24 Юли, 2024 21:54 2 314 25

Полша ще доставя новите влакове за БДЖ

  • бдж-
  • георги гвоздейков-
  • влак-
  • полша-
  • pesa

Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA ще доставя 35 мотрисни влака

Полската компания Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA ще доставя 35 мотрисни влака за България, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Това става, след като фирмата Stadler Polska Sp. Z.o.o., класирана на първо място, се отказа от процедурата и поиска прекратяване на договора за доставка на седем двуетажни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, се посочва в съобщението.

От ведомството припомнят, че на 26 април т.г. беше подписан договор за доставката на седем двуетажни влака. Първоначалният срок за внасяне на банкова гаранция от страна на изпълнителя беше 30 работни дни от получаване на уведомление за осигурено финансиране. След изпратено мотивирано искане от Stadler, срокът беше удължен с още 52 работни дни. Крайният срок за подаване на банковата гаранция изтече на 22 юли и до този момент тя не е предоставена, което е още едно потвърждение за отказа на компанията да изпълни възложения ѝ договор, посочват от транспортното ведомство.

„В хода на преговорите между Министерството и Stadler бяха положени много усилия за постигане на взаимноизгодни решения, в рамките на закона. От страна на Stadler се поставиха ултимативни изисквания, променящи дори обхвата на договора, като същите излизаха далеч от рамката на несъществените изменения, което само по себе си е недопустимо съгласно Закона за обществените поръчки. Това е причината същите да не бъдат приети от страна на Министерството. Решението на компанията да прекрати вече сключен договор за доставка, както и да се оттегли от процедура – и двете с огромен национален и обществен интерес, не отговаря на добрите търговски взаимоотношения.

Въпреки всичко сме в непрекъснат диалог с Европейската комисия и ще положим максимум усилия, за да реализираме в цялост и в срок реформата в железопътния сектор, заложена в Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, цитиран в прессъобщението.

На 26 юни, по време на Green Transition Forum 4.0., Георги Гвоздейков обяви, че преговорите за 35-те мотрисни влака са приключили и вече има избран изпълнител. Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. За изпълнител е избрана полската фирма Stadler Polska Sp. z o.o. Предложената цена е 642,5 млн. лева, а срокът за доставка е 28 месеца, каза тогава Гвоздейков.

Министерството на транспорта и съобщенията премина към договаряне без предварително обявление за доставка на 35 електрически мотриси предвид сложността и спецификата на поръчката. „Всичко това се случи по ясни критерии и методика, които бяха аналогични за всички 4 компании, които дойдоха на преговори, заяви още служебният министър.

Георги Гвоздейков подчерта, че се полагат усилия за усвояване на целия финансов ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Митко

    29 0 Отговор
    Това го разбраха и бебетата - внос на влакове и вагони 18 употреба!!! Интересното е релсовият път кога ще бъде подменен, за да няма ежедневно дерайлирали композиции, и за да може да се стига от София до Бургас за 5 часа.

    Коментиран от #7

  • 2 Да бе

    26 2 Отговор
    Електрически влакове? Откъде ток? Нали ще захранваме УкрЕнерго до откат?
  • 3 гост

    20 1 Отговор
    Колко комисионна взе за тея боклуци, мръсник.За това остана министър.

    Коментиран от #9, #10

  • 4 ХА ХА ХА

    20 3 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ПАК ЩЕ ПАДНЕ ЕДНО КРАДЕНЕ НА МИЛИОНИ , И МРЪЗНЕНЕ ПО ВАГОНИТЕ , СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ ОТ ЧАСОВЕ .....НО ЩЕ СЕ ХВАКЯТ СЪС НОВИТЕ ПРЕДОБИВКИ ! КОЙ СЪС БМВ ....КОЙ СЪС МЕРЦЕДЕС .....ДА ЖИВЕЕЕ КРАЖБАТА И НОВИТЕ ИЗБОРИ !
  • 5 Пиронски

    13 1 Отговор
    ККС или куцо, кьораво и сакато, доставят какви ли не железа, на какви ли не цени...
  • 6 Иван Иванов

    12 3 Отговор
    Тия от БДЖ доста милиони ще дадат нищо че не са техни по плана Да не ги чакаме тия мотриси и вагони както самолетчетата ф16 от Америка с години и накрая нищо лека промяна за заблуда на населението може нещо ново да се появи белким спрът да закъсняват по разписание било им топло загрявали валяло духа вятър горят от фасове цигари и т.нататък. Сега последното шоу почнаха и да декорирате от редките който строителни войски по бай тошове време изгради тия са само заплатаджии нищо ново от 100години насам.Сега като се качиш във Влак сякаш си попаднал в някое земетресение със лашкане и звуково лангъркане със засечки.Те и билетите наскоро вдигнаха цените !? Сигорни щото предлагат пътуване екстремно преживяване .

    Коментиран от #11

  • 7 Коментар до #1

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Митко":

    Когато назначат както през 2022 г. онзи 83 годишен пенсионер отново за шеф на БДЖ
    Сега вече е 85 годишен и има още по голям опит --------във взимането
  • 8 Питане

    7 1 Отговор
    Ама тия нови ли ще са, или от джамбазите от Горубляне
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 отговор

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    който го назначи от ПП ДБ

    Коментиран от #14

  • 11 Жепееца

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Иванов":

    Мотото на БДЖ - При нас всички са пътници. 😂🤣😂
  • 12 Мда

    7 0 Отговор
    Oще хартиени играчки, този път полски PDF електрички за стотици милиони.
  • 13 Бг политика

    10 1 Отговор
    Българи спрете да избирате тъпанари за управляващи. Интересувайте се малко кой иска да управлява и колко му е IQ-то. Иначе има една поговорка какъвто народа такива и водачите му.
  • 14 Мхм

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "отговор":

    А Киро му дръпна шалтера от пп. Сега този на снимката е в служебното герб правителство на главчев.
  • 15 ГВОЗДЕЙКОВ ТОЛКОВА РАЗБИРА ОТ ВЛАКОВЕ

    8 0 Отговор
    ВИДЕЛИ ГО ДА НОСИ СЛАМА ДА ХРАНИ ВЛАКОВЕТЕ
  • 16 Обаче

    5 2 Отговор
    Ako ще Нагорни Карабах да ги доставя, само да не са от тия дето не знаеш кога ще тръгнат и кога ще пристигнат.
  • 17 Един

    10 2 Отговор
    На тази разкапана територия всичко ще и се доставя. Затрихме райска градина. Ще правим пустиня в Европа. Дано и в това да се провалим.
  • 18 Луд

    6 1 Отговор
    Ко стана немските не струват ли

    Коментиран от #19

  • 19 ДА ВА ЕБАфГЪЗЪ

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Луд":

    а немските вече ги платихме сега ще платим и едни полски

    иначе си караме с наще българските
  • 20 Лост

    4 0 Отговор
    А на горещо ще издържат ли,че нещо на немските вагони климатиците сдадоха багажа?
  • 21 Нгрц

    5 1 Отговор
    Цялата Европа си изсипа железните боклуци в БДЖ, а министърът се хвали.
  • 22 Аааууууууууу

    5 0 Отговор
    Имахме заводи, влакове, хубави пътища...преди 1989г.
    Сега е ПОГРОМ !!! Крадене, лъжи, днес едно, утре точно обратното.
    Щом всички си пращат боклуците тук, представете си какъв е международният ни "авторитет" !!!
    Какви некадърни марионетки ни упровляват !!!
  • 23 Гост

    2 0 Отговор
    Отново чудесно свършена работа, но ний тъй исками и как ни могат, ша вземим пак нашити фирми, да подилим мангизити.
  • 24 Фактор

    0 0 Отговор
    Защо са им двуетажни влакове? Защо възлагат на същия изпълнител, който веднъж вече е провалил доставка? Защо няма търг? С кой фирми е преговаряно?
  • 25 Факт

    0 0 Отговор
    Очакваме да няма закъснения, чисти седалки и подове и ако може и стъкла. Очевидно служителите се стараят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове