29 Юли, 2024 11:07 1 737 32

Ген. Димо Гяуров за взривовете край Елин Пелин: Много е вероятна човешка грешка

  • димо гяуров-
  • елин пелин-
  • взрив-
  • пожар-
  • пиротехника

Доказателства липсват на терена, те изгарят

Ген. Димо Гяуров за взривовете край Елин Пелин: Много е вероятна човешка грешка - 1
Снимка: БГНЕС

„Много е вероятно да има някаква субективна грешка. Струва ми се абсолютно нередно там в близост до складовете някой да снарадява заря за следващия ден. Това снарадяване предполага един комплекс от действия, свързани със съединяване на електропроводни шнурове, електрически спусъци. Всичко това би могло да направи страшна беля“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

„На мен ми се стори, че тези складове са много близо един до друг, но все пак не се наемам да твърдя, че съм видял правилно. По принцип трябва да има земни насипи, бетонни стени. Видях някакви транспортни контейнери, не знам дали мястото им е там и какво има в тях“, допълни той.

По думите му при такива инциденти е трудно да се стигне до обосновани изводи.

„Доказателства липсват на терена, те изгарят. Нека да бъде ясно, че има огромна разлика между горенето на пиротехнически изделия и взривяването на боеприпаси. Те имат различно предназначение, различен химичен състав, физическо поведение, поради което не бива да се слага знак за равенство. Общото е, че попадат в категорията обощоопасни и те са много добре регламентирани нормативно последните десетина години“, каза ген. Гяуров.

Според него евакуацията на жителите на село Гара Елин Пелин е било правилна мярка, но е имало пропуски.

„Смисълът на тази система е в един начален етап, когато още не е ясно какво ще бъде развитието на събитията, да се вземат мерки за безопасността на населението. Към онзи момент нито се знаеше какво има вътре, нито дали няма да се промени посоката на вятъра и да бъде обгазено населеното място“, посочи бившият директор на Националната разузнавателна служба.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа ,

    19 0 Отговор
    точно толкова вероятно е , колкото и да не е !
  • 2 Европеец

    20 1 Отговор
    Опа още един експерт не разбиращ материята.....

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Синът на собственика и другия са загинали от силен взрив а не от огъня.
  • 4 "Всякога проклета русия" по Раковски

    9 12 Отговор
    Разследвайте много сериозно руска следа в тези взривове. Станалото край Елин Пелин има всички елементи на предумишлен терористичен акт: налице са материални щети и човешки жертви; вся много силен уплах и паника сред населението; наруши националната икономика – само спирането на влаковете през гара Елин Пелин носят щети на държавата за милиони; нанесе поредния силен удар върху авторитета на българската държавност.
    Да не забравяме, че разбрахме от Чехия, че зад взривовете в българските военни заводи стои специален отдел на ГРУ за остри операции в чужбина. Преди това нашата прокуратура и ДАНС ни уверяваха, че са случайни инциденти. За отравянето на Гебрев разбрахме от Великобритания, докато тогавашният главен прокурор Цацаров, ни уверяваше, че е „ял рукола и това е причината за неразположението му“. И същият този Цацаров се прегръщаше с главния прокурор на Путин – Юрий Чайка и подписваха споразумения за сътрудничество между двете прокуратури и обучение на българските прокурори в най-доброто от Вишински.
    Докато България не покажат ясна воля за тотална война на корупцията, желание за върховенство на закона и откъсване от тежките и пагубни руски зависимости, ще продължаваме да се молим Господ да остане българин, за да ни пази. Българската държава е тежко болна от корупционен „източен путинизъм“. Нужна е тежка хирургически интервенции в службите, в държавния апарат и в образователната система.
    Бог да пази България!

    Коментиран от #12

  • 5 Лъжат, мажат

    15 1 Отговор
    Страшна работа!
  • 6 Дервишоглу

    13 4 Отговор
    Абе Димо, то Фекалистан е грешка ти за хора говориш.
  • 7 Досега, колко склада

    6 8 Отговор
    гръмнаха руснаците? Племето помни като маймуните - 3 минути!
  • 8 Иван Грозни

    18 2 Отговор
    Не най-вероятно, а сигурно, че не се никакъв генерал. Кой тъй леко обезличи това военно звание? Със сигурност тиквата.

    Коментиран от #32

  • 9 Българка

    14 1 Отговор
    Надали е било фирмена тайна точно каква пиротехника е трябвало да подготвят и товарят за предстоящо тържество. Нека се огласи кое е било толкова мощно, че да предизвика силните взривове, ударни вълни,които изхвърлят на десетина метри масивни блокове бетон и стотици метри високи облаци от черни гъби. Това лесно може да се установи.
  • 10 Червената шапчица

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Европеец":

    ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба е голям свинк - тер.

    Коментиран от #11

  • 11 Европеец

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Червената шапчица":

    Какъв генерал е тоя.... от ефрейтор става генерал заради дложността която политически само възложили да изпълнява....
  • 12 Ти не си българин

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    а жидоподлога!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Орел

    11 2 Отговор
    Ех, ефрейтор Гяуров! Как без теб и Ленчето с кремчето!

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Червената шапчица

    5 2 Отговор
    Парис Хилтън разкри първите думи на сина си - Кейти Ледецки не е жена.
  • 16 Позор

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Орел":

    Трябва да си оправдаят парите медийте. Нали ги спонсорират отвън разни сороидски фондацийки. Виж само колко млн. са дадени от тия.Пропаганда с обратни и негри.За това не гледам тв.
  • 17 Позор

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Орел":

    Какъв "генерал" е тоя жид! Чак си сложил позорната фамилия ГЯУР!
  • 18 ТОЯ Е ЧОВЕШКА ГРЕШКА

    11 1 Отговор
    От безработен адвокат в шеф на разузнаването. Само в колониите може да се случи
  • 19 Бегай

    10 2 Отговор
    Тоя е правен в г.з!
  • 20 Всички

    8 2 Отговор
    Специалисти! Оклуци!
  • 21 Ре-контрера

    9 1 Отговор
    И ефрейторчето се изока...компетентно...
  • 22 прехвърлят топката вече

    6 1 Отговор
    2 имаме без хал хабер да знаят какво е то кутия димен барут и такава с пиратки . сина и другия умрел под бетона въглен . 2 умрели бомбаджии разбирачи стар и млада . бодигард и свидетел - тях ги изключвам . цигара - едва ли . смесвания и изпускане на земята - едва ли . става все по конспиративно . не е имало такъв случай . челопечене - бил падал сандък и бумнало . глупости . за 1 свадба товарел : фитил шнур - 1 км, 5 кутии бездимен баруд , 20 кг цветни огньове , а и още до 1 тон . щерката и 2 лумпени и те . 3 са били . сина и бетонирания правят 4 . разполагането на телата е важно . сина и другия са аматьори и потенциалните убиици .
  • 23 Боруна Лом

    9 1 Отговор
    С ТОЗИ ОВЧИ ПОГЛЕД, ЕКСПЕРТ ТА ДРЪНКА!
  • 24 Граматик

    11 1 Отговор
    Човешка грешка!!! А видяхте ли, че склада е насред плодородно поле, засято с култури? Кои разреши да се строи в тази плодородна земя?????Прокуратурата - и.ф.????
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    СМЕНИ СИ ФАМИЛИЯТА УРЯГОВ И ТОГАВА СЕ ПУПИ В ЕФИРИТЕ !!!!! САЩ НЕ ЗНАЯТ ЧЕ СЛЕЙВ ИМ Л И ЖЕ З ......А !!!!!!!!!!!!!
  • 27 сноу

    3 1 Отговор
    Това нищо пък що сте го извикали ,да каже едно още по-голямо нищо..
  • 28 ДГ с право на мнение

    2 1 Отговор
    Не одобрявам направените по мой адрес коментари. Това е моя професионална гледна точка. Да добавя от първо лице още данни. В района са подготвяни зарядите за предстоящите мероприятия в нарушение на изескванията на КОС. В района след взрива е влизал Валентин Радев с бронирано МПС с висока проходимост, осигурено от адм. Емил Евтимов, Никой не пита кое е то, защо и от чия служба е, .....не е на пожарната. Поставен е в риск живота на водача, старшия на автомобила и др. ЧАО.
  • 29 Роден в НРБ

    3 1 Отговор
    тоя псевдо генерал кво разбира от взривни материали, че се изказва?
  • 30 Баба ви

    2 1 Отговор
    Тоя е специалист по взривяване на разузнаването ни. По темата с пиратките е пълна нула. Е защо го питат, какво да каже един продажник и лумпен?!
  • 31 Маромаро

    2 1 Отговор
    Не го изписвай тоя като ген.!!!? Това е класически ефрейтор от запаса, докато кобилата го въздигне чрез коня си в костюмиран ген. ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове