Last news in Fakti

12 Юни, 2024 17:08 1 790 22

Проф. Пламен Киров: Може да има проблем с избора на председател на 50-ото Народно събрание

  • пламен киров-
  • проблем-
  • избор-
  • председател-
  • 50 народно събрание

Друг е въпросът дали тези народни представители, които ще попаднат в парламента, могат да говорят от трибуната на парламента от името на народа. Най-вероятно те ще го направят, но народът не стои зад тях, а зад тях стои твърде ограничен електорат, посочи преподавателят по Конституционно право

Проф. Пламен Киров: Може да има проблем с избора на председател на 50-ото Народно събрание - 1
Снимка: БНТ

Легитимността на 50-ото Народно събрание ще бъде като на последните два парламента - на 48-ото и на 49-ото Народно събрание. Дори и 5% от избирателите да гласуват, институции ще се формират - парламент, може би и правителство. Такива са правилата на демокрацията. Това заяви пред News.bg преподавателят по Конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров.

Той коментира и ниската избирателна активност на изборите, видимо ядосан, че хората не са излезли да гласуват на 9 юни. Всеки пълнолетен гражданин има право да гласува и като не гласува сам се отказва да влияе върху държавното управление. На тези думи се противопоставя аргументът "няма за кого да гласуваме". "Ами като няма за кого да гласувате, създайте си партия тогава бе, като няма за кого да гласувате. Като някои стои вкъщи, дава възможност на друг да реши вместо него", коментира конституционалистът.
Проф. Пламен Киров посочи, че няма проблем от гледна точка на законодателството с легитимността на институциите. Друг е въпросът дали тези народни представители, които ще попаднат в парламента, могат да говорят от трибуната на парламента от името на народа. Най-вероятно те ще го направят, но народът не стои зад тях, а зад тях стои твърде ограничен електорат, посочи проф. Киров. И даде пример - последната партия например, която влезе в Народното събрание "Величие", за нея са гласували под 100 000 избиратели. При тази тенденция на следващите избори може би ще влизат с 50-60 000 избиратели, очаква проф. Киров.
Може да има проблем с избора на председател на 50-ото Народно събрание. Ако не могат да се разберат, ще се пусне в ход машинката на купуване на депутати и ще стигнат до мнозинство, очаква проф. Пламен Киров. "Като не може да се стигне до споразумение, най-вероятно ще се понапазаруват малко депутати и ще се разчита на техните гласове да се поддържа парламентарно мнозинство", коментира той.

Проф. Пламен Киров заяви, че няма никакво основание президентът Румен Радев да бави първия мандат за съставяне на правителство. Президентът е длъжен в едномесечен срок да свика първото заседание на парламента, служебното правителство трябва да подаде оставка и да се стартира процедурата за парламентарно правителство по член 99 от Конституцията. Няма никакво основание за бавене на първия мандат, подчерта конституционалистът.
Проф. Пламен Киров смята още, че всякакви конфигурации са възможни за съставяне на правителство. "Най-големите първи две партии със сигурност ще влязат в кабинета - това е ясно. И като сметнете какъв е общият им резултат, търсене с колко трябва, за да се допълнят до пълно мнозинство, за да бъде гласувано правителство. Това е задачата и вариантите са твърде много", каза проф. Киров.

Според него въпросът е коя ще бъде третата патерица за съставяне на абсолютно мнозинство в 50-ото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочо

    1 1 Отговор
    ШИШИ и Прокопиев са натиснали Вечичие.
  • 2 Мда

    11 2 Отговор
    Гербажиите чакат насоки на Галя от посолството, както християните чакат Благодатния огън
  • 3 честен ционист

    9 0 Отговор
    Няма ама никакъв проблем. ПКП защо мислите, че ще става депутатка?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гальо

    9 2 Отговор
    Какъв проблем? Генерал Наско е готов на всичко, за да е председател. Правителството ще е с ДБ и ДПС.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Нищо подобно. Просто е неугоден на статуквото. Какво виждаш странно в това?
  • 12 Българин

    9 0 Отговор
    "Легитимността на 50-ото Народно събрание ще бъде като на последните два парламента - на 48-ото и на 49-ото Народно събрание. Дори и 5% от избирателите да гласуват, институции ще се формират - парламент, може би и правителство. Такива са правилата на демокрацията." Професоре, ще обясните ли защо в България е прието такова правило, че дори и при нищожна активност от 5% да се сформират институции? Как обслужва политическата класа това правило?
  • 13 Чума

    12 1 Отговор
    Тошко Африкански подкепя Джипко Бибитков, а той от своя страна се коалира с лицето Беевски, заради което напусна парламента и тръгнаха протести, когато Беевски бе посочен от Орешарски за кмет на ДАНС! Помните ли, че Правителството Тиква I дойде на власт И благодарение нападките на Бубутков към Тройната коалиция! Как можело БСП и НДСВ да се коалират с ДПС!? Станишев го затриха затова, че Местан го прегърнал! Сега Беевски управлява смело! Ето, пръв подаде оферта на Евроатлантическите здрави сили в новия парламент, докато победителят Борисов се крие и се чуди какво да прави! Защото той е привикнал да се перчи с пълно мнозинство и послушни коалиционни метреси!
  • 14 хихи

    6 3 Отговор
    като няма за кого да гласувате. Гласувайте "Неподкрепям никого" Пестиш 8лв субсидия и протестираш....
  • 15 Ваня Тодорова

    8 3 Отговор
    Тия съвсем ли са изперкали? Какво народно събрание, че и председател при 32% гласували? Това си е живо театро за шарани .

    Коментиран от #16

  • 16 хихи

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ваня Тодорова":

    За което са виновни Шараните!
  • 17 Как

    4 4 Отговор
    Е да разпуснем парламента ли като не ходят да гласуват? И тоя бил преподавател! Мечтае си за диктатура на пролетариата дъртата номенклатура!
  • 18 Възрожденец

    0 4 Отговор
    Ако напуснем НАТО и ЕС всички ще гласуват.

    Коментиран от #21

  • 19 Калпазанин

    3 1 Отговор
    Тва е истинска "новина" алооооо дайте нещо реално бе,. Като например че акциите на всички немски авроороизводители са надолу и умните европейски политици налагат за китайските производители по високи мита, тези Брюкселските подлоги ше за копаят Европа и това ще започне от нас, давайте ефки на укрите оръжие на евреите и после китайци и руснаци били виновни. Ай да ни честито евроатлснтизма
  • 20 Къф пруфесор

    1 2 Отговор
    Малко като философинъ Бат Желю от селу Веселиново
  • 21 Дон Отворко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Възрожденец":

    Бегом в Сибир, ве ц.ъ.р.в.у.л.!
  • 22 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    И ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАШ - БЕ ЧИЧО ........................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол