9 Август, 2024 18:23 16 321 44

Цанко Арабаджиев разясни съдбата на кредита от ББР за фирма на Вълка, с който е бил платен дълг на Доган

  • българска банка за развитие-
  • ббр-
  • кредит-
  • заем-
  • румен гайтански-вълка-
  • „роудуей кънстракшън“ ад-
  • „пътстройинженеринг“ ад

Финансовата институция оказва съдействие на разследването

В отговор на многобройните медийни запитвания, бих искал да ви информирам, че на 17.06.2019г. „Българска банка за развитие“ е отпуснала кредит на „Роудуей Кънстракшън“ АД за сумата от 148 500 000 лева за придобиване на 5 112 240 броя акции от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД.

Поради неплащане на задълженията по договора за кредит, сключен с „Роудуей Кънстракшън“ АД, през 2022г. “Българска банка за развитие“ ЕАД предприе действия по изпълнение по реда на Закона за особените залози върху търговското предприятие на „Родуей Кънстракшън“ АД, като бяха назначени управител на „Роудуей Кънстракшън“ АД и ново ръководство на „Пътстройинженеринг“ АД. Целта беше да се оцени финансовото състояние на дружествата, сключените договори с контрагенти и изпълнението по тях и възможността им да генерират достатъчно приходи, за да обслужват задълженията си.

Това коментира във "Фейсбук" изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев.

През последните две години бяха положени усилия за финансово стабилизиране на „Пътстройинженеринг“ АД и увеличаване на възможностите за реализиране на достатъчно средства от дейността с цел погасяване на възможно най-голяма част от дълга към Банката. Оценката на финансовото състояние на двете задължени дружества и предприетите действия показаха, че те не могат да генерират достатъчно приходи за изплащане на задълженията си, което доведе до необходимостта от реализация на отделни активи с цел намаляване на експозицията.

„Пътстройинженеринг“ АД е единственият актив и възможен източник за погасяване на кредитната експозиция на „Роудуей кънстракшън“ АД. Извършеният анализ на финансовото състояние на „Пътстройинженеринг“ АД и на обезпеченията по договора за кредит показа, че продажбата на акциите му е единствен начин за събиране на поне част от задълженията на „Роудуей Кънстракшън“ АД.

С цел да се избегне допълнително увеличаване на задълженията по договора за кредит и за минимизиране загубите за банката бяха предприети действия за продажба акциите на „Пътстройинженеринг“ АД по реда на Търговския закон.

„Българска банка за развитие“ ЕАД проведе общо пет търга с явно наддаване за продажба на 5 112 240 налични поименни акции от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД, собственост на “Роудуей Кънстракшън” АД, заложени в полза на ББР.

1. Първи търг, насрочен за 11.06.2024 г., при обявена начална цена за продажба на акциите 8 900 000 лева. Поради липса на получени заявления за участие на 11.06.2024 г. търгът е обявен за непроведен.

2. Втори търг, насрочен за 24.06.2024 г., при обявена начална цена за продажба на акциите 7 120 000 лева. Поради липса на получени заявления за участие на 24.06.2024 г. търгът е обявен за непроведен.

3. Трети търг, насрочен за 05.07.2024 г., при обявена начална цена за продажба на акциите 5 696 000 лева. Поради липса на получени заявления за участие на 05.07.2024 г. търгът е обявен за непроведен.

4. Четвърти търг, насрочен за 17.07.2024 г., при обявена начална цена за продажба на акциите 4 556 800 лева. Поради липса на получени заявления за участие на 15.07.2024 г. търгът е обявен за непроведен.

Пети търг, насрочен за 30.07.2024 г., при обявена начална цена за продажба на акциите 3 645 440 лева. В срок до 29.07.2024 г. е закупена тръжна документация за търга от две дружества. В банката е получено само едно заявление за участие в търга от „Ариете капитал“ ООД. На 30.07.2024 г. „Ариете капитал“ ООД е обявено за спечелил търга.

Българска банка за развитие оказва пълно съдействие на разследването.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    57 1 Отговор
    Джуган колко има да обяснявааааа..... Сто сценария за трилъри могат да се напишат.
  • 2 обективен

    97 0 Отговор
    Значи всичко е наред. Парите никога няма да се върнат на банката !!В държавата ни само 7-8 мушингери от най-големите ако се орепят ще се оправим
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    57 0 Отговор
    което доведе до необходимостта от реализация на отделни активи с цел намаляване на експозицията.???.........
  • 5 Тихомир

    80 2 Отговор
    Организирана престъпна група, хайде господин Пеевски къде сте
  • 6 Даниел

    73 2 Отговор
    Нека си спомним кой беше политика най-яростно защитаващ ръководството на банката отпуснала този и още много други скандални кредита?
    Кои и колко са арестуваните?Нещо действия по неотложност?Сарафов???
    От самото начало всички в схемата са били наясно ,че тези пари по никакъв начин няма да бъдат върнати,но когато от ПП ги обявиха тези неща по медиите всички политици ги усмиваха и ги квалифицираха като лъжци целящи да фалират банката,помните ли?
  • 7 реално

    80 1 Отговор
    и вълка и доган отдавна трябваше да са на друго място
  • 8 да уе

    90 1 Отговор
    147млн. кредит за закупуване на акции... 🤣🤣🤣... народен съд си трябва на тая държава и национализация на всичко откраднато...
  • 9 ББР

    72 2 Отговор
    освен да спонсорира и да източва пари за какво е? Банки бол, защо не теглят кредити от тях? Това е каца бе дъно и все за отбрани хора

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хубави хора

    59 1 Отговор
    Тоз кво вика прехвърлиме на частна фирма 150 милиона държавни
  • 12 Гангстер

    53 2 Отговор
    е тоя Вълк,но има мн.други такива крадци като него.Как няма да я любят и всячески защитават тази извратена нашенска демокрация.Тук "шарлатаните" просто се радват на строга безпристрастна прокуратура и съд.Защо не отидат в Америка така да крадат?Защото там въобще няма да ги бавят!

    Коментиран от #35

  • 13 смях

    76 1 Отговор
    Значи от близо 150 милиона май излиза, че най-много да се покрият 5-6 милиона. А този кредит кой го е отпуснал, на кой е подписа? И с какви активи е очаквано да се покрие, кой е направил оценката. Тези хора са за затвора.

    Коментиран от #20

  • 14 Дедо

    61 1 Отговор
    Теца на Доган във Варна, имал просрочен кредит към ДБанк. Е тая банка не е ли на ДПС ? Голям схемаджия е тоя почетен председател на ДПС господина агент Доган.Тоя е най голямото зло за България през целия криминален преход.
  • 15 Даниел

    54 1 Отговор

    До коментар #9 от "ББР":

    Идеята за ббр беше да финансира малък и среден бизнес на преференциални условия и лихва,но акулите не издържаха особено след ктб
  • 16 гражданин

    56 4 Отговор
    май някой трябва да ходи в затвора, 150 милиона кредит, обезпечен не с твърди активи, а с акции, които не струват и 5 милиона лева, и това всичкото в държавата на Боко, и той разбира се ще каже че нищо не знае, ще каже че дори не ги познава, тези които са били назначени по негово време, в борда на ББР
  • 17 Банкова тайна

    32 1 Отговор
    Шиши ги натиска и тия излизат с предварителни обяснения
  • 18 Ангел

    60 1 Отговор
    Е това вече е за затвор на шефове в ББР, да отпуснеш 150милиона , срещу обезпечение от 3,5 милиона, които пак народа плаща
  • 19 Ха, да ви видим

    38 0 Отговор
    Сега съдебната реформа и независимите съд и прокуратура… Всички до един гнусни гешефтати, оплетени като свински черва! Без огън да ги гори всичките, няма да стане!
  • 20 Виждате ли

    27 7 Отговор

    До коментар #13 от "смях":

    Сега, защо е имало Белене едно време - то, всеки втори българин е за затвора
  • 21 Промяна

    65 0 Отговор
    ЗНАЧИ ЕДНИ ЛИЦА И ФИРМИ ПРИБИРАТ ЕДНИ ОГРОМНИ МИЛИОНИ И НЕ ГИ ВРЪЩАТ И БЕЗНАКАЗАНО СИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БОГАТЕЯТ А ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН ЗА 5 ЛВ ГО ГОНЯТ ДО ЖИВОТ ЧЕ И НА НАСЛЕДНИЦИТЕ ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ КАКВА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    22 0 Отговор

    До коментар #21 от "Промяна":

    Мафе0тска.
  • 23 Опааа

    32 2 Отговор
    Как може тоя да е още на свобода??? 🤦‍♂️ Дадени 150млн.!!! Мафиотска държава! БГ-кОчина!
  • 24 Реалист

    40 1 Отговор
    Защо се правим на малоумни?
    На лице е пълна умишлено безстопанственост на тогавашните ръководства на ББР и на неговия принципал -министъра на икономиката!
    За такава ЧУДОВИЩНА ЩЕТА - извънредно законодателство и всичките членове на надзорния и управителния съвети ,ведно с министъра по 30 години в кауша,да видят как се ограбва нещастния български народ!

    Коментиран от #27, #36

  • 25 Реалист

    24 0 Отговор
    Защо се правим на малоумни?
    На лице е пълна умишлено безстопанственост на тогавашните ръководства на ББР и на неговия принципал -министъра на икономиката!
    За такава ЧУДОВИЩНА ЩЕТА - извънредно законодателство и всичките членове на надзорния и управителния съвети ,ведно с министъра по 30 години в кауша,да видят как се ограбва нещастния български народ!
  • 26 Реалист

    19 0 Отговор
    Защо се правим на малоумни?
    На лице е пълна умишлено безстопанственост на тогавашните ръководства на ББР и на неговия принципал -министъра на икономиката!
    За такава ЧУДОВИЩНА ЩЕТА - извънредно законодателство и всичките членове на надзорния и управителния съвети ,ведно с министъра по 30 години в кауша,да видят как се ограбва нещастния български народ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 И какво излиза,

    36 0 Отговор
    дали сме пари на куха фирма! Време и хора от ББР да станат обвиняеми!
  • 29 Разбирач

    20 1 Отговор
    Схемата с кредитните милионери, гледахме я 90-те години на миналия век, за ниви струващи няколко хиляди лева някои избрани хора прибраха милиони и доведоха много банки до фалит. Схемата продължава никакво обезпечение за много милиони!
  • 30 Хитлериста

    8 5 Отговор
    Това е реалността за бедния и жалък български народ.Искаме демокрация и западни ценности.Ето получихме.Нее виновен тоя който взема милиони а този които ги дава.Обвиняваме много личности в политиката и други сектори.Нормално но ако не бяха настоящите щеше да има други личности със същите схеми.Е това е изпитана практика отдавна на запад.За източна Европа сме пионери.Разликата от запада е че у нас биурократичната машина е силно корумпирана и това е в ущърб на обикновения гражданин.Всичко в кюпа е омазкарено и няма управия.

    Коментиран от #31

  • 31 Точно

    19 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хитлериста":

    Не хули, като не си в час. Това няма нищо общо със ЕС и западните ценности, а с българското задкулисие и олигархия. Няма нормална банка, която дава на някого пари за да си купи акции.
  • 32 Делчо кеша

    19 1 Отговор
    Да се извадят и другите фирми получили кредитиране и НЕвръщащи кредитите и когато са кредитирани отговарящи ли са за това . Това е за ББР а за КТБ май всичко потъна в забрава . Там има един Кешов играч по Магнитски и много свидетели на които и Гинко Билобата не може да помогне за да си спомнят на кого и как са раздавани кредити и комисионни . А има един бивш министър - председател по него време който даже не е чувал и не знае за фалита на тази банка сякаш е живял на друга планета и не носи никаква отговорност
  • 33 Това си е чиста измама

    14 0 Отговор
    150 млн. кредит за закупуване на акции, чиято стойност е 3 млн. е престъпление, грабеж на държавата и българите.
  • 34 незнайко

    8 0 Отговор
    ББР е следващата която ще фалират както КТБ ! Парите няма да се върнат както при КТБ ! Защо трябва да се учудваме ? Това си е капитализма с първоначално натрупване на капитал от ОТДЕЛНИ ЕДЕНИЦИ на гъба на народа !!! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО !
  • 35 Байрактар"70

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гангстер":

    Явно не си се интересувал! В Америка българите са на второ място вече по тези въпроси.
  • 36 безпартиен

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Реалист":

    Много отдавна премахнаха безстопанственост от НК!!!Ако беше останал този член от НК,всеки кмет, областен щеше да е прибран на "топло" след приключване на мандата! Във всеки град и село има сгради общинска и държавна собственост оставени да се рушат и ограбват!
  • 37 Чао

    6 0 Отговор
    Тъпо, ама от сърце..
    Кой отпусна кредита??? Какво е обезпечението???Тези акции ,къде са лимитирани???? Дивиденти се разпределя..
    ако имаш печалба от дейности..измама за 50000000 милиона...идва синдик..и вижда заем от още. 40000000 ,що не е събран???
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Безмозъчен

    4 0 Отговор
    Лайте, кученца, лайте за отпуснат кредит без обезпечение - стандартна схема за законова кражба. Ама кой прави законите? Пак крадците. И после реват за внос на сестри, акушерки, камериерки. Ама дали щяло да има пари да им се плащат достойни заплати. Каламбури, каламбури и така 100 години, че и повече. Целта е една - да има работници, да има обслужващ персонал, но да му се плаща минимум миниморум, че и по-малко. И сега, дъртаци, като почнахте да пълните памперсите се усетихте, че когато системата е краива и не работи добре, тя не работи и за бедни и за богати. Все пак богатите имат повече шансове да пълнят памперсите по-дълго. И ако пожарните гасят пожарите, демографският пожар се гаси само на думи - думи, хвърляни най-често предизборно-агитационно. Пък който се хване. Все е кяр. А туристически имидж с "гостоприемство" за 1400 лв. за преглед от ушолог на дете как ви се струва?! Че тия хора ще обръщат глобуса на другата страна, само да не виждат България - според тях крадливата страна, която ги е прецакала.
  • 41 Сатрап

    4 0 Отговор
    банката на мутрите с НАШИТЕ ПАРИ
    да се премахне
  • 42 Дядо Добри

    4 0 Отговор
    Който е одобрил този кредит, в панделката доживот. Който му е наредил да го одобри, при него съкилийник.
    А Кумчо Вълчо има достатъчно други активи и сметки в банките. Национализация на активите, запор и опразване на сметките, и право при първите двама в килията!
    За да стане това, трябва да имаме държава и правосъдна система, а не овладяна държава и правосъдие на Пеевски! Между другото и последния е за същата килия барабар с ганкстера от Банкя!

    Коментиран от #43

  • 43 Одобрителя

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Дядо Добри":

    Е, кой го е одобрил? Един очилат господин, който е съосновател на герб. Същия имаше служебна кола за 200 000 лв. Същия отпускаше кредити по инструкция от друг съосновал на една партия.. Всичко е ясно. Само за обвинението не е ясно.

    Коментиран от #44

  • 44 Оракула от Делфи

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Одобрителя":

    КОй го е одобрил питаш???
    Този" очилат господин" Маврудиев е дясната ръка на Бойко Борисов ,
    това е човека на когото е поверено да пази парите на Голяма част от Хунтата, които се намират в различни офшорки в в чъжбина!
    Ако Маврудиев е разписал , тази кражба за 150 000 000 лева, то го е направил с позволението на началника му ,
    близко до акъла нали!
    В тази помия са навързани като свински черва , водещина ГЕРБ и ДПС политици!
    "Ти ме назначаваш а аз ти върша работата"!
    Това не е единствения заем , я виж и Пеевските кредити от ББР,
    ДА НЕ СИ ПОМИСЛИ НЯКОЙ , ЧЕ ПЕЕВСКИ ЩЕ ГИ ВРЪЩА НЯКОГА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове