24 Август, 2024 21:26, обновена 25 Август, 2024 07:20 2 745 26

Трети ден гори Рила

  • пожари-
  • огън-
  • гасене

До късно снощи продължаваше борбата с пожара в района между Брезник и Сливница

Трети ден гори Рила - 1
Снимка: БГНЕС

Рила гори трети ден, предаде БНТ.

Огънят обхвана над 10 декара планинска растителност, а гасенето на пожара остава почти невъзможно заради пресечения терен и високата надморска височина, на която се намира.

През целия ден вчера екипи на Пожарната, горски, паркова охрана и доброволци се опитваха да локализират огъня. Заради труднодостъпния терен, не може да се ползва почти никаква техника, дори и ръчни пръскачки.

От полицията в Кюстендил заявиха, че към момента не може да се иска гасене с хеликоптер, затова ще се разчита и на доброволци.

Пожар горя в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано вчера бе обхванал махала “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница, се пренесе в гората край Арзан и Гоз. Пожарът в района на Брезник е низов, но огнищата са няколко, има и силен вятър. Пламъци се навлезли и в гората над Арзан, предаде БНР.

Екипи на Районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в Брезник и Перник, екипи на “Държавно горско стопанство-Брезник”, както и пожарникари от София се бориха с пламъците. На място бяха и противопожарният автомобил и водоноската на Община Брезник.

В махала „Логатор” огънят бе достигнал на метри от къщите, но е бил овладян. Няма пострадали хора. Възрастен човек е бил изведен от дома му, тъй като е имало опасност пламъците да обхванат къщата му, съобщи кметският наместник на селата Гоз и Бабица - Страти Стратиев.

Във видинското село Гюргич пламна отново огънят, който в петък достигна на метри от от къщите, но беше потушен вечерта. Не са пострадали хора. Вече няма заплаха за сградите, но но пламъците са обхванали борова гора край селото. На място са 6 екипа на пожарната, водоноски и земеделска техника. За потушаването на огъня помагат и доброволци, каза кметът на община Ружинци Александър Александров.

"За момента са спрели огъня, който може да заплашва селото."

В Гюргич продължават са борят с огъня.

"В същото време боровата гора гори и огънят е много силен и голям. Там отиват две пожарни и в момента се опитват да пресекат едното място, където има по-малко дървета. Другите две пожарни са в другия край на селото, където има земеделски култури, но там са земеделците. С дъски с трактори са потушили пожара, който в едната част на селото беше достигнал до къщите буквално. Бяха опушени сградите вляво и вдясно, като влизате в село Гюргич. Табелката е изгоряла, което е показателно за силата на огъня"

Три водонски, пълни с вода са в изчакване, ако по някаква причина спре вода по водопровода, с която се потушава огънят, каза Александър Александров.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буцефал

    9 4 Отговор
    Махали сган пак пламна

    Коментиран от #2

  • 2 Европеец

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Буцефал":

    Яко е казано огин да ги гори, огин ке ги гори.... Ако е казано вода да ги носи, вода ке ги носи....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 На зеленият Тома беля та

    19 2 Отговор
    с жертвите по Струма за Гърция пука ли му че нещо гори......
    Какво му дреме парички прибира от нпо и зелени организации швейцарски.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тц тц":

    Вече не щат даже да секат, щом изкупуват и обгоряла дървесина.
  • 8 А50

    22 2 Отговор
    След пожар гората се самовъзстановява за няколко години, но не пишете нищо за хилядите декари гори изсечени, за да си направи некой бей соларно паркове.

    Коментиран от #10

  • 9 Излесте от НАТО и пожарите ще изчезнат

    20 8 Отговор
    България гори от 30 години и ще гори докато сме в ЕС и НАТО

    Коментиран от #16

  • 10 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "А50":

    За няколко години ли? На един бор му трябват 20 г да израстне. Това не са бамбуци.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мафиотите от дпс

    14 1 Отговор
    палят на поразия.

    Коментиран от #23

  • 13 Европеец

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тц тц":

    Да ти кажа три неща.... първо. Познавам много турци трябва да ти кажа че са хубави трудолюбиви хора хора,, вероятно има и изключения, но къде ги няма тя виж при българите колко много има..... Второ проблемите за бг територията ще идват от лилавите братовчеди, опасността за територията идва от тях.... Трето псевдопатриотите от ВМРО и радикалите от ДПС както и някой политикани ще запалят България и ще горим много дълго време.....
  • 14 На един бор

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    му трябват 60 до 80 години, на смърч повече от 150, на мура няколко стотин.

    Коментиран от #15

  • 15 А50

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "На един бор":

    Първо не всички дървета загиват при пожар, второ гората се подмладява, трето има дървета и на 200години, но това не означава, че на гората й трябват 200г,, за да се възстанови,
    Кажи тогава кога ще се възстанови една изкоренена и валирана гора, пръскана с пестициди, за да стане на соларен парк на Пеевски например

    Коментиран от #17

  • 16 Европеец

    11 5 Отговор

    До коментар #9 от "Излесте от НАТО и пожарите ще изчезнат":

    Това е частично решение, а излизането не е като влизането, още по-трудно..... Рано или късно народа ще озрее за радикални действия..... Ако дотогава европудените не са ни затрили.....

    Коментиран от #24

  • 17 Стенли

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "А50":

    Нито пожара е добре нито соларите
  • 18 00001

    16 2 Отговор
    Изключително алчно и мързеливо племе. Заради малко хора от наглото племе, всички други ще стоят без вода, и изложени на други природни бедствия. Няма по-глупава нация която да се самоунищожава като Българскката.

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДА го ЕБАфГЪЗЪ

    10 3 Отговор
    Горим Българийо, горим,
    и бързо се превръщаме във пепел.
    И никой не разбра дори,
    защо не зърваме небето светло.

    Мълчим Българийо, мълчим,
    задавени и все обезличени.
    С невиждащи за Бог очи,
    невярващи и премирени.

    Търпим Българийо, търпим,
    не щем да се събудим от кошмара.
    Не виждаме, че всичко е мъгла и дим,
    и йощ тътрим... влачим си самара.
  • 22 трета година

    9 1 Отговор
    240 разбойници не могат да си разпределят властта в името на себе си
    време е май за възстание
  • 23 снощи в кошмари в кухнята

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мафиотите от дпс":

    един готвач помага на един "предприемач" в Кърджали.
    Собственика на заведението хич не го е еня и най-нагло лъже
    за всичко, но непрекъснато си гледа телефона защото !
    имал 150 работници зад граница - заведението само касичка за
    изпиране на пари и дотации за една партия , демек "Движение"
  • 24 Духа от водата

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Европеец":

    Те вече са Ви затрили, но още не сте го осъзнали ! Мъртвия не знае, че е у....л. Същото е и с глупака! Жалкото е за децата родени, защото ще им пропилеят живота, за нищо в слугинаж ...
  • 25 Асен

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "00001":

    Що са косиш, ще ти мине ! Българина не заслужава доброто дадено му от природата и предците . Затова ще му бъде взето и ще живее още по лошо и по лошо и всичко идва от злобата му и алчността . хи хи хи
  • 26 Не разкараме

    5 2 Отговор
    ли ДПС на изборите, проблемите с пожарите ще продължават. Депесарски фирми търгуващи с дървесина и азиатски манталитет стоят зад огромна част от опожаряванията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове