16 Август, 2024 19:04 1 742 60

Борислав Сандов: 60% от водата се губи, докато стигне до чешмите на хората

  • борислав сандов-
  • вода-
  • канализация-
  • губене-
  • чешми

Проблемът се задълбочава в последните 10-15 години, въпреки че точно в тези години се наляха милиарди в тази сфера, основно средства по Оперативна програма "Околна среда“. Това каза екологът и бивш министър на околната среда и водите

Борислав Сандов: 60% от водата се губи, докато стигне до чешмите на хората - 1
Снимка: БГНЕС

60% от водата, която влиза в канализацията, се губи, докато стигне до чешмите на хората. Проблемът се задълбочава в последните 10-15 години, въпреки че точно в тези години се наляха милиарди в тази сфера, основно средства по Оперативна програма "Околна среда“. Това каза екологът и бивш министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Според МОСВ 111 000 души в 179 населени места в момента са засегнати от липсата на вода. Според "Зелено движение“ цифрите са неколкократно по-високи – 345 000 човека в 297 населени места. "Разликата идва от там, че невинаги общината обявява бедствено положение заради режим на водата, а ВиК операторите невинаги споменават по-малките населени места. Но ние правим тази статистика през хората, които живеят в тези населени места“, обясни Борислав Сандов.

Безводието, свързано с липсата на вода във водоизточниците, които трябва да захранват населените места – язовири, кладенци, водохващания, се дължи основно на климатичните промени. Другият голям проблем е свързан с инфраструктурата и това, че инфраструктура за водоснабдяване в България е остаряла и недобре поддържана, посочи експертът от "Зелено движение“.

Въпреки огромните средства, вложени в последните десет години в ремонти на ВиК мрежата, качеството на услугите се влошава. Причините за това са няколко, като основната е корупцията. "Голяма част от тези водни цикли се правят в по-голямата степен от фирми, които правят некачествени ремонти. Поставят се неправилните като обем или качество тръби, които се пукат много бързо след това, и влизаме в ситуацията ремонт на ремонта“, обясни Сандов.

Той подчерта, че загубите по ВиК инфраструктурата не се плащат от доставчика, а от потребителите. Същото се отнася и за кражбите на вода, допълни той.

Климатичните промени водят до засушаване, което се отразява и върху земеделската продукция. "Все по-често чуваме земеделски производители, които се оплакват от това, че нямат вода, с която да напояват, и са на път да загубят реколтата си. Някои от язовирите са на 5-6% от полезния обем, което означава, че скоро няма да има вода за напояване в тях, а големите язовири в Южна и Югоизточна България са на 30%“, посочи Борислав Сандов.

Индустрията и енергетиката също ще бъдат потърпевши от климатичните промени, допълни той.

Борислав Сандов припомни, че в качеството си на министър на околната среда и водите е инициирал проект за пълен мониторинг на водите. Стойността на проекта е била 186 милиона лева. Проектът е бил одобрен от Еврокомисията като част от Плана за възстановяване и устойчивост. "Беше заложен мониторинг на водите от резервоарите до нашите чешми, за да можем да проследим целия поток на водата и да знаем къде са липсите. Този проект обаче беше провален, най-вече от служители в последните три служебни и едно редовно правителство. Обясняваха, че това не може да се случи, и министър Юлиян Попов се отказа от този проект“, обясни Борислав Сандов.

По думите му голям дефицит на ПВУ е, че той не дава допълнителни възнаграждения за държавните служители. "Това им създава допълнителна работа и те всячески бойкотират и бламират проектите по Плана“, обясни той.

Важно е да има стратегия за управление на водите, подчерта екологът.

Качеството на инфраструктурата е ключово важно за намаляване на процентите на загуба на вода. В Добричка област загубите достигат до 80%, посочи той.

"Много важно за питейно-битовите нужди е да се реши въпросът с инфраструктурата. Има средства и към настоящите оперативни програми, но трябва завишен контрол и обществените поръчки да не са предопределени“, коментира Борислав Сандов.

"Не бива да се вглеждаме само в това колко е водата и как я разпределяме, а и как се използва. Ние продължаваме да наричаме "научна фантастика“ използването на дъждовна вода в домакинствата или в селското стопанство. Това е голям източник на вода, която може да се използва“, допълни екологът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Миризлив пор

    28 12 Отговор
    Вземете и дайте трибуна на някой, който разбира а не на това зелено недоразумение!

    Коментиран от #42

  • 3 Киро Шприца

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Требе да се крадне.

    Коментиран от #21

  • 4 Европеец

    21 6 Отговор
    Заглавието е вярно..... Статията Няма да я чета след като видях хубавеца от снимката, не е само хубавец а и голям разбирач...пфу....
  • 5 Даниел

    30 5 Отговор
    От водните концесионери трябва да се търси наказателна отговорност при загуба на вода в размер на повече от 10-15%??!!
    Някой запитал ли е концесионерите как въпреки “инвестициите”които правят всяка година за милиони,който се приспадат от дължимите данъци към бюджета,загубите на вода не намаляват и не е ли това явно източване на средства???

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АГАТа Кристи

    17 6 Отговор
    "Учен",
    Знаеш ли какво е канализация и водопроводна мрежа и каква е разликата между тях ???

    Коментиран от #15

  • 8 Развитие

    15 5 Отговор
    ИЗЧЕЗВАЙ УУУУУУУУУ
  • 9 Чубрица

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Даниел":

    какви отговорности те гонят?
    Кой ще им търси отговорност в тази държава?
    Кой?
  • 10 заспал над

    27 1 Отговор
    Граб бяха дали 560 мил. за ремонт на язовири ,а от всичките 350 излезе ,че само 12 са ремонтирани а другите пари окрадени !!

    Коментиран от #23, #51

  • 11 Урко

    21 0 Отговор
    Тоя "оправи" екологията, сега е тръгнал и с водата да се занимава.. Айде скрий се бе, вашата свърши, пускайте си жалбите по различни проекти с Тома Белев с надеждата някъде да ви дадат пари, за да ги оттеглите и това е. Нали това правите вече десетки години?
  • 12 стрел☢️к

    14 2 Отговор
    а що пиеме вода от канализацията е другия ми вапрос
  • 13 малоум

    18 3 Отговор
    "60% от водата, която влиза в канализацията, се губи, докато стигне до чешмите на хората."

    Къде живее тоз, бре??? В нашия град водата идва през водопровода и се оттича от канализацията. :)))))))))))
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Фон дьо

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "АГАТа Кристи":

    Ха,ха !!!!!!Шумерите са знаели,зелените - не.
  • 16 55 от Козлодуй

    20 1 Отговор
    Че се губи , губи се . Но не 60% . Например повечето циraнckи къщи са без реални водомери.

    Коментиран от #18

  • 17 Губи се

    21 0 Отговор
    друг път. Кажи си, че се краде. Фирмичките много обичат да плащат вода. Ха, ха! Играят партия с ВиК-та и яко се раздават рушвети. Тези от ВиК са с ранг на митница и митничари. Няма фирма, която да не си плаща рушвета. И после загуби, ама от байпасове и върнати броячи на водомери.
  • 18 Шпек

    12 9 Отговор

    До коментар #16 от "55 от Козлодуй":

    Водомерът не доставя вода а я отчита.

    Коментиран от #22

  • 19 Българин

    21 1 Отговор
    80 % са загубите
    В тези загуби се включват кражбите от фирмите, неплащането на циганите и остарялата водопроводна мрежа...
    Никой няма интерес да оправи нещата във ВиК сектора, защото се краде яко. Водата става със социално висока цена. Трябва ВиК да се обособи като сектор важен за националната сигурност и да се национализира. Кражбата на вода да се криминализира с ефективни присъди, защото е удар върху националната сигурност
  • 20 Така де европейци

    16 2 Отговор
    Не само с водата всичко в държавата е така ! 60% се краде, кавото остане се разхищава! Егати ти демокрацията , егати евроипейската държава!
  • 21 Че тоя като

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Киро Шприца":

    Министър на Простия малко ли краде или забравихте?А Корал нали пак тоя измамник
  • 22 И какво отчита.

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "Шпек":

    Колегата добре го е казал. Без водомер,уж на база,а водата от махалите се преразпределя на нас.
  • 23 И кой ги

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "заспал над":

    Открадна тоя измамник и простия заедно с плажа Корал
  • 24 Стар човек

    11 5 Отговор
    съм и все едно и също повтарят някакви експерти, над 50 години се губят тези 60 процента вода. Слушах и Каракачанов, над 30 години едни и същи опорки повтаря. А в действителност животът си се развива, България е богата и модерна държава. Ако спрат да лъжат, крадат и да се махнат старите муцуни, ще продължим прогреса си
  • 25 На Слънчев бряг

    15 1 Отговор
    хотел Палома, който е на четири етажа, с басейн и ресторант плаща 1(един) кубик вода за целия сезон. Сезонът е около два месеца и половина и хотелът е фул с гости. Ползваната от хотела вода се начислява за плащане на собствениците на жилищен блок. Инкасаторите нищо не виждат. И така е трета година. Е това според Вас ставали без рушвет? За държавата може да има загуби но за шефовете на ВиК загуби няма. Яко пълнят джобчетата.
  • 26 1234

    9 0 Отговор
    Да бе да губи се! Никой не живее в къща!?! (30% от жилищата в града са необитаеми)
    Януари ни надписаха 3кубика, само защото дома е заключен, февруари пак се опитаха но случайно инкасаторката ми налетя.Видя надписаното и взе да се гърчи...При това на сайта на ВИК има самоотчет но никой не готчета...
    А сега смятайте 30% необитаеми по 3кубика месечно....Ако някой направи реална ревизия ще се окаже че са подали повече отколкото са получили...
  • 27 1234

    12 1 Отговор
    ВИК да си направят дистанционно тчитане, като енергото да видим тогава
    Чисти сметки добри приятели, а така изаммници...
  • 28 Туйто!

    9 1 Отговор
    " Важно е да има стратегия за управление на водите, подчерта екологът." >>>

    За проблемите с питейната вода е ясно какви са и по чия вина са. Обаче не е ясно кой мастит "родолюбец" и на кого продаде минералните извори, респ. минералната вода??!!
  • 29 Терминатора

    10 0 Отговор
    Губи се акъла ти!!!!!!
  • 30 ники

    7 1 Отговор
    Добре че не сте в петролния и газовия бизнес...................
  • 31 куку

    4 0 Отговор
    имаме добри диагностици и анестезиолози , но лечението куца- на куцук крак след Юропата
  • 32 гейзерМинджев

    5 3 Отговор
    Какво ни интересува за някаква вода ние вода не пием, не се къпем и не се перем. Сега се радваме на путинския закон за ЛГБТ, всичко друго ни е наред.
  • 33 Ники

    9 1 Отговор
    Абе като сте некадърни питайте Лукойл как пренасят дизел,бензин газ без капка да капне по тръбите
  • 34 Стара София е четри пет етажна за да има

    8 0 Отговор
    Вода от Витоша без да се използва много енергия за налягане по високите етажи
  • 35 Трудовак

    3 2 Отговор
    Ех, дека са колегите от Лудогорието и Родопите, дето построиха В и К - то на страната ?! За ударната им работа комунделите, безмазговие, ги наградиха с "Голямата екскурзия" от 1989 година, а те взеха че не се върнаха. На куково лято кат се върнат, ке имаме и уда и леб, кой колкото сака.
  • 36 Истината е

    12 0 Отговор
    Краде се вода безугледно, после я плащаме всички. Затова е скъпа и затова хората нямаме пари- защото всичко живо краде.
  • 37 Ратата

    7 1 Отговор
    В Перник загубите бяха над 70% и сега се подменят тръбите в целия град. Реално има тръби , които са от 60те години. А най-вероятно е така в цялата държава.

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анонимен

    7 0 Отговор
    Незнам защо ама беше министър както други и нищо никога не се реши, кой да го реши!!!??
  • 41 Перо

    7 0 Отговор
    Сайтовете на районните кметства не приемат сигнали за течове на вода и други оплаквания! Има течове по улиците на София от години и данъкоплатеца плаща!
  • 42 ти си недоразумение

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Всички, които живеят в България, знаят, че сте оставили инфраструктурата на доизживяване. Особено в малките населени места, които не са приоритет!
  • 43 мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ратата":

    Защото всички си мълчат или за течовете се говори като за някаква тайна.
  • 44 Мда

    3 0 Отговор
    Я министъра по-добре да каже/провери от всичките ВиК оператори, какви инвестиции (км водопроводи) са налели досега за периода, в който управляват и колко ще налеят до краят на концесията.
    В същност, щом чакаме все европроекти и програми, и цялата дейност по изграждане на тази инфраструктура се поема от държава, за чий ми е ВиК оператори? Не е ли по-добре да си плащам водата направо в кметството?
    Същите хора, които са работили преди в държавното ВиК, днес работят в частното.
    Защо плащане на частни компании, които нямат интерес да поддържат и развиват изправни мрежи?
  • 45 Асеновград

    2 0 Отговор
    Аууууу. Сега ли се сетихте. Тцтцтц то си оракул или екстрасенс. Ми тоя проблем е от 40 години и се видиш ли се сещаме.....
  • 46 Доктор

    0 1 Отговор
    Пълен боклук.
  • 47 Пийпинг ТОМ

    3 0 Отговор
    Вижте сега , интересни хора сме ние - българите !
    Тодор Живков направи канализациите , вода докара до къщи , села , градове и паланки.
    Новите УПРАВЛЯВАЩИ поне да поддържат изградените системи !
    Не може да възкресяваме бай Тошо , за да е наред една КАНАЛИЗАЦИЯ ! Нали ?
  • 48 ХАМОГИЛО

    2 1 Отговор
    Хора , после се чудите защо цената на водата скача постоянно !
    Загубите са над 50-60 % и се начисляват на сметките на потребителите. Така е по-лесно за ВОДНОТО дружество. Вместо да поправи мрежата и да спре течовете.
    И докато хората покорно и робски си мълчат и траят , ще продължават да ги тъпчат !
    ЧЕСТИТО !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ало - Ало.....

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    По тази логика , Бойко от Банкя е сбъркал , като събира кюлчета злато по чекмеджетата ли ? Да ги заменя ли сега с бидони вода ?
    Не мисля , че е сбъркал !
  • 51 Ричард Естес

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "заспал над":

    Нали дори девиза на Шайката беше - ГАРАНТИРАНО от .....? Гарантирана кражба , а след тях и потоп !
  • 52 Баба Меца

    3 0 Отговор
    Явно течовете са толкоз големи , че дори снажните и заоблени туловища на първите мъжаги у нас - Мутро-ТУЛУПА и Шишо-ШОПАРА , не могат да ги запушат !
    Кво ли да правим тогаз ?
  • 53 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    БГ "МОНТИ ПАЙТЪН " ОТКРИВА -ЧЕТВЪРТИТОТО КО ЛЕЕЛОО !?!?!?!?!?
  • 54 Питащия

    2 0 Отговор
    Нали ние като абонати плащаме всичко?Няма инстанция или министър който да
    спре тази несправедливост.Когато се получи авария минават дни преди да
    РЕАГИРАТ. Водата си тече а ни плащаме ли
    плащаме!
  • 55 Омръзна

    1 0 Отговор
    Омръзна ми да слушам само статистика и факти.Толкова администрация си клатят само краката и пият кафета и си ходят на работа ден да мине друг да дойде.Откъде накъде ще им дават допълнителни пари?Като ги разбираш толкова проблемите организирайте звена да работят по тези проекти,да ги контролирате и най-после да решите по някои от големите проблеми.Само ходите по студиа и дрън,дрън.С работа става и с компетентни хора.
  • 56 Борислав Сандов?? Един от Голямите

    1 0 Отговор
    Зелени идиоти и Лъжци!? Голяма лъжа е това за 60%Загуби на Вода в Мрежата! Абсолютна лъжа!?
  • 57 Инж. Петър Димитров

    1 0 Отговор
    Този е най големият мошеник
  • 58 Българин

    0 0 Отговор
    Този ли беше, който разреши Убиването на животинки в национален парк?
  • 59 Борислав Сандов?? Никакви 60%от водата,

    1 0 Отговор
    Не се губят, Фирми крадът вода, поливат с Питейна вода, ВЕЦ е ползват за производство на ел енергия! Зелени Идиоти са министри по Екология, Тъпи Кметове от ГЕРБ и ДПС, Дерибействат и нищо не могат и не правят за да има вода за населението!! Около градове и Общини текат чисти реки, потоци, но нищо не правят да се каптират, да има резервоари за вода, да има кладенци и Сондажи!! Малки Язовири само за питейни нужди да сте чули да е направен някъде!!??? КРАДЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ 34Г!!
  • 60 НИЩО НЕ СЕ ГУБИ

    0 0 Отговор
    ВСИЧКО СЕ КРАДЕ САНДОВ ! И ТИ СИ КРАДЕЦ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол