10 Септември, 2024 16:42 2 308 46

БГВЕА: Има дезинформация относно ветроенергийния сектор и риск за енергийната сигурност

  • вятърни генератори-
  • енергия-
  • бгвеа

Разпространяваните неверни изявления предизвикват тревожност сред обществото, вследствие на което се създават редица трудности пред развиващите се ветроенергийни проекти

БГВЕА: Има дезинформация относно ветроенергийния сектор и риск за енергийната сигурност - 1

Има дезинформация относно ветроенергийния сектор и риск за енергийната сигурност, пишат в официално обръщение към медиите от Българска Ветроенергийна Асоциация.

Ето какво се казва в позицията:

С настоящата позиция бихме искали да изразим нашето силно безпокойство от разпространението на неверни и необосновани твърдения и опасения относно негативното въздействие на вятърните генератори върху човешкото здраве и природата. В рамките на последните няколко месеца ветроенергийният бизнес се сблъсква с все по-чести атаки в интернет пространството, социалните мрежи, както и с негативни обществени настроения в районите, където се развиват вятърни проекти.

Източниците на тази дезинформация застрашават енергийната независимост на страната и създават риск за изпълнението на националните и европейски цели и стратегии в областта на енергетиката и климата. Разпространяваните неверни изявления предизвикват тревожност сред обществото, в следствие на което се създават редица трудности пред развиващите се ветроенергийни проекти. Нещо повече, възпрепятстването на проекти, чрез средствата за дезинформация, е в противоречие и със заложените цели и мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Неспазването на заложените мерки в НПВУ неминуемо ще доведе до съществени загуби за икономиката на страната.

В интернет пространството често се срещат статии и публикации с невярно съдържание и твърдения за вредното въздействие от вятърните генератори, без абсолютно никаква аргументация, анализ и експертиза, което за нас е неразбираемо и недопустимо! Вятърната енергетика е всъщност в основата на разрешаването на проблема с климатичните промени, като енергията, произведена от вятър е категорично и значително най-евтината към настоящия момент. Енергията от нови вятърни централи не е субсидирана и не се изкупува на преференциална цена, тя се конкурира с другите енергоизточници и води до намаляване на цената на електроенергията, търгувана на енергийната борса. Спекулациите за прекомерно въздействие на вятърните паркове са неоснователни.

Преди да бъде разрешен строежа на такъв обект, инвестиционното намерение преминава през редица проучвателни изследвания, изисква се издаването на експертни становища и разрешителни документи, които определят допустимото въздействие на проекта.

От своя БЪЛГАРСКА ВЕТРОЕНЕРГИЙНА АСОЦИАЦИЯ + 359 88 920 68 22 [email protected] WWW.BGWEA.EU УЛ. ХРИСТО БЕЛЧЕВ 21, СОФИЯ 1000 страна вятърните генератори представляват стандартно техническо оборудване, което е сертифицирано и отговаря на всички норми на ЕС.

Апелираме към българските медии, които имат важна роля да информират обществото, да проверяват фактите и да не се превръщат в инструмент на лъжлива пропаганда, която работи против интересите и законите на България. Добиването на евтина и чиста енергия от местен ресурс само би допринесло за повишаване на конкурентоспособността на индустрията и за растеж на икономиката на страната. В тази връзка, нашият призив е, да не бъде допускано възпрепятстване на ветроенергийни проекти у нас, а точно обратното – да бъде ускорен процеса по тяхното интегриране, с оглед гарантиране на енергийната и икономическа стабилност на страната!


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    67 4 Отговор
    ЩОМ СЕ ОПРАВДАВАТЕ ЗНАЧИ СТЕ ОПАСНИ

    Коментиран от #28

  • 2 Дедо Джо

    68 3 Отговор
    Алчни лешояди, съсипващи българската земя за кинти и лична облага.
  • 3 ха ха

    48 3 Отговор
    Значи да ви пречат да строите вятърни мелници "без абсолютно никаква аргументация, анализ и експертиза" за вредно въздействие е лошо, ама да ги строите "без абсолютно никаква аргументация, анализ и експертиза" за същото е добре?
    Дори да са необосновани страховете на хората, редно е да ги отчетете и вземете мерки. Не е само до ПР и хленчене по медиите. Има много проблеми с перките.

    Коментиран от #30

  • 4 Шайката Герб и сглобарите съсипаха БГ.

    58 5 Отговор
    РИСКА ЗА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ ЗАПОЧНА СЛЕД СПИРАНЕТО НА ЧЕТИРИТЕ РЕАКТОРА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ И СЪСИПВАНЕТО ОТ ГЕРБ НА ПАВЕЦ ЧАИРА. СЪСИПВАНЕТО И НА ТЕЦОВЕТЕ. ТЕЦ ВАРНА ИМА 7 ГЕНЕРАТОРА КОИТО МОЖЕХА ДА МИНАТ НА ЕФТИНА ГАЗ НО ГЕРБ СЪСИПАХА ЮЖЕН ПОТОК. СЕГА ВЪРВИ ГОНИ ВЯТЪРА И СЪСИПВАТ ПЛОДОРОДНАТА ЗЕМЯ.

    Коментиран от #5, #17

  • 5 Град Козлодуй

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шайката Герб и сглобарите съсипаха БГ.":

    Логично и Вярно
  • 6 Ха ха ха ха

    46 3 Отговор
    Ветрогенераторите са изключително неефективни, вредни и опасни за всичко живо в района, където са монтирани. И НЕ СА ВЪЗОБНОВЯЕМИ. Вредата от тях ще е катастрофална и за дълъг период, а защитаващите тази злонамерена утопия са користни престъпници.
  • 7 Сатана Z

    38 4 Отговор
    Ветрогенераторите нарушават екологичното равновесие в природата.Всеки да прецени дали са опасни или не.Тук не става въпрос само за човека ,а за всичко около него,което го заобикаля.

    Коментиран от #9, #31

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Клети невежи копейки

    5 32 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Във форума на факти сте се събрали най големите специалисти по екология и енергетика 😂 😂 😂 😂 😂

    Коментиран от #14

  • 10 123456

    42 1 Отговор
    Ударихте на камък , а ! Възстановете всички блокове на АЕЦ , говеда продажни, и засадете с плодове и зеленчуци плодородната българска земя!

    Коментиран от #34

  • 11 Бгг

    37 2 Отговор
    Като е толкова хубава и безвредна , защо не построите ветрогенератори в центъра на София???
    Я кажете колко са шумни и за ултразвука генериран от тях, и за птиците колко ще им е хубаво?
  • 12 Тъмен субект

    29 1 Отговор
    Че какво друго ще каже БГВЕА?! Това с дезинформацията е направо много модерно. Всичко, което не ти харесва или нещо там ти пречи на печалбичката, е дезинформация.
  • 13 Пак

    29 1 Отговор
    За евро пари за отворили усти. Строят с евро грантове, после пускат и си осигуряват сигурен доход до живот докато си клатят краката. Мечтата на евро лумпена в евро Дисниленд.
  • 14 А ти къв си?!

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "Клети невежи копейки":

    Спец, академик на световно ниво, като пъзДенков?! Безкрайна е слугинската угодливост на соросоида. И на себе си от глупост ще навреди.
  • 15 Пет пари

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "АТОН":

    Холандия не е България. А всеки, който е бил там напоследък, не е впечатлен от умствените им заложби. И понеже са неподражаемо умни цялата им земя (респ.земеделска продукция) е отровена от нещата, с които я третират. Та айде да не ги даваме толкоз за пример!
  • 16 не разбрал

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "АТОН":

    Холандците допуснаха животновъдство в крайно концентриран вид, с което , според тях, са отровили трайно земята си, сега си унищожават животновъдството до степен гладни бунтове, кое ги прави умни?

    Коментиран от #18

  • 17 Енергетик

    5 26 Отговор

    До коментар #4 от "Шайката Герб и сглобарите съсипаха БГ.":

    Блоковете от 1 до 4 бяха закрити защото бяха опасни. Закриха ги и в родината ти РФ. Има един единствен останал в Сибир.
    За ПАВЕЦ „Чаира“ е вярно, че е умишлено съсипана от ГЕРБ.
    ТЕЦ Варна никога е нямал 7 блока, имаше 6 блока, от които 3 са демонтирани, а останалите 3 са пригодени за работа на газ и колкото и да е учудващо, могат да работят и без газът да е от руските колонии, който се оказа два пъти по скъп за България от борсовата цена за целя свят. Така, че газът от руските колонии не е еФтин (добре е да запишете вечерен клас, да се ограмотите)

    Коментиран от #22

  • 18 Жалки полезни иgиoти 🤪🤡

    2 19 Отговор

    До коментар #16 от "не разбрал":

    В Нидерландия гладни бунтове 🤪🤡 ??!!
    Копейка, ти изби рибата. Марш при кондукторката от посоль или тъnaта йоФка за нови лъжи.
  • 19 Енергетик

    8 17 Отговор
    Северните страни отдавна изграждат ветропаркове и можете да видите ефекта за цената на енергията.

    Коментиран от #23, #29

  • 20 Мишок

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "АТОН":

    Те нямат земя и няма какво да губят.
  • 21 Мафиотската Д-ва

    19 3 Отговор
    Факти са задължени да ни представят експертно мнение от западна Европа, иначе ще ги обвиним в умишлен геноцид на българите.
    Националните медии също престъпно мълчат за това колко са опасни ветрото.Блокират ти земята, умъртвяват я, уттразвука е вреден за здравето.Обезлюдяват земята от видовете птици и животни.
  • 22 Стенли

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Енергетик":

    За първи и втори блок на АЕЦ Козлодуй може и да си прав но трети и четвърти бяха затворени само за да угодим на евроатлантиците и г на "йес" Пръмова и така нареченият "цар" се съгласиха да ги затворят после се оказа че могат да работят още двайсет години
  • 23 Глупак

    19 2 Отговор

    До коментар #19 от "Енергетик":

    Ефектът на цената за киловатчас от ветрогенераторите в Западна Европа е 0.50€ цента за киловат,което е 1 лев.В България от нова година цената за битовите потребители ще стане същата като в ЕС щото ще се определя от борсата ,а не от регулатора.
    Левче за киловат дневна ,ако ти изнася.
  • 24 Мирослав

    24 1 Отговор
    Който смята, че са нещо хубаво, да поседи покрай работещ генератор само за половин час. След това ще е абсолютно убеден, че такива генератори не трябва да се изграждат в близост до места, обитавани от хора. Тези генератори предизивикват постоянен и доста силен шум и вибрации.

    Коментиран от #26, #33

  • 25 Нямат срам, че и нагли

    18 1 Отговор
    Не казват какви са екоизискванията, разтоянията и местата на които е абсолютно АНТИ ЧОВЕШКО да се поставят.
    Всичките тези, подписали се под тоя писквил трябва да бъдат подведени по
    отговорност за намерения за пречиняване вреда и болести на гражданите и СЪДЕНИ..
  • 26 Хххххххххххх

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мирослав":

    И в момента има изискване да са разположени на над половин километър от населени места.

    Коментиран от #27

  • 27 Личен пример

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хххххххххххх":

    Първо на половин километър на софиянци, и затворените им комплекси населени със криминалитети и после по останалата част.И до морските им резиденции.
    Ултразвукът от турбините се розпостранява на десетки килиметри, ако не и стотици..Дезинформация било...а техните твърдения не били ... Затова обезлюдиха България, гербери и олигарсите на Сорос.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Яснооо

    1 7 Отговор
    Руските гейзери сте се активирали, значи имате интерес да няма възобновяема енергия и да сме зависими от рашистан.

    Коментиран от #38

  • 36 българина

    6 0 Отговор
    нищо не развивате, произвеждате скъп ток, който после всичко субсидираме с данъци и кредити
  • 37 Наков

    8 0 Отговор
    да бе Прокопиев иска да си строи генератори около Силистра на земите на кмета на Силистра това ако не е кражба на държавни пари ....Силистра е житницата на българия и също виапонтика минава от там всички птици на Европа минават от там и всички в България ядат хляб от там,а вие се намерихте къде да правите генератори а?
  • 38 ббрр

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Яснооо":

    Ако ние сме били руските, то вие сте мафиотските.
    Наслушахме се за ползите от възобновяемата енертия и работните места, дето щял да създава криминалния олигарх Прокофиев.Ползите в поршета..
    Няма да мине номера от жълтите павета да елимирате гласа и мнението на хората от Общините.Същата история беше и със шистовия газ.В плодородните ни земи, щяхте и водата да отровите.
  • 39 ххххххааффф

    6 0 Отговор
    Герберите и олигарсите унищожиха зеленчукопроизводството за комисионни по митниците, унищощожиха поливното земеделие,, обезлюдиха България, вместо да разрешат на хората с европейски средства да си поставят по покривите панели, унищожават плодородни земи, като ги превръщат в промишлени зони и депа за отпадъци и наркодепа.Сега на ред е фауната и биовидовете.Идва и нашия ред е а?
  • 40 Българин

    3 1 Отговор
    Новини от пожара в Странджа, който продължава да гори?
  • 41 Симеонов

    3 0 Отговор
    Не е вярно! Ултразвукът които създават перките влияе пагубно върху хора и животни.Това е научно доказано.
  • 42 Лъжат

    1 0 Отговор
    цървулите мързеливи. Искат да си осигурят пожизнена рента с нашите пари. Евро директивите задължават ЕРП Тата да изкупуват тока им задължително и то по борсови, високи цени. На това в ЕС му викат " бизнес". А то си е чиста измама.
  • 43 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Бг копея иска да има централи на въглища дето не му замърсяват и да няма на вятър слънце и вода щото били опасни.алкаша е много умен за това е все без два по един.
  • 44 Къде се

    0 0 Отговор
    рециклират перките? В Германия ги заравят в почвата. САЩ имат същият проблем. Защо се строят в плодородна земя? Това са тонове бетон и арматура. В Норвегия спряха строеж на ветропарк, защото оказват влияние на въздушни течения. Пречат на миграция на птици. Вредни шумаве и вибрации. Нисък КПД. Висока цена на ток. Особен вид пластмаса, която изобщо не се разтваря. Може ли да оспорват науката, редица меж. изследвания и доклади в САЩ, КАНада. Норвегия са пуликувани и достъпни., Водят се хиляди дела срещу фирми, строящи ветрогенератори в цял свят. Мотивите на спострадалите свободно са публикувани в интернет. А фактът, че потребителите нямат възвожност да откаже енергия от перки, а са принудени да я купуват, няма нищо общо с думи като икономическа свобода и пазарна конкуренция.
  • 45 Хиляди

    0 0 Отговор
    дела се водят в САЩ и Канада. Мотивите на пострадалите са публикувани свободно. Както и резултати от научни изследвания.
  • 46 И немските фирми

    0 0 Отговор
    за рециклиране ли не казват истината? Гледайте видеото. ZDF Beitrag Problem Rotorblätter 19.11.2020 Институт Тайпе Тайван, изследвания. Веолия ли,проблеми с рециклиране на перки.. Гледайте видео ефект върху здравето от турбини Grey-Bruce Owen, проблемите в Канада. За утилизация в САЩ на 60 хиляди турбини използвани в момента, ще са необходими 24 милиарда долара, и то само, за да се заровят в почмата. Пречетете статия на Сара Лозанова. Според Lafarge North America само за инсталация на една вятърна турбина са необходими хиляда и сто тона бетон и арматура. Според Nextera wind за по-малки турбини се използа 800 метрични тона бетон. WSJ оценяват рълният цикъл на производство на една турбина на 1.8 МВт средна, на 900 тона стомана, 2500 тона бетон и 45 тона пластмаса.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове