27 Юли, 2024 14:55 1 640 17

Доц. Киселова: Начинът, по който се влиза и се расте вътрешно в съдебната система, е сериозен проблем

  • наталия киселова-
  • съдебна система-
  • влизане-
  • растеж-
  • проблем

Колкото повече конституционна уредба получаваше съдебната власт, толкова повече не сме доволни от работата ѝ, коментира експертът

Доц. Киселова: Начинът, по който се влиза и се расте вътрешно в съдебната система, е сериозен проблем - 1
Снимка: NovaNews

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен. По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели."
Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след като Конституционният съд се произнесе по последните поправки в Конституцията.

"Не е пълна победата, както твърдят противниците на реформата", смята тя.
"Когато си основен двигател в промяната на Конституцията, когато си съвносител, а след това си участвал в обсъжданията и в 4 гласувания по същество, не трябва да участваш от самото начало. Защото е ясно, че ще подкрепиш промените", заяви Киселова относно участието на Десислава Атанасова в гласуването, след като тя бе участник като парламентарист в приемането на текстовете, които след това бяха оспорени пред КС.

Визирайки широкото мнозинство, с което бяха одобрени конституционните промени, специалистът изтъкна, че е "противник на високите мнозинства, защото не дават по-широка подкрепа, а по-скоро възможност на малцинството да изнудва".

Разликата между конституционните поправки 2015 г. и настоящите според Киселова е в "политическото джентълменско споразумение", каквото по думите ѝ сега явно не са успели да постигнат – "неписано, негласно, неоповестено споразумение", поради което са били оспорени всички промени.
Има известно разтваряне на завесата да се види как функционират институциите у нас. Преди КС даваше предвидимост за работата си, сега тактиката да се оповестява ден за ден е неправилна, отчита преподавателят.

"Тези 12 съдии живеят в нашата среда, имат контакти, семейства и сигурно и на тях им се отразява. Тук е въпрос и на разговори между тях. Въпросът с участията в медии на конституционни съдии, участие въобще в публични събития – те трябва да решат помежду си. Дали е допустимо да участваш по въпроси, които впоследствие могат да се оспорват в органа, на който си член. Ако ти имаш лично мнение, имаш право на особено мнение – пишеш го и го оповестяваш", подчерта още тя.
Наталия Киселова изрази несъгласие с тезата, че единственото решение оттук нататък е в свикването на ВНС.

Това, което се възстановява - главният прокурор да упражнява надзор за законност върху дейността на всички прокурори, всъщност ще бъде натиск отвътре, изрази мнение конституционалистът.

Има дилема – дали прокуратурата да бъде единна или да бъде децентрализирана. Това е въпрос на политическо решение, изтъкна доц. Киселова.

Начинът, по който се влиза и се расте вътрешно в съдебната система, е сериозен проблем, каза още тя.

"Проблемите идват от това какви хора се номинират и какви хора се избират. Не само от Народното събрание, но и вътре в съдебната система. Да не би всички от съдийската колегия да са безспорни?"

Колкото повече конституционна уредба получаваше съдебната власт, толкова повече не сме доволни от работата ѝ, коментира Наталия Киселова в предаването "Политически НЕкоректно".

"Те си мислеха, че като ги качват на конституционно ниво, ще ги направят по-стабилни. Не!"

Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, а не първа, категорична е тя.
В отговор на въпрос възможно ли е друго издание на "домовата книга" за избор на служебен министър-председател, доц. Наталия Киселова посочи, че "сътрудничеството между органите може да бъде и липса на сътрудничество", но очаква "доста по-внимателен подход от страна на президента", защото кризата се задълбочава, вместо да излизаме от нея.

"Ползата ще бъде държавата да не бъде дестабилизирана допълнително. Той ще направи отново консултации. Ако НС е избрало омбудсман и заместник-омбудсман, ще се разшири кръгът от лица. (…) Има значение винаги как се казва човекът, какви качества има и какви зависимости. В служебно правителство е важно кои са министрите."

При друг състав на КС може да бъдат оспорени положенията, които останаха в сила и не бяха отменени – това е мнение, което започва да се лансира, обясни още доц. Киселова. Към настоящия момент обаче тя счита за неправилно да се сезира съдът отново.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    3 1 Отговор
    Нещо такова :
    - Кихен Зи битте !
    - Битте !
    - Данке !
  • 2 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 12 Отговор
    ДА "ДОЦЕНТКЕ" , ЗНАЕМ ЧЕ ............., ТРЯБВА ДА СА "НАШИ" , ХОРА НА МУНЧО БРАДАВИЦАТА ........... ФАКТ !
  • 3 Българка

    16 4 Отговор
    КС е пълен с политически и олигархично зависими калинки, а не от конституционалисти. Според мен ПП-ДБ трябва да залижат в прмените на Закона за съдебната власт ,НК и НПК тези реформи, които зависимите от КС отхвърлиха. Борбата срещу корупцията и част от Националната ни сигурност. В момента мафията, начело с Пеевски и чрез зависимия от него част от КС направиха погром над правосъдието, но битката не е приключила

    Коментиран от #11

  • 4 Тарифа, Испания

    11 2 Отговор
    Как се влиза в съдебната система? Това и децата го знаят. Има си тарифи според длъжността -съдия, прокурор, мл.съдия,мл.прокурор, прокурорски помощник, съдебен помощник. Трябва да се премахнат конкурсите, те генерират корупция. Трябват нови опростени изисквания-висок успех от диплома, детектор на лъжата ,владеене на поне един западен език, събеседване с комисията, съставена само от външни хора.
  • 5 ФЕЙК

    11 4 Отговор
    Да жУвеят българските съдилища ! Най- независимите и най- справедливите съдилища в света и най-най най- КС с такива корифеи като белоЗЕЛКОВ и десиТО ! Всичките съдят според цифрите на купюрите и тяхното количество !
  • 6 Финковица

    8 1 Отговор
    Карагьозова от КС е "голям учен". За 45 години е написала една книжка, а сега решава дела. Плевнелиев я прати там, защото е послушна. Като нея са 90% от състава на този "съд".

    Коментиран от #16

  • 7 Оперативен план

    3 0 Отговор
    Викам има известна стабилност в съдебната система..мафията е стабилна и тя..да не бараме сега точно че външни фактори ги клатят може съвсем да приключим..мафията ще се разбере с външните фактори съдебната система ги подпира пей сърце направо
  • 8 ха ха

    4 2 Отговор
    Толкова много глупости изрича това некадърно и тъповато момиче ! Не е способна да напише искова молба.
  • 9 Доц. Кисельов

    2 1 Отговор
    На пръв прочит не си съгласна , ама на втори ще се съгласиш!
  • 10 Плагиатката

    3 3 Отговор
    Не се ли навиват да коментират съдебната система кадърни юристи, че непрекъснато каните тая?! Поне да беше малко лицеприятна, а то ужасен ужасон🤣🤣🤣

    Коментиран от #12

  • 11 Просто Киро

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Аз , лижем редовно!
  • 12 Магистрат

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Плагиатката":

    Дамата има талант!
  • 13 Артилерист

    3 1 Отговор
    Нямам нищо против демокрацията и капитализма ни, ако нещата вървяха на оправяне, но, за съжаление, това не е така. Напротив, всичко върви наопъки ...
  • 14 Данко Харсъзина

    2 1 Отговор
    Тиквата въпреки че изглежда като простоват, дебел селянин се оказа политик от световна величина. Идиотите го изпраха и парфюмираха, хързулна ги с конституционните промени така, че глупаците направиха слугата му Гремиер, метресата Конституционен съдия а наложницата Председател на НС. Разби ДПС и на практика ликвидира БСП. Сега е Цар на всички българи и ще си управлява безметежно колкото си иска и независимо от резултатите на изборите. Каквито и да са резултатите Главчо ще си е Премиер защото няма друг, Деса ще си е Конституционен съдия, а Райка Зайка Председател на народното събрание. Пей сърце.
  • 15 Реалист1

    5 0 Отговор
    След това "решение" на политическия орган наречен Конституционен съд остава само възможност за обявяване на гражданско неподчинение и неизпълнение решенията на съдилищата и актовете на прокуратурата.
    Киселова не е права за Атанасова - другите съдии са назначени също от други партии или президента и на практика нито един конституционен съдия не трябва да участва при вземането на решение.
  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Финковица":

    В "КС" ................ СА ИЗПРАТЕНИ ОТ МУНЧО БРАДАВИЦАТА .......... СЕМОВ И ЯНАКИ-ТО , ВЕРНИ СИНОВЕ НА БКП ................. ФАКТ !
  • 17 Всъщност

    1 1 Отговор
    Не разбрах какъв е проблема гл.орокурор да упражнява надзор за законност ?А кой да упражнява надзор или да издава методически указания което се прави и от ВКС и ВАС.Всеки прокурор демек да е пенкелер ,особено на местно ниво с местните феодали които упражняват натиск.Вижте какво,стига с тези медийни оплаквания ,а се съберете всички умници конституционалисти от научните среди ,и от другите правни области и когато се обсъждат закони да ви задължат да участвате с ваши становища и съобразяват с тях .От няколко години депутатите най вече променкажиите се налагат със свои бутафории и нелепости , закони се пишат от разни нпо- та на фондацията,но удобно нагласени за задкулисието,и под контрола на лена парапета и другата надежда безнадежная.Да не забравим и бивш Бойкикиев с дебелата папка ,а вътре въздух под налягане.Тива което се случи не трябва да се повтаря
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол