9 Юли, 2024 06:07 1 067 28

Васил Велев: Трите важни приоритета за страната са сухопътен Шенген, Еврозона, ОИСР

  • васил велев-
  • еврозона-
  • бизнес

Най-големите бизнесмени са политиците, заяви председателят на АИКБ

Васил Велев: Трите важни приоритета за страната са сухопътен Шенген, Еврозона, ОИСР - 1
Снимка: АИКБ

Присъединяването към сухопътен Шенген може да генерира 1,3 млрд. лв. годишно, но това все още е само химера. Тази сметка оповести служебният министър на икономиката.

"Преди време ние направихме подобна сметка и призовахме тогава за бойкот на австрийски стоки. Вероятно едно устойчиво управление би дало повече шансове и за Еврозона, и за Шенген и за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което е третото членство, което трябва да реализираме. Тези три членства могат да бъдат постигнати в рамките на година и половина, ако има действително такъв приоритет, около който да се обединят политическите сили и гражданското общество".

Това заяви председателят на председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи тези членства са най-важните приоритети на бизнеса и синдикатите.

"Ние настояваме последователно да се следват, но за жалост политическата класа не се оказа на висотата, на която времето изисква да бъде. Тя много скоро ще бъде сменена, защото не може дълго време да съществува така едно общество", подчерта Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че е малко вероятно България да влезе в Еврозоната в средата на 2025 година.

"Много е важно как ще се процедира с бюджета за следващата година, защото освен ценовата стабилност, има риск да не отговорим и на друг критерии - за прекомерен дефицит. В момента изпълнението на бюджета не върви добре, има по-малко приходи от очакваните, а големите разходи предстоят", уточни Велев.

Според него приоритетите на депутатите са свързани с тяхното оцеляване, а не с добруването на страната.

"Най-големите бизнесмени са политиците. Те затова стават политици, за да направят бизнес - в голямата си част. Само че техният бизнес е друг. Той не е свързан със създаване на добавена стойност, произвеждане на нещо, креативност. Той е свързан с разпределение и източване на ресурси и усвояване на средства", коментира събеседникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТИГА

    20 1 Отговор
    Има много по-важни неща !

    Коментиран от #2

  • 2 Европеец

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "СТИГА":

    Разбира се ,че има много по-важни неща , ама за народа, но власниците и техните гласътаѝ не ги споменават..... Въпреки че съм европеец, бих казал че е добре да сложим като важно нещо и членството на бг територията в Брикс, ама там приема държави а не територии........

    Коментиран от #9

  • 3 браточка

    21 0 Отговор
    тия неща са приоритет от 20 години
    и само крадете и лъжете народа
    никой не ви вярва
  • 4 Пешо от панелката

    21 1 Отговор
    Обезлюдяването, бедността, мангализацията, здравеопазването, образованието не са важни приоритети. Всъщност изобщо не са приоритети.
  • 5 Буха ха

    16 0 Отговор
    Приоритет нумеро уно е краденето.
  • 6 Дернев

    5 3 Отговор
    Трите важни приоритета за страната са обединени Балкани, СЕЩ и свързване на морскките ни пристанища с Япония през Транссибирска железопътна линия и Северна Корея.
  • 7 Казал го е Човекът

    14 3 Отговор
    в последен абзац,от еврозоната печелят обръчите от фирми на политиците. Жълти стотинки, на фона на загубите от унищожаването на лева. 34 години българският народ обслужва частнопартийните интереси на политиците. Енергетика, земеделие, концесии, мини, здравеопазване, транспортни фирми. Затова забраняват и отменят Референдуми, страхуват се от избори. А думичките национален интерес, държава и български ги плашат. Забраниха официален доклад на БНБ, изтече работен. Печалбите за политиците, загубите за България, това е еврозоната.
  • 8 Атлантида

    6 4 Отговор
    Трите важни приоритета са да не ни набомбят здраво.
  • 9 оня с коня

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Европеец":

    Ами то хубо да влезем в БРИКС,ама не може на 2 места и първо трябва да излезем от ЕС.Лошото е че "Възраждане" само ни лъже че ще ни изкара от Съюза пък нищо не прави,затова и не трябва повече да се гласува за тях щото са мошеници.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мммда

    7 3 Отговор
    Тоя какви дрънка, Германия(от Октомври 2023) е с пограничен контрол, швабите преди няколко месеца написаха, че и Холандците мислели да го въведат. Това нещо ШЕНГЕНА само на документи остана. Еврото с всеки изминал месец копае дъното и въвелите го страни са в неофициален фалит, заемите им отдавна им надминаха БВП-то, безработицата и безпаричието на запад расте периодично. В Германия в момента се вият опашки пред бюрата по труда от чакащи за регистриране нови безработни- нещо което за тоя период от сезона никога не съм виждал. За предното шестмесечие са освободени над 130хил. работници.

    Коментиран от #28

  • 12 интереси

    10 1 Отговор
    Това не са приоритети на населението, г-н Велев. Приоритетите на населението са хранителните стоки, цената на тока и парното. България е страната с най-голямо неравенство не само в цяла Европа! Вашите (на бизнеса) пари и без това са в евро и долари в оф-шорните сметки. Шенген също се използва само като морковче на върха на тоягата. Защо не включите и падането на американските визи? Защо ЕС не спазва собствените си директиви?
  • 13 Вълканов

    8 1 Отговор
    Приоритет на България да е финансовоикиномическото стабилизиране и растеж, а не еврозона или шенген. Когото сме финасовоикономически много добре, тогава да мислим за останалото.
  • 14 Подкрепа за ДБ

    7 0 Отговор
    Е тоя доносник до кога ще се прави на политик?
  • 15 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 1 Отговор
    ГРАЖДАНИТЕ НА БГ ВОБЩЕ НЕ СА ПРИОРИТЕТ НА НИКОГО
  • 16 Айде

    8 0 Отговор
    Не е това! Приоритетът е един - да се постигне демокрация в България, да се разкарат крадливите партийни върхушки от властта! Всичко друго е следствие!
  • 17 българин

    2 8 Отговор
    много са ми смешни копейките, като вземат да разбират от всичко, пък два лева не могат да изкарат. Даже не правят разлика между Еврозона и Шенген, но иначе се изказват компетентно. Пичове, вместо да ревете и обвинявате кой ли не, оправете земеделието и жовотновъдството. Имат нужда от такива като вас.

    Коментиран от #22, #26

  • 18 Коко

    5 0 Отговор
    Нито едно от трите Василчо.Незнам какво разбираш под "страната" но би трябвало да е народа.А той не ИСКА .
  • 19 Бай Ху (By Who)

    4 0 Отговор
    Шенген и еврозоната са ясни, а това оиср нещо трябва да се осираме ли?
  • 20 В Велев Вечния Тунеядец!!

    6 0 Отговор
    Народа не желае никаква Еврозона!?
  • 21 Как хитро

    2 0 Отговор
    измамиха Германия. Едно е силната марка на икономически мощната Германия. Съвсем друго еврото на фалиралите Гърция, Италия, Испания, Португалия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахаха

    4 1 Отговор
    Аз си мислих, че 50 000 служители на Мерцедес протестират защото фирмата им фалира и ще си разпродава имуществото, пък то не било протест, а радост, че са в Шенген и еврозоната:))) Немския резил ще е пълен когато не друг, а Китай им изкупи представителствата:)
  • 24 Леле

    1 0 Отговор
    Бая им е набрал..
  • 25 Кую

    1 0 Отговор
    Да опитат и под земя.
  • 26 Интересно

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "българин":

    Много са ми смешни такива нищоправци като теб, които от нищо не разбират но гледат да се изкажат и да обидят. За твое сведение земеделието и животновъдството отдавна не се правят с гега и мотика, но ти откъде да знаеш като по цял ден си клатиш краката пред някоя екселска таблица и чакаш да стане време за обяд. Скоро света ще се върне към реалната икономика и такива "експерти" като теб ще се чудят от къде ще им дойде следващото ядене.
  • 27 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    И тоя един път да каже нещо вярно,става въпрос за политици бизнесмени!
  • 28 Контев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "мммда":

    И Австрия е даже с военни освен полиция и митничари на границите . Вкл. със Словения и Унгария.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове