23 Юли, 2024 14:27 1 789 10

Ружа Смилова: Румен Радев и Делян Пеевски печелят от политическата криза

  • ружа смилова-
  • румен радев-
  • делян пеевски-
  • избори-
  • парламент

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицит, обобщи политологът

Печеливш в една доста песимистична и негативна ситуация е президентът Румен Радев. Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицит. Фракцията на Делян Пеевски печели от бързи избори, но резултатът на Движението няма да е добър.

Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова.

"Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП. Не е изключено президентът Радев да реши да играе с по-голямо въображение, давайки този мандат този път на ИТН. Смятам, че президентът не таи никакви илюзии, че вероятността за сформиране на кабинет с този мандат в рамките на това Народно събрание клони към 0", коментира тя.

Според нея обаче има ясни печеливши и губещи от тази системна криза, в която се намира политическата ни система:

"Печеливш в една доста песимистична и негативна ситуация е президентът Радев. Бидейки единственият печеливш от една такава криза, президентите по принцип, особено във втория им мандат, започват сериозно да се заиграват с идеята за увеличаване на правомощията, а дори и за смяната на модела от парламентарен към президентски".

По думите ѝ задълбочаването на кризата на партийната ни система само "налива вода в мелницата на едни такива настроения за промяна изцяло на политическата ни система".

В интервю за предаването "12+4" политологът подчерта, че Радев няма да направи невъзможното на този етап, за да излезем от тази криза. Според нея единственото, което би могъл да направи за доброто на обществото, е да даде мандата на политически играч, който ще даде известно време преди разпускането на парламента и така да забави връщането на неизпълнения мандат, за да може кампанията да започне в една по-спокойна ситуация през есента и да се проведе конструктивна кампания.

Смилова обясни как изглеждат нещата от страната на губещите:

"Това, което трябва да очакваме при едни съзнателни политически играчи, е осъзнавайки дълбочината на кризата, да има някакво отрезвяване и опит за излизане от тази криза, за издърпване на участниците в нея и на основните предизвикали тази криза, предвид задънената улица, в която сме стигнали. За съжаление, наблюдаваме една политическа игра с негативен резултат, в която тези, които печелят краткосрочните битки, дългосрочно губят".

Тя даде пример с ДПС, като посочи, че се наблюдава разпад на една водеща системна партия, получен в резултат на "настървено преследване на краткосрочни печалби". Същото се наблюдава и при ГЕРБ, добави политологът:

"Имаме настървено преследване на идеята, че трябва да бъдат набити опонентите максимално много, да им бъде показано къде е тяхното място. Резултатът - при 5-и спечелени избори ГЕРБ отново не е в състояние да сформира кабинет, от което страда не само ГЕРБ, но и цялата политическа система".

Ружа Смилова е категорична, че в момента Делян Пеевски се опитва да форсира провеждането на избори:

"Той играе за бързи избори. Това изглежда разбираемо предвид позицията му в момента на председател, който само може да загуби влияние в хода на времето от окопитването на своите противници в ДПС".

От бързи избори в най-голяма степен печели фракцията на Делян Пеевски, изказа мнението си тя, като обаче не прогнозира добро представяне на Движението при такъв предсрочен вот. Според нея е почти сигурно, че Движението няма да е втора парламентарна група.

Според политолога не е възможно сближаване между ГЕРБ и ПП-ДБ в рамките на третия мандат. По-реалистично е обаче това да се случи по време на разговори в следващо Народно събрание, добави тя.

А за отношенията вътре в коалицията на ПП-ДБ, Ружа Смилова коментира: "Видимо е натрупването на напрежение между коалиционните партньори. Не знам дали коалиционно споразумение е инструментът, който ще позволи потушаването на тези напрежения. Видно е обаче, че е необходимо най-малкото да бъде изработен някакъв формат на договаряне и съгласуване на политически позиции, какъвто в момента не съществува. Липсата му води до нарастване на напрежението в коалицията ПП-ДБ".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изчакайте един момент

    10 2 Отговор
    Един от тримата боклуци, "циониста, "Софиянеца" или" Глухара" ако може да избистрят казуса, че те са навсякъде компетентни(боклуци)
  • 2 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Докато останките от Народец Пати ЯКО! Добре е, но няма да се оправи!
  • 3 Лелеее

    15 0 Отговор
    И тая ли е ..лог? Блазе ни!
  • 4 пешо

    20 0 Отговор
    много политолози , много анализатори ,много доцент , много професори , много вожд малко индианец
  • 5 Лост

    14 0 Отговор
    Смилов,Смилова.Отделят нещо като от смилянски боб.
  • 6 Семейство

    11 0 Отговор
    смилови да помислят,какво ще говорят след 5 ноември. Не е трудно да обърнеш палачинката. Те го знаят най-добре.
  • 7 Меркуцио

    7 0 Отговор
    Ружке, Борисов досега не е връщал мандат, а
    Сaпунджиeв вече го върна, макар че ПП се появиха едва през есента на 2021 г. ГЕРБ влязоха във властта през лятото на 2009 г.

    Или когато за некой лев политолозите станаха пропагандни радиоточки! Досадни, при това!
  • 8 777

    6 2 Отговор
    И БЕЗ ДА СОЦИОЛОГ МОЖЕШ ДА СЕ ДОСЕТИШ, ЧЕ Е ТАКА
  • 9 Питам:

    8 0 Отговор
    ПОЛИТОЛОЖКАТА Ружа Смилова сестра или съпруга е на ПОЛИТОЛОГА Даниел Смилов ? Или вече имаме и династии ПОЛИТОЛОЗИ ?
  • 10 хммм

    4 1 Отговор
    Румен Радев я създава, но и той печели от нея?!?? ЛОГИКА?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове