Last news in Fakti

29 Юни, 2024 15:12 1 224 35

Йотова: Обществото ни е на кръстопът

  • илияна йотова-
  • правителство

България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО

Йотова: Обществото ни е на кръстопът - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха, каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Белоградчик по повод празника на града, предава БТА.

По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза. Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство, допълни тя.

Ситуацията в страната е изключително нестабилна. Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни, коментира Йотова.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства. Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се събират гласове, да се правят много тежки компромиси и най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали, коментира тя.

Всички стратегии и планове, които се правеха от много правителства за Северозападна България, си останаха в папките и това усилие в писането е обратнопропорционално на резултатите, коментира Илияна Йотова. Политическата криза има измерение в общините и най-вече върху българските граждани, защото кметовете, колкото и да са амбициозни, такова е законодателното устройство на държавата, че в един момент опират до националните власти – по отношение на отпускането на европейските средства, националните планове, цени, обществени поръчки, отбеляза тя.

Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът. Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма. Уморихме се от "сглобки", пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора, каза Йотова.

Българската православна църква (БПЦ) е в основата на българското възраждане, в строежа и в създаването на българската нация, коментира вицепрезидентът предстоящия избор на български патриарх. БПЦ винаги е била не само упование, но и източник на стабилност, помагала е в най-трудните и деликатни моменти от българската история. И сега, когато имаме своите съмнения, има напрежение в обществото, конфликти и омраза помежду ни, се надявам, че една стабилна Православна църква, начело с нов патриарх, ще бъде част и залог от това обществото ни да се успокои и да поеме по пътя към единението, допълни вицепрезидентът.

Ще повярвам, че нещата са се променили по отношение спазването на човешките права и Република Северна Македония е направила крачки по пътя на своето европейско членство, тогава, когато всички македонци с български паспорти няма да се страхуват да кажат, че са българи и имат български произход, коментира Йотова. Много е тревожно изявлението на новия министър-председател на Република Северна Македония, че никога няма да допусне българите да бъдат записани в конституцията. Това е регрес и връщане назад, потъпкване на европейските правила, отстъпление от европейски позиции. Така че, той първо трябва да даде отчет пред своите съграждани защо не иска Република Северна Македония да стане част от ЕС, допълни тя. Що се отнася до нашите граждани там, призовавам новите власти много сериозно да бдят да няма палежи на български клубове, да няма физически нападения върху български граждани и наистина да се държим като европейци, каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая какво казва бе

    6 1 Отговор
    Тук със зор се излъчва Нова телевизия, тя иска да излъчва други работи. Излъчване в Холандия хубави работи. То друго няма. Е, по орайда ако изскочи нещо, може и него да го излъчим.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 О как

    12 1 Отговор
    да излъчи послания на стабилна страна , като е нестабилна отвсякъде ? Хората не пасат трева !
  • 4 Много стабилна

    11 1 Отговор
    Половин тон в Магнитски .
  • 5 дом

    17 2 Отговор
    Моля те, разкарай се с тия внушения и спешно смени фриьора!
  • 6 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Матряла на територията, не е Общество! Хахаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Обществото ни

    12 20 Отговор
    не е на никакъв кръстопът!Българския Народ е доказано на страната на Русия във войната на нато!На кръстопът са управниците ни,защото заради тях България пак е на погрешната страна!

    Коментиран от #13

  • 9 Обществото

    13 6 Отговор
    не е на кръстопът, то знае какво иска. Пример Референдуми. Единият отменен. Вторият забранен. Политиците ни са на кръстопът, разчекнати между ЕС и НАТО, и личното си облагодетелстване.
  • 10 Българка

    13 7 Отговор
    Докато мутрите Пеевски и Борисов не влязат след присъди в затвор за дълго, а дерибействат ненаказано, че дори плащаме за тяхна охрана, България ще става все по-нестабилна
  • 11 Гал

    13 2 Отговор
    Това хитричко клишенце Йота.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Георги И

    12 1 Отговор
    Тази кр , нта защо ни показвате на ден по два пъти последните 3 месеца.
  • 15 Ха-ха-ха!

    14 4 Отговор
    Тая пък Черевнушка "се загрижила" за пътя на обществото! Наяли твоя път и този на Зеления чорап от село Славяново е ясен - към Кремъл и в услуга на тамошното чудовище
  • 16 червен,ляв и отвратен

    7 2 Отговор
    Ха ха ха...,,Знаменоската" от БСП още от времето на Нора Ананиева...пръкнала Настимирчо...Червенокосата млада ,,лъвица"...
    Само ,че нищо не се разбра защо тейко и дългогодишен кмет,го заклаха у влака...
  • 17 Мда

    13 1 Отговор
    Другари и другарки, дайте да дадем.
    Вие ни простете за кражбите, за да можем ние да продължим да крадем
  • 18 Крумов

    9 4 Отговор
    Сравняваме заплатката на един политик и - на един - трудов човек.

    Ами - взимат по 30 000 лева на месец, а един обикновен труженик - не е така.

    Имаме 1 медицински хеликоптер и - 1 влак - дето се вика - както във вицовете.

    Коментиран от #25

  • 19 На кръстопът е....

    12 3 Отговор
    Заради вас руски подлоги.

    Коментиран от #23

  • 20 Ти си

    8 1 Отговор
    Не Йотова , обществото ни не е на кръстопът а е в кръгово без изход ! А за да се излезе от него или трябва да се разбият загражденията или да се прокара нов изход ......
  • 21 Альоша

    6 2 Отговор
    Ние с ушанката, нямаме отношение с процесите в БГ, само наблюдаваме и ръсим общоизвестни факти?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 000013

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "На кръстопът е....":

    И как точно Йотова ни вкара в тоя кръстопът при положение че няма абсолютно никакви властови , законодателни и изпълнителни функции ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ти си

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Крумов":

    Би ли ни посочил кой точно политик у нас взема по 30000 лева заплата ?
    Представи ни някоя ведомости или някой Фиш......
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 3 Отговор
    ПИГИ , БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ........... ПАРТНЬОРСТВО С ФАШИСТКА РУСИЯ , АЯТОЛАСИТЕ И СЕВ. КОРЕЯ ............... КАТО ИСКАТЕ ФАШИZЪМ С ZEЛЕНИЯ ЧОРАП .............. ПРАВ ВИ ПЪТ , КРИВА ВИ ПЪТЕКА ZA MOCKBA .................
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фараоня

    12 2 Отговор
    На колене гондяевска подлого!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахахха

    9 1 Отговор
    И за тия плоски изказвания на тая и плащаме заплатата…
  • 32 Те тая падна на колене

    9 2 Отговор
    пред руският поп от КГБ- Кирил милиционера, да му целува ръка, а след това раздаде бг паспорти на стотици руски шпиони!
  • 33 Генетична обремененост

    7 1 Отговор
    На кръстопът сте вие pusinoфилите служещи на джуджето защото знаете как ще свърши и се страхувате да се отречене от него и да защитавате истината и демокрацията.
  • 34 Да вярно е

    5 0 Отговор
    На кръстопът сте като събрахте хора от кол и въже кой неграмотен кой измамник.,само лични интереси!
  • 35 Яяяяяя

    1 0 Отговор
    Моля, дефинирайте понятието общество. Аз в България не виждам и зачатък на общество, всеки за себе си, т.е. спасявай се по единично
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове