Last news in Fakti

11 Март, 2014 13:32 1 813 0

Опашки на Капитан Андреево. Защо? /Обновена/

  • опашки-
  • капитан андреево-
  • електропровод-
  • evn-
  • областна управа-
  • авария

Авария и недостатъчно гориво за генератори блокираха тирове на границата

15-километрова опашка от тирове се образува на ГКПП Капитан Андреево от снощи до днес по обяд заради голяма авария по електропровод, който остави община Свиленград без ток от снощи от 22,00 часа, та и до днес.

Затрудненията на ГКПП Капитан Андреево са дошли, тъй като и двата генератора на граничния пункт са останали без гориво. Наложило се е служители на пункта да закупуват гориво тази нощ, за да работи поне единият агрегат, научи Факти.бг.

Според областния управител на Хасково Кадир Исов вместимостта на агрегатите е по 200 литра, което количество е изразходвано за четири часа, след което се е наложило да бъде използвано и резервното от 4 туби по 20 литра. Когато е свършило и то, трябвало служители на пункта да зареждат с гориво поне единия агрегат.  На Исов е било докладвано за проблема едва тази сутрин. Веднага на място са били изпратени двама служители на Областна администрация, а той е информиран, че аварията ще бъде отстранена днес.

Според Гранична полиция към 10,00 часа тази сутрин е започнало пропускането на леки автомобили по посока Турция. Тази сутрин работеше само единият агрегат и за това се пропускаха автомобилите на изход от страната ни, твърдят от Гранична полиция. Не така стоят нещата обаче с ТИР-овете, които се точеха тази сутрин от ГКПП Капитан Андреево чак до Свиленград, защото те нямало как да бъдат пропускани. Работи се и по зареждането на другия агрегат, за да бъде пуснато трасето и на товарните автомобили. Междувпрочем това се е случвало в часовия пояс между 5 часа и 10  часа тази сутрин.

Заради липсата на електрозахранване и липса на интернет е била затруднена работата на всички гранични служби.

Има авария по два електропровода на мрежа високо напрежение, които захранват подстанции „Любимец“ и „Свиленград“.  Ситуацията се усложнява и от скъсани проводници в мрежа средно напрежение. Един от проводниците, минаващ над р. Марица до село Ново село, е паднал в реката, което допълнително затруднява възстановителните дейности, съобщиха от EVN.

Основната причина за авариите е мокрият и тежък сняг, който падна в тези райони през изминалото денонощие, и който в комбинация с ниските температури и вятър доведе до обледеняване на проводниците и оттам до тяхното скъсване.

Два агрегата са насочени към гр. Свиленград, които до обяд се очаква да възстановят частично захранването за града. Пълното нормализиране се очаква да стане до края на деня. Освен собствен персонал дружеството е активирало и персонал и техника от външни фирми. Контакт за ситуацията се поддържа с кметовете на населените места, както и с органите на централната власт, съобщават от EVN.

На всички е ясно, че никой не може да контролира мокрия сняг, че може да има скъсани далекопроводи, но защо зимата в края си пак ни изненада, сигурно никому не е ясно.

Възниква въпросът защо подобна ситуация не е предвидена, за да има по-голям резерв от гориво. Сега на пръв прочит всички са си свършили работата и няма виновни за километричните опашки. Осигуряването на по-големи резерви от гориво за генераторите със сигурност е предвидимо, пък и със сигурност областната управа е трябвало да се намеси още през нощта.

А иначе от EVN България Електроразпределение твърдят, че в останалата част от територията ситуацията с електрозахранването е нормална, като локални аварии в момента остават: село Капитан Петко Воевода и село Мрамор (и двете в община Тополовград); село Бяла Вода и село Сливарово (и двете в община Малко Търново); село Димитриево (община Димитровград); село Тенево, село Троян, село Бряново и село Свирково (Община Свиленград); село Мусачево (община Гълъбово), село Тракия (община Опан); село Воденичарово (община Стара Загора).

Ситуацията с електрозахранването в община Свиленград се подобрява сравнено със сутрешните часове. Към 14:30 ч. днес екипите на EVN България съвместно с екипите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) успяха да осигурят захранване по временна схема за по-голямата част на гр.Свиленград. В момента с нарушено захранване са южните части на града, кварталите Простор, Изгрев и Гебран. Очаква се градът да бъде изцяло захранен, когато по-късно днес се включат двете подстанции на ЕСО „Свиленград“ и „Любимец“, които все още са без напрежение.

В останалата част на община Свиленград възстановителните дейности продължават в селата 
Левка, Мустрак, Чернодъб и Пъстрогор, с изключение на Транзитния център до село Пъстрогор, който е с нормално захранване.

В останалите части на Югоизточна България ситуацията се нормализира. Възстановени са голяма част от населените места, които сутринта имах проблеми. До 16:00 ч. се очаква с възстановено захранване да бъдат село Капитан Петко Воевода в община Тополовград, село Сливарево в община Приморско, село Мусачево в община Раднево и село Светлина в община Димитровград.

В EVN България продължава да функционира свиканият„Кризисен щаб“, който координира и направлява възстановителните действия на екипите на дружеството.

Електрозахранването и водоснабдяването са възстановени напълно в Свиленград стана ясно в късните следобедни часове. Утре детските градини и училищата ще подновят занятия.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове