойник на колонията РБ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 сусо

    13 4 Отговор
    Браво на Българският Президент! Време е да се сложи край на тази война!
  • 15 Сила

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "татар":

    Избърши си ду... пето..

    А, то било устата ти...

    .?
  • 16 Майна

    6 1 Отговор
    Орбан пак не отиде!
    Ама ,,пудел,, като Радев е там! Той подписа, че сме първа линия и всичко, което изискват НАТО!!!
    ЕТО и сега , днес!
    ,,Рига не са представени от президентите си Словакия и Унгария, като на срещата в Рига присъстват посланиците на двете страни. ,,
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Майна

    7 0 Отговор
    Селски кариерист- затова каза, че при участие на една от страните на Алианса се задейства чл.5!
    Защото е подписал, че ще сме първа линия!
    Що Орбан каза, че няма да участва..!!!
    Кого лъжеш ?!
  • 19 Дернев

    4 3 Отговор
    И бай Тошо, лека му пръст, не е говорил такива небивалици, седейки на двата стола. Срам, но къде ли не е.
  • 20 Моряка

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "инж. Ганчо Илков":

    Правилно Ганчо.Но ако Украйна беше държава.А тя не е.Това си е вековно руска територия,временно преостъпана под натиска на САЩ върху пияндето Елцин.Да, ама сега Елцин го няма.Има Путин.А той не пие.Спортува.И си иска откраднатото.И ще си го вземе.Повервай ми, братко Ганчо.

    Коментиран от #26

  • 21 Ако това е така

    5 1 Отговор
    Защо се събираха тогава
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пенсионер

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    Пусни една гола снимка и на Вицето.Тоя не е интересен.Сложи и Червена точка!
  • 24 Оооооооо...

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    Това от снимката оти ми прилича на един от п.сихото на 4-ти километър в София?
  • 25 От това кокаво правиш....

    1 0 Отговор
    От това кокаво правиш.... Зависи колко хора ще те подкрепят!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Българин

    0 0 Отговор
    Слава на Украйна! Слава на Украинската Армия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове