24 Юли, 2024 16:06 1 975 121

Асен Василев: Еврото като официална валута от 1 юли 2025 г., но ако покрием критериите

  • асен василев-
  • бюджет-
  • финанси

Позиция на бившия финансов министър

Асен Василев: Еврото като официална валута от 1 юли 2025 г., но ако покрием критериите - 1
Снимка: БГНЕС

Еврото като официална валута от 1 юли 2025 г., но ако покрием критериите. На нарочен брифинг в Партийния дом бившият финансов министър, а сега депутат от ПП-ДБ Асен Василев се похвали с последните данни на Евростат - за първи път България не е последна в Европейския съюз по доходи. За първи път България и българите сме предпоследни по доходите, отлепихме от дъното, доволен е Василев.

Той очаква през септември месец България да покрие инфлационния критерии и тогава да поиска конвергентния доклад за еврото. Ако конвергентният доклад излезе в рамките на настоящата година, то от 1 юли 2025 година може да въведем еврото като официална валута, очаква Асен Василев.

По думите му икономическият модел, който продължава със сегашния бюджет и който осигури намаляване на неравенствата и увеличаване на доходите работи за българските граждани.

Асен Василев коментира и спада на инфлацията. "Инфлацията, когато вървеше нагоре и когато спадаше, в България е основно внос.

България е вързана към еврото през валутен борд и инфлацията се определя от валутната политика на Европейската централна банка.

Това, което се вижда сега е, че инфлацията беше над 10% през миналата година по това време, а сега в момента е 2.5%", отчете бившият финансов министър.

"Единственият начин да имаме устойчиво правителство и нормална среда, в която да се развива бизнеса и да растат доходите на българите, е това законодателство да бъде прието", подчерта той.

На въпрос защо бившата директорка на Агенция "Митници Петя Банкова е в ареста тогава, Василев заяви: "Петя Банкова е в ареста, защото е повишила в длъжност 18 човека. Няма повдигнати обвинения за корупция или контрабанда".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокорестия

    66 8 Отговор
    ако лъжа да ми се опулят очите.

    Коментиран от #7

  • 2 Бъдете толерантни към

    57 8 Отговор
    подобни същества, личи Му, че е от "хората" със специални потребности

    Коментиран от #52

  • 3 В този

    34 5 Отговор
    хаос и безотговорни уж политици е почти невъзможно !
  • 4 Не ви

    56 14 Отговор
    Щем еврото...
  • 5 мдаа

    33 12 Отговор
    В €врото му е майката. Питайте чекмеджан. Той знае.
  • 6 Питам:

    43 10 Отговор
    Какъв процент ще лапнете ? Сигурно ще е по-голям от онзи на Милен Велчев при превалутирането на дълга от долари в евро. Иначе няма да се напъвате толкова !
  • 7 То Опулването

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "кокорестия":

    го е получил още в корема на род. 1.като е видял отблизо кафяв чичко без коса на име Хасан
  • 8 Шок

    42 5 Отговор
    Тоя ма-зен пе-де-рун-гел къде се беше скрил?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе

    33 6 Отговор
    Няма държава да е приета от 1 юли?!
  • 11 Иввв

    51 11 Отговор
    Махай се бе малоумник никакво евро да съсипете икономиката още повече и да изкраднете парите от резерва марш никакво евро
  • 12 Жмръц

    45 4 Отговор
    За еврото не знам,но ти и другият харвардски турист покривате изцяло критерия за туристи с изтекли визи.Както и времето ви изтече.Махайте се от Бг и не се връщайте...като туристи.Пожелавам ви да се върнете като гости на Бай Ставри!За дълго!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Град Козлодуй

    13 1 Отговор
    а Как Живеят повечето Хора Моля
  • 15 Мнение

    28 3 Отговор
    Коко не разбра ли, че без да се допитате до народа български, не можете и тоалетна хартия своеволно да си купите в парламента, камоли такава фундаментална промяна като смяна на валутата в бедна, счупена и опоскана България???!!!

    Или питайте народът си за важните за него теми, или в даден момент и той (народът) няма да ви пита!!!
  • 16 Крадливата леля Асена Спецова лъже отнов

    28 1 Отговор
    Отново! Асено обра парите на хората чрез инфлацията и сега отново си на линия с нови планове за кражба и лъжи! Любовта ти Спецов прилага здрав рекет в НАП, не се ли наситихте на кражба, клептомани пропаднали!
  • 17 Евроатлантик

    18 2 Отговор
    Искаме да сме в еврозоната!!! Така ще станеме богати като Германия, Испания, Франция! А защо пък да не станеме по-богати и от тиях??? Да идват германки те да гледат наште старци нпример?
  • 18 Майора

    22 3 Отговор
    Ало Кокорчо , народът е казал “След дъжд качулка!”Да не кажа по циничното че ти се …на метеното! България беше готова за Еврозоната , но с новите заеми , вдигането на пенсии и заплати , наруши прага за влизане!Само не знам що за цинизъм е хора да живеят със 300 лв и ти да казваш че сме богата държава!
  • 19 Бен Вафлек

    9 16 Отговор
    Реално откакто сме във валутен борд, все едно сме приели Еврото.

    Моите спестявания и инвестиции са в Евро. Вашите?

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Читател

    13 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бен Вафлек":

    Приели сме го, но имаме свободата да се откачим от него. Можем да се "закачим" за друга валута, и най-вече - нямаме задълженията на членовете в еврозоната.

    Коментиран от #57

  • 21 Съдбата на един мирен народ

    11 4 Отговор
    Абе българи не разбрахте ли че колкото искате нещо от властимащите управляващи предатели ТЕ НИКОГА НЕ ГО ИЗПЪЛНЯВАТ други командват раята затова и да се бонтувате и пеняте вече нищо не зависи от БЪЛГАРСКИЯ НАРОД 🇧🇬 бачкайте роби и това което имахте от СОЦА и това ще замине
  • 22 Не искаме евро

    14 5 Отговор
    Не искаме евро. Искаме Лев, долар, паунд, франк, йена. Искаме свободно движение на хора, стоки, услуги, КАПИТАЛИ. Референдум, не може еднолично Бойковци, Пеевци, Данчо Цоневци, Станишевци, Пръмовици и др. да се разпореждат с финансите на българите. Не мога да си представя Пеевски и Борисов как ще опоскат резерва и ще теглят заеми. Накрая ЕЦБ ще ни блокира депозитите, а Пеевски и Борисов по хасиенди в Ю. Америа и СА. ЕЦБ е мощен инструмент за постигане на извратени политически цели, целящи редуциране на човечеството. Гърция, Унгария. Как може да приемеш доброволно оковите на пощурелият ЕС: забрана ДВГ, смяна на пол деца. Задължителна ваксинация. Индивидуални въглеродни отпечатъци. Умни градове. Цифров концлагер.
  • 23 мдаа

    9 13 Отговор
    Крадците и корупционерите в България не щат Евро, защото ще има мониторинг и контрол от ЕС и ЕЦБ и това им бърка схемичките. Затова ни баламосват с някакъв финансов суверенитет и псевдопатриотизъм през Копейкин.
    А, ако наистина искате финансов суверенитет. Да махнем валутния борда и да отвържем Лева от Германската марка/Евро. Нека се рее свободни в небесата.
  • 24 Киро

    12 1 Отговор
    Абе този какво се е ококорил данеса му го вкарали.
  • 25 Мнение

    11 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бен Вафлек":

    Тва е все едно да твърдиш, че си подарил тялото си на трети лица, когато даряваш кръв при нужда?!

    Когато си приел валутния борд си се съгласил да спазваш определена финансова политика, която може при желание да промениш (днес си към еврото, а утре може да вържеш лева към злато, петрол, газ, въглища и др)! С други думи, монетарната политика зависи от теб!

    Когато подариш финансовата си система на външни интереси, тогава всички политики вкл и колко кинти да има в банкоматите, се вземат отвън!!!
    А ти може само да кажеш "йес сър" и да се наведеш!!!

    Затова не ни разправяйте колко невероятно е въвеждането на еврото в България, а моментално да бъде иницииран референдум по темата!!!

    Коментиран от #60

  • 26 Не е редно

    9 6 Отговор
    Така с лека ръка да се подритва и изтрива българския лев. За някакви несигурни материални облаги. Националната валута е иманентен елемент на държавността още от древността. Още няма единна европейска държавност. Когато такава бъде създадена, в случай че българския народ иска да се откаже окончателно от привилегията да има собствена държава, тогава ще е момента и за еврото. Когато няма национална държава, няма и национална парична единица. Но все пак, макар и формално все още България е национална държава.

    Коментиран от #34

  • 27 Българин

    11 3 Отговор
    Този говори както винаги глупости, днес си направих нова застраховка ГО, от 239лв вече е станала 261лв.Увеличението е с 9,2%.Къде са му на този смотльо 2.5% инфлация ?Само да кажа че става въпрос за 40г. Вартбург.На скъпите коли предполагам че увеличението е повече.
  • 28 Тома

    3 1 Отговор
    Може да покрие те само с чаршаф
  • 29 Тити

    8 3 Отговор
    Няма начин бананова република като България да я приемат в еврозоната.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Срамота

    9 3 Отговор
    Да твърдят сега, че преди 20 години бил поеман ангажимент за унищожаването на българския лев. Защо тогава не е огласен този факт. Защо са крили това от българския народ?
  • 32 Стига сте ни бутали

    12 3 Отговор
    Това евро бе!Всичко сме втасали и оправили само еврото не сме приели!Други държави как живеят без него,но явно яко ни натиснат и пишман политиците ни послушно бързат да го приемат,независимо,че 80% от народа ни Не го иска!!!!!!!!
  • 33 Така е

    11 0 Отговор
    Марш бре, ляво колело.
    Не разбрахте ли, че никой не ви иска.
    Дано да има избори, че останете с 3%
  • 34 глупости

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Не е редно":

    като нямат шилинги и германски марки, давеби Австрия и Германия да не са "национални държави"?
  • 35 Не го щем

    8 0 Отговор
    Мошенник от Чаталджа.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ха-ха-ха

    15 2 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ ! Никакво евро сега без референдум. А тоя Василев е за затвора. Мошенник!
  • 38 Вложения ни не са в

    3 3 Отговор
    евро, във всичко друго, но не и евро. Най-сигурно е златото. Да не забравяме, че половината пари на емигрантите в България не са от ЕС. След еврото готвят цифрово евро. Държави вписаха национални единици в Конституциите си и правото на Кеш. В САЩ няколко щата внесоха законопроекти за отказ от CBDC. До 2030 България не трябва да прави резки движения. Всички в еврозоната са с дългове над 90 до 220% от БВП. Едно е силната марка на икономически мощната Германия, към която бяхме вързани. Другое фалиралото евро на Испания, Гърция, Италия, Португалия. Много хитро измамиха Германия с еврото, а след това унищожаване на икономиката й чрез лишаване от евтини ресурси. Но Германия е окупирана държава, Канцлер Акт.
  • 39 Фрфф

    8 0 Отговор
    Къв си ти ба,женски полов орган
  • 40 Българин

    7 0 Отговор
    БОКЛУК
  • 41 БАЙ СТАВРИ В ОЧАКВАНЕ в ЦС ЗАТВОР

    8 0 Отговор
    Асен Василев, определи действията на Делян Пеевски като "предизборни пушилки". СКОРО ЩЕ ЗАПУШИ ЗАД НИКА НА АСАН ВАСИЛЕВ Всичко се знае. Имаме кеш пари, ОТКЪДЕ БЕ пудела ни ги донесе. А КОРНЕЛИЯ ИННОВА? Та иска постоянни парични потоци КЕШ. Това се чува от записа, гласовете на асен василев, просто киро и ГНОМ атана атанасов с диалог хриисто иванов. Асен Василев, определи действията на Делян Пеевски като "предизборни пушилки". СКОРО ЩЕ ЗАПУШИ ЗАДНИКА НА АСАН ВАСИЛЕВ Всичко се знае. Имаме кеш пари, ОТКЪДЕ БЕ пудела ни ги донесе. А КОРНЕЛИЯ ИННОВА? Та иска постоянни парични потоци КЕШ. Това се чува от записа, гласовете на асен василев, просто киро и ГНОМ атанас атанасов в диалог с хриисто иванов.
  • 42 Хм ами

    8 1 Отговор
    Да не би да е поет и таен ангажимент за заличаването на българската държавност в някакъв следващ момент. Добре е политиците да обяснят договорите с ЕС и какво е било обещано през 2007 година. Защото това намирисва на национално предателство и виновните следва да носят наказателна отговорност. Не е логично, че за опетняване символите на българската държавност има наказателна отговорност, а за тайно споразумение за прекъсване или заличаване на същата тази държавност да не се носи такава отговорност.
  • 43 Анджо

    10 0 Отговор
    Кирчо го скриха за днес, А се показа кокорчо да огледа каква е обстановката.
    Ама да не е закъснял, защото преди няколко дена Кирчо и Денков разгледаха половин България от самолет. А не знам как им нарасна на тия работата, че чак самолет са си уредили да разглеждат България. Даже вече са имали план как да оправят проблемите. Май ние Българите наистина сме много прост народ. Защо нито една журналистка не ги попита.
  • 44 Стъпките са !

    3 0 Отговор
    Първо ХхххАртиеното еуроооо.

    после Digital еуур ооооооооо.


    И нека силата бъде с вас.
  • 45 Един

    6 1 Отговор
    От ключовите атрибутите на държавността е националната парична единица. Всички независими държави в света оперират собствена парична единица, дори най-изпадналите. Излиза, че България не е дори сред тях. И защо да ходим на избори тогава. Да си играем на демокрация в някаква фиктивна държава...
  • 46 А кога

    5 1 Отговор
    Ще отменим изборите. Защо ги правим. Нали има европейска комисия (правителство) .
  • 47 Предпочитам

    6 2 Отговор
    Български лев обезпечени със златно покритие.

    Коментиран от #63

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пеевски иска евро

    4 2 Отговор
    Йордан Цонев иска евро, Борисов иска евро. Помислете защо???? Йордан Цонев преди месец беше изпаднал в истерия в НС, че сме трябвали есента да приемем еврото. Дори бившият фин министър на ГЕРБ, Дянков каза: Трябва да не бързаме с еврозоната. Българите нямат грам полза от еврозоната. От еврозоната печелят Пеевски и Борисов, падат бариери за теглене на заеми. Банките, падат резерви за посрещане кризи- вложители са ощетени при бъдеща криза. Обръчите от фирми внос, износ, на Пеевски и Борисов, няма да превалутират, но тези печалби, минимални, няма да намалят цените на стоките, нито ще увеличат заплатите на служителите им. 5 милиона българи ще страдат, банките веднага ще вдигнат таксите, за да компенсират загубите. Както стана с намаляне на такса преводи в ЕС. Вижте печалбите на банките, ако не вярвате. Плюс още спекулативна инфлация, и един въздух наречен цифрово евро.
  • 50 Абе

    6 3 Отговор
    Да правят каквото искат. Нашето поколение зачеркна държавата си. Законите ги пишат хора в чужди земи ( директиви и регламенти), националната ни валута я махат... За какво ни е българската държава тогава. То нищо не е останало от нея освен някакви символи, ритуали и процедури....
  • 51 Киро

    5 2 Отговор
    Пълни глупости.. Тоя "финансист" има ли си изобщо хабер от счетоводство и как става една подобна смяна на валутата? Абсурдно е да се прави на дата, различна от 01.01! Дрънка обичайните опорки, но вече няма кой да му се връзва на простотиите..
  • 52 Хараламби

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бъдете толерантни към":

    И кви са му специалните потребности по точно на тоя мушенник?
  • 53 Нямам

    4 4 Отговор
    Нищо против да правим обща държава със шведи, германци, холандци и т.н. Сами не може да поддържаме държавност. 1878г. е било грешка на Русия. Българите са искали да си стоят в голямата османска империя и да се радват на възможностите, които тя е предоставяла. Българите никога не сме искали да имаме собствена държава. И сега е така. Това е самата истина

    Коментиран от #55

  • 54 Да искаш

    5 4 Отговор
    чужда парична единица е все едно да искаш да заличаване на своята държавност. До там ли го докарахме.

    Коментиран от #62

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Как ли не

    6 0 Отговор
    Още от 1 август тая година, но не сме изпълнили критерия заради напомпана кокорчова инфлация.
    Пореден пълен с прах кокорчов балон.
  • 57 Хи хи

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Читател":

    И като се откачим от еврото за какво ще се закачим ? Я обясни процеса на откачане и закачане , че стана интересно . Тази дивотия как ви я роди главата , че досега не съм чул никой да я споменава.
  • 58 баба Вуйна

    4 6 Отговор
    за какво евро говорите бе тъпанари , скоро Европа ще се разпадне
  • 59 Василев няма спад

    3 3 Отговор
    на инфлацията, немското масло отново гони 9 лева по веригите. Черешите отново поскъпнаха от 6 на единадесет лева. За една година хигиенни продукти удариха сто процента с намален грамаж. Акцизите се вдигнаха за една година поне 2 пъти. Кафето за две години пакетчета удариха сто процента инфлация. Местни данъци вдигнати драстично. Минералните води поскъпнаха. Потреблението е свито. Дефицитът представен на ЕЦБ неверен, освен инфлация. Затова отказахте достъп на граждански организации данни за дефицита.
  • 60 Страхил

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Мнение":

    Хубаво е , че имате мнение по темата , но нямате експертиза по темата . Такива като вас да ги ринеш с лопата в България . Не може да има референдум по теми , по които народа е некомпетентен и финансово неграмотен. .Ако цитирам Иво Христов за 80 % дебили , какво очаквате от референдумите въобще ? Някакви хора без познания по темата , но видиш ли имали мнение по всички въпроси ,някакви пенкилери .
  • 61 Инфлацията започна

    3 4 Отговор
    от ГЕРБ с 30% след новината за прием в еврочакалнята 2020 г. при храни. Както и пращане на борса газ Борисов, лятото добре, зимата видяхме резултатът. После инфлацията продължи под общото управление на ГЕРБ, СДС, ДБ, ПП и ДПС. Невинни няма. Човек ще каже ДПС, ГЕРБ и СДС, ДБ не са били в управлението на България 4 години. Бяха и са в управлението. И берем ядове с Конституцията. Увеличени турски секции, двойни гражданства и т.н. Там участваха и БСП.
  • 62 Еврото

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Да искаш":

    Е нашата парична единица. Ние сме част от Европейския съюз.

    Коментиран от #64, #68

  • 63 глупости

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Предпочитам":

    Лева е обезпечен с .... Евро. От 25 години все един Лев р 50 евроцента. А от тогава БНБ не може сама да печата пари.
  • 64 Еврото

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "Еврото":

    Е наднационална парична единица. Нашата е българският лев. Какво ви става ? Съвсем се побъркахме.

    Коментиран от #66

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Еврото

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Еврото":

    е паричната единица на Европейския съюз. България е пълноправна част от този ЕС.

    Лев няма откакто има Валутен борд. От тогава БНБ не е независима. И по-добре.

    Коментиран от #69, #74

  • 67 Кал Так

    5 1 Отговор
    Ето така както се облещил, една лопата през физиономията и ще вижда евро до края на живота си!
  • 68 Европейският съюз

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Еврото":

    Не е държава все още. Засега е политическа, наднационална организация с широки законотворчески и изпълнителни компетенции. Когато стане единна държава ще мислим дали да зачеркнем българската държава и да станем част от тази многонационална нова държава, както сме били и част от Османската империя в продължение на 5 века.

    Коментиран от #70

  • 69 Обстоятелството

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Еврото":

    че си използвал определението "пълноправен" говори много за манталитета...
  • 70 ужаст

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "Европейският съюз":

    Значи германците си ползват марките, а францойзите франковете? А на холанците кво беше там....?

    Коментиран от #80

  • 71 мани беги

    2 5 Отговор
    гастербайтерите не искат да минем в еврозоната, защото вече няма да могат да умножават х2 и да се големеят у нас, надигайки спекулата и инфлацията ...
    всички в туристическият бизнес не искат да сме с еврото, понеже трудно ще са конкурентноспособни, а искат само те да грабят евраците на европейците и да си умножават х2 печалбата, а на робите си да подхвърлят мижави лв.
    престъпниците, които имат скътани лв. не искат да минаваме в евро, понеже ня как да си изперат мръсните лв.
    пишман патриотите русороби подлоги не искат евра, те си искат да са мизерници с лв. и с рубли ...
    някои политици не искат да сме в еврозоната, защото ня могат да крадат евра и да си удвояват имането, и ще бъдат в пряко финансово подчинение към запада ...
    западняците си благоденстват с една от най-силните валути в света и си го обикалят, а ние сме си въшльовци с кирливия лев и гнием в тоя кенеф
  • 72 пенсионер

    5 0 Отговор
    кокорчо мясгото ти е при бай ставри заедно с просто киро и денката академичето - съпунджиягя
  • 73 кажете моля

    4 1 Отговор
    Може ли независима България да печата левове колкото и трябват?

    Коментиран от #85

  • 74 Как пък не

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "Еврото":

    Цените в магазина в евро или в лева са. В кой ресторант може да платиш в евро? Вие с всичкия ли сте? Как да няма български лев. И ако няма за какво говорите тогава. Какво ще "приемаме"

    Коментиран от #75

  • 75 е ми

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "Как пък не":

    В Евро са. По 0.5. Що?

    Коментиран от #79

  • 76 Еврото е

    6 2 Отговор
    Опасен и безпереспективен експеримент, зад който не стои нищо. Няма европейска държава и няма и да има.

    Коментиран от #77

  • 77 това

    3 4 Отговор

    До коментар #76 от "Еврото е":

    от Нерушимия СССР ли го пишеш?
  • 78 хе хе

    5 1 Отговор
    Ако не е Валутния борд, щяхте да ядете мухлясала царевица. По 2 милиона и половина лева килото.
  • 79 По тази логика

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "е ми":

    Може да заключим че долара също е националната платежна единица в България, тук като левовете може да се обменят в долари. Това е смешно обаче.

    Коментиран от #81

  • 80 Защо

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "ужаст":

    Трябва да се вълнувам какво правели "германците" и "холандците". Освен това ние глави на раменете си нямаме ли?

    Коментиран от #83

  • 81 не не

    1 5 Отговор

    До коментар #79 от "По тази логика":

    защото цената на долара не е постоянна величина. Докато винаги 1 Евро е почти 2 лева.

    Коментиран от #87, #117

  • 82 Стенли

    4 0 Отговор
    Абе той Асенчо хубаво си хортува ниска инфлация отлепили сме от дъното и други ала бала но мен ме гложди един въпрос от 26г като излезем на либелизирания пазар на ток що ще чиним ний тогава като излезе онзи ден че цената надхвърля 1лев на киловат
  • 83 нямате

    1 3 Отговор

    До коментар #80 от "Защо":

    имате ушанки на раменете. Пълни с борш.
  • 84 кажете моля

    3 0 Отговор
    Може ли независима България да печата левове колкото и трябват?
  • 85 България

    0 4 Отговор

    До коментар #73 от "кажете моля":

    Не "печата" пари. Нито едно правителство по света не "печата" . За какво въобще говорите...

    Коментиран от #86

  • 86 а какво прави

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "България":

    сече копюри?
    Не ми отговори на въпросчето.

    Коментиран от #91, #97

  • 87 Налагането

    2 1 Отговор

    До коментар #81 от "не не":

    на еврото предполага и изравняване на цените на услугите и стоките. България по официални данни на Евростат е все още 0.61% средните европейски ценови равнища. Т.е. почти два пъти ще се увеличат цените в годините след отпадане на лева.

    Коментиран от #88, #89, #90

  • 88 мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Налагането":

    В Хрватска с колко стотин процента се увеличиха цените? Или Хиляда беше?
  • 89 България

    1 5 Отговор

    До коментар #87 от "Налагането":

    е приела Еврото още с въвеждането на Валутния борд.

    Коментиран от #96

  • 90 0.61

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Налагането":

    Ако бензина в Германия е 1.50 Евро, а в България е 2.80лв, това 0.61% ли е?

    Коментиран от #93

  • 91 Никъде

    0 1 Отговор

    До коментар #86 от "а какво прави":

    по света държавите чрез техните правителства нямат компетенции да определят паричното предлагане. С това се занимават ексклузивно централните банки и системата от търговски банки. Въпросът който сте поставил няма отговор, защото има формална логическа грешка.

    Коментиран от #94

  • 92 хххх

    6 0 Отговор
    Кокорчо, ти критериите ги покриваш, ама дали ги покриват българите?
  • 93 Иде реч

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "0.61":

    За осреднени ценови равнища. Не се хващайте за отделни цени на стоки. Влезте в Евростат и проверете.

    Коментиран от #98

  • 94 аууу

    1 2 Отговор

    До коментар #91 от "Никъде":

    ми тогава кво сте се разревали и оплаквате Лева?

    Коментиран от #100

  • 95 оффф

    1 2 Отговор
    Ако бях на мястото на Копейкин, до сега да съм ви пратил на фронта. Некадърници.
  • 96 Няма такова нещо

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "България":

    Валутата - котва на борда можеше да бъде и долара. Това не означава, че долара щеше да бъде официално платежно средство в страната.

    Коментиран от #102

  • 97 Стенли

    5 1 Отговор

    До коментар #86 от "а какво прави":

    Аз ще ти отговоря не няма право да печата защото такива са условията на борда но винаги може да премахне борда и да почне да печата друг е въпроса какво ще стане но Костадинов никога не е казвал да не приемаме еврото той просто казва да го отложим докато настигнем долу горе по стандарт западните държави защото дори една Румъния и Хърватия имат по висок стандарт от България

    Коментиран от #99

  • 98 така ли

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "Иде реч":

    Викаш нормално е в България наема да е 300 Евро, а в Амстердам 1800 Евро? Средно колко ще е?
  • 99 не можеш

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "Стенли":

    Ще ти падне главата преди да махнеш Борда. Това ти го казва бивш милионер от времето на Румен Гечев.
  • 100 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #94 от "аууу":

    Защото дейността на банките се регулира от българско законодателство, а не от чуждестранно и още по-лошо наднационално.

    Коментиран от #101

  • 101 пак не позна

    1 2 Отговор

    До коментар #100 от "Хаха":

    Българското законодателство е хармонизирано с Европейското законодателство.
  • 102 Стенли

    4 0 Отговор

    До коментар #96 от "Няма такова нещо":

    Правилно аз си спомням че тогава се обсъждаше дали да се вържем към марката или долара но приеха марката защото все пак сме в Европа
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Много скоро

    1 0 Отговор
    Най-после ще започне и Прехода в България. Малко остана!
  • 105 Еврото

    2 2 Отговор
    е капан за идеологизираните брюкселски лумпени с блесналите очи. Докато няма единна европейска държава, с централни финанси, бюджет и правителство еврото ще бъде един рискован и незавършен проект.

    Коментиран от #106

  • 106 Еврото

    1 2 Отговор

    До коментар #105 от "Еврото":

    е безвъзвратно откъсване на неофициалната руска губерния от лапичките на Москва.
  • 107 Хармонизирано

    3 1 Отговор
    законодателство, как хубаво звучат глобалистките лозунги., Договор от Лисабон, предшественик Европейска Конституция. Когато Европа беше свободна, Еввропейската Конституция беше отхвърлена от Франция и Нидерландия, глобалистът Блеър отмени провеждането на референдум Британия. Огромна съпротива имаше сред европейците,срещу заличаването на националните държави чрез "общо ГЛОБАЛИСТКО законодателство". Нашата Пръмовица Куневица беше изумила ЕС с ударното затваряне на глави по присъединяване ЕС. Наречена галено "Мадам Йес" от колегите й. Унищожаваш Конституция, унищожаваш Лев,унищожаваш граници, история,. Рахатлъкът на Глобалистите е гарантиран, че то по-добре от индианско и ост индийско. Да защитаваш собствената си гибел? И на цялото човечество?
  • 108 Частично БНБ

    2 1 Отговор
    има минимален суверенитет, който при еврозоната отпада. Не изкупува задължително лоши облигации на фалирали държави, сама се разпорежда със златен резерв 48 тона физическо злато, част от него при еврото отива под управление на ЕЦБ. Може да реагира с други валути, ако еврото фалира. ЕЦБ няма да ни блокира парите, чрез търговски банки ако не сме съгласни с политики на ЕС като Гърция.
  • 109 Сами си го вкарахме ада

    4 1 Отговор
    Абе найвници ВИДЯХТЕЛИ цените на стоките как тихо мълком се вдигнаха само фантата 3,80 а бе има пенсии 200 евро баба ни за да си купи фанта трябва да даде 7 лв горките хорица вече ще пият само вода ама и тя ще стане СКЪПА АЙДЕ НЕКА ДА НЕ КОМЕНТИРАМЕ ПОВЕЧЕ АДА С ЕВРОТО ЗАПОЧВА В БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 ще ревем както гърците ама излизане няма

    Коментиран от #115

  • 110 Оги

    0 4 Отговор
    Факт е, че Асен Василев увеличи заплатите и пенсиите за 3 години с над 50 процента. По-голям ръст никога не е имало. Това е.

    Коментиран от #112, #114

  • 111 Увеличени са

    3 1 Отговор
    по швейцарското правило с около 30%. Само че истинската инфлация от 2020 е 60% процента храни до сто. 30% услуги. Стоки сто процента. Ремонтни услуги стигат до и над сто и петдесет процента. Лекарства увеличени, ток, вода, акцизи, осигуровки, местни данъци. Или българинът е обеднял между 30% и 70% спрямо първо тримесечие на 2020 г. Гледа се Покупателна способност. Голямата заплата няма нищо общо с Покупателна способност. Какво можеш да си позволиш с една заплата, и какъв процент от българите.
  • 112 Стенли

    5 1 Отговор

    До коментар #110 от "Оги":

    То хубаво ги увеличи ама спестяванията на хората се обезцениха с 30%
  • 113 нема кинти

    2 0 Отговор
    и Пламен не вдига телефона. Ще пеавим алабалата с машините и ще хващаме по островите!
  • 114 На кои

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "Оги":

    Пенсии? На кои гилдии?
  • 115 глупости

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Сами си го вкарахме ада":

    Асен ви каза - нали Борисов вече не краде!
  • 116 Павлинов

    2 0 Отговор
    Още драпайте за евраци алчни маймуни и ще имате около 10 % избирателна активност. Толкова са работещите в държавно и общинско. И римляните няма да искат вече парите ви . Колкото и да криете безработица и инфлация тя е Истина и ще излезе. Следствие е на все по-малко останал народ в територията. Заради вас . Как можахте едни 240 за 35 години да унищожите почти 4 милиона души без война ? Геноцид над собствен народ.
  • 117 Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "не не":

    Еврото си е евро ,но за да излезе ,че то с нищо не ни е виновно ,то 2 лв. вече са нищо . Баничка не можеш си купи с тях. Пет лв. смачкани стари от ползване хартийки и няма да се очудя и тях железни да направят . Т.е . както е тръгнало ,те да са дребните . заплата около 500-800 евро и цени по-високи от страните с минимална заплата 1400 Е. това знате ли какво е . Робовладелчество и феодализъм. Лъжа и алчност на който е докопал кокала . Въф франкове и злато да минем все народ няма да остане ,докато не спре скока на цени и със закони да се ограничи спекула и ограбване. Пазарна икономика не работи когато всичко е в ръцете на едни и същи политико олигархични мафиотскопартийни кръгове. Бизнесмен /ка , виден партиец ,олигарх и мафия са едни и същи хора.
  • 118 Луд

    0 0 Отговор
    Милионер от 01.01.2025 ама само ако имам един милион.
  • 119 Дългия

    3 0 Отговор
    Абе защо толкова сте заритали за това евро? Ние и с лева сме си добре а с еврото ще станем по зле!
  • 120 Дългия

    2 0 Отговор
    Референдом ,ще чуете народа!
  • 121 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ВИЖТЕ КАК ГЛЕДА ПУ Т КО ДАТ КОГАТО МУ ГО НА ЧУ ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове