9 Август, 2024 17:11 3 977 19

Огнян Минчев: Номинацията на Горица Грънчарова отразява съотношението между основни олигарси в България

  • огнян минчев-
  • политика-
  • избори-
  • криза

Не виждам оптимизъм, от задкулисието не желаят да осигурят условия да излезем от кризата

Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе необходимата е очаквана промяна.

Това коментира в интервю пред БНР политологът проф. Огнян Минчев.

"В последните15 години са блокирани възможностите за възникване на автентични, не манипулирани политически сили – да излязат с платформа и да спечелят гражданите. Това е невъзможно. Повечето от възникващите партии са технологични проекти, свързани с някой олигархичен кръг. Докато това е реалността, на българската политическа сцена не може да очакваме субект с мотивация и ресурс да промени тази ситуация. Защото от задкулисието не желаят и отказват да осигурят условията да излезем от политическата криза", обясни проф. Минчев.

„Политическото напрежение и кризата не могат да бъдат успокоени от номинацията на следващия служебен премиер – Горица Грънчарова. Грънчарова очевидно е един избор, който отразява настоящото съотношение на силите между основни олигархични фактори в България. Това съотношение през последните месеци очевидно се е променило, след като Главчев вече не е приемлива кандидатура за премиер, както за президента Румен Радев, така и за политико-олигархичния ландшафт“, коментира Огнян Минчев номинацията на Грънчарова за премиер.

Според него на Грънчарова ще ѝ е трудно да съвмести интересите в едно правителство, което няма да бъде само за двата или трите месеца до изборите, а и малко след тях, като се има предвид, колко трудно се създава редовно правителство.

И допълни за номинацията:

"На практика не само Румен Радев, но и други основни политически фигури се крият зад тези несполучливи конституционни поправки - лидери на партии, Борисов, Пеевски, Петков, БСП и т. нат. Но Радев е ключова фигура, защото натрупа голямо количество власт, голяма част от нея неформална – власт свързана с опериране с институциите и политическите решения, поради вакуума, който се създава от липсата да се произведе нормално управление."

И прогнозира, че „в крайна сметка политическата криза у нас ще бъде разрешена, дано то не е свързано с катастрофа и разпадане на политическата система, и сценарии, който ще бъде против интересите на българите и българския национален интерес“.

Според него разцепването на ДПС и кризата в БСП и левия сектор „ще доведат до определени, но ситуационни промени на вътрешните баланси на властовите фактори, политико-олигархичните фактори, но не и за предпоставки за нови условия за преодоляване на политическата криза“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    28 3 Отговор
    Моралният разпад на политиците ни копае вече и под дъното !!Та тези хора ли ще управляват държава ,след като мислят само за постове ,пари и влас !!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Минчев, що не кажеш, че всички

    24 14 Отговор
    олигархични кръгове са родени от ДС и даже не толкова от БКП.
    А зад всички стои братското руско разузнаване, което се разпорежда у нас като с бащиния!
  • 3 Европеец

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    По принцип си прав и заради тия политици държавата се превърна в бг територия...А си мисля, че охранение от снимката е част от олигархията или ще ни убеждава какъв безпаричник е.... Не се струва да го коментирам....
    пфу....
  • 4 Дебелия с тънкото врътле

    24 1 Отговор
    Слугата на Герб е притеснен, че статуквото се променя, а динамика е толкова интензивна, че едвам успява да си съчини опорките. Още има няма няколко избора за парламент и цялата тази помия ще се разтвори и изчезне в канализацията!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този шопар

    22 1 Отговор
    има 10 живота.Нагъл до небето.Време е да хваща влака и да не се връща
  • 7 Българин

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    Не се притеснявай. "Политиците" ще ти обяснят, че изграждат демокрация, че са слуги на народа (моля те, не умирай от смях), че никога не са крали, че не са извършвали никакво престъпление, че са високонравствени личности, че никога не са извършвали национално предателство, че винаги се кълнат и изпълняват клетвите си (по-скоро ще повярвам, че скалите говорят, отколкото на това), че не ламтят само и единствено за пари и постове, че са родолюбци - с една дума, че са съвършени. После ще се запиташ сериозно: Дали са добре с ума тези хора? Сам можеш да си отговориш.

    Коментиран от #12

  • 8 хххх

    9 6 Отговор
    Стига с тез олигарси. До сега не сте доказали освен да лаете! Винаги се започват някакви клюки от 1-вия ден. Да изчакаме да видим!
  • 9 дом

    8 1 Отговор
    Щом този говорител на ГРОБ я хвали, значи всичко е ясно. Само се чудя на президента що е в играта на тиквата?!
  • 10 Кои са

    10 2 Отговор
    тези кръгове бе минчо?!
  • 11 Град Симитли

    4 0 Отговор
    тоЪ тиП,
    когато и да го ефтаназират,
    се ще е 40 години по-късно!
    ... Пу!

    Коментиран от #13

  • 12 "Другарю",

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Да не повярва човек...
    Как хубаво описа периода
    1944 - 1989 г.....
  • 13 Товариш красной

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Град Симитли":

    А ты записал ся добравольцем ?
  • 14 Просветител:

    1 1 Отговор
    Не е нужно да се вайкаме по огнян-минчевски за центове или копейки. Представителната демокрация е парламентарна диктатура. Да опитаме с пряка демокрация. От месеци предлагаме корекции в Закона за прякото участие на гражданите в управлението на държавата и общините. Сега този закон възпрепятства решенията на референдумите от НС. Необходим е мощен обществен натиск за няколко изменения и допълнения, конкретизиращи темите на референдумите и ограничаващи правата на парламентарните случайници да боравят с резултатите от тях. Те нямат интерес от тези промени. Може и без Велико НС. И с „да” или не „да” решаваме искаме ли еврозона, предоговаряне членството в международни организации, мир или лакейство...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Правилна преценка

    3 0 Отговор
    Абсолютно е прав !Грънчарката е новата играчка на задкулисие и схемите за корупция.Щом се в хванала на хорото проблема е неин.Очаквано и в поредното НС ще влязат марионетки на олигарсите и пак ще гледаме бездарност и евтини интриги..Също и ала бала с машините.Откъде се пръкна от нищото ?Задкулисието и олигарсите на прехода искат спокойствие за всички далавери,а не да ги тормозят да връщат ,но и абсолютно нищо за развитието и престижа на БГ няма да направят.Жалки!
  • 17 Хектор

    3 6 Отговор
    Оказа се че новия премиер на служебното правителство Горица Кожарева е станала зам председател на Сметната палата ог квотата на Бсп, тоест от трън та на глог. Нещата от лошо тръгват към още по лошо , ще спечели другаря Радев Решетников Кеша и другите другари от Позитано 20.
  • 18 Демократ

    1 0 Отговор
    Ако се разходи до София и Сретан Йосич, политическият терен съвсем ще се прочисти и ще започнем наново и на чисто да градим България. Ха дано!
  • 19 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    7 МИЛИЯРДА ЧОВЕЦИ -ОТДЕЛЯТ ПО 2 ЛИТРА ФЕ КА ЛИ И М ОЧКА НА ДЕН И НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ОТДЕЛЯТ--- КАТО ТОЗИ ОГНЯН БЪЛГАРСКИ !?!?!?!?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове