4 Август, 2024 09:12 1 168 28

България е на второ място по горски пожари в Европа за 2024 година

  • пожар-
  • българия-
  • мерки

Това става ясно от Европейската информационна система за горски пожари

България е в челната класация по горски пожари в Европа за 2024 , втора след Кипър според Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS).

Страната обикновено преживява около 600 горски пожара всяка година. Тези инциденти годишно засягат средно около 10 000 хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 милиона евро.

Това съобщи изпълнителният директор на „Асоциация общински гори“ инж. Тихомир Томанов в информация, изпратена до медиите.

Според доклади на Европейската информационна система за горски пожари през първите години на 21 век повече от 100 000 хектара от горите в България са засегнати от пожари, като 2000 година и 2007 година са били най-лошите в историята на българските гори. През 2007 година са регистрирани 1479 горски пожари и 43 000 хектара изгорели гори, а през 2000 година - 1710 горски пожара и 57 406 хектара изгорели гори. Тази година вероятно ще бъде най-лошата за нашата гора, се посочва в съобщението.

Според доклада на Европейската информационна система за горски пожари за 2022 година основните причини за горските пожари в България са: по небрежност са предизвикани 321 пожара (62 %); поради палеж — 16 пожара (3 %); по естествени причини — 21 пожара (4 %); по неизвестна причини - 158 пожара (31 %).

Допълнителни статистически данни, събрани от 1970 г. до 2005 г., показват, че вредни практики в земеделието, електроразпределението, небрежността са се запазили в продължение на десетилетия, което показва дългогодишна уязвимост на горите от пожари. Тези данни подчертават спешната необходимост от всеобхватни стратегии за предотвратяване на пожари и устойчиво управление на горите, за да се смекчи това екологично предизвикателство, се допълва в съобщението на изпълнителният директор на „Асоциация общински гори“ инж. Тихомир Томанов.

Според него към това можем се прибавя и пасивно поведение на българските власти и отговорни институции за борбата с горските пожари. Единствените инвестиции, които се правят в тази посока, са чрез европейските програми за селските райони и за околната среда, заявява изпълнителният директор на "Асоциация общински гори".

Според него за последните два програмни периода мерките за бора с пожарите се свеждат до финансиране на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да може дирекцията по-ефективно да гаси пожарите. Експертът смята, че няма опит от страна на Управляващия орган на ОПОС/ ПОС да се проучат и финансират мерки с доказан ефект за защита от горски пожари, като комбинация от мерки за превенция, подготовка, реакция.

Също толкова злополучен е и опитът от Програма за развитие за селските райони за финансиране на борбата с пожарите . В периода 2007-2014 беше финансиран строежът и оборудването на противопожарни кули, които така и не заработиха в система за ранно оповестяване, казва специалистът. Така общините, които трябва да реагират първи на терен, заедно с горските подразделения, останаха без възможност за инвестиции в противопожарни депа, хеликоптерни площадки, водни басейни и други средства за наблюдение и превенция, допълва инж. Тихомир Томанов.

От Асоциацията настояват в държавата да се вземат спешни мерки и програма ПОС 2021-2027 да бъде препрограмирана, защото тя подлежи на препрограмиране в края на тази година. Подчертаваме , че препрограмирането трябва да се случи по много по-ефективен начин – чрез експертни сесии тип „мозъчна атака“, в които преобладават експерти не от администрацията, а с доказан международен и национален опит относно водещите тенденциите за опазване на горите и околната среда и опитът на Португалия, която направи голям пробив в борбата с горските пожари, да бъде пренесен и осъществен по най-добрия начин в България през следващите няколко години, се заявява в съобщението.

По наша експертна оценка приблизително 40—50 % от горите в България попадат във високорисковата категория за горски пожари. Това подчертава спешната необходимост от проактивни мерки за управление на горските ресурси и засилване на стратегиите за предотвратяване на пожари, се заявява в съобщението.

Сложна остава пожарната обстановка в страната. Продължава борбата с огъня в района на село Голешово в планината Славянка на българо-гръцката граница и в село Сенокос, община Симитли. Пожари горят в планините Пирин и Витоша, както и в община Невестино, област Кюстендил.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    23 0 Отговор
    Спокойно има време, човешката глупост и дървената мафия ще се погрижат да заемем първото място.
  • 2 Българка

    17 9 Отговор
    След като статистиката сочи, че 95процента от пожарите са предизвикани от хора, а до вчера имаше 210 пожара, то това означава,че има най-малко 200 пиромани,които са ги запалили. И повечето са УМИШЛЕНО ПРЕДИЗВИКАНИ. И питам ролята на зависимия от Пеевски Калин Стоянов да ходи като медиен екскурзиант ли е? Питам колко са задържаните и на колко пиромани има повдигнато обвинение. И да, голяма част от тези пожари са си диверсия, което значи ,че е застрашена националната ни сигурност.
    НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ГЛАВЧЕВ И КАЛИН СТОЯНОВ

    Коментиран от #3, #21

  • 3 Град Козлодуй

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    така е госпожа Педагог😂

    Коментиран от #6

  • 4 Лост

    12 0 Отговор
    Значи 2007-2014 година са откраднати едни пари по проекта.
  • 5 бою

    12 0 Отговор
    ако не грабя ще паля

    Коментиран от #23

  • 6 онзи

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    да не сваляш колежката си от динспансера.
  • 7 След

    13 1 Отговор
    пожарите, ще станем първи по фотоволтаици.
  • 8 Ами просто е

    10 5 Отговор
    Излесте от ЕС и НАТО и пожарите, и наводненията, и пръсканията, и пландемиите и демографията ще спрат.

    Ако не вярвате и не го направим, те ще продължат..
  • 9 Бендида

    21 0 Отговор
    Все за гадории сме в челните позиции.

    Коментиран от #15

  • 10 Госあ

    16 1 Отговор
    Ганяка много обича да пече чибапчета и чюфтета у гората ! ако не успее да я подпали, ще си остави боклуците там. За тези които подпалват гори умишлено, пък нямам думи - за разстрел ! Ония с чибапчетата - за затвора.
  • 11 Всички, които палят пожарите в затвора

    11 1 Отговор
    МВР началника за нищо не става. Пълен провал.
  • 12 az #СВО

    7 5 Отговор
    А къде е НАТО????

    Защо не помагат????
  • 13 Канзаска врътка

    4 5 Отговор
    Ето и нещо в което сме нумеро уно или дуе.Видяхе ли ,че можело да сме отличниците на Европа.И при "лошия" комунизъм нямаше такива пожари защото нямаше никакви гори,ние демократите родихме горите и ние ще ги изгорим.
  • 14 От БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ🇧🇬

    9 4 Отговор
    СЕГА КАТО НИ НА БУТАТ ЕВРОТО ЩЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО ВСИЧКО 🇧🇬 РАДВАЙТЕ СЕ БЪЛГАРИ ЩЕ ЦЪФНИТЕ ИЩЕ ВЪРЖИТЕ С ЕВРАЦИТЕ КОЙТО ВИ ЗАРОБВАТ ВАШИТЕ УПРАВНИЦИ ЧЕСТИТО ВИ МЕЗЕРЕН ЖИВОТЕЦ
  • 15 При положение

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бендида":

    При положение,че годината не е свършила. Тепърва ще палят стърнища, ниви, пасища. Всеки си прави каквото иска.
  • 16 Горд Българин

    13 0 Отговор
    България е на Първо място по Всякакви пожари запалени умишлено в Европа за 2024 година!
  • 17 Явно

    7 8 Отговор
    Щом е пълно с руски диверсанти в България, може и да се озовем и на първо място.
  • 18 Голата истина

    1 5 Отговор
    Аз живея в пазарджик не ми дреме за горите
  • 19 редник

    4 1 Отговор
    / ...600 горски пожара всяка година. Тези инциденти годишно засягат средно около 10 000 хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 милиона евро./

    Значи търпим всяка година загуби от около 2,5 милиона евро, но упорито няма да купим два "Бе-200" за 100 -150 милиона?
  • 20 Дядо Йоцо гледа

    7 0 Отговор
    Едно време имаше много малко пожари ,защото имаше животни и пасяха тревата и не беше така жега ! Сега хем няма животни ,хем жега африканска !

    Коментиран от #22

  • 21 тогава

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Искайте им оставките, нали сте в Народното събрание!
  • 22 мдаа

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо Йоцо гледа":

    Хем разбеснели се пиромани и предизборна обстановка...
  • 23 вие приключихте

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "бою":

    Нищо няма да ви помогне.
  • 24 Пецата

    2 2 Отговор
    На седмото немеебе съм 😆

    Коментиран от #27

  • 25 инж. Ганчо Илков

    3 1 Отговор
    Статистиката е моментна оценка на определено събитие. Горите са съществена част от Екологията. Нуждае се от Опазване и Устойчиво Поддържане. Експерти по Горско Стопанство от Германия и Швейцария предлагат Услугите и Уменията си в Съставяне на Многофункционални Проекти за Устойчиво Стопанисване на Горите с Прилежаща Географско Информационна Система (ГИС). ГИС дава възможност за Ефективен Контрол върху Защитата и Лесоустройствените Практики. ГИС чрез Видео Сателитно Наблюдение подпомага не само Охраната и Лесоустройството, но и Туризма (във всичките му Форми включително Релаксивният, Ловният и Историческият). Защо Управниците въпреки налично създадените, не ги Ползват? Тези Проекти са Предмет на Обучение в Лесо Техническият Университет. Обяснението, е че Липсва Върховенството на Закона и част от "Политическият" Елит извлича Комерсиални Ползи от Безстопанствената Експлоатация на Горско Добивната Дейност. "Калинките" в Администрацията обслужват Елита и нямат необходимите Познания върху Стопансването на Гората.
  • 26 След като

    3 0 Отговор
    Кипър са на първо място по пожари, а имат само чукари, то мисля си, че съвсем спокойно можем да ги изпреварим, без много усилия. Все пак имаме доста гори....за сега.
  • 27 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пецата":

    Пицата, на пица с кристали си.😆
  • 28 ти ли бе

    1 0 Отговор
    Ние се борим само за 1-то !2-то не го броим.....Гарга,ама рошева......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове