28 Август, 2024 13:19 3 357 29

Милен Желев пред ФАКТИ: Борбата ще бъде със зъби и нокти за марката ДПС

  • милен-
  • желев-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • избори-
  • главчев

Да сме в такова положение не са виновни българските гласоподаватели, а са виновни българските политици, защото не правят качествени кампании, казва политологът

Милен Желев пред ФАКТИ: Борбата ще бъде със зъби и нокти за марката ДПС - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-малко от 24 часа остават до крайния срок, в който партиите трябва да определят номинациите си за български еврокомисар. Част от партиите обявиха кандидатите си, но ще излъчим ли фигура, зад която седят всички… Ще видим ли две партии ДПС на вота на 27 октомври… Пред ФАКТИ говори политологът Милен Желев.

- Г-н Желев, колко ДПС-та ще се явят на изборите на 27 октомври?
- Оказва се, че това е горещият въпрос за изборите на 27 октомври. И това е така, защото марката, брандът ДПС е жестоко оспорван - и от ДПС на Доган и от ДПС на Пеевски, ако мога така да ги обознача. Любопитно е това, че ДПС на Доган си позволи да изключи един от председателите на партията в лицето на Пеевски, както и областни ръководители. Чухме от Пеевски, че това ще бъде оспорвано в съда. Ако приемем старата фраза от едно време, че службите са на ДПС, сега въпросът е дали прокуратурата и съдебните власти също са на ДПС. Любопитно е, че вътрешнопартийни казуси ще бъдат решени от съдебната система в България. Тук сякаш самият Делян Пеевски по-скоро има лостове за влияние, но какво ще стане… предстои да разберем. Не мога да преценя дали това е добро, или лошо, но това е един сериозен разлом, който за първи път виждаме в тази партия от над 30 години.

- Две марки ДПС - как звучи изобщо това?
- Нека си припомним, че първоначалната заявка на Делян Пеевски беше, че неговата партия ще носи име от сорта на „Ново начало“. Явно обаче той е бил посъветван от по-опитните функционери на партията, че всъщност името ДПС крепи тази организация. Името ДПС има доста сериозен авторитет особено в смесените райони, така че наистина борбата ще бъде със зъби и нокти за марката. И, да, не е изключен фактът да има две ДПС-та. Това сме го виждали в българския футбол, където има две ЦСКА – ЦСКА-София и ЦСКА-1948, за ужас на феновете на този отбор. Така че две марки ДПС ще е ужас за привържениците на партията, а те не са никак малко у нас.

- Имаме служебен кабинет „Главчев 2“ с три промени. Това, което поиска президентът Радев, бе направено - Калин Стоянов не е вътрешен министър. Какво очаквате…
- Имаме три нови министерски имена и ако трябва да ги коментираме, трябва да започнем задължително от вътрешния министър. Естествено, още от първия ден на назначаването на Атанас Илков от ПП-ДБ, които бяха остри критици на кандидатурата на Калин Стоянов, видяха и в Илков скрита зависимост. Всички знаем, че един служебен вътрешен министър няма да успее да извърши каквито и да е реформи в МВР. Тоест, с или без зависимост, вероятно изборите ще протекат не много по-различно от миналите и от по-миналите. Ако говорим за останалите две имена - Красимира Стоянова като министър на транспорта, и Иван Кондов – външен министър, не очакваме от тях кой знае какво. Всички знаем, че Стоянова няма да успее да реформира БДЖ, където има наслагвани проблеми от над 30 години. Просто можем да се надяваме, че през следващите два месеца няма да има пак запалени влакове. Иначе българските влакове ще продължат да закъсняват, БДЖ ще продължи да има все същите структурни промени. Не по-малко отговорна е и работата на новия външен министър Иван Кондов. България няма дълго време редовен кабинет и сериозно изоставаме във външната политика. А в същото време виждаме, че Северна Македония действат малко или много по антибългарска линия. Имаме проблем със забавянето с така наречените приоритети еврозона и Шенген, нямаме точна дата, не се вижда кога ще бъдем приети. Не на последно място в момента пред Димитър Главчев стои и въпросът за номинациите ни за еврокомисар. Като цяло е съвсем безотговорно, че още нямаме ясна кандидатура. Функциите на еврокомисаря имат изключително важна роля. И да не забравяме, че България държи рекорд от 2016 година, когато шест месеца бяхме без еврокомисар. Да се надяваме, че сега ще успеем да излъчим, защото ролята на еврокомисаря изобщо не е за подценяване. Нашият представител може да влияе на приемане на еврото, да допринесе за пълноправното членство в Шенген, за подобряване на отношенията със Северна Македония и защита на българските интереси в Европейската комисия. Не на последно място вече се появи информация, че Румъния е на път да премахне визите си за САЩ, което значи, че северната ни съседка ще ни изпревари по още един параграф. Така че пред тримата нови министри има безброй предизвикателства и нека им пожелаем успех. Ясно е, че им бъде изключително трудно за два месеца да постигнат каквото и да било различно от техните предшественици.

- Все повече се говори за още по-ниска избирателна активност и по-малка легитимност на следващите избори. Писна ли им на хората да гласуват?
- Хората са отегчени, но това е така от няколко години. И да сме в такова положение не са виновни българските гласоподаватели, а са виновни българските политици, защото не правят качествени кампании, бягат от дебати, бягат от отговорност и разчитат на доброто старо задкулисие.

- За кого е добро това задкулисие?
- От задкулисието в България винаги има печеливши. Лошото е, че партиите и коалициите, които говорят за прозрачност, за публичност, за демократичност често пропускат сериозни шансове да се докажат. Ако мога да се върна на темата за европейския комисар, според мен не е сериозно ПП-ДБ, които имат претенцията да са „демократичното добро“ в България и ни водят към „светлото европейско бъдеще“, да не излъчват номинация за европейски комисар. Без значение дали тя има шансове, или не. Те казаха, че не биха участвали в „свирен мач“. Само че това не им пречи да излъчат своя номинация. Например, от БСП излъчиха Сергей Станишев, от ИТН заложиха на Велислава Петров - излъчиха жена, а това има значение, защото Урсула фон дер Лайен иска паритет между мъже и жени в ЕК. Въпросът днес е, че българският политически дебат страда от сериозни дефицити и кандидатури за европейските постове. Като цяло това е сериозен тест за българските партии, а те обикновено не го минават.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Дойдохме си на думата, че партийките са си ОПГ Фирми а! Хаахаха
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НА ФОТОТО ;

    14 1 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ИЗРОД ОТ ДПС !
  • 4 Ако бях на доган

    8 2 Отговор
    Отдалече щях да усетя какво прави и мяза шиши и щях да го елиминирам...плащам къде трябва и няма прасе....малко сълзи траур за пред офцете и те така

    Коментиран от #28

  • 5 гражданин

    13 1 Отговор
    марката ДПС, ще си отиде, както си отиде марката СДС, анализатора, повтаряш факти, известни на всички, намери си друга работа, нямаш дълбочина на анализа, нямаш и переспектива
  • 6 СХИМОН КОХАРИ сакса

    3 0 Отговор
    ДУ Пи СА.. с во дни ци.. АМ НА ГАли въпреки 4е се оказа 4е с апо работливи и акдърни от "българите" и иле т ерати
  • 7 АПИ/ДПС/ГЕРБ/ОБЩИНА - мафия!

    15 0 Отговор
    Марката ДПС - символ на корупцие и огромни кражби на България!
  • 8 Догански

    7 2 Отговор
    И яз искам ДПС- Дебели Помашки Свиневъди ще е имито на новата паргия за животновъди в южнородопските области
  • 9 456

    11 4 Отговор
    Каква борба за името? ДПС си е от 30 години и Ахмед Доган го създаде. Пеевски ако иска да си прави партия, но не може да претендира за името.

    Коментиран от #11

  • 10 Айде

    8 0 Отговор
    Всичко е за сметка на народа! Желев, стига констатации! Дай идеи за спасение, ако можеш! Ако не, трай си!
  • 11 Българин

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "456":

    Никакъв Доган не е създал ДПС. Пуснаха го от затвора в края на 1989 г. и още през януари 1990 г. направи тази партия. Всичко това предварително е подготвено от комунистите. Доган е само изпълнител на проекта.

    Коментиран от #14

  • 12 Ицо 0888585717

    3 1 Отговор
    Със зъби и нокти и смъкнати потури
  • 13 Град Козлодуй

    6 0 Отговор
    ДПС КТЕ ЧАО

    Коментиран от #17

  • 14 456

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Може и да е така, но Пеевски няма нищо общо със създаването на ДПС, следователно не може да претендира за името.

    Коментиран от #22

  • 15 К,,,,,! У....р, д ,.. у

    3 0 Отговор
    а къде е с ф и н 4у ка та ?
  • 16 Стоян

    6 3 Отговор
    След като преди 20 дни с автобуси от Родопите и лудогорието бяха извозени до София около 300 човека които скандираха пред централата на ДПС -" ДПС без Пеевски", тази сутрин във Варненско активисти на ДПС посрещнаха лидера на партията Делян Славчев Пеевски с възгласи и тениски "ДПС ново начало със Пеевски". Събралото се множество бяха хиляди граждани от областта. Пеевски пристигна с бяла лимузина и бе посрещнат от ликуващите хора "Пеевски ,Пеевски" , пред множеството той заяви "Крадяха ли ви дерибеите на Доган 34 години а вие тънехте в бедност а те милионери", отговора на множеството "Даааа", Пеевски " Страхуваха ли ви тези дерибеи под покровителството на Доган", отговора "Дааа" , Пеевски "Този нефелен крадлив старец е приключен, ще му смажа главата като на змия отровила и ограбила България" ,отговора на множеството "С теб сме Деляне довърши крадеца бай Амееет от Дръндар завинаги"

  • 17 Стойко

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Град Козлодуй":

    Прав си. Като чалгарите от ИТН които също са ЧАООО

    Коментиран от #19

  • 18 Град Козлодуй

    6 0 Отговор
    Официалния ДПС Сайт на ДПС е под Контролът на ПЕЕВСКИ
    БТВ Нюз в Бг на Власт са корупция мафия задкулисните но и на Ахмед Доган
    Времето му Изтече

    Коментиран от #23

  • 19 Град Козлодуй

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стойко":

    Така е а Чалгата не е Фолк а е Пошлост
  • 20 е нали има субсидия

    2 0 Отговор
    а има и спонсори и дарители . това е малка партия , но си е партия . те си имат 2 . 1 махна втория . това е . ами то ще се види . Те са карджали и хасково . но не помагат на мигрантите . папата ги хули : който не помага на мигрантите има тежък грях . Тежкогрешници помаци .
  • 21 Анадъму

    2 0 Отговор
    Цъ,Миленчо, цъ!!! Делян Пеевски Славчев!
  • 22 Истината е тая

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "456":

    Пеевски спокойно може да си регистрира ПАРТИЯ като ППС(Партия за Права и Свободи)!
  • 23 Мишел

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Град Козлодуй":

    Така е. Дръндарския циганин Амееет Демир Доган който крадеше 34 години милиарди от Българите е приключен. Очаквам да видите снимката от коментар номер 16 как тази сутрин хиляди мюсюлмани посрещнаха Пеевски с тениски и възгласи "ДПС ново начало с Пеевски " и пред тях обеща възмездие за Доган за грабежа и как дерибеите му по места под негово покровителство са крадени милиарди а нещастните хорица мюсюлмани едвам свързвали двата края
  • 24 мммм

    6 0 Отговор
    Това ДПС само разделя българите на две ! Един ден някога посолството ще го използва за гражданска война и точно за това е създазено!
  • 25 МСКС

    8 0 Отговор
    ДПС е създадена от ДС и ще бъде ликвидира от ДС.
    Настоящето SHOW e ликвидацията на ДПС .Изтече трайноста.
  • 26 пешо

    4 0 Отговор
    така ли бе маминото сукалче , не ми говори глупости ами се хвани ха работа , аман от политолози , социолози и всекакви търтии
  • 27 Перо

    1 0 Отговор
    Цялата пара отива в свирката! За 2 месеца нищо не може да се направи, а тримата нови министри няма да разберат структурата и местоположението на кабинетите за това време и ще се наложи да си ходят, преди да се научат! Всички изборни мошеничества се правят на местна почва и служебното правителство е напълно излишно и в много страни го няма!
  • 28 АМА ТОВА Е ВТОРИЯ ОПИТ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ако бях на доган":

    ПЪРВИЯ ГО БЕШЕ ВТАЛИЛ СЪС 100 КИЛА !
  • 29 КВО Е ТОВА НОВО НАЧАЛО С

    2 0 Отговор
    ДЕРИБЕЙ КАТО ПЕЕВСКИ ПРИЛИЧА МИ НА НОВО КРАДЕНЕ И УДВОЯВАНЕ НА ДЕРИБЕИТЕ ВЪВ ВСЯКО СЕЛО !