21 Август, 2024 22:12 3 132 19

Георги Близнашки: ГЕРБ, в лицето на Борисов, направи голяма грешка, предлагайки партизанско правителство

  • георги близнашки-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • грешка-
  • партизанско правителство

Радев не може да отлага изборите до безкрай. В рамките на една седмица всичко това трябва да приключи. Да се разберат с Главчев, ако могат, коментира преподавателят по Конституционно право

Георги Близнашки:  ГЕРБ, в лицето на Борисов, направи голяма грешка, предлагайки партизанско правителство - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Има риск от конституционна криза, но засега кризата остава повече политическа. Това мнение изрази бившият служебен премиер и преподавател по Конституционно право проф. Георги Близнашки в предаването "Денят ON AIR".

"Създаде се извънредна ситуация по никое време, изкуствена криза. Държавният глава можеше да отиде значително по-подготвен за срещата, а не да бъде изненадан от позициите на кандидата за министър-председател. Поведението на Горица Грънчарова-Кожарева го изненада. Тя изненада всички, стана любимката на нацията. Държа се твърдо и достойно", коментира той.

Какво казват конституционните текстове?
"Може да се тълкува в различни посоки. Доста колеги го възприеха буквално. Ясно е, че президентът има своята дискреция. Той има право да изрази мнение, позиция, но това трябваше да стане предварително. Не трябваше да се стига до този скандал", посочи проф. Георги Близнашки пред Bulgaria ON AIR.
Според него политизирането на съдебната власт е голямата болест, която трябва да бъде избегната.

"Нещата се тласнаха към политизация. Във Франция удържат нещата. В една Италия, където първи дадоха ход на идеите за единна съдебна власт, Висш съвет на магистратурата, допуснаха политизиране", даде пример конституционалистът.

Издържа ли Конституционният съд на натиска?
"Той издържа и взе правилната позиция. Има основание да се премисли всичко. Ако успеят да излъчат правителство след изборите, може да се отиде към разискване на тези въпроси. Ако отново имаме ялов парламент, всичко това ще остане набор от добри намерения. Има практика на КС. Нужно е ново основание да се пледира неконституционност и то е свързано най-вече с мандата на Народното събрание (НС). Не може мандатът да започва и да свършва с клетвата на народните представители. 50-ото НС отиде в историята без да свърши никаква работа", смята проф. Близнашки.

ГЕРБ, в лицето на Бойко Борисов, направи голяма грешка, предлагайки партизанско правителство, подчерта той.

"Несериозен подход. Борисов живееше с мисълта, че ще има нова сглобка. Депутатите ще трябва да научат какво представлява т.нар. технократично правителство. Радев не може да отлага изборите до безкрай. В рамките на една седмица всичко това трябва да приключи. Да се разберат с Главчев, ако могат. Не може изборите да се превръщат в залог на политически комбинации и търговия. Развръзката трябва да се намери в следващите няколко дни", настоя проф. Близнашки.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям цирк се разиграва

    35 7 Отговор
    АТЛАНТИЦИТЕ ЩЕ СТАВАТ ПАРТИЗАНИ А РАЗБОЙКО ЯТАК АТЛАНТИЧЕСКИ. КАКВА ИРОНИЯ. ШИШИ СВИНСКИ КЪДЕ Е В ИГРАТА?

    Коментиран от #12

  • 2 Конспиратор

    8 34 Отговор
    ✔️Поведението на Горица Грънчарова-Кожарева го изненада. Тя изненада всички, стана любимката на нацията. Държа се твърдо и достойно", коментира той.✔️
    Плахото заобиколно мнение на утвърден юрист, казва достатъчно за оценка на ситуацията.
  • 3 оня с коня

    15 19 Отговор
    Кога Борисов е предлагал "Партизанско правителство"?На него му бе връчен първия мандат и той отиде при Радев с готово РЕДОВНО Правителство,което не бе одобрено в НС- Това е.Но по-същественото:КОЙ И ЗА КАКЪВ СЕ МИСЛИ Близнашки че да от позицията на господ да съди кой е греши и кой - не?Но да Анализира Политическата работа на Лидера на НАЙ-МНОГОБРОЙНАТА партия- ГЕРБ,е тва вече е брутално нагло...

    Коментиран от #7

  • 4 Банкянския Толуп

    21 1 Отговор
    Днес начертах нова пътна карта на София и я пуснах в гугъл мапс
  • 5 Конспиратор

    8 8 Отговор
    За да не се конфронтират с президента, раболепни юристи му дадоха от тяхно име право на "дискреция" (чуждица за допълнителен авторитет означаваща: неограничено право на действие по свое усмотрение, така девалвираха ограниченията и задълженията му по отношение на чл.99ал.(5) Жалко , но у нас се финтират закони по традиция от
    овластените на деня.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кърмит

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Бойко да направи служебно правителство с премиер Рая Назарян и перача Кирил Петков министър на МВР.

    Коментиран от #10

  • 8 От Каспичан,

    35 6 Отговор
    Дребната счетоводителка много се надцени,те по принцип такива жени са проклети...
    Той за това първият и мъж се развел с нея нея...
    Тя си помисли че като зад гърба и стоят еди кои си силни на деня може да се прави на важна..
    Е не стана...
  • 9 Моряка

    33 6 Отговор
    Грънчарова се изяви като истерична свадлива дъртофела,бегом пли прокурора.
    А Радев показа,че женски инатлъци не му минава. Калин Соянов да бяга при Шиши,където му е мястото на "равно отдалечен".
  • 10 оня с коня

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Кърмит":

    Е що да вкарва Рая в огъня,- не ти ли харесва СЕГАШНОТО му правителство с Главчев,който остава да управлява поради липса на други мераклии?
  • 11 Партизанин

    12 3 Отговор
    Близнашки го играе доброто ченге в отряда на Буци.
  • 12 Отец Чапаев

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голям цирк се разиграва":

    Шиши ще е ятак ще осигури свинското за партизаните.
  • 13 Иван

    12 1 Отговор
    Кожарева или там каквато е - то и името й не можахме да запомним - се "издъни", Пеевски веднага - се "прояви", покани Калин Стоянов - това какво е. Значи - Стоянов е бил поначало това-онова.

    Впрочем - Делян Пеевски е смешен - има "Магнитски", а и не е по богат от никой - един балкански субект.

    Той не може да упражни авторитет, не става за нищо.

    Абсурд е да допринесе полза - природно е злобен, както и Бойко Борисов.

    Коментиран от #15

  • 14 Диана

    3 5 Отговор
    Какво разбира този професор от технокрация на практика не е никак ясно щом като я обвързва с някакво си партизанско правителство на Борисов...БСПтата напълно се сбъркват, значи, но не пропускат да ядат Борисов...Кожарева избира правителство, Бойко пак виновен, значи...Много са нагли и безочливи, според мен!..Никога няма да си отидат сами, за съжаление - те са направили от политиката свое лице, без нея те изобщо са невидими и не могат да си представят как ще живеят без това, което ги държи във властта, но съсипва всичко и всички, включително и тях с лъжата си...БСП и Сие вън от политиката
  • 15 Диана

    3 15 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Пеевски и Борисов правят това, за което ти дори още не си сънувал, значи - опитват се да установят демокрация в измъчената ни страна...Ти явно не ги разбираш тези работи - вероятно корупцията те устройва напълно...Стоянов явно поначало е бил добър полицейски шеф щом БСП искат да го махат - той е пречка по пътя им за фалшифициране на изборните резултати, явно, въпреки че не направи кой знае какво да спре золумите им на последните избори - а може би никой не ни и казва какво точно е направил Стоянов тогава за да са толкова настървени срещу него не само БСП, но и всички леваци около тях, значи...Не ги наричам левичари защото не са такива - те са консерватори с маски защото се борят за тоталитаризъм у нас..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Град Козлодуй

    5 2 Отговор
    ГЕРБ ОПГ
  • 18 Дефенициите са за Професорите!

    1 0 Отговор
    Дефенициите са за Професорите! За сега Кризата е налице! Ината Управлява Процесите!
  • 19 КАКВИТО ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ

    1 0 Отговор
    ТАКИВА И МАГИСТРАТИТЕ ....... САМО ВИЖТЕ ТОЯ БОКЛУК И КРАДЕЦ ОТ СНИМКАТА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол