5 Август, 2024 13:42 1 270 4

Д-р Александър Симидчиев: Има натиск от вносители за забраната за употреба на вейпове

  • д-р александър симидчиев-
  • вносители-
  • вейпове

Проблемът в България винаги е бил с устойчивостта, какво искаме да направим. А тук сме устойчиви, ето законът за райския газ. Променяхме го три пъти и ставаше все по-рестриктивен

Д-р Александър Симидчиев: Има натиск от вносители за забраната за употреба на вейпове - 1

Дори и малките победи са големи, ако са в една и съща посока и водят до желания резултат, каза пред БНР депутатът д-р Александър Симидчиев за миналия на първо четене закон за забрана на вейповете.

"Проблемът в България винаги е бил с устойчивостта, какво искаме да направим. А тук сме устойчиви, ето законът за райския газ. Променяхме го три пъти и ставаше все по-рестриктивен", предупреди д-р Симидчиев.

Той съобщи, че освен писма и становища в парламента от производители, които се „захващат“ за конкретна дума в закона, има и натиск по отношение на вносителите.

"Чувстват се засегнати, защото се ограничава тяхната печалба. Аз за себе си и колегите в здравна комисия сме убедени, че сме прави и този път трябва да се следва. Това не е политически проблем, това е национален демографски проблем", категоричен е народният представител от ПП-ДБ.

И бе категоричен, че санкциите ще са железни и при нарушение, ще се отнемат лицензи за търговия.

Дали законът за вайповете ще мине и второ четена в 50-ото НС, той се надява:

"За детското здраве зависи дали имаме желание да го направим сега или в следващия парламент. Всичко зависи от комисията, защото това е промяна в Закона за децата, а не за здравето, и се гледа в образователна комисия. Затова ми е по-трудно да кажа, защото не съм в тези комисии. Важно е да имаме приоритет и да се следват както Шенген и еврозоната, а детското здраве е ключово като демографския проблем".

Д-р Симидчиев сподели, че за райския газ първоначално забраната е била да не се продава на лица под 18 години, но търговците са намирали вратичка и при проверка казвали, че е за лица над 18 години.

"Сега забраната е, че на никого няма да го продават и контролът е по-лесен. Ако не е за медицински нужди и хранителната промишленост, всичко е забранено. Преди измисляха механизми за оправдание, сега вече не. Има и още стъпки, поне още две законодателно, за да ги ограничим. Но аз винаги съм бил привърженик на позитивна мотивация. Забранителните мерки са ефективни, но по-смислено е, когато провеждаме обучителна програма. Здравето да влезе в началното обучение между 1. и 5. клас по всички въпроси".

Законът, с който се ограничава продажбата на вейпове, предвижда да се забранят всички – с никотин и с плодови аромати.

"Виждаме какво се случва в дългия път на тютюнопушенето, винаги започва с алтернативи за достъп. Навикът да държиш нещо в устата и да инхалираш, съчетано с плодовия вкус, много деца психологически свикват да ползват подобни устройства, това е лесна стъпка да се сложи никотин и да завърже децата. Защото към никотина се развива зависимост, и така може да се изчисли колко пари ще направят в никотиновата индустрия. Това, което в държавата влиза като акциз, не е дори 1/3 от това, което харчи за увредени хора от никотина", коментира д-р Симидчиев в предаването "Преди всички".

Той сподели, че са правени изследвания за въздействието за около месец. Но за по-дълъг период – години, няма и не се знае какви са рисковете за здравето и пораженията върху детското здраве.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    7 1 Отговор
    Дрогата убива

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    0 0 Отговор
    По тази логика забранете алкохола и цигарите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове