Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 10:47 8 952 46

Димитър Манолов: В определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме

  • димитър манолов-
  • внос-
  • енергия-
  • части на денонощието

"Когато ликвидираш енергийната си независимост, очевидно поставяш системата под зависимост някъде отвън, а външната зависимост се вижда откъде е", подчерта лидерът на КТ "Подкрепа"

Димитър Манолов: В определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме - 1
Снимка: БГНЕС

В земеделските протести преобладаващото е това, че нещо не е наред и това, което не е наред, не е в България. Европейската земеделска политика съдържа много недъзи. Това каза пред БНР лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него "нещата са сбъркани", но няма политическа воля да бъдат поправени.

"Било е време, когато сме хранили половин Европа, ако не и повече. Хранехме се с висококачествени, екологични храни. Тогава въобще не сме си давали сметка, че ядем чисти и екологични храни. Сега ни се случват някакви други неща."
Никой не прави нищо за решаване на проблемите на енергетиците, отбеляза към днешна дата синдикалният лидер след протестите преди няколко месеца.

"Цялата работа беше изкъпване с хладка вода и тази работа продължава. Времето си върви и България, както е тръгнало, ще остане без енергетика. И този ден не е толкова далече."

"Не само че няма да имаме въглища. Най-голямата опасност е за човешкия потенциал", заяви Манолов. По думите му, в Мини "Марица Изток" напрежението е голямо.
"Това е единственото нещо в България, което се осъществява на базата на собствен ресурс. Може би сега трябва да кажа, че тези, които го правят, са съветски шпиони. Когато ликвидираш енергийната си независимост, очевидно поставяш системата под зависимост някъде отвън, а външната зависимост се вижда откъде е", подчерта лидерът на "Подкрепа".
"Ние в определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме. Да кажем, че се случва, когато покриваме пикови потребности. Обаче когато го закъсаме, ще трябва да се случва през цялото време. Има два въпроса – кой ще ни го внася и какво ще се случи с цените, когато разберат, че сме наведени? (…) Ние внасяме енергия от тези държави, които не членуват в ЕС. Те могат да произвеждат, защото не плащат данък "пържен вятър" – т.нар. квоти вредни емисии, и си произвеждат ток както си искат, цената им излиза и ни го продават. Както би излизала цената и на нашите ТЕЦ-ове, ако не плащаха този енергиен рекет", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" в предаването "Преди всички".

"Щетите, които това ще нанесе, са много по-големи от ползите", заяви Манолов за ветрогенераторите в морето.

Днес се навършват 35 години от създаването на КТ "Подкрепа" по идея на доктор Константин Тренчев и съмишленици. Първоначално “Подкрепа“ е сдружение за защита на основните трудови и социални права на интелектуалците. Синдикалистите ще отбележат рождения ден на организацията в централата ѝ в столицата с форум за българската енергетика. Ръководството ще представи проблемите пред производството и потреблението на електроенергия в България. Сред акцентите в обсъжданията ще бъдат темите за алтернативите за заетост във водородните проекти и рисковете заради липсата на работна сила. Специален гост ще бъде доктор Тренчев, който до 2015 година беше начело на Конфедерацията, след което стана неин почетен президент, какъвто е и до днес.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    58 7 Отговор
    Даааам, ами така е със сглобките: от износител - вносител, и то от Македония!

    Коментиран от #44

  • 2 ТаУмВзе

    61 6 Отговор
    Пуделите Затвориха 3ти и 4ти блок на АЕЦ Козлодуй, са кво стана. При положение, че преди Изнасяхме ток на Бесни печалби.

    Коментиран от #10, #39

  • 3 Спите ли бе

    47 10 Отговор
    В момента гражданите с възгласи "оставка" искат да влязат в КС и да поискат обяснение за референдума.

    Коментиран от #17, #45

  • 4 Тъй, тъй

    43 5 Отговор
    Ти хубуу редиш, ама я кажи Доган още ли взема по 50 милиона на сезон за студен резерв, като на ТЕЦ Варна турбините му са кавитирани замръзнали и нищо на света не може да ги накара да се завъртят, ако ни потрябва ток.
    А защо внасяме, след като студеният резерв е точно затова?
  • 5 внасяме и от македония

    31 3 Отговор
    която явно ни препродава чужд ток
  • 6 Туман

    63 8 Отговор
    Европейското развитие на България върви по план, но все още има какво да се желае. Сега следва напълно да се унищожи родното земеделие,, не може робите да имат свободен достъп до храна, след това трябва да се увеличи ммиграционния натиск, не трябва да се допуска робите свободно да ходят по улиците без да бъдат изнасилвани и колени. След това, когато стадото вече започне да се събужда, се въвежда дигиталното евро и който много вряка му се блокира достъпа до финансовата система, да мре от глад като не иска да е роб. Честито, вече сме 100 процента европейска държава!
  • 7 Еми то трябва

    55 6 Отговор
    "много акъл", да си унищожиш нашата енергия и да внасяш от други страни.
    Какво е решението?
    Никакви "зелени глупости", дори и да не им вземем тези пари! Това са пари, за унищожение и на това, което е останало... Да се направят още блокове на АЕЦ-Козлодуй! Да се построи и АЕЦ Белене. Да се засили нашата индустрия- на пълна мощност, много нови предприятия, селското стопанство и наша си храна, НИКАКВИ хлебарки, мухи и червеи за ядене... И ако тези от ЕС чупят стойки, може и да излезем? Ние не сме се подписвали, да сме им ПОДЧИНЕНИ за всичко. Нали беше само някакъв икономически съюз от НЕЗАВИСИМИ страни? Тези вече ни диктуват и за войни да даваме пари и да участваме даже в чужди войни? ТЕ обявяват, вместо нас и ние СЛУШАМЕ, като оффце?
  • 8 !!!?

    10 17 Отговор
    Пазарна икономика...този защо не плаче за "Кремиковци" !!!?
  • 9 ИНЖ1

    24 9 Отговор
    Така е !!! "Благодарение" на синдикатите и Мариците сме НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Брат ДАНКО

    16 30 Отговор
    защо да не внасяме щом е по ефтина от нашата но това се премълчава от синдикатите7634

    Коментиран от #40, #42

  • 12 Ззззз

    35 3 Отговор
    Еми пичове задайте си въпроса защо Македонският ток е по - евтин от нашия при условие , че нямат АЕЦ и ТЕЦ на въглища 🤯
  • 13 Беше,

    27 8 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Защото нямаш представа,какви количества изнасяше.А какви пари получаваше за това време,сумата я знаят малцина,и дано не я кажат,че свят ще ни се завие.
  • 14 флипп

    25 5 Отговор
    От къде на къде гетото на Европа ще има енергийна независимост, много ясно, че трябва да се сложи край на това!!
  • 15 Глав

    15 28 Отговор
    Този е един популист който не мисли за хората.Само го канят да лае по телевизиите и да пее в хор с проруските популисти против Европа,демокрацията и колрко е хубаво в Русия.Редуват се и с онези уж патриоти които ръчкат осите против македония.Всички свързани с ДС и Русия.
  • 16 То може да имаш и

    29 4 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    20 АЕЦ-ве, ама ако дръпнеш шалтера на всичките, ще бъдеш на режим. Това искаха лъжекомунистите, да свалят соца и да откраднат, колкото се може повече от народните активи. И успяха. Некадърно го направиха, унищожиха активи за Трилиони, за да вземат милиони, унищожиха страната, но алчността и егоизмът им ги накараха да сринат България. Как е възможно при една "социалистическа диктатура" да сме имали толкова силна индустрия, армия с ВВС по-силно от на Гърция и Турция взети заедно? Е, сега при "демокрацията" тези външни "началници" вместо да ни помагат да се развиваме, само затварят всичко? И тогава, 1980-та г сме имали над 600 военни самолета с цялата инфраструктура от радари, летища и сме могли да поддържаме всичкото това? И тогава армията не беше само и от ВВС... Имахме още и ракетни поделения, пехота и т.н... А днес с "великият развит капитализъм" даже и 20 СТАРИ самолета за 33 години не можем даже да купим??? А дали Ф-16 е по-добър от руските МИГ-29? Едва ли? Ние пропаднахме в системата на капитализма! Нищо не спечелихме като страна и народ. Отделно бившите комуняги, крадците и мошенниците в тази система са по-добре! НО, без народ, къде са? По островите в чужди страни? Еми в чуждата страна когато ония искат, тогава може да те хвърлят в казана :)! Ама тези не го разбират и продължават да унищожават България!

    Коментиран от #19

  • 17 Адрес 4000

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Спите ли бе":

    Мда точно така
    Няма и три рейса хора
    Но е точно така както казваш
  • 18 Маноле

    9 6 Отговор
    гледай си в чашата и не се разсейвай, повикай и Пламен Димитров с Ваня Григорова за компания и удоволствия. Като не разбирашот енергетика си замълчи. Голяма част от вноса например от Румъния е трансфер за Гърция, Турция или Македония. Освен това ние изнасяме през деня от фотоволтаиците и внасяме през пик-потреблението от евтиния гръцки ток от газовите им централи или вятърния ток от Румъния. Нашите ТЕЦ са инертни като производители и скъпи поради СО2 квоти. Обикновено всичките ни ТЕЦ работят на 1000-1800МВт като само ТЕЦ МИ2 е 1600МВт. В момента са на 970МВт., а ФЕЦ на 1720МВт. въпреки, че сме 8 февруари.

    Коментиран от #20, #21, #23, #38

  • 19 Руснаците ни

    5 15 Отговор

    До коментар #16 от "То може да имаш и":

    бяха отписали. Най-слабата държава от ВД срещу втората по сила в НАТО и гръцката от юг. На запад Югославия която не беше член на ВД и на север кекава Румъния. А ние в България как живяхме 40г. с ядрените бомби в авиобази Инджерлик и Авиано? Било заплаха - а като войските на Варшавския договор граничеха с повечето западно-европейски държави, дори едната разделена на 2 не беше опасно(за тях) нали? Малка България трябваше да защитава СССР първите 1-2 дни от Турция и Гърция - това заплаха ли беше за нас? От Одеския военен окръг щели да пратят войски на летище Бургас. Като знам колко се мотаха около Украйна и никаква логистика нямаха представям си какво щеше да бъде - добре, че не стана.

    Коментиран от #22

  • 20 "скъпи поради СО2 квоти"

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "Маноле":

    Пълна перверзия! Тези от съюза нещо са се бъгнали? Китайците бълват за една седмица повече СО2 в атмосферата, отколкото целия съюз за година, ама ние да плащаме? Пак хитра игра на олигарсите, да ограбят до шушка и последните пари на европееца! Да ни унищожат всякаква индустрия. Ама ние защо играем такива загубени игри? Не може ли да им теглим една ...а и да си правим, каквото искаме? То се видя, союза е по-зле и от съветско ТКЗС... Хлебарки и червеи за храна на европейците?? Това даже не беше и хрумнало на комунистическата пропаганда тогава 1970-1980-те години! Ако ни бяха казали тогава, че 21-ви век ще ядем червеи за вечеря, щяхме да си стоим в соца :)!
  • 21 И защо са инертни нашите тецове?

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Маноле":

    Защото в ТЕЦ 2 има вкарани два милиарда за сероочистки и маса подобрения и пречиствателни филтри?А ТЕЦ 1 е с такива устройства,че не сме ги и сънували.Нека бъдем обективни.Въпроса опира до ВЪГЛИЩАТА.Може да се гори всичко друго,и трупове ако щеш, само не и ВЪГЛИЩА.За всякакви други горивни материали от органичен,или неорганичен произход,налог пържен вятър НЯМА.Те отделят само полезен продукт.Жлъчно казано-РАЙСКИ ГАЗ.

    Коментиран от #33

  • 22 Бил ли си в БНА

    10 4 Отговор

    До коментар #19 от "Руснаците ни":

    до 1989-та г? Тогава нашата военна доктрина беше да издържим само първите минути на войната с натовците. След това веднага идват съюзническите войски от СССР и заедно ги смазваме...
    Имайки вече опит и на Запад, мога да кажа, че нашата армия тогава не беше изобщо за подценяване. Която и да е капиталистическа страна има огромни проблеми да си въоръжава, превъоръжава армията, да наема войници и т.н... Просто капиталистическата система има съвсем друг морал, начин на мислене, ценностна система, структура на цени и вземане на решения. Русия е запазила в сферата на военните връзката на армията и военната промишленост, многото положителни неща от соца и виж, как им скри шайбата на натовците? Те са били винаги капиталистическа система, ама виж кои са им в армията? И немската армия има огромни трудности да наеме "качествени" и "образовани" за армията... Никой нормален НЕ иска! В САЩ? При нас? В САЩ ги мамят с огромните заплати, ама ако при тях си умен и предприемчив, то можеш да си живееш много по-добре като бизнесмен, отколкото ако си даже и генерал в армията им...

    Коментиран от #30

  • 23 Русофил

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Маноле":

    Единственият свестен коментар е твоят. Бъди здрав.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 !!!?

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Зомби ли си!!!? Имаше режим на тока, защото се изнасяше и бяхме единствените с големи мощности на Балканите и в източна Европа!!!? И за Турция се изнасяше яко!!!? Затова тръгнаха да правят Белене, ама прогресивните го харизаха на ОсРайна!!!? Да се нагушиш с центове в хероиновите селища на метрополията и да не можеш да ги напуснеш!!!? Аман от правилни гЕвроатлантици!!!?
  • 26 Ще ги продадат

    3 1 Отговор
    Държавните ТЕЦ2 и Мините са на тезгяха.Не успяха да го направят,когато продадоха ТЕЦ 1 и ТЕЦ3/бяха държавни/,оттогава още вратата стои отворена....

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Допълвам

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Допълвам":

    ТЕЦ2 е много добре обгрижен,направен с всичко необходимо като сероочистки,филтри и съоръжения/с държавни пари/.Даже се носи слух и за това,кой е готов да брои парите за него.Мините като площ са супер ресурс за фотоволтаични паркове,а като съоръжения,багери и машини има много за рязане на скръб и за препродажба.Сега се чудят как да разрешат единственият останал проблем--разчистването на работният персонал.

    Коментиран от #31

  • 29 бегаййй

    2 1 Отговор
    Е и, внасяме я по-евтино отколкото Сокола и Мариците искат да ни я продават.

    Коментиран от #32

  • 30 Да, бил съм

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бил ли си в БНА":

    1974-76г. в Мотобатальон, МХ-батарея. Видя ли им логистиката на руснаците, така щеше и да е тогава, а единственото летище в Бургас отдавна щеше да е избомбено. Сама България срещу Турция и Гърция?! С 36 ракети СС-23 с касетъчни заряди щяхме да спираме турските танкове, а знаеш ли тайният руски план? Загатвам: язовир Студен кладенец държан винаги пълен.
  • 31 Най-големият

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "Допълвам":

    проблем са не работещите в ТЕЦ МИ2, а миньорите с техните придобивки като ранно пенсиониране, големи заплати и пенсии извоювани в миналото когато наистина с кирки и лопати са работили в забоите ( по Смирненски, Въглекопач). Едва ли поетът щеше да пише за крачещите екскаватори в откритите рудници. Сега е съвсем друго, но няма такава професия без образование с такива облаги, а и са много и печелят на избори, семействата им също са облагодетелствани. Не искат на чист въздух да поддържат фотоволтаици, страх ги е от новото, искат там в кюмюра.
  • 32 Хитрият Доган

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "бегаййй":

    не стига, че вземапари за студен резерв, а се води и енергопроизводител и има право да търгува с еленергия на борсата заедно с приятеля си Ковачки. Взимат от държавата дотации, продават ток от АЕЦ и печелят от борсата.
  • 33 За 2млрд.

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "И защо са инертни нашите тецове?":

    щяха да купят 2000МВтп фотоволтаици и с монтажа и поддръжката им да намерят работа на 1000 души. Сероочистката е хубаво нещо , но СО2 си остава и се изхвърля в атмосферата. Боклукът който горят така или иначе щеше даотдели СО2 ако беше изгорен някъде или да отдели метан при гниенето ди който е по опасен и от СО2.
  • 34 Боят настана

    1 1 Отговор
    Добро Утро!По -евтиния ток го внасяме в това време на денонощието!Тия ТЕЦ-ове на въглища произвеждат скъп ток?Истината е АЕЦ !
  • 35 Гост

    5 0 Отговор
    Оная с с кривата уста дето ни предаде енергетиката защо не е осъдена!?
  • 36 Карък

    4 0 Отговор
    Алоооо,Подкрепа кого подкрепихте,че нещо нямам спомен,освен себе си.Членския внос е стигнал небесата и все ви е малко .Нито чест ,нито срам.
  • 37 Тоя па шмульо

    2 0 Отговор
    Хранили сме половин Европа, че и повече. Е, такива мижетурки като се набримчат във властта с неунищожимата си ГЛПст оди се оправяй после.
  • 38 Хммммм

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Маноле":

    Обичаме си ТЕЦ- овете и това е, освен това един от тях е братски и ние си похапваме по мъничко.

    Коментиран от #46

  • 39 Кризата

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Това беше едно от условията .да се затворят двата блока за да ни приемат в ЕС.КЪДЕ Е Кунева да каже истината.и оня скапан евреин къде ни набута в НАТО и пак с условие.да си нарежем военната техника за скрап те ще ни продадат/краварите/ .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мунчо

    1 0 Отговор
    Лъжеш дърта маст..ио
  • 44 Мунчо 9942

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Напротив за разлика от фашисткото служебно радево правителство отново изнасяме и то много всичко останало е лъжа иманипулация
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол