24 Юли, 2024 09:41 2 833 72

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Тъжна история. Симптом за слаба държавност

  • велизар шаламанов-
  • николай ненчев-
  • слаба държавност-
  • тъжна история

"Спорът е между министър-председателя и президента. Този спор не прави чест на президента с квалификациите, които използва. Има толкова натрупани лични отношения и те влияят на сигурността и отбраната на България", коментира още бившият военен министър

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Тъжна история. Симптом за слаба държавност - 1
Снимка: bTV

"Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред".
Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар на новината, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев. Президентът Румен Радев отправи своите критики към решението и призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици.

Според него в случая се наблюдава доминация на лични отношения и остро противопоставяне между институции по същностни въпроси.
"Много е вероятно предложеният човек в това съгласуване да се е оказал неприемлив за украинската страна", предположи бившият военен министър в интервю за предаването "Преди всички". Той напомни, че България е единствената страна в НАТО, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. Според него вероятно и сега трябва да се търсят и такива причини за забавянето.

"Острото противоречие между президента Радев и държавната политика, определяна от Министерския съвет и Народното събрание, по темата за войната в Украйна, за руската агресия, по темата чий е Крим, всъщност създава голям риск да не бъде възможно да бъде избран посланик и вероятно да има натиск от страна на президентската институция – посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС", коментира той.

Шаламанов посочи и друг проблем: "Както за посланик в НАТО, така сега и за посланик в Украйна – двете най-ключови посланически места в този период на война – явно нещо процесът не работи. Не е възможно за години да не може да се проведе конкурс и да бъдат избрани млади, подготвени дипломати. Явно този процес не работи и се е стигнало до решението за политическо назначение. /…/ Логично е след като искаме да покажем високо ниво, след като искаме да покажем ангажимент, това да бъде някой от последните министри на отбраната. Според мен това е едно нормално решение".

По думите му всичко това не е добър тон и не говори добре за България. Според него това прави страната ни много по-слаба и вътрешно, и външно.

"Спорът е между министър-председателя и президента. Този спор не прави чест на президента с квалификациите, които използва. Има толкова натрупани лични отношения и те влияят на сигурността и отбраната на България".

Според бившия военен министър процедурите са спазени. Българският интерес е там да имаме силен, действащ, реален посланик, категоричен бе Шаламанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    58 5 Отговор
    Този Шаламанката още в университета като му казах, че България е в НАТО само по нареждане на Русия, и той си глътна граматиката.

    Коментиран от #38

  • 3 Аман

    75 4 Отговор
    от тия бузести евроатлантици !
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    79 4 Отговор
    Велизар Шаламанов: целивам по добре краварски ъзове от др.Ненчев !

    Конкуренция и завист!
  • 5 Държавността е слаба

    76 2 Отговор
    ако се допусне да се командва и управлява чрез посолства, НПО-та и от тяхните протежета.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Айдеее

    67 2 Отговор
    и тоя слугинчо изпълзя
  • 8 ТаУмВзе

    59 4 Отговор
    Колонията на краварчето, не е Държава отдавна! ХАХАХАХХА Само територията е Важна, без Матряла и тва е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ганчо

    78 4 Отговор
    Абе защо всички американски подлоги са с такива мазни угоднически физиономии?! Лицето на човека показва колко пари струва ... Тва Даниел Митов, Ненчев, Шаламанов, Гнома - на който и от тях да погледнеш мутрата е или мазна, или долна и грозна.

    Коментиран от #12, #33

  • 11 Бай Лисан

    48 2 Отговор
    Хърбел защитава Щърбел.
  • 12 честен ционист

    11 17 Отговор

    До коментар #10 от "Ганчо":

    Този специално има руска физиономия.

    Коментиран от #54, #63, #64

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бен Ходжа

    59 3 Отговор
    Да, наистина е тъжно че човече като Ненчев е пробутвано за посланик. Голям резил. Шаманов е същия, но може би тайно си мечтае да изпратят него, както тайно си е мечтаел за НАТО, докато е бил офицер от БНА/Варшавския договор и член на БКП.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Загуби за България

    38 3 Отговор
    за 35 години евро и атлантически океан 400 милиарда лева. Това е, което знаем. Не включвам глоби и лихви от Ес и други. Както и загуби от концесии. Според Асен Василев над 600 концесии до 2022 г. Много често без концесионни такси, или много ниски. Престъпление, престъпление срещу държавата и народа. Само от закрити 4-ри реактора сме изгубили над 180 милиарда лева непродаден ток. Само от продажба БТК над 3 милиарда лева, на кипърска офшорка. Само от Уестинг 2 реактора над сто милиарда лева, в сравнение с цени на Белене. Народът слабее и свива потребление, инфлацията направи българите по-бедни с между 30 и 70%. А господата на снимките пълнеят прогресивно. Угаждат си хората, угаждат си. А нямат пари за най-добр самолет за гасене на пожари сто милиона лева. Само за Украйна сме дали 5 милиарда лева, обещани дългосрочно 50 милиарда лева. Отделно от повишени вноски.
  • 20 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    3 34 Отговор
    Чичо Велизаре, тъпия миризлив помак иска да се за обгради само с крадливи и миризливи комуняци, за да му вардят пътя на Копринката...

    Коментиран от #31, #69

  • 21 Д-р Менгеме

    41 3 Отговор
    "Много е вероятно предложеният човек в това съгласуване да се е оказал неприемлив за украинската страна" - Велизар Шаламанов
    P.S. То щото тяхната есскорт-посланичка много е китка.

    Коментиран от #51

  • 22 Дън Бай

    40 1 Отговор
    Шами два дена е бил министър и сто години акъл дава.
    Изкарал ПУЦ "МАРШАЛ" и всичко разбира.
  • 23 Гаден ВЪПРОС

    29 0 Отговор
    Първи член на БКП за кариера и сега пък американска по-лога ........
  • 24 Главчев фашистка марионетка

    28 0 Отговор
    Ооо, да много по-приемлива е танцьорка на пилон за посланник(безропотна България не заслужава друго) , толкова е по-престижно. Мисля, че за поста посланик в Украйна по-ще подхожда някоя маймуна или влечуго все едно защото и без това други решават всички въпроси.
    Главчев се изживява като фараон, иззеха всички функции на Президента за да може куцо, криво, кьораво и сакато да се изживява като вездесъщ.
  • 25 Недоразумение

    30 1 Отговор
    Тази американска безмозъчна подлога пак се натяга да го забележат, но само подчертава че е много тъп. Не му правила чест на президента да спъва Перчема, любителя на магистралските, а на теб храненик безмозъчен ти прави чест да плюеш България, а да целуваш задните части на американските мекерета, да подаряваш българските оръжия и боеприпаси на Украйна, и да докладваш какво им в складовете ни, за да забележат от запада охранената ти мутра. Ти си никой, един соросоиден парцал, на който ще бъде търсена сметка за предателството ти.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Към Дъното

    20 0 Отговор
    Соломонеленкин и един файтон атлантици-сите бивши комунисти на хранилка с ценности.
  • 28 Шефьор

    25 0 Отговор
    Николай Ненчев е един изключителен "дипломат от кариерата", нещо като Бойко Борисов в областа на финансите и Делян Пеевски в областа на оценките си отностно кой може и кой неможе да лети , защото той не може.
    Не е ли време, този който трябва да назначи един посланник да има последната дума? На всички е ясно, че търсим място, тих пристан на висока държавна служба на един човек. Но, става ли за това място, подготвен ли е? И докога, Николай Шаламанов, като бивш министър на отбраната няма да разбира що е то субординация? До кога такива като Ненчев,-"изявен дипломат", Даниел Лорер-"баш бизнесмен" и "финансист" ще ни обясняват за какво иде реч? Сигурно в Винистерството на външните работи няма такива кадри като Николай Ненчев? Я, да помисли преди да говори лични предпочитания и неприязън. Да ви кажа, и аз имам неприязън към Бойко Борисов, Конституционен съдия Атанасова, Фамилия Лорер, Кирчо Петков и Ленчето, но тях ги оценява народа на избори, а тук с Николай Ненчев, колкото и да не му се иска на Шаламанов последна дума има Президента. Просто такъв е реда.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 капитан Лукаш

    23 0 Отговор
    Виж му биографията и повече няма кaкво да говорим -
    През 1984 г завършва Висшето народно военновъздушно училище в Долна Митрополия със специалност радиоелектроника. Служил е в Института по системи за управление на ГЩ като началник на сектор „Военни интелигентни системи“. Отделно е бил в управление „Разузнаване и електронна борба“ на Главния щаб на Сухопътни войски. През 1991 г. става доктор по кибернетика в Киев. - Въпрос - МОЖЕ ЛИ АКО НЕ СИ С ПРАВИЛНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОИЗХОД И БЕЗ ДА СИ ПОДПИСАЛ ЕКЛАРАЦИЯ ПРЕД ВКР И РУМНО ДА ЗАЕМАШ ТАКИВА ПОЗИЦИИ ? С други думи - БОЯДИСАН КОМУНЯГА.

    Коментиран от #35

  • 31 Абе

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    Ти защо слагаш до нашето знаме тия три изтревалки за обувки.
  • 32 Шефьор

    14 0 Отговор
    Николай Ненчев е един изключителен "дипломат от кариерата", нещо като Бойко Борисов в областа на финансите и Делян Пеевски в областа на оценките си отностно кой може и кой неможе да лети , защото той не може.
    Не е ли време, този който трябва да назначи един посланник да има последната дума? На всички е ясно, че търсим място, тих пристан на висока държавна служба на един човек. Но, става ли за това място, подготвен ли е? И докога, Николай Шаламанов, като бивш министър на отбраната няма да разбира що е то субординация? До кога такива, като Ненчев,-"изявен дипломат", Даниел Лорер-"баш бизнесмен" и "финансист" ще ни обясняват за какво иде реч? Сигурно в Министерството на външните работи няма такива кадри, като Николай Ненчев? Я, да помисли преди да говори за лични предпочитания и неприязън. Да Ви кажа, и аз имам неприязън към Бойко Борисов, Конституционен съдия Атанасова, Фамилия Лорер, Кирчо Петков и Ленчето, но тях ги оценява народа на избори, а тук с Николай Ненчев, колкото и да не му се иска на Шаламанов последна дума има Президента. Просто такъв е реда.
  • 33 Данчо

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ганчо":

    Пропусна Пасито,Нейнски,Костов и цяла плеяда ,,демократични симпатяги"...
  • 34 АБЕ МЪРША

    19 1 Отговор
    ТИ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА КРАСИШ НЕКОЙ СТЪЛБ С ГЛАВАТА НАДОЛУ. ГРАБВАЙ ПУШКАТА И БЕЖ В УКРАЙНА.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Радев е прав

    13 2 Отговор
    Но много слугинаж, много нещо, че и Главчев се присъедини към тях

    Коментиран от #45

  • 37 Мдаа

    1 12 Отговор
    " ....посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС"

    Мдааа
  • 38 Оракула от Делфи

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Какъв е Шаламанов, не знам, но проявения крадец на всичко , което е" Никола Петков "
    полу-човека-тарикат, Ненчев,
    да откраднеш една партия, като партията "Никола Петков" и изпразниш тази партия
    от активите и духа на Никола Петков, включително и присвояването на родната къща на Никола Петков,
    би трябвало да си днес, политически труп???
    Но не ,... ние поставяме , изгорели трупове , там където трябват живи и можещи личности!
    Ненчев е падение в Българската политика, и като такова е непоходящ да представлява България където и да е!
    А за " отговарящ" в Украйна е направо срам и позор, не само за него а и за управляващите в страната ни.
  • 39 Ха ха

    16 0 Отговор
    Ненчев е най удобен.Като бивш военен министър е наясно какво още може да измъкне от въор жението ни и да го подарим на Украйна

    Коментиран от #52

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 бай Иван

    12 0 Отговор
    Според бившия военен министър процедурите са спазени. Българският интерес е там да имаме силен, действащ, реален посланик, категоричен бе Шаламанов.

    И това според Шаламан.ката е Ненчев???? За този човек всичко друго можеш да кажеш, но не и горното. Т.е и за двамата със Шаламан.ката . Шалама.нка, ти си знаеш и на двамата е в сила е..п....м..За нищо не ставате.
  • 44 Дъното

    12 1 Отговор
    Соломонеленкин и един файтон атлантици-сите бивши комунисти на хранилка с ценностни грантчета.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аз съм от СССР

    14 1 Отговор
    Симптом на слаба държавност е когато посланик се назначава от атлантическия съвет а не от правителството и президента.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гост

    10 1 Отговор
    Щом Боко толкова яростно го защитава,ясна е работата.
  • 50 Моряка

    10 1 Отговор
    Атлантичессия съвет е само един кучкарник на Пасито да си развъжда песове атлантици- срещу едри длъжности и заплати.Основно са ОЗ съветски възпитаници и от АБПФК- потекло.Интересно този БЗНС- чиновник как се е промъкнал.Даже и космите му от друга глава.И за чепна каца не става.Освен ако кацата е атлантическа.

    Коментиран от #55

  • 51 Цветаря

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Д-р Менгеме":

    Ми китка е, кво?
    За предпочитане е пред оня Ненчев.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Време е за

    3 5 Отговор
    Импийчмънт на предателя! 50тото народно събрание поне това може да свърши.
  • 54 Може да е бивш

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    руснак, кой знае?
  • 55 Ник Чепа

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Моряка":

    Абсолютно сте прав.
    Бидейки в бизнеса с чепове мога да ви кажа, че от тоя Ненчев еврочеп не става.
  • 56 Анджо

    3 7 Отговор
    Радев иска да изпратят някой проклет русофил и да не пречи на някой. Как го избрахте тоя проклет президент.
  • 57 Класическа подлога

    12 1 Отговор
    Шаламанката е бил член на БКП (бил вкаран насила?!), съветски възпитаник (доктор по кибернетика в Киев), после обърнал палачинката! Според него силна е онази държава, която плюе по Русиа - това му е представата за служене на родината! Велизарчо забравя кой предложи Ненчев и почти го беше назначил помакът паси!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Пеуник

    9 0 Отговор
    Тъжното е че нашите политици всичките са, като теб, шаламанка. Безродници, продажници и чуждопоклонници! Та и твоя Тагарев, Паси, ненчо перуката, плюнчолиев.....много сте за тази малка страна. Най-тъжното е че народът кротко ви търпи, а вие през това време му изгорихте дъжавата.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Българин

    7 1 Отговор
    И този Шапаламанов е от евроатлантческите мекерета.Да си запази типите заключения за себе си.
  • 63 не си честен,

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    но си сбъркан нарекъл се ционист.
    Шами-шами абракадабра, както вероятно знаеш, е руски възпитаник. Тези станаха най-върлите врагове на Русия! Трият се с пясък да ги признаят за (н)евроатлантици. Неколцина са такива у нас. Моето мнение за тях е - ни-що-же-с-тва. Но ми прави впечатление, че напоследък шамито стана доста критичен към нашите управници. Той ОТБЕЛЯЗА, че навън ни нямат за нищо. Никъде никакъв наш човек не е назначен на значителна позиция. Вке повече прави впечатление, че има предвид себе си като подходящ кандидат.
    Аз лично съм доволна от подобни препирни. Разкриват се взаимно.
  • 64 разбира се,

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    че нашата нация има физически сходства с тези на околните държави. Разбирам, честни цеонисте, че баба ти носи ТИПИЧНИТЕ ЧЕРТИ на американската нация (ако има така предвид сбиротока там). Или е аглийска благородничка???? Приликата ни с околните народи показва КЪДЕ НИ Е МЯСТОТО по политика и избор.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 дядото

    3 0 Отговор
    тъжна история,колко ви липсва президент като плевата,нали.
  • 68 Баба ти

    2 1 Отговор
    Тоя червяк не мога да го гледам. Отивай доброволец в Донбас бе, гнидо юдейска, помагай, пуцай 1-2 пъти докато ти съберат парцалите.
  • 69 невероятно, но факт

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬":

    Откъде ви намират такива кухи лейки?
  • 70 Флик

    1 0 Отговор
    Истина е, че тази история е тъжна. Процедурата била спазена. Кой и по какви професионални критерии избра лицето Ненчев? Има ли направен подбор от някаква комисия? Има ли ня какви тезиси как смята лицето Ненчев да изпълнява тези функции в интерес на страната ни? Отговори на тези и много други въпроси няма, но и няма да получим. Пълна мъгла. Ето проява на задкулисие!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол