3 Август, 2024 12:19 12 159 80

Филип Димитров: Конституционният съд не е отменил съдебната реформа

  • филип димитров-
  • конституционен съд-
  • съдебна реформа-
  • съдебна реформа в българия-
  • главен прокурор

Няма основание да се твърди, че съдебната власт се доминира от прокуратурата

Филип Димитров: Конституционният съд не е отменил съдебната реформа - 1
Снимка: бТВ

"Не, Конституционният съд не е отменил съдебната реформа. Отменил е части от нея и по-конкретно две – това главният прокурор да бъде сведен до административен началник на Върховната прокуратура и това да бъдат оформени два съвета (Прокурорски и Съдийски – бел. ред.) вместо един. Това е отменено. Наистина се чудя пък колко трябва да си мразиш страната и хората в нея, за да сипеш всички тези приказки.​“. Това обясни в студиото на „Тази събота“ конституционният съдя и бивш министър-председател Филип Димитров.

„Беше потвърдено ограничаване на правата на прокуратурата за възможността да се атакуват административни актове, което беше голям проблем, защото тя можеше да се меси и бърка в много неща – смяташе се, че това е лошо. Конституционният съд потвърди механизма за разследване срещу главния прокурор. КС потвърди възможността да се обжалва пред съд, т. е. да се въведе съдебен контрол в случай на отказ. Потвърдихме и още нещо – възможността съдът при очевидна липса за основание за преследване да прекрати делото“, добави Филип Димитров.

„Наистина се чудя пък колко трябва да си мразиш страната и хората в нея, за да сипеш всички тези приказки. Нещата могат да се тълкуват по различен начин. Няма основание да се твърди, че съдебната власт се доминира от прокуратурата. Големият проблем на България е изключителната злоба, с която се говори за тези неща. Начинът, по който непрекъснато се хвърлят бомбастични и неверни твърдения, които трябва да накарат българския гражданин да се чувства смачкан, победен, унизен и да се насажда враждебност, която не е в интерес на страната“, обясни конституционният съдия.

По думите му решенията по различни дела, касаещи съдебната система, са излезли в един и същи ден, за да се види „пълнотата на цялата конструкция“.

Според него не е имало препоръка за свеждането на главния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура.

„Както изтъкваше Венецианската комисия, самото поставяне на главния прокурор в тази роля, представлява нарушение на самия принцип на структурата на прокуратурата и нейното място между останалите органи при конституционен модел, какъвто има в България, какъвто има Италия. Това е нещо, което засяга есенциални характеристики на институцията“, коментира Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хахото

    69 90 Отговор
    тоя употребения от седесарския мангафан от драгалевци още ли си мисли че е жив

    Коментиран от #3

  • 3 Европеец

    79 94 Отговор

    До коментар #2 от "хахото":

    Бракоразводния адвокат с явочна квартира, конституционен съдия..... Много голям демократ..... Нищо смислено не казва тая калинка....

    Коментиран от #10, #35

  • 4 Българка

    45 78 Отговор
    Тази сутрин гледах интервюто на български съдия от съда в Страстбург, конституционалист и бивш адвокат. Той каза, че е неприятно изненадан от решението на КС да отмени реформите в частта съдебна система. За него това е необяснимо, защото поправките не са антиконститоционални. Да напомня,че от ЕС, Венецианската комисия подкрепиха и похвалиха тези съдебни поправки на Конституцията. И сега иде въприсът КОЙ разпореди и натисна тези съдии в КС, които върнаха правосъдието ни поне ч0 години назад и бетонираха издевателствата и безнаказаността на престъпленията на мафията чрез отказ от обвинения, скъсани сигнали, изкривено правораздаване
    КОЙ ни причини това....Защо е ясно

    Коментиран от #7

  • 5 Град Козлодуй

    61 82 Отговор
    Всичко е корупция а от Вас СДС Започна унищожаването на България
  • 6 Българка

    67 88 Отговор
    Филипе, ти си срамно петно за идеите на СДС.Нима очакваш жертвите на престъпления, които не получиха справеливи възмездия да заобичат насилниците си? След това позорно, антибългарско решение на КС нормално е гнева и омразата да станат още по-големи
  • 7 Град Козлодуй

    14 47 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Така е госпожо Педагог
  • 8 0 уважение

    51 11 Отговор
    Съмнителен орган със зависими "членове".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Питам:

    65 82 Отговор

    До коментар #3 от "Европеец":

    НЕкой да не си помисли, че този гробокопач на българскотно селско стопанство е политически зависим ? АМА ТОЙ ВЪОБЩЕ НЕ Е ! Трябва жив да го дерат само заради изколването на бремените крави дето били комунистически !
  • 11 РАМАДАН

    60 82 Отговор
    Тоа кукундрел жив ли е
  • 12 Кой какво

    68 82 Отговор
    Конституционният съд е филиал на партията ГЕРБ....

    Коментиран от #44

  • 13 Николай Стоименов

    60 81 Отговор
    Това същество е мега ГЬОНСУРАТ
  • 14 Много

    56 84 Отговор
    Си омразен.Ти чел ли си конституцията фалшив демократ?Отивай си пенсии ,стига си лапал грешни пари.Безхарактерно мекотело показа се ,че си жив мръсник.Оставка!Безродник фалшив мръхльо,използвач.Хайде ходи си сменяй памперсите в къщи.
  • 15 Павел пенев

    55 84 Отговор
    Това е психопата явочник на ДС. Няма ли да го изхвърлите вече от КС? Много се назоби тази седесарска гнида.
  • 16 Този

    47 78 Отговор
    Кукумицин да си стои вкъщи,няма морал да взема 15000 лв.заплата и пенсия за нищо.Защото хората не го искат взе и да хапи мутрата безлична,за да запази подаръка си огромна заплата за бездействие.Вдички пенсионерите КС Вън,Вън,Вън,Вън.Само ще угояваме негодници Гнус!

    Коментиран от #26, #42

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Господин Мрънкалов

    32 57 Отговор
    Този "конституционалист" беше от СДС-Тумора, който докато Стадото,предвождано от Идиота Светулков (Господ да го светне!Амин) обикаляше като простинало и пееше "кой не скача е червен",елегантно изкорми държавицата ни и прокуди децата ни от Родината, правейки своята "демокрация".Сега са милиардери и милионери, а стадото си брои стотинките за хляб и лекарства.
  • 21 Нафталин

    29 54 Отговор
    Този ще го запомня само с това, как мрънкаше: "Мъъъааа, мъъъъъаааа".И все още продължава.
    Егаси Нища$тника!
  • 22 уйко калеко

    34 62 Отговор
    Този господин ни управлява 1 год. и 52 дни 1991-1992,но той заедно с ФОРИ СВЕТУЛКОВ,СОКОЛОВ,ВАНКО КОСТОВ и др ,техни съратници, направиха толкова ,,ЗУЛУМИ,, на БЪЛГАРИЯ колкото БОКО не успя за 10 години.

    Коментиран от #27, #30

  • 23 Дааа

    9 13 Отговор
    С две думи: Око за око, зъб за зъб и ще почнат да се сещат... Каква е мислихме, каква стана.
  • 24 що за територия сме

    23 48 Отговор
    ТОЗИ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ НЕГАТИВ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА , ПА И КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ........ЗА ДА СЕ ЗАТВЪРДИ ПАДЕНИЕТО НАПЪЛНО.............1
  • 25 юрист

    17 40 Отговор
    Фильо има твърде слаби познания по теория на правото и по конституционно право, както и по теория на държавата. Защо не отговори, след като претендира, че много разбира, какво е правораздаване- не е ли п равораздаване и съдебна власт едно и също? И защо прокуратурата е турена в съъдебната нвласт, след като няма функцията да правораздава? Оттам тръгват основните неща, това е генезисът на проблемите.
  • 26 д-р Психарски

    19 39 Отговор

    До коментар #16 от "Този":

    Тоя няма да се трогне от това-че хората го считат за глупав и неквалифициран и че взема бадева доста пари, без нищо да работи.Няма морал , за да се трогне.Той си гледа личния интерес, възпитан е в духа на материализма, по-точно диалектическия материализъм.Да оставим и това, че не е добре с нервите и трябва да се цери.
  • 27 На Yйник

    21 1 Отговор

    До коментар #22 от "уйко калеко":

    Ти май през 1991 г. си ходил с черен На Yйник на главата и въобще не си вдявал какво се случва в държавата )
  • 28 Антикомунист

    41 22 Отговор
    За голямо съжаление няма вече политици от ранга на Филип Димитров , Петър Стоянов и ред други.... Сегашните са смешни карикатури и бледи копия на тези първите . А омерзението за което споменава се насажда от русофилски ориентирани " политици" за да видим колко са лоши ЕС и НАТО!!!!!!!

    Коментиран от #50, #51

  • 29 Люспа на демокрацията

    17 42 Отговор
    Срам!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Антикомунист

    46 10 Отговор
    Ами за това говорих преди малко. Червените медии и синдикати свалиха първото антикомунистическо синьо правителство.........
  • 32 СРАМ!

    20 38 Отговор
    Този човечец няма никакви заслуги да бъде член на КС. Нито има задълбочени правни познания, нито познава правната доктрина, нито е написал монографии, учебници, дори студии по темите, които са предмет на разглеждане от този "съд"-новото Политбюро, управлявано от олигархията начело с Дебелян. Там слагат оцапани и послушни хорица, а не читави и ерудирани учени или юристи от практиката, каквито все още има в тая нещастна държава.Изгубили сме надежда, че нещо може да се случи в тази територия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Внедренко Божков

    13 32 Отговор

    До коментар #3 от "Европеец":

    Ранното СДС бе сбирщина от внедрени хора. Тези, които артистка като Софиянски, Ване от с.Драгалевци Сашо Дебелия, този господин, Антоан и др, се инкорпорираха в новата каста на олигархията и се сдобива с още повече блага.

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 лудия

    15 29 Отговор
    Филипе помниш ли си думите за селското стопанство. : Всичко да се срине ,да не остане камък върху камък .Нале се сещащ пред кой ги каза? А сега да ми говориш ,че говориш кои обичал и кой мразел народа. Нещо не те ли е срам?

    Коментиран от #39

  • 39 Иван

    30 13 Отговор

    До коментар #38 от "лудия":

    Правилно го е казал !
    Измислено и съсипано комунистическо селако стопанство няма потенциал в демократична България !
  • 40 поправка-Внедренко Божков

    9 22 Отговор

    До коментар #35 от "Внедренко Божков":

    да се чете: "АРТИСАХА"
  • 41 Ний ша Ва упрайм

    10 27 Отговор
    тоя дали е фащал мотика или лопата през живота си? Отдлено кат малък не са го водили на логопед! Същия Ристьо
  • 42 ИСТИНСКИ СРАМ И ПОЗОР!

    9 28 Отговор

    До коментар #16 от "Този":

    Това е вярно, но не е всичко. Освен въпросната сума, която му е заплатата за ЕДИН месец, при напускането на Конституционния съд, ще получи накуп 300 бона чисти пари и до живот ще получава пенсия- 85% от заплатата. Така са си гласували самите те, съгласно техния правилник. Следователно, оттук насетне, когато това недоразумение се пенсионира най-после, ще получава, докато е жив, 13 000 лева пенсия! Отделно, докато са конституционни съдии, получават и допълнителни бонуси, имат съдебни помощници, които всъщност доста често им пишат те решенията, правят справки, проучвания и др, секретарки, деловодители, преводачи, шофьори. Всеки конституционен съдия се ползва и с дипломатически паспорт и правото да почива в държавната резиденция в Евксиноград, имат и командировки в чужбина, за които не харчат собствени пари като останалите нормални хора, дават им и по няколко хиляди за дрехи всяка година. Отделно-участия в конференции, коктейли, банкети, другарски почерпки, придвижване с Мерцедеси S класа за всеки и др., и др. привилегии. "Борили " са се хората, сега ние плащаме.В момента им ремонтират бившата сграда на държавната банка за развитие на пл. Батенберг, която ще бъде изцяло на КС. Един Господ знае колко десетки милиони са отишли там за този ремонт и луксозното му обзавеждане.А тук някой говори за "антикомунизъм". Истинските такива-като Янко Янков -се самоубиха, други -като Илия Минев- умряха в старчески дом, трети ги остракираха от обществения живот на тая държав

    Коментиран от #43

  • 43 Прав си

    0 20 Отговор

    До коментар #42 от "ИСТИНСКИ СРАМ И ПОЗОР!":

    Всичко което си описал са неща които са нормални за поста който заемат,личностите вътре трябва да са консенсусно избрани,хората трябва да са сигурни че има някой който разбира нещата и може да посочи как се правят правилно,тези хора са затова сложени там.Ако разчитаме на форумите те са доста манипулирани и не могат да определят консенсус.
    Отделно че важните неща се виждат след години
  • 44 Гуньо Адвокатина

    5 17 Отговор

    До коментар #12 от "Кой какво":

    Това е точно така. Но освен всичко друго, това е един напълно излишен орган, същата работа може да върши Върховния касационен съд. Навремето този орган бе създаден по внушение на френски юристи, които си мислеха, че ние тук сме "бананова република" и нищо не разбираме от държавно управление и право.
  • 45 Васко делчев

    5 20 Отговор
    Защо само ни го натрупвате този шизофреник!?!? Какво очаквате от такива екземпляри с умствени увреждания. Човек, който като види черна котка се върти три пъти....Такива ги чака новото Белене при читава власт
  • 46 лицемерие

    4 12 Отговор
    Фактически Фильо ще се пенсионира като милионер.Милионер от държавата, нещо като държавен капиталист или новата олигархично-мутренска номенклатура. А навремето се "бореше" тъкмо срещу привилегиите, мафията, назначените капиталист и за свободното пазарно стопанство. А сега лапа от държавата и гребе с пълни шепи. Е, това , какво е, освен лицемерие?

    Коментиран от #48, #52

  • 47 ВНС

    4 5 Отговор
    Точно това е-обратното на твърдяното от бившия премиер. С това решение, съдебната реформа се отлага за след много години.Единственият начин е Велико народно събрание и нова конституция.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Алчна копейка

    7 4 Отговор

    До коментар #46 от "лицемерие":

    Твоето изказване е типичен пример за алчна комунистическа копейка, която ще се пукне от яд, че не може да стане "държавен капиталист".
    Ама вие копейките, какво разбирате от "капитализъм". Освен да тролите по форумите за копейки, какво друго можете да правите ?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 някой

    0 2 Отговор
    Не е, защото много станахте калинките в КС.
    Ако всички съдии в КС бяха компетентни, честни и безпристрастни щяха да отменят изцяло това бездарно творение на Х.Иванов и компания!
  • 59 Коректен

    4 9 Отговор
    Тука Сатанистите подлоги яко трият коментари
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Негър от Алабама

    4 10 Отговор
    Ако не си лгбт тук ти трият постовете. Така започва фашизма - първо с цензура
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Трият неправомерно

    5 10 Отговор
    Много триете, нямате ли срама? СЕМ?

    Коментиран от #74, #80

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Кико

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Трият неправомерно":

    За какво триене бълнуващ. Не виждаш ли каква червена помия се излива в този форум и никой не я закача !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове