18 Юли, 2024 13:13 1 499 38

Пострадалите при пожарите ще получат първоначална помощ от 1578 лв., обяви социалният министър

  • пострадали-
  • пожари-
  • първоначална помощ-
  • социален министър

Хората, останали без дом, могат да кандидатстват за помощ и по фонд "Бедствия и аварии", но след като огнените стихии бъдат потушени окончателно. За хората, които нямат второ жилище, ще се търси място за временно настаняване в рамките на общината

Пострадалите при пожарите ще получат първоначална помощ от 1578 лв., обяви социалният министър  - 1
Снимка: БГНЕС

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите в страната, заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция "Социално подпомагане", съобщават от БНТ.

Отделно от това пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред общината за помощ от 2500 лв. по фонд "Социална закрила".

Хората, останали без дом, могат да кандидатстват за помощ и по фонд "Бедствия и аварии", но след като огнените стихии бъдат потушени окончателно. За хората, които нямат второ жилище, ще се търси място за временно настаняване в рамките на общината.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи действията на отговорните институции като адекватни, включително и в село Воден.

"Фактът, че няма жертви и пострадали във Воден, говори, че е адекватна реакцията на всички на терен. Това беше огнище, което, за съжаление, не успяхме да локализираме и затова първоначално нямаше заплаха, но при много рязка смяна на вятъра, която се случи, цялото село е било обгърнато от пламъци от всички страни.

Тежка техника и хеликоптери от Чехия и Турция участват в гасенето на двата най-големи пожара - при пловдивското село Отец Паисиево и при ямболското село Воден.

Снощи от Турция е пристигнал един хеликоптер и тежка техника, която е прекосила границата и се е включила в потушаването на пожара в Ямболско. В момента техниката е в готовност и изчаква на границата при нужда отново да се включи.

Край Отец Паисиево се ограничава периметъра на пожара, но при възникване на силен вятър, обстановката може да се влоши отново. В гасенето помагат два хеликоптера, изпратени от Чехия.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поясни, че само с хеликоптери не може да се угаси горски пожар. Тяхната функция е да свалят пламъците ниско долу, където да ги потушат екипите на терен.

Тепърва ще се разследва кой е виновен за стихиите. По мнение на министъра става въпрос за небрежно и немарливо отношение на отделни граждани.

Калин Стоянов коментира и оставката, която му беше поискана от ПП-ДБ заради работата на МВР при справянето с пожарите.

"Пак ли? Аз вече загубих броя на това колко пъти ми е искана оставката от точно тези хора. Жалка история! Аз лично не мога да коментирам техните искания точно в този момент. Няма да си подам оставката. Хора, които вероятно са виждали огън, само когато гори клечка кибрит, да обясняват какво и как е трябвало да стане, не е коректно", заяви Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робин Хорсфол

    38 6 Отговор
    Истинска европейска държва. Веднага солидни помощи, веднага съобщения за опастност, веднага натовци и европейци ни помогнаха. Браво, браво.
  • 2 Като гледам снимката

    50 0 Отговор
    Тия 1578 лв. им ги дават да си купят по една палатка.

    Коментиран от #38

  • 3 Последния Софиянец

    46 0 Отговор
    С 1500 лв могат ли да си купят къща.
  • 4 БАРС

    27 3 Отговор
    РАША ИМ СТРОИ НОВИ КЪЩИ И ПАРИ И ПЛЮЯТ ПО ПУТИН,А НАШИТЕ САМО 1500 ЛВ КОЛКО СА ХУБАВИ НАШИТЕ УЖ ЕВРОПЕЙСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ ДА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА,УЖ НАЙ МАЛКИЯТ ВЬНШЕН ДЪЛГ ТА И Т.Н.
  • 5 пешо

    35 2 Отговор
    скапана държава , хайде октомври за изборите пак за гъби
  • 6 Ученика

    36 2 Отговор
    Когато на другаря социален министър му изгори къщата тогава ще разбере мъката на хората! А иначе на корумпетата със сини униформи им се взимат 200 чисто нови БМВ-та всяко от които е на стойност колкото една къща в селцата! Само палете свещи на Началника отгоре, че 70 процента от народа чака само една искра...
  • 7 Анонимен

    31 1 Отговор
    Нищожни 1500лв, които сигурно ще им изплатят след 1500 условия
  • 8 БАРС

    15 4 Отговор
    РАША ИМ СТРОИ НОВИ КЪЩИ И ПАРИ И ПЛЮЯТ ПО ПУТИН,А НАШИТЕ САМО 1500 ЛВ КОЛКО СА ХУБАВИ НАШИТЕ УЖ ЕВРОПЕЙСКИ РЪКОВОДИТЕЛИ ДА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА,УЖ НАЙ МАЛКИЯТ ВЬНШЕН ДЪЛГ .ТА И Т.Н.НАЙ ЖОБРОТО РЕШЕНИЕ Е ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПОТАТИТЕ С БОНУСИТЕ ИМ ЗАЕДНО ДА СЕ РАЗДАДЪТ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ,А НА ДЕПУТАТИТЕ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ИМЕННО ТИЯ ЗАПЛАТИ 1578.ЛА КАКТО И НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ПАРИТЕ ИМ ДА ОТИДАТ ПРИ ПОСТРАДАЛИТЕ.ХЕМ ЩЕ ВИДИМ КОЛКО МНОГО МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 9 Случаен

    33 1 Отговор
    Много парЕ ве, 1500 лв. Ще си построят нови къщи. ТеА пари са два пъти по малко от месечната държавна издръжка от тая дето получават криещи те се от войната по черноморието ни. Пострадалите Дали да не ги дарят за украйна?
  • 10 Мнение

    25 1 Отговор
    Да се пишат, че са украинци, щото за тия винаги има по много, докато за пожарни, линейки, мед. хеликоптери, наводнения, пожарни и др народни нужди, кинти няма???!!!

    Един ден всичките тия евроатлантяги ще плащат с лихвите, за дето прецакаха народът си!!!

    Крайно време е за възмездие!
    Крайно време е евроатлантик, да се приравни към СС-овец!!!
  • 11 Фифи сладката

    25 1 Отговор
    С 1578 лв. първоначална помощ и с 2500 лв. по фонд "Социална закрила" ще си купя къща. На връх Мусала.
  • 12 НЯКОЙ

    25 0 Отговор
    Да не стане като в бедствието в Шипка- от нула до 300.00 лева и това е....
  • 13 80 милиона

    22 1 Отговор
    За Украйна има 80 милиона! За нашите бедни съграждани, останали без покрив, без дом - по 1580лв! Евала....

    Коментиран от #25

  • 14 Аман

    28 3 Отговор
    Кви хиляда лева бе тъпаци... Те с 10 000 не могат да си ремонтират 1 стая ... Ненормални ... Оставка и на служебното правителство

    Коментиран от #16

  • 15 воден

    23 0 Отговор
    А пожарникарите колко ще вземат,за перфектната си работа
  • 16 Ддд

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Аман":

    Има народно събрание. Така че то трябва да реши да отпуснат пари на пострадалите, а не някакво служ. правителство. Защото то работи според законите които действат в момента!

    Коментиран от #24

  • 17 Кую

    17 0 Отговор
    Цинизъм.
  • 18 анон

    12 2 Отговор
    фашистите от 404 живеят на гърба на народа с 1400 лв, смилете се и над тях
  • 19 М3 голд

    23 1 Отговор
    1578 лв еднократно! Представяте ли си, при изгорял дом, покъщнина и т.н. И да им търсят подслон в рамките на общината. А украинците са в хотели и на разкладка и се печат на плажа. Виждате ли разликата в отношението на държавата? Към нашите пострадали и към мигрантите от Окраина. Защото те не са бежанци, те са мигранти.
  • 20 Иво

    15 2 Отговор
    За Укрите десетки милиони а за българите по 1500 лева
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Людоед Всеядов

    18 0 Отговор
    Закривай държавата!!!
    Мърши иззедници
    Да гасят с 500 коньовите баварци
  • 23 Тома

    14 0 Отговор
    С тези пари само може да се избие рибата.Сина на главчев прави по 300 000 евро на месец на границата като митничар
  • 24 Д. Д. Д.

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ддд":

    Ами като има НС, което първо гласува да си взима заплатите, независимо от цирка, който разиграват, да вземат да се свикат извънредно. Да гласуват например, да си дарят въпросните заплати за обезщетяване на пострадалите. Гламари такива. Ако не, давайте солидарен номер да се помага на хората кой с колкото може. То се видяло, че спасението на горящите е в ръцете на самите горящи/перифраза на спасението на давещите се.... /
  • 25 умножи по 2

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "80 милиона":

    80 милиона, ама евро, но никъде никой не написа, че са 160 милиона
  • 26 истината

    7 9 Отговор
    С цялото ми съчувствие към пострадалите!
    Дали имат застраховка на дома си?
    Това са 10 - 20 лева месечно, които се плащат или изцяло годишно, или на по 3 месеца.

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 27 Здрасти

    9 0 Отговор
    Брей, голяма помощ! Хората ще си оправят живота.
  • 28 Асдф

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "истината":

    За селска къща до 100 000 застраховката е 130лв еднократно.
  • 29 От опит

    15 0 Отговор
    Изгорелите къщи не подлежат на възстановяване. На тази възраст хората нямат и тези сили. Нова дори малка къща би струвала над 50хил лв. Държавата не трябваше да допуска това да се случи. За тези семейства живота приключи и отпуснати те пари евентуално ще стигнат за погребението им. Преброи те след година колко от тях ще са живи. Това е голяма лична драма.. Няма надежда за тези хора защото няма държава нито адекватна помощ. Срам ме е че съм българин в момента. Трябва да има линчувани политици.
  • 30 другата истина

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "истината":

    Да, 82-годишната баба Пена, която трудно се движи с два бастуна, ще хукне до Ямбол да обикаля застрахователите, за да си направи застраховка на копторчето. Баба Пена е останала сама и забравена. Децата де са умрели, де са по чужбината и тя е оставена сама с къщичката си да оцелява както може. Сега трябва да отиде при социалните и да кандидатства за 1800 лв., защото ако не кандидатства, няма да и дадат. Що за хора сте, бе? Знаете ли как преживяват по селата възрастните хора, болни, бедни и изоставени? А държавата е виновна за пожарите, защото ако бяха взели мерки своевременно, този огън няма да стигне до къщите на хората. И сега държавата да не отпуска помощи, а да построи нови къщички на сиромасите. Така е правилно. По една заплата да дарят депутатите и къщите ще бъдат построени.
  • 31 ще ви кажа, имам застраховки

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "истината":

    Минаваме приз ада. Загубихме милата ни майчица от задушаване при пожар.
    Къщата не е напълно изгоряла, но не може да се ползва. На два етажа е, гредоред, гредите между етажите са полуизгоряли и провиснали. Всичко в обитаемата от нея стая изгоря - легла, шкафове, хладилник, телевизор, столове, маси покъщнина....какво ли не. Стаята на втория етаж, над нейната, е с изгорял под и там всичко е унищожено. Не може да се влезе до единствената незасегната стая, освен със стълба през прозореца. Много важни неща изгоряха, но това е нищо, в сравнение, с голямата ни загуба. Застрахователят дойде, огледа, писа, смята и каза, че да, наистина в къщата не може да се живее, но повечето щети били нанесени от пожарникарите. Дълго е и тежко.
    Изплатиха ни 2800 лв за къща, в която не можем да влезем и всеки момент ще рухне. За нас това е тотал щета, но така са устроени нещата, че ползата е никаква. Това е.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Наглеца мишок

    6 0 Отговор
    Такъв министър послушен в МВР никога не е имало. Хем по-сран, хем голям!
  • 35 Валентин

    1 6 Отговор
    Никакви помощи!
    Има застраховки за тази работа.

    Коментиран от #36

  • 36 7676

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Валентин":

    Застрахователите нищо не плащат.
  • 37 Ихаа

    1 0 Отговор
    Направо ша ги оправите хората, Ивайло, браво !
  • 38 Добре де

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Като гледам снимката":

    а колко от пострадалите имат застраховка на жилището си? Това, което стана сега, става вече години наред. Защо не си направят застраховки а чакат все на държавата? Не омаловажавам немощта на държавата, но защо трябва да се чака все на нея за да може да стане нещо?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол