28 Август, 2024 18:13 2 549 27

МЗ след рекламата на Диона: Не сме разрешавали продажбата на „енергиен сниф“

  • диона-
  • реклама-
  • прах

От здравното ведомство поясниха, че ще бъде извършена незабавна проверка по случая

МЗ след рекламата на Диона: Не сме разрешавали продажбата на „енергиен сниф“ - 1
Кадър: Instagram

Министерството на здравеопазването излезе с официална позиция, след като видео на певицата Диона с реклама на енергиен прах в Instagram скандализира мрежата. От здравното ведомство твърдят, че до тях е постъпил сигнал за онлайн продажбата на продукти, които се рекламират като „енергиен сниф“ и се приемат назално – чрез вдишване през носа. Оттам допълват, че не са разрешавали разпространението на въпросните продукти.

„Ведомството е предприело незабавни действия за извършване на проверка. Такава ще бъде направена и от Комисията за защита на потребителите. Сезирани са също Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата. В случая се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба”, казват от МЗ.

„Така представената информация е подвеждаща за потребителите, тъй като в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки (глутен, захар), че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки. Предстои съвместната проверка на компетентните органи да установи произхода на продуктите, за да бъде извършена оценка за безопасността при евентуалната им употреба”, допълват от министерството.

По-късно коментар дойде и от Българската агенция по безопасност на храните.

„Продуктите „Sniff Bull Energy Dust” и „Wildkraut energy sniff”, предлагани чрез онлайн платформите energysniff.bg и sniffbull.bg, не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система. Информацията, представена на тези сайтове, съдържа твърдения, които могат да въведат потребителите в заблуждение относно това, че продуктите притежават свойства на храна, хранителна добавка или енергийна напитка (напр. „без захар“, „веган“, „природни съставки“ и др.)", заявяват от БАБХ. И допълват, че сайтът не е регистриран в базата данни на Агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6нтщ5ж

    51 3 Отговор
    Ся да я глобят тази про.ста.кееса едни 10 000 лв. дето рекламира дрога!
  • 2 стрихнин

    20 2 Отговор
    да шмъркаш гарбидж
  • 3 Баце ЕООД

    30 6 Отговор
    Щом Зеленски не го рекламира, не е добро
  • 4 Мнение

    55 2 Отговор
    Тази жена отдавна трябваше да бъде ефективно осъдена, но явно стандартите са двойни по нашите ширини. Искрено съжалявам нормалните български родители, включително себе си, за средата, в която ни се налага да оцеляваме и възпитаваме деца.

    Коментиран от #16

  • 5 Тетовае

    41 2 Отговор
    Нравствената деградация на едно провалено общество в най-чист вид.Цинизма и чалгата издигнати не само в култ, но и в национално самосъзнание от техните рупори - Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.
  • 6 Чалгаджийско дъно

    44 3 Отговор
    Чалгата убива, чалгарите са зло.
  • 7 ТаУмВзе

    32 2 Отговор
    Кво са излиза, че след наркоманската реклама, тия от министерството си Признават, че изобще не знаят ква Контрабанда се продава и минава на територията а! Добре е!
  • 8 Тинтири - минтири

    40 1 Отговор
    Тая повяхнала коза твърдеше, че е пила нурофен като я хванаха през зимата.
  • 9 По-точно

    27 1 Отговор
    Енергиина напитка? Не виждам напитка? Би трябвало да е съмнителна субстанция............
  • 10 Пълни глупости

    22 5 Отговор
    И в момента мога да намеря подобни прахчета за смъркане, продавани в интернет. Съдържат някакво минимално количество кофеин и други безсмислени съставки като креатин, аргинин и т.н. Продават се на безумната цена от 16-20 лева за грам, но нека плащат младите наркомани като нямат акъл. Няма нищо незаконно в смъркането на кофеин, може би се задейства по бързо от пиенето му. Още един начин да се скубе простото население.
  • 11 Вълк единак

    28 2 Отговор
    Е това е то ПАЧА.
  • 12 Колко добитък има в губернийката

    16 2 Отговор
    Който знае коя е Диона... Наздраве евразийциии, чеверме патрЕоти и всякакви други надявали бунтове върху пилонЯ
  • 13 Чакам

    23 1 Отговор
    следващата й реклама. Венозно приемане на Нурофен.
  • 14 Сталин

    20 0 Отговор
    Абе тая чалга- патка що не е арестувана още, за разпространение на наркотици
  • 15 Шмъркалка

    12 1 Отговор
    Шмъркат бело. Да забранят всички енергийни напитки.
  • 16 те ми да да ама не

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Нали знаеш, че ромите са под специална закрила от съдебно преследване😉 Иначе всякакви НПО-та, комитети и посолства, ще скочат "що тpичате сиуксите" 😉
  • 17 Госъ

    11 1 Отговор
    То п тая за някой лев егати дъното удари…
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 поредният влак

    4 2 Отговор
    абе всички полудяхте на тема за продукт, който се диша през носа, още през далечната 2010 видях по някои нон-стопове да се продава инфие ели имфие не знам как му се вика, никотин, който се вдишва. До ден днешен го продават без да се вижда да има особен интерес от страна на хората.
  • 20 Тираджия

    8 1 Отговор
    МАСТИЯ ДОЛНА ................
  • 21 Ники

    12 0 Отговор
    Има и друг проблем , това не е напитка а прах за взимане през носа , един от негативите на коката е именно че се взима през носа .. което води до бързо изчезване на обонянието , хроничен синузит , нарушено дишане през носа , изкривена преграда и още подобни .. просто защото носа не е създаден да влизат в него прахчета ..
    Неприятното е в случая че е търсена 100% асоциация с наркотика … лица като Диона трябва да бъдат глобявани ефективно защото от цялата история тя ще спечели средства .. защото пак и се завъртя името и ще добави допълнителна популярност , последователи и тн
  • 22 Питащия

    6 0 Отговор
    няма ли да и бъде потърсена отговорност
    на тази белослатинска "перла"?
    Къде са институциите?????
    Мъкааа , мъка!
  • 23 Ице

    2 0 Отговор
    Това е да го хванеш и да му пръснеш сливето.
  • 24 55555

    1 4 Отговор
    Оставете Диона на мира!!! Нищо лошо не прави! Какво ви е "виновна".Подрастващите се деца са си виновни сами,че е гледат и копират и искат да правят каквото и тя прави.Напълно подкрепям Диона,не я съдя,а и няма за какво! Даже аз също ползвах от това прахче снифът.Наистина е права,безвредни са дори и след няколко ползвания.Само ти приповдигат настроението.Предпочитам прахчето,отколкото енергийните напитки пълни с захари и други куп боклуци.Дори и подрастващите ги пият,ама за това не се прави на въпрос и проблем,нали? Само знаете да съдите хората.Гледайте си вашият живот!
  • 25 55555

    1 5 Отговор
    Оставете Диона на мира!!! Нищо лошо не прави! Какво ви е "виновна".Подрастващите се деца са си виновни сами,че е гледат и копират и искат да правят каквото и тя прави.Напълно подкрепям Диона,не я съдя,а и няма за какво! Даже аз също ползвах от това прахче снифът.Наистина е права,безвредни са дори и след няколко ползвания.Само ти приповдигат настроението.Предпочитам прахчето,отколкото енергийните напитки пълни с захари и други куп боклуци.Дори и подрастващите ги пият,ама за това не се прави на въпрос и проблем,нали? Само знаете да съдите хората.Гледайте си вашият живот!

    Коментиран от #27

  • 26 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Защо да Не Разрешавате! Просто налагате възбрана за внос! Проблема е нулиран! Иначе,ще си разтягате локуми, както се случва с балончета райски газ! Тук не опира до въпрос: вредно или безвредно.Ако се оставят нещата на самотек, става " модрена"вредна привичка.Хайде представете си,че определени служби извършат внезапно проверка в нощен клуб.И на всяка маса " бели линии" .Какво ще правят? Ще задържат всички( не се знае,кое какво съдържа), със всички останали атрибути- изземване на веществото от оперативна група и следователи, часове писмени доказателства и протоколи.Цели лаборатории ще се налага да тестват всички иззети прахчета.А това струва огромни разходи на труд и разбираемо пари.Най безболезнено и ефективно: пълна забрана за внос! Който му стиска след това да го внася и разпространява.
  • 27 Безпристрастен

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "55555":

    Проблема не е в прахчето,нито в това,дали е вреден! Начин на употреба е потенциално опасен.Отваря се пролука,истинските " смъркачи" да не се завират в кенефа,а да си теглят релси директно на масата.А около тях седят младежи,който смъркат сниф.От там,до другото е само една крачка.Ако беше разтворима субстанция,изобщо нямаше да стане и тема за размисъл и дебати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове