Last news in Fakti

12 Март, 2014 08:14 1 268 1

Кмет отива доброволец в Крим

  • крим-
  • бомби-
  • петолъчката

Преглед на печата

Кмет отива доброволец в Крим, отбелязва "Труд"
Кметът на Тополовград Божин Божинов (подкрепен от ГЕРБ) заминава в събота за Крим като доброволец от организацията "Православна зора" с лидер бившият депутат от "Атака" Павел Чернев. Заедно с кмета отива и заместник-председателят на общинския съвет в Тополовград Красимир Иванов, който пък е от РЗС. Двамата са част от голяма група българи, които ще "подпомагат борбата срещу насилието и агресията в Украйна", съобщиха от общината в Тополовград. "Българите, живеещи в Крим, се нуждаят от защита", убеден е Божинов. Решението си градоначалникът на седемхилядното градче в Сакар планина обяснява с голямата си любов към Русия. Колко ще бъде престоят на доброволците зависело от ситуацията, която ще породят резултатите от референдума в Крим. "Няма опасност общината да остане на автопилот. Аз излизам в отпуск, а управлението поверявам на отговорни хора. Убеден съм, че моите заместници Веселин Камашиков и Маргарита Георгиева ще се справят. Разчитам и на председателя на общинския съвет Пламен Минчев да им помага", допълни Божин Божинов. В петък, 14 март, градоначалникът ще бъде на заседанието на съветниците, а в събота пътува за Крим. Решението на кмета шокира много хора в Тополовград.

19 000 бомби цъкат край Петолъчката, може да гръмнат от влагата, тревожи се "24 часа"
19 000 боеприпаса, събрани след взрива на 5 юни 2012 г в района на пътен възел Петолъчката, може да гръмнат от влагата или в ръцете на местен любител на метален скрап. Това е ситуацията към момента, след като близо година различни държавни органи си прехвърлят топката и де факто не позволяват на фирмата-собственик на опасните муниции, да ги унищожи чрез взривяване. Ликвидирането на място се посреща на нож от местните - било шумно и опасно. Служба КОС на МВР отказва разрешение за транспортиране до близка каменна кариера с мотива, че липсва тапия от Инспекцията по труда. А самата инспекция си измива ръцете с това, че в наредбите и от преди двадесетина години липсва точно такава дейност - имало изкореняване на пънове чрез взривяване, но взривяване на опасни боеприпаси нямало. Най-уместното решение - ликвидирането да стане в някой ъгъл на близкия военен полигон "Ново село", пък бе отхвърлено от военното министерство с мотива, че това не било работа на армията. Като че ли частните и военните складове гърмят по различен начин.  

Кабинетът ще похарчи 11 млрд. лв., за да създаде 5760 работни места, коментира "Сега"
Минимум 11 милиарда лева ще отдели държавният бюджет за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020, в периода 2014-2016 г. Средствата ще бъдат насочени към изпълнение на дейности по 8 ключови приоритета. Ефектът от ударното инвестиране върху заетостта, брутния вътрешен продукт и бюджетното салдо обаче ще бъде пренебрежим на фона на влагания ресурс и на общото изоставане спрямо Европа. Това става ясно от тригодишния план за изпълнение на стратегическата програма, публикуван вчера за обществено обсъждане. Документът от 214 страници изобилства от повторения на мерки и не дава достатъчно точна представа за планираните разходи в следващите 3 години. За сметка на обемните и пълни с неточна информация приложения, анализът на очаквания ефект от инвестициите е съвсем лаконичен. Оценката за въздействието от планираните мерки е извършена чрез модела SIBILA (Simulation model of Bulgaria's Investment in Long-term Advance), който бе разработен за анализ на ефектите от усвояването на европейските фондове. Оценявани са два различни сценария - реалистичен, на база на осигурените от различни източници средства за изпълнение на мерките, и оптимистичен, на база декларираните нужди от финансиране. Данните показват, че при първия вариант кабинетът ще трябва да отдели за планираните мерки малко над 11 млрд. лв., а при втория - 18 млрд. лв. И в двата случая ефектът върху заетостта ще е нищожен. При инвестиции от 11 млрд. лв. в следващите 3 години заетостта през 2020 г. (при групата на между 15 и 64-годишните) ще се повиши със скромните 0.2%, пише в документа. Ако увеличението се съотнесе към данните за заетостта за последното тримесечие на 2013 г., то би се равнявало на 5760 работещи повече.

ДАНС удължи проверката по случая "Бисеров", съобщава "Стандарт"
"Удължен е срокът за проверката в ДАНС за това има ли изтичане на информация по случая с Христо Бисеров", информира Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), след проведено изслушване във Временната анкетна комисия за Христо Бисеров. "Жив и здрав съм, както виждате. Бяха ми зададени въпроси, във връзка с работата по случая "Христо Бисеров". Само че аз нямаше какво да коментирам, защото ние сме си свършили работата. Всичко е предадено на прокуратурата. Оттук нататък нямам право на никакъв коментар", обясни Писанчев и заяви, че има само три - четири случая на изтичане на информация от ДАНС, откакто той е председател.

Столичната община зарязва трамвая през Борисовата, предполага "Новинар"
Ако недоволството на гражданите срещу планираната трамвайна линия през Борисовата градина продължи, Столичната община е готова да прекрати проекта. Това заяви главният архитект на София Петър Диков преди заседанието на общинската комисия по околна среда. Според него процедурата по изграждането на трасето е в съответствие с действащите норми, но сред гражданите има негативни настроения спрямо плануваната линия. „Най-вероятно тепърва ще преценяваме наново, защото има един основен принцип, според който на човек насила можеш да му вземеш нещо, но не и да му дадеш", коментира Диков. Главният архитект допуска, че ако жителите на жк „Дианабад” и Студентски град не желаят да имат трамвайна връзка с центъра, то нуждата от нея ще отпадне. Все пак той настоя, че общият устройствен план на района показва необходимостта от линията. Той очаква, дори планът да се приеме, да бъде атакуван в съда заради негативните настроения на хората.

Велики Преслав получи уникален шанс за културен туризъм, гордее се "Дума"
Уникален грамаден макет на строежите във Втората българска столица Велики Преслав през Златния Х век бе представен вчера в Националния археологически музей при БАН. Той е създаден за две години с европари по проект в ОП "Регионално развитие", спечелен от общината, и е изработен от художници на ателие за макетна възстановка под стриктното научно ръководство на археолози, проучващи Дворцовия център на столицата на Симеон Велики. Макетът е точно копие в мащаб 1:100 на дворцовите сгради, малката и Голямата базилика на Велики Преслав, военните помещения, параклисите, разположени в пространството между крепостните стени, ограждащи Дворцовия град на Симеоновата престолнина. Историята буквално оживя в ръцете ни, защото дори най-малките детайли са изработени в съответствие с научните резултати от археологическите проучвания на Велики Преслав, които продължават над 110 години, и в този смисъл макетът въплъщава труда на стотици наши учени, обясни ръководителят на ателието Съни Сънийски. Основен автор на изработените сгради е художникът Марин Налбантов. Това беше нашата мечта, добави доц. Маргарита Ваклинова - един от най-известните наши специалисти по Средновековието, ръководител  на проучванията във Втората българска столица, с която са свързани 50 години от научната й дейност. По думите й, в макета още не са включени сградите между Двореца и Голямата базилика, които са проучвани в последните години, макетът ще бъде допълван постепенно оттук нататък. Доц. Николай Овчаров напомни, че Велики Преслав в Х век е бил един от двата най-големи града в Европа наред с Константинопол. 

Брюксел одобри "пътна карта" за изключване от ЕС, съобщава "Капитал Daily"
Заради лоши показатели по отношение на върховенството на закона България може да се окаже пред изпитания за членството си в Европейския съюз. Това произтича от представения във вторник от Европейската комисия нов механизъм, който ще гарантира зачитането на принципите на правовата държава и върховенството на закона в страните - членки на Европейския съюз. Той ще функционира подобно на наказателните процедури, а като крайна мярка може да активира и чл.7 от Договора за ЕС, който позволява на Европейския съвет с квалифицирано мнозинство да лиши от право на глас дадена страна, т.е. да суспендира членството й. "През последните няколко години при всяка заплаха или потенциална такава за върховенството на закона в държава членка всички институции се обръщаха към комисията като към арбитър, от който се иска да предприеме действия. Днес ние въвеждаме необходимите инструменти, за да можем да действаме, за да защитим нашите граждани от заплахи за върховенството на закона в нашия съюз. Затова новият инструмент за гарантирането на това върховенство ще се прилага, ако съществува сериозна и системна заплаха за него в която и да е държава членка", каза зам.-председателят на ЕК Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието. Така България, за която в продължение на седем години след приемането й в ЕС продължилите мониторингови доклади вместо подобрение отчитат задълбочаваща се тревожна тенденция по отношение на законността, може да се окаже сред първите, към които новият механизъм би могъл да бъде приложен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Той и Вигенин е изперкал, ама тези "доброволци" съвсем са изпушили.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове