Last news in Fakti

20 Февруари, 2014 08:02 1 565 0

Всеки ученик – с таблет

  • печат

Преглед на печата

Всеки ученик – с таблет, прогнозира „Труд”

Всеки български ученик да има таблет или преносим компютър в училище. Това е една от основните цели в новата стратегия на правителството за образование за “Ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката” (2014-2020 г. Причината - децата на България са сред изоставащите по показателя за IT технологии в училищата, а това се отразява на резултатите им от международните тестове за грамотност. У нас на всеки 11 гимназисти от 11-и и 12-и клас се пада 1 компютър. В ЕС това съотношение е 1 към 4. Другият голям проблем, който е отбелязан в стратегията, е, че учителите ни са застаряващи и трябват повече усилия за тяхното обучение в най-новите IT технологии, въпреки че 46% от нашите учители посещават квалификационни курсове по темата, докато за европейската общност средният процент е 43.

Вкараха хероин в Беленския затвор, скриха го във флумастери, разказва в. „24 часа”

Шест пакетчета и едно полиетиленово топче със 100 бели хапчета, укрити в три флумастери влезли в Беленския затвор.

Тестът показал, че става въпрос за хероин. Дрогата е намерена вчера в затворника А.Й.Т., информират от Окръжна прокуратура - Плевен. Разследването показало, че лишеният от свобода я е получил чрез пощенска пратка.

Президенти на турне с Чудесата, пише в. „Стандарт”

Официална покана за визита у нас е отправил премиерът Пламен Орешарски към президента на Азербайджан Илхам Алиев и съпругата му Мехрибан, научи "Стандарт". Визитата ще бъде уговорена от министър-председателя днес, когато той ще се срещне с първата дама на страната, потвърди самият той. Госпожа Алиева има изключителен афинитет към културата и образованието, коментира за "Стандарт" Орешарски. Визитата на президента на Азербайджан се очаква през юни и тя ще включва и обиколка на някои от Чудесата на България.

Фонд спасява закъсали българи в чужбина, обещава в. „Монитор”

Създаването на фонд в помощ на закъсали в чужбина българи - това предвижда една от промените в Закона за дипломатическата служба, които МВнР предлага за обществено обсъждане.

„Искаме да се ангажираме по-ефективно с проблемите на сънародниците ни, изпаднали в беда далеч от родината си”, защити идеята външният министър Кристиан Вигенин. Планът е да се създаде специално перо в бюджета на ведомството, което ще се използва целево. За да не се злоупотребява със средствата обаче, ще бъде изготвена наредба за реда на тяхното отпускане.

"Атака" помпа рейтинг с 10 неизпълними условия към управляващите, пресмята в. „Сега”

След като парламентът отхвърли декларацията на "Атака", осъждаща изказването на Хюсеин Хафъзов (ДПС) от миналия петък, лидерът на националистите Волен Сидеров постави 10 неизпълними условия пред управляващите. От тяхното изпълнение ще зависи дали хората му ще останат в НС, или ще го напуснат. От по-нататъшните коментари на Сидеров обаче стана ясно, че акцията е с цел трупане на рейтинг, тъй като "Атака" няма намерение да сваля правителството с вот на недоверие или предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Според националиста това нямало да промени с нищо сегашната ситуация.

България е пред демографска катастрофа, тревожи се в. „Капитал дейли”

България е водач по почти всички негативни демографски тенденции в Европейския съюз - смъртност, ниска раждаемост, отрицателен прираст на населението и др. В дългосрочен план рискът от тези явления е, че населението на страната ще намалява средно с по 35 хил. души годишно, а структурата му се изменя така, че все по-малко работещи ще финансират издръжката на все повече възрастни хора.

Натискът се забелязва най-вече през необходимостта от допълнителни разходи в публичния сектор – за пенсии, за здравеопазване и за социални мерки. Освен това на пазара на труда става все по-трудно да се намерят квалифицирани и високообразовани служители, защото голяма част от тях емигрирали.

Тревожните тенденции са описани в официален правителствен доклад "Демографската политика в България - от предизвикателства към възможности", който е изготвен от Министерство на труда и социалната политика.

Установиха групата, откраднала агрофирма за 25 млн. лв., разказва в. „Сега”

Установена е групата, която през януари открадна с фалшиви документи фирмата на един от най-големите арендатори на земя у нас – плевенският бизнесмен Павел Стоименов. Участниците в нея са шестима мъже от Варненско. Все още не са арестувани, защото се укриват. И шестимата са обявени за общодържавно издирване. Това съобщи вчера шефът на плевенската областна полицейска дирекция гл. инспектор Йордан Каменов. „Според събраните досега данни от разследването организатори на кражбата са двама от заподозрените. Работата по случая обаче продължава. Не е изключено в престъпната схема да са участвали и други лица“ – поясни инспектор Каменов.

Произвеждаме ток, докато вървим, пише в. „Новинар”

Уникална технология за създаване на електричество от стъпването върху кинетични плочки е най-новото откритие на български ученици. Идеята е на отбора победител в националното състезание „Иновационен лагер”, организирано от Джуниър Ачийвмънт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове