31 Юли, 2024 18:10 3 435 24

Стана ясна причината за взрива във военния завод в Костенец

  • взрив-
  • завод-
  • костенец

Министърът на отбраната съобщи, че нанесените повреди предстои да бъдат ликвидирани, а производственият процес да продължи

Стана ясна причината за взрива във военния завод в Костенец - 1

Служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) е завършила своето разследване и няма да има досъдебно производство, тъй като няма жертви и няма материални щети. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който коментира информацията за избухнал снаряд в завода на държавното предприятие „Терем” в Костенец.

„От Министерството на отбраната няма да се предприемат мерки, такива се предприемат от ръководството на „Терем“ и ръководството на завода. Става въпрос за автоматично пълнене в барокамера на боеприпас. Там няма хора, машината го прави автоматично“, посочи министърът.

„Това е индустриален инцидент за определено индустриално изделие, което извършва автоматично тази дейност“, каза още той.

По-рано от Министерството на отбраната съобщиха, че „Военна полиция“ извършва разследване на инцидента в завод „Терем - Цар Самуил“ ЕООД – гр. Костенец. От ведомството посочват, че при производствена авария няма пострадали хора, нанесени са само материални щети. Заводът се занимава с утилизация и производство на боеприпаси.

Министърът на отбраната съобщи, че нанесените повреди предстои да бъдат ликвидирани, а производственият процес да продължи. Той увери, че технологичният процес и функционирането на устройството ще бъдат проверени с цел повишаване на безопасността.

„Не е безобидно, не казваме, че нищо не се е случило. Случил се е промишлен инцидент. Трябва да бъдат разкрити причините, за да не се допуска такъв по-нататък“, посочи Атанас Запрянов.

Във връзка с обстановката с пожарите в страната министър Запрянов посочи, че след ремонт и обслужване военните хеликоптери се включват отново в гасенето. „Хеликоптерите нямат безграничен авиационен ресурс. Един хеликоптер като направи 200 часа, трябва да го спрем за технологично обслужване. Техническият състав да провери хеликоптера, да се подпише на всички документи, че има летателна годност, за да лети отново. Това отнема време“, обясни министърът.

Министър Запрянов взе участие в парламентарната Комисия по отбрана, където бе одобрено ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCR „Придобиване на боеприпаси за машини „Страйкър“, внесен от Министерски съвет на 26 юли 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Главанака

    24 4 Отговор
    Фойерверки!
  • 2 Гларус

    13 9 Отговор
    НАТО то
  • 3 енигма

    24 2 Отговор
    Тука Има Щети, тука няма щети. Поне е ясно , че няма жертви, но за човешка намеса в автоматичния процес е догадка.

    Коментиран от #8

  • 4 Българка

    16 1 Отговор
    Процесът е автоматичем, но се извършва от машини/ автомати. След взрива се очаква да се провери има ли човешка намеса в техническото състочние на машините. И е важно да се разбере причината за взрива в бронираната термокамера
  • 5 Всички работещи в военни заводи са

    10 9 Отговор
    терористи не само собственика а и работниците!!
    Не казвай били главни!!
    Ами аз като съм гладен да направя взрино устройство и да убият някое дете а??
    Малко Ви е убиеци!!

    Коментиран от #6

  • 6 Потенциални

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Всички работещи в военни заводи са":

    убийци !
  • 7 Давайте сега....

    5 21 Отговор
    Наваксвайте с непрекъснат работен цикъл изоставането, и снарядите да вървят непрекъснато за братска Украйна, и за грузирането на варварите нападнали Украйна.
  • 8 Лост

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "енигма":

    Как ти звучи изреченото от Министъра на отбраната -"Нанесените щети предстои да бъдат ликвидирани".Направо безумно изказване.
  • 9 "Всякога проклета русия" по Раковски

    7 26 Отговор
    В момента русофили в разследващите органи, разследват руски следи за причинените взривове в Елин Пелин и завода в Костенец! ДАНС и МВР, пуснаха проверени проруски копои да разследват пожарите и взривовете и да унищожат доказателствата за руска връзка, както вече имат опит!
    Да не забравяме, че разбрахме от Чехия, че зад взривовете в българските военни заводи стои специален отдел на ГРУ за остри операции в чужбина. Преди това нашата прокуратура и ДАНС ни уверяваха, че са случайни инциденти. За отравянето на Гебрев разбрахме от Великобритания, докато тогавашният главен прокурор Цацаров, ни уверяваше, че е „ял рукола и това е причината за неразположението му“. И същият този Цацаров се прегръщаше с главния прокурор на Путин – Юрий Чайка и подписваха споразумения за сътрудничество между двете прокуратури и обучение на българските прокурори в най-доброто от Вишински.
    Докато България не покажат ясна воля за тотална война на корупцията, желание за върховенство на закона и откъсване от тежките и пагубни руски зависимости, ще продължаваме да се молим Господ да остане българин, за да ни пази. Българската държава е тежко болна от корупционен „източен путинизъм“. Нужна е тежка хирургически интервенции в службите, в държавния апарат и в образователната система.
    Бог да пази България!

    Коментиран от #11, #14, #24

  • 10 Тагаренко

    22 3 Отговор
    Ама не е ли бил Путин? Я проверете пак
  • 11 Отговор на малоумно изказване

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Те, руснаците запалиха и пожарите по цяла Европа, а? :)
  • 12 12340

    8 0 Отговор
    бай Мелян Г. Пиромана мишкува по държавните заводи! :))
  • 13 Българин

    9 7 Отговор
    Продължаваме доставките на братята украинци.
  • 14 Аууу,

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Ако Путин случайно му прочетат превода на тоя пасквил, сигурно ще се търкаля от смях. Особено за склада с фойерверките.
  • 15 az #СВО

    15 3 Отговор
    Запрянка, като почнат да падат ракетите пак ли така ще ни успокояваш, че нищо не се е случило?!?!?

    Имай страх от Бога, че така както той наказва, никой не може...
  • 16 Лост

    10 1 Отговор
    Вече така ли е модерно да се боядисват военните формирования?Ами да докарат и онова БМВ пред входа, което беше купил един бивш министър.
  • 17 ажаж

    8 2 Отговор
    Тиквата-простакът на републиката е пръднал с дебелия селски задник и е образувал взрива!
  • 18 Дали някой

    7 0 Отговор
    Се съмнява че лично Тръмп е предизвикал инцидента
  • 19 Бате Мите

    4 0 Отговор
    Мара да го б.а.р.@!
  • 20 От Каспичан,

    10 1 Отговор
    Пак нещо и там са объркали формулата и пропорциите за снарядите за Окраината....!
  • 21 дядото

    10 1 Отговор
    защо си мисля,че 122 милиметрови снаряди не са нато -вски стандарт,а произвеждаме за укро фашистите
  • 22 Сандо

    6 1 Отговор
    Жалко!А козячетата така вярваха, че лично Путин е виновен.
  • 23 Μαρα

    5 0 Отговор
    Сега чета,че предприятие в Царацово станал пожар..Явно някой умишлено предизвиква пожари. Не помня такова чудо в България.
  • 24 Абе ти

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Сигурно си от онези царските гъ з олизци.Само за тях,е присъщ подобен патос и апломб,дори когато четат телефонен указател И винаги завършват Бог да пази България.Пропусна само царя да споменеш.Тази пещерна русофобия,ще ви излезе през носа,запомни го.Сега е друга епоха.Електронна! Следите остават, нали знаеш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове