Last news in Fakti

14 Юни, 2024 14:05 1 372 75

Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

  • румен радев-
  • армия

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години – решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията

Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите - 1
Снимка: БНР

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство, съобщи БНР.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните войни държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"И затова е от огромно значение работата с мобилизационния резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години – решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев.

"Скоро ще навършим 20 години откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 военна подготовка

    25 4 Отговор
    Оператори на дронове дистанционно от вкъщи. :))))
  • 2 да де

    52 1 Отговор
    Военна подготовка на младите само след като първо синчетата и внуците на политиците и феодалите минат през казармата и след това минат на военен отчет.

    Коментиран от #34

  • 3 Тома

    30 10 Отговор
    И кой ще ни напада че да почнем подготовката.

    Коментиран от #9, #37

  • 4 хубаво

    48 2 Отговор
    Хубаво е да има армия, но нямам идея как ще мотивирате хората. В защита на каво ще хванем оръжие? В защита на високия стандарт на Западна Европа и САЩ? В защита на имането на Пеевски и Бочко? В защита на лекарите и инженери пииждащи от Африка и Близкия Изток? Трудно е да имаш армия когато нямаш държава и общество.

    Коментиран от #6, #20, #61

  • 5 Ккк

    21 8 Отговор
    Тоя па къде видео млади в ПЕНСИОНЕРО ЦИГАНИСТАН,младите са в циганските махали да оди там да види кво ,че му се случи на тоя тюфлек.
  • 6 хубаво

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "хубаво":

    прииждащи
  • 7 ТаУмВзе

    20 6 Отговор
    Ще готви и малкото останали Живи на територията за Пушечно месо на краварчето срещу Русия! До тука се докарахме Робе овца, ще ни похарчат, без да им мигне очето ей. Щото Геноцида ни е Малко де. Трайте си Още де. Те го те...
  • 8 Радев и Борисив са руски еничари

    13 18 Отговор
    Радев, заради твоята позиция на проруска тиква "всеки сам си преценя", Алиансът прие постулат - задължителна помощ за Украйна! Хайде сега започни кампания за излизане от НАТО, да те видим...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    24 2 Отговор
    Казармите ще се напълнят с жалващи се майки и баби, а командирите по цял ден ще дават писмени и устни обяснения! Коня отдавна отиде в рЯката !

    Коментиран от #57

  • 11 Трол

    16 3 Отговор
    Трябва подготовката да почне от жените, че с мъжете ще е по-трудно.
  • 12 Ваня

    13 9 Отговор
    Съюзниците от НАТО да престанат да предизвикват войни !Мобилизация за защита на нечии чужди интереси ....няма да стане ,Радев .....двуличник
  • 13 "Всякога проклета русия" по Раковски

    16 13 Отговор
    Целта на фашисткия режим на Путлер да завладее малките страни и да мобилизира населението им за нови войни. Това е целта на предателите румен радев и рашафилите - да бъдем завладени и българи да гинат на фронта за болните амбиции на един нездрав човек, настанил се в Кремъл.
    На всички истински български Патриоти главна цел е да спрем тези национални предатели служещи на рашисткия режим и тласкащи страната към заличаване. Така най-големия ни душманин е постъпил с още две Българии, и с още над 100 други народи.

    "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя"
    Русия винаги е носила смърт, разрушения, мизерия и корупция.
    Руският империализъм е най-варварски и безчовечен.
  • 14 Оги

    7 2 Отговор
    Ами да, даже сме много изостанали, все пак министър на отбраната на Германия беше гинеколожката президентка на евросъюзчето.
  • 15 Гост

    20 3 Отговор
    Воен0любците са любимците на Р0гатия. Който иска войни, да грабва пушката и да заминава на фронта. Ние сме мирни хора. Искаме да си отгледаме децата в мир. Престанете да жертвате невинни, за да си прикриете политическите провали!

    Коментиран от #54

  • 16 Сталин

    13 11 Отговор
    Полша влиза във войната , Украйна е потвърдила че самолетите F-16 ще бъдат базирани в България, Румъния и Полша за да бъдат предпазени от унищожение ,което автоматично прави тези държави легитимна цел за руските военни,според доктрината на Русия да се унищожават натовски оръжия на територия извън Украйна,гответе се във Варна и Балчик за посещение от Русия

    Коментиран от #24, #38

  • 17 Сталин

    9 5 Отговор
    Полша влиза във войната , Украйна е потвърдила че самолетите F-16 ще бъдат базирани в България, Румъния и Полша за да бъдат предпазени от унищожение ,което автоматично прави тези държави легитимна цел за руските военни,според доктрината на Русия да се унищожават натовски оръжия на територия извън Украйна,гответе се във Варна и Балчик за посещение от Русия
  • 18 Крумов

    9 2 Отговор
    Владимир Живков премина през казармата, беше свързочник в Плевен, съвсем редовна служба. Впрочем и Елвис Пресли е служил войник. Но аз не препоръчвам това упражнение, първо - хигиената е много ниска, едва ли някой ще се навие на това, зимно време няма стъкла на прозорците, не знам.

    Студ и безсъние, това е ежедневието. Иначе - самите военни не са някакви животни, казарма си е обаче.

    Не е приятно - направо си като затворник. Спортът също има полза, примерно. Точно казармата е глупаво - за един млад организъм, да се прекъсва връзката с образованието.

    2-3 месеца - може.

    Коментиран от #49, #51

  • 19 Младите

    19 2 Отговор
    заминават за Америка и Западна Европа , учат , работят ! Кой ще иска да става войник ?
  • 20 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "хубаво":

    Предлагам да е както е било отколе: лидерите, водачите, главнокомандващите на нацията, да поведат войската и първи да влязат в битка.
  • 21 111

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Мър Ша
  • 22 Гост

    6 6 Отговор
    Краварски сенатор:
    - В 0крайна има минерали за 12 трлн долара. Не можем да ги оставим на Русия.
    Германски аналитик:
    - Недостигат войници за 0краинската войска.
    Българска п0длога:
    - Трябва и ние да върнем казармата.
  • 23 Пловдивчанин

    14 6 Отговор
    Изчезвай бе ФАТМАК !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Запознат

    16 1 Отговор
    Свърши тая с военното обучение и наборната служба! Ще карате само на наемници! Ама , при тия пари дето давате и такива няма да намерите!
  • 26 Гост

    11 0 Отговор
    Войната е провалът на политиците. Цял мандат са на тлъста народна хранилка, а като стане ясно, че са тотални нека дърници, искат мирни хора да мрат за техните провали. НЕ на войната!
  • 27 абе мунчо

    8 5 Отговор
    Не ти трябва военна подготовка. Научи ги да месят питки с които да посрещнат освободител Путя.

    Коментиран от #30

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 7 Отговор
    Нали сме ...демократтция???Имате професионална армия???Маса пара крадете чрез нищо-правенето и........Защо,защото няма кой да отиде да ви пази ,ли???Защо се мъчиш да унижиш и последните дето ви търпят и хранят,а фатмак-президент?
  • 29 Ром

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "777":

    Аз! Защитник на Родината!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мандаринката Боко

    10 3 Отговор
    И като върнем наборната армия, кой ще я храни? Путин ли?
  • 32 От младите

    8 0 Отговор
    Осигурете ни нормален живот да не ви осигуряваме на вас преждевременна смяна и справедливост щото то нали всяко нещо си има начало и край и хората не са безкрайно търпеливи колкото и не така да изглежда
  • 33 Мандаринката Боко

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Тука става въпрос за вземане заеми и кражби. Наборника с каква заплата ще е?
  • 34 Стръшел

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Военна подготовка само за тия, които има какво да бранят и пазят. Които имат имотчета, фабрички, магазинчета, спестявания, за тях военната подготовка, а не децата на бедняците да се подготвят да бранят луксовете на богаташите. Както е рекъл великана Ристо Ботьовъ: "... аз веч нямам мило-драго ..."!
  • 35 Тоя отпадък резидентът Крадев

    15 7 Отговор
    до вчера говореше за мир, сега па военна подготовка!

    Това разстройство в психиатрията си има ясно име!!!

    Коментиран от #46

  • 36 Готов

    4 7 Отговор
    Само путьовците ги е шубе от война 👊
  • 37 Стръшел

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    То не е нужно някой да ни напада, достатъчно дъжд да вали и ние сме в руини и с жертви, като след война, защо му е на някой да ни напада.
  • 38 Пиите ги тия хапчета

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    в тия клиники, бре, вати проскубани! Хахахах
  • 39 Младеж

    4 5 Отговор
    Хайде някое "старо куче" да ни разкаже за великата наборна служба едно време 😆 колко тежко било но пък какви корави мъже ставали 😆

    Коментиран от #50

  • 40 Възрожденец

    4 6 Отговор
    Радев, на твоето внимание заплахите от Кремъл и парцалът Медведев!
    Анализаторите на разузнаването ни да прочетат всяка буква и да вземат мерки срещу проруската сган на българска територия!
    Това е открита закана за посегателство на български граждани, като част от европейската общност:
    Нямам време да ти превеждам - само ще ти посоча няколко фрази...." ние трябва да им нанасяме вреди всекидневно - на икономиката, технологиите, обществото, изборите, гражданите им.."
    ."Зъб за зъб, око за око.."
    Тази мръсна държава-агресор е най-голямата заплаха за страната ни!

    Коментиран от #43

  • 41 хххх

    2 2 Отговор
    Трябва да ти осигурим една килия без право на замяна! А какво правят военните до жилищни блокове? И вие ли като покрайнците ще подложите населението на терор?
  • 42 първо всички роднини на

    4 1 Отговор
    политиците в армията и чак тогава всички останали
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Правоверен Евроатлантик

    1 3 Отговор
    Стягайте мешките. Секретарката Столтенберг каза, че помощта за ненатовска Украйна е задължителна. И ето, че се почва. Някои вчера мислеха, че ще се праща само оръжие. То НАТО дава достатъчно оръжие, трябва пушечно месо.
    Така че гответе се за Източния фронт и научете "Здравствуйте братушки" за всеки случай...

    Коментиран от #56

  • 45 Младото

    5 1 Отговор
    Поколение дали иска да бъде военно подготвено?
  • 46 12345

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Тоя отпадък резидентът Крадев":

    Много си е добре Радев.Не се знае какво може да стане заради политиката на военолюбците. Тези младите нямат никакво чувство за самосъхранение.Трябва да имат понятие как се действа при екстремни ситуации,химически и ядрени заплахи.Трябва да имат елементарни познания и умения за боравене с оръжие , предпазни средства и др. Това има в предвид президента,а не че някой трябва да ходи да се бие на фронта.Тези които имат желание да се бият, за тях професионално обучение и сключване на договори.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Спорт

    3 2 Отговор
    Първо Кирил Петков, синовете на Радев и внуците на Борисов.
  • 49 Местния Козар

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Крумов":

    Щото на фронта има стъкла и климатик,а спорта е бягане с препятствия под кръстосан огън..........
  • 50 Име

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Младеж":

    Обикаляхме едни складове - да не ги оберат, изоставени общо-взето, зимно време - търсехме топлопровод, шахта - да се стоплим. Зимата си беше студена, нощно време - трябваше да ни дават допълнителни порции, но обикновено си ги крадяхме, примерно - допълнително салам, кашкавалче. Повече от 6 месеца е безсмислие, ставаш пълна скръб, да не говорим - че чистиш тоалетните, те не са като в мола - а са си - някакви си там.

    Имахме телевизори, това да - 1992 имаше Световно, гледахме футбол.

    Армията има страхотна медицинска база - от друга страна. Отегчение е обаче. Тамън си млад - тамън един вид - напред и - като затвор. Ама впрочем - много зли тенденции в характерите - се изшлайфват, това да.

    Но колко побъркани хора имахме - на ротата поне 5 човека - "луднаха" окончателно.

    По-добре е - баща ти да те възпитава, вместо държавата.
  • 51 „ГРАД”

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Крумов":

    президентът :ДА ИМА КАЗАРМА...
    МЛАДЕЖИТЕ:АМА ДРУГ ПЪТ..😀
    АПРОПО ТО ЗА ПЛАТЕНА СЛУЖБА
    НЯМА ЖЕЛАЕЩИ..КАМО ЛИ...
    НАЖОРНА ИЛИ ДОБРОВОЛНА...
    АПРОПО...И ДВЕТЕ ГОДИНИ И ТРИ
    МЕСЕЦА СЛУЖБА ВЕЧЕ НЕ НИ ГИ
    ПРИЗНАВАТ ЗА ТРУДОВ СТАЖ...1967 набор
  • 52 Бай Орков

    4 5 Отговор
    Ако ще е като казармата едно време няма нужда. Пълна загуба на време, нищо не научаваш освен как да се гавриш с другите. Нищо чудно, че руската армия е такава пародия все пак бяхме по техен модел.
  • 53 1-20

    5 3 Отговор
    Да изпрати щерка си за санитарка да дава пример. Става ли ?
  • 54 хубаво

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Абсолютно съгласен съм, но замени "политически" с "икономически". Държавния дълг на САЩ е 34-35 трилиона долара. Дългът на домакинствата им е към 18 трилиона. За справка целият световен дълг е към 300 трилиона, а всички пари в обръщени + всички сметки и влогове наброяват около 48 трилиона. Това няма как да продължи още много време.
  • 55 Слънчо

    3 4 Отговор
    Ето, кой иска да праща бг войници на фронта. ПРЕДАТЕЛ!
  • 56 Има готови

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Правоверен Евроатлантик":

    Като гледам колко охранителни фирми има що охрана заработва явно и не толкова в тях та да вземат да ги турят първом тях на очет, хем си имат и псевдоними, няма да си измислят тепърва. Кучката, Борсука, Рапоня, Перфоратора и тн!

    Коментиран от #58

  • 57 Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Напълниха армията с жени и речници на 45 години пален цирк
  • 58 Правоверен Евроатлантик

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Има готови":

    Колко да са готови? Това да си потренирал малко бойни спортове и фитнес и да ги прилагате много на някой пиян нещастник в дискотеката не е като да те изтипосат на първа линия и да се чудиш дрон ли ще те думне или ФАБ.

    Коментиран от #63

  • 59 „НЕ БОЙТЕ СЕ ДЕЦА”☝...

    4 0 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ КОМИНИТЕ
    НА ..МК.„КРЕМИКОВЦИ”...
    КОГАТО ОТ ТЯХ ПОЧНЕ ДА
    ИЗЛИЗА ПУШЕК...
    ПРИГОТВЕТЕ СЕ ЗА...
    ВЛИАЗАНЕ В ..КАЗАРМАТА....😀
  • 60 Запасняк

    4 6 Отговор
    Прав е Радев ! Задължително веднага да се върне казармата, две години както си беше ! Днешната младеж съвсем се е разпасала и има нужда от стягане ! Браво Радев !
  • 61 КПСС БКП

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "хубаво":

    Става въпрос за защита на държавата ! Тук няма "мотивиране" Въвежда се задължителна военна служба и всички мъже между 18 и 20 годити влизат в армията ! Така както беше преди !

    Коментиран от #65

  • 62 Сатана Z

    1 4 Отговор
    Първо Мунчо да даде пример и запише дъщеря си в армията,вместо да се снима в мъжки списания.
  • 63 хубаво

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Правоверен Евроатлантик":

    Бойните спортове и фитнеса са добри за личностна подготовка. Дават самоувереност и общ тонус. За война идържливостта е много по важна от силата и ръкопашния бой. Най-важни са дисциплината, гъвкавостта (на ммисленето и мотивацията) и уменията/знанието и опита.

    Коментиран от #66

  • 64 факт

    1 0 Отговор
    "нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите."...трябва пушечно месо ...
  • 65 хубаво

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "КПСС БКП":

    Добре, да попитам по друг начин. Какво ме мотивира по-силно да стрелям по противника, а не по командира си?
  • 66 Правоверен Евроатлантик

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "хубаво":

    И каква мотивация ще има някой западен натовец изтипосан на източния фронт във война, дето не е негова и всъщност е заради природните залежи на Украйна, оценявани на 12 трилиона долара?
    Руската мотивация е силна, затова те печелят и няма да се откажат. А украинците вече бягат, защото усетиха, че ги ползват единствено за пушечно месо и им рушат държавата.
    Варна е пълна с украински младежи. Радвам се, че са избягали от оня ужас там, ако и да ни идват в повече. Все пак сме една раса и една религия, близки сме си и ще се разберем.
    Да му мислят мулти култи западняците, като им дойде шериата на главата.

    Коментиран от #68

  • 67 гост

    4 3 Отговор
    Да прати дъщеря си първо.
  • 68 хубаво

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "Правоверен Евроатлантик":

    Напълно прав(а?) сте. Надявам се скоро да го осъзнаят и всички останали.
  • 69 .......

    1 1 Отговор
    По добре да инвестираме в учени да измислят нови оръжия може и ядренни, роботи съвременни оръжия...а не в жалки кашици с метли....дето и за метачи няма да стават
  • 70 09876

    2 1 Отговор
    Важно е младите момчета да са добре епилирани като президента.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Иван

    1 1 Отговор
    Войната няма нищо общо с филмите, един ходи - доброволец в Камбоджа и се върна - и вика - това е ужас - само като са почнали да ги обстрелват по бронята - самият звук на куршумите, всеки момент да те застрелят - а те просто са пътували с бронирана кола през джунглата - 1992 примерно.

    Говорим за мъж 2 метра - то няма значение колко метра.

    Това е гибелно начинание, първо - няма нищо общо с хотел, има някакви чаршафи, там - всичко е нулево като хигиена - дотук - добре.

    Храната е на ниско равнище - някакви калории ти дават - но си ходиш гладен.

    Ма така или иначе нас не ни засяга - 50 годишните, а нямаме и деца, така че това е.

    Президента ще загуби от такива изказвания.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Народът

    0 0 Отговор
    Радев Пет крачки пред строя и бееегом у лево!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове