2 Август, 2024 12:33 3 341 56

"Възраждане" скочиха срещу добива на злато край Своге

  • възраждане-
  • добив-
  • злато-
  • своге

Това са изключително хубави места, туристически обекти около гара Бов, Лъкатник, където ще се правят сондажи на 50 метра от къщите на хората

"Възраждане" скочиха срещу добива на злато край Своге - 1

Заставаме плътно зад хората от община Своге срещу добива на злато и на други ценни метали. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от "Възраждане" Ангел Славчев, предаде Novini.bg.

В община Своге е започнала подписка, ние ходихме на място да видим къде ще бъдат тези сондажи. Това са изключително хубави места, туристически обекти около гара Бов, Лъкатник, където ще се правят сондажи на 50 метра от къщите на хората, заяви Славчев.

Всичко започва с едно решение на Министерството на енергетиката от 2021 г., с което се дава възможност за добив на полезни изкопаеми. Това е един голям блок от 166 квадратни километра. Предвижда се да се направят над 50 сондажа. Най-големият проблем е водата, тъй като в района почвата е карстова. Хората имат огромни притеснения, че може да се замърси водата, посочи депутатът от "Възраждане".

Затова ще се опитаме да инициираме местен референдум, както това направиха в община Божурище и за момента спряха, тъй като и там имаше същата заплаха. Ще се опитаме да направим същото и в община Своге, както и да се противопоставим на тази поредна глупост на нашата изпълнителна власт, съобщи Ангел Славчев.

Имах среща с министъра на околната среда и водите Петър Димитров, който е бивш директор на "Басейнова дирекция-Плевен", която отговаря за този район, и той ми разказа колко е опасно да се правят сондажи в този район, тъй като има опасност водата да спре. Плътно заставаме зад хората от Своге, каза още Славчев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям

    14 53 Отговор
    туризъм край гара Бов ?!

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    11 32 Отговор
    Къде ли е прокарвал кабели за някоя кабеларка Цончо, докато Ангел Славчев громеше монополите 2013 год?
  • 3 Да проучват

    27 12 Отговор
    че да ако открият да дадат "концесия" на някой западен инвеститор, който да го оперира, защото само те могат да го оперират най-ефективно.
  • 4 гражданин

    64 9 Отговор
    в колониите това се прави, граби се, а на местното население, тнар индианци, не се обръща внимание, ако сме бяла държава, и имаме злато, рудата трябва да се обработва от държавна фирма, и приходите да постъпват в държавните фондове, след плащане на разходите, но ние уви ние не сме

    Коментиран от #8, #38

  • 5 Копейкин

    15 35 Отговор
    Ако се добива злато от наши хора които да плащат минимални заплати на работниците, може да се съгласим
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 едничък плюс

    22 2 Отговор
    Шоколадите ще са във златен варак и ще си оправдаят цената.
  • 8 Мистър Кеш

    9 19 Отговор

    До коментар #4 от "гражданин":

    Подкрепям идеята ти. Държавен добив, минимално заплащане на работниците, Държавни фондове и по пътя на Копривата до село Труд. Може и в шкафчета и гардероби.

    Коментиран от #13

  • 9 Хтнжг

    19 8 Отговор
    Нещо за Пирдоп да кажат възрожденците където американците добиват тонове злато а не плащат дори и данъци а ...или не им стиска там да бунят,току виж им убедили някое ПТП

    Коментиран от #40

  • 10 Казуар

    6 19 Отговор
    Възрожденци, а вие ли ще субсидирате безхлебната община. В Трън отказаха да се разработват залежите от злато, но там освен трънки и глогинки друго няма, и искат пари от бюджета..
  • 11 Бойко Тиквата

    16 5 Отговор
    Крайно време е бариерата за влизане на партии в парламента да се вдигне на 20%
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гражданин

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мистър Кеш":

    държава на гражданите мой човек, бяла държава с контроли и ред, никой няма да ти стане миньор или работник в обогатителна фабрика, да лапа прах, за минимална заплата, частниците да си гледат тяхното, видяхме ги за 35 години какво могат, 90 процента от тях, не стават за нищо, инвестиции кой знае какви, не дойдоха, националните богатства принадлежат на всички, и трябва да се експлоатират в полза на всички

    Коментиран от #26

  • 14 ИТН консултации за държавници

    11 6 Отговор
    Най добре е Възраждане и Величие да построят един Зоологически Парк на същата територия в Своге
  • 15 Центаджиите

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мухаа ха!":

    не мислят,защото няма с какво! За тях е важно да си вземат сребърниците,и да пишат каквото им спуснат господарите! Чисти мръсни зомбита!
  • 16 Израждане мразят

    10 14 Отговор
    Парите, освен ако не са в копейки 😂
    После ще питате ЗАЩО няма работа и високи доходи😂
    Най-високите заплати в България са в Челопеч - 3400 лв. Много по-високи от София. Познайте защо🤔
    А колко е средната заплата в тоя туристически рай - Своге 😅

    Коментиран от #42

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 оня с коня

    10 14 Отговор
    ОЯЛИТЕ СЕ възрожденци не харесват вече и златото и биха кандисали само на Диаманти
  • 19 Жалки продажни копейки 🤪🤡

    11 13 Отговор
    Ангел Славчев, също като konaнapa cКопейкин обърса 5-6 партии .
    Само скачат и кряскат като мaймyни ...
  • 20 НЕПОЗНАТ

    12 6 Отговор
    БРАВО. САМО ТАКА. И АЗ ВИ ПОДКРЕПЯМ.
  • 21 НЕПОЗНАТ

    14 4 Отговор
    БРАВО. САМО ТАКА. И АЗ ВИ ПОДКРЕПЯМ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 "Всякога проклета русия" по Раковски

    11 19 Отговор
    Тези майkonpoдавци са винаги против развитието на България.
    Тези npoдажна nacминa винаги са работили за московските caтpaпи, защото “Всяко тържество на България е смъpт за Русия” и ще им спрат копейките.
  • 24 ХоХоХо

    8 12 Отговор
    Я да видим копейката за колко ще клекне. Ако утре последва мълчание,да знаете, че едни долари са си сменили джоба
  • 25 Вместо вас Кой ?

    7 9 Отговор
    Интересно, интересно. В България ще добиват на още три нови места Божурище, Своге и ? Оказва се, че сме с най много злато и пол изкоп. в целия ЕС за десетилетия напред! И какво правят местните освен да мизерстват ? Тоя народ никога няма да се събуди , че освен задължения има и права, но така му е по удобно и по 30+ год. да изплаща някой боклук продаден му пак от хитрите зап. компаний, но глупостта ходи по хората не по животните !? Щом не правите нищо за себе си нямате никакво право да се оплаквате от каквото и да било. В такъв случай никой не Ви е длъжен за нищо, но вие трябва да си платите за всичко, вкл и за добрините хи хи хи.......
  • 26 Мистър Кеш

    7 15 Отговор

    До коментар #13 от "гражданин":

    Държавния контрол по Бай Тошово го помним. Ако тази държава имаш в предвид. Самият Тошо казваше че никой освен СССР не ни иска боклуците които произвеждаме. Заводите ни бяха оборудвани с излезли от употреба западноевропейски машини. Телевизорите и пералните които произвеждахме също бяха по западно европейска остаряла технология.

    Коментиран от #27, #28, #32

  • 27 Има и хора помнещи истината

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мистър Кеш":

    То щото по гарите ръждясвах парни локомотиви ги изкупиха по цени за скраб и днес много работят в частни колекции. То щото машините ни бяха боклуци ги изкупиха на цена за скраб и до днес работят в малки фирми в много страни след модернизация. ДЗУ бе изкупено от самите американци и т.н. Списъка е доста дълъг. Но пропуснатите ползи са заради некомпетентност, глупост и местни продажници за жълти стотинки, защото тук куче влачи диря няма !
  • 28 Фон дер Миндер

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мистър Кеш":

    Написаното от теб няма нищо общо с истината и това може много лесно да се провери. Изкривяваш историята през собствената си призма, което само по себе си вече не е история
  • 29 инж. Ганчо Илков

    15 1 Отговор
    Проблемът с Извличане на Подземни Богатства в България, е не само Екологичен. Този Проблем е както Социален, така и Икономически. Евтините Концесии и Природните Богатства привличат Чуждите Инвеститори както Медът привлича Мухите. В България Минно Геоложките Проучвания бяха развити на висока степен. В годините на "Прехода" известна Личност си Присвои Архивите от Проучванията и сега води Чуждите Инвеститори като им предоставя необходимата им Документация. Характерни Обекти са "Петелево" в Панагюрска Община; "Ада Тепе" край Крумовград и много други. Резултатът е един и същ. Огромни Печалби за Чуждите Фирми, а за местните Жители - липса на Питейна Вода, Производствени Отпадъци, Промяна на Климата отразяващ се на Човека и Живата Материя. Посредниците при съществуващата Липса на Държавност са Национални Предатели. Престъпници спрямо собствените си сънародници. Акцентира се върху Злато, но всъщност се извличат и много по ценни метали, които допълнително Увеличават Проектно заложената Печалба.Българските псевдо Политици си чешат Устата, докато Чужди Фирми извличат огромни Печалби за сметка на бедният Българин. Хубавата Българска Природа се Превръща в Лунен Пейзаж.

    Коментиран от #39

  • 30 Буха ха

    6 3 Отговор
    лЪкатник? Някой тук е нЪгрЪмотен
  • 31 гражданин

    10 5 Отговор
    на Русия не и пука за нас, Русия е Империя, която ще се затвори в себе си, ние сме бедни, и имаме нужда рудните ресурси, да са под държавен контол, никой не ви говори да отваряме заводите за перални и телевизори, яловите икономически експерименти на правешкия простак, говорим за това, че в бедна държава, контрола върху ресурсите трябва да го има, и малкото пари да се използат да се поддържа населението, иначе оставаме на същото положение като днес, нулева демография, и неясно и несигурно бъдеще

    Коментиран от #37

  • 32 Петър Колев

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мистър Кеш":

    Когато имаш постъпление на средства от собствена ресурсна база и производство, винаги можеш да си купиш технологии. За времето си НРБ е купувала найстина работещи решения, защото това се е случвало след обст анализи. Днес е по субективното решение на ..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бг селянин

    4 11 Отговор
    Аз лично искам германски инвеститори да докарат. Те най-добре ще го разработят находището. Много ги харесвам защото са западняци, висши хора. От друг порядък. И са много културни...
  • 35 да питам

    10 10 Отговор
    А кога ше "скочат" за заграбените 32 тона злато от братушките , след ВСВ ?!

    Коментиран от #46

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ха-ха-ха

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "гражданин":

    Вярно че Русия не и пука вече за нас, вярно че държавата трябва да има контрол върху природните богатства( не като сега). Но какво лошо ако има и заводи.
  • 38 Мхм

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "гражданин":

    А инвестицията от милиони в евро за машини и проучване кой ще я прави? Щото дори в Русия копаят чужди фирми...

    Коментиран от #45

  • 39 Казуар

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "инж. Ганчо Илков":

    Другарю, какви са тези печалби, трябва да се знаят, какви са разходите за производство на металите, или така е най удобно да се говори пред тълпата. Така наречените американски централи много години бяха дъвка за политиците, но строителството им трябваше да бъде изплатено с цената на тока, защото това беше частна инвестиция. Не като при гьола в Белене.
  • 40 Курти

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хтнжг":

    Говориш бая смешни неща, дето си ги чул от една баба на пазара!
  • 41 Браво

    12 7 Отговор
    Браво на Възраждане, които са единствената партия, защитаваща интересите на българите, останали в България! Време е да помогнем и да възродим хубавата ни родина!
  • 42 Боруна Лом

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Израждане мразят":

    И 0.001 % ЗА РОБИТЕ,А ДРУГОТО НА ВЪН!

    Коментиран от #54

  • 43 И аз скачам...

    3 5 Отговор
    Не трябва да има никакъв бизнес в БГ, за да.може добитъка да мрънка по телевизора с беззъбите си усти... а откъде ще дойде ползата, никой не мисли, сигурно от евразийските изпражнения
  • 44 Готин американец или просто Киро

    8 0 Отговор
    Евреите ни излапаха златото ..а ние им подгъзуваме в местните казина ...ей тоя Бойко ни го вкара с двеста за 12 години раздаване на концесии....
  • 45 Почти ми дреме

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мхм":

    Хаха копаели чужди фирми в Русия ...хаха лъжец... все ще си върнем златодобива ...ако трябва национализация но ще си го върнем
  • 46 Денко шамара

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "да питам":

    Прът..ляк ..първо прочети историята...после пиши глупости ... ...заради сериозното строителство на сгради и заводи по комунизма България фалира ... фалита е изплатен с изкопаното злато ...втория фалит е подкрепен от СССр ... а златото ни е в Лондонска банка ...в момента изкопаното ни злато отива директно в Канада....сам си прави изводите
  • 47 Какати филка

    7 0 Отговор
    А е докога трябва Американчета ще ни баламосват и крадат българското злато
  • 48 На България ѝ

    9 0 Отговор
    трябват не повече от 100т злато което струва около 10млрд. лева. Като знам какви грешни пари се раздадоха за Балкански поток, магистралите, стадиони по села и паланки, за Ф-16, къщи за тъщи, подпомагане на хотелиери, бизнесмени за тока, то за няколко години това злато можем да си го купим и да седи в Централна банка.
  • 49 Сащ убива България

    11 1 Отговор
    Освен това, в региона има уранови залежи, които не се разработват точно заради, че ще отровят водата.
    А безродните евроатлантици не ги интересува бъларите и България. Те са в постоянна стойка "Г" на посолствата.
  • 50 СЕЛЯНИН

    4 1 Отговор
    50 коментара, а на никого не прави впечатление, че няколко пъти в статията се споменава "лЪкатник". Абе хора, не сте човеци ! Погледнете как се пише и не се излагайте.
  • 51 А другата мина

    4 1 Отговор
    За златото в челопеч?
    Нещо? Нямаме ли нужда от челопеч?
  • 52 Никси

    5 0 Отговор
    цъ цъ цъ цъ, тука си плещят едни хора дето нямат връска с реалноста , този раьон ми е много познат на мене спецялно поради факта че съм асвалтирал почти цялата община през 2007 година, от Томсън до Елисейна и 7-те Престола Габровница , там в тая община и по спецялно към Дренов и с.Желен е първо сейзмична зона земетръсна , второ Вулканична и трето е Много свличаща от Свлачища , на времето то си и личи даже като тръгнете за Реброво на пътя над гара Желен от другата страна на р. Искър ще видите някога е било огромно свлачище на с. Желен та чак е затрупало и Реката , тогава водата се е върнала до с. Искрец то за това е и името такова , много яки удавяния е имало навремето , и тук този проблем не трябва да се бърза за да се гепят едни пари а да се проучи доста внимателно и да се видят нещата че просто не стават, всеки един Свогенчанин да попитате ще ви кажат че не са съгласни поради тези фактори които ви ги казах и аз , то не става само да пишеш ей така глупости , без да познаваш раьона изцяло а трябва малко повечко акъл да ви се набие в главите !!!.
  • 53 Имаме

    5 0 Отговор
    около 12 разрешения за проучвания. И два добива злато. Земя след добив злато е мъртва, не говорим за видове химикали и замърсяване на подпочвени води. Доскоро Дънди плащаше около ЕДИН ПРОЦЕНТ концесионна такса. За сравнение в Африка е 40% и проверка да не се изнасят други в пъти по-ценни метали. България за този почти НУЛЕВ процент, няма проверка какви други метали се изнасят. Нито примерно да се изиска технология за добив срещу тези условия или правото при необходимост България първа да има правото да купува златото. Интересно е имали българи, акционери и участници в управителен съвет на фирмата. Лицето дало тази Концесия и преподписалият същата ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА. Ето защо на изборите есен ще гласувам за Пряка демокрация, по-голямо зло от български политик в България НЯМА.
  • 54 Ами отвори ТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Боруна Лом":

    Една мина и плащай ПОВЕЧЕ 🙄
    Пазара е свободен. По- добре да вземам по 5000 заплата, пък ти ми викай роб😂

    Коментиран от #55

  • 55 ганев

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Ами отвори ТИ":

    ДОБРЕ...ПРОДАЖНИКО...ОТ УТРЕ ЩЕ ТИ ..ПЛАЩАМ .ПО ..5.500...НО ЩЕ ТИ РАЗПОРЯ..........
  • 56 Мишо

    0 0 Отговор
    За съжаление всички, които пишат тук не са професионалисти. Аз съм геолог и можете да ми вярвате.
    1. В карбонатните скали, където има карст, злато няма. Своге е в тези карбонатни скали. Водата от пещерата на Лъкатник излиза точно от вази скали.
    2. 50 сондажа не замърсяват колкото 50 септични ями. Да не говорим, че в сондажите, в промивната течност има само бентонитова глина.
    3. По времето на соца уранът се добиваше от пясъчниците и пясъците предимно в Тракия и то по водещата руска технология на разтваряне на урановите окиси със сярна киселина. Сярната киселина се нагнетяваше чрез сондажи , а през други сондажи се извличаше заедно с водата и урановите окиси. Всичко това ставаше точно във водоносните хоризонти в Тракия и по долините на Струма и Места.
    4. Колкото до златото, някой задавал ли си е въпроса къде отиде българското злато, добивано от държавните фирми... и съответно трябваше на 100% да бъде в държавния резерв. Всяка година се добиваха около 15 тона злато. О 1945 до 1989г ... това са 45 години!!! Х15 тона...= 675 тона!!! къде е това количество???? Сметнете го и в днешни пари. 1 КГ злато е = 33 тройунции. 1 Тройунция е = 2500 ЩД
    2500 ЩД Х 33= 82500 ЩД.
    82 500 ЩД Х 1000кг= 82 500 000
    82 500 000 ЩД х 675 тона = 55 687 500 000 ЩД
    Къде е това злато или пък парите за него???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове