13 Септември, 2024 20:51 4 483 25

Генерал Спас Спасов: Катастрофата край "Граф Игнатиево" лежи на бездушието на политиците

  • генерал-
  • спас спасов-
  • катастрофата-
  • граф игнатиево

Бригадният генерал посочи критични проблеми във военновъздушните сили

Генерал Спас Спасов: Катастрофата край "Граф Игнатиево" лежи на бездушието на политиците - 1
Снимка: БНТ

В емисията "Още от деня" бригаден генерал от резерва Спас Спасов, бивш военен и настоящ председател на фондация "Български ВВС", изрази загриженост относно състоянието на българската военна авиация.

Генерал Спасов подчерта, че въпреки отличната подготовка на нашите пилоти, те имат ограничено полетно време. "Нашите пилоти летят малко", заяви той, добавяйки, че "нашата авиация не е в добро състояние".

Коментирайки неотдавнашния инцидент, генералът призова да не се прибързва с обвинения към пилотите, особено в контекста на скорошната трагедия. Вместо това, той насочи вниманието към политическите фактори: "Именно на бездушието на политиците се дължи тази катастрофа", заяви Спасов.

Генералът настоя за по-активна роля на политиците в осигуряването на необходимите ресурси за армията и в частност за авиацията. "Политиците трябва да вдигат повече глас. Да дадат на армията, в частност и на авиацията, гориво, самолети и вертолети", подчерта той.

Относно конкретния инцидент, Спасов отбеляза, че полетите на пределно малки височини са сложен вид подготовка, но пилотите са тренирани за това. Той предупреди обаче, че на този етап всички коментари са само интерпретации.

В заключение, генерал Спасов изрази мнение, че България изостава значително в модернизацията на военновъздушните си сили, отбелязвайки, че "не всичко лети". Той спомена за различни версии относно причините за инцидента, включително възможността за пилотска грешка или техническа неизправност.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АГАТа Кристи

    13 9 Отговор
    Спасе ,
    Боклука който не си метете, не го преписвай на комшията !!!
  • 3 Пецата

    1 50 Отговор
    Некви фуражки се разбили много важно 🤣

    Коментиран от #6

  • 4 А50

    25 3 Отговор
    Да добавя към бездушието и крадливоста, и некомпетентността. А на всичко отгоре ако се появи някой загрижен генерал му спретват секс скандал с войничка и го отстраняват. Въобще в държавните органи не се допускат съвестни и честни служители да се развиват, там всичко е изгнило
  • 5 АХА...

    25 4 Отговор
    ОТ 1945 г ВЪВ БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА . И ВСИЧКИЯ БОКЛУК КОЙТО Е ЗА ИЗЧИСТВАНЕ СЕ Е НАТИКАЛ В ПАРЛАМЕНТА И УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА . КАКВО ОЧАКВАТЕ ДРУГО ДА СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ ???
  • 6 Баце ЕООД

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пецата":

    Като те мобилизират за Украйна, ще искаш да те пазят същите тия фуражки...
  • 7 Когато

    24 4 Отговор
    истинските генерали оставят да ги управляват евроатлантически нагаждачи, ще е така. Докато писатели, художници и поети управляват енергетиката, ще е така. Когато чужди чорбаджии управляват Водата, а местни еничари им я подаряват без пари, ще е така. Когато офшорки изнасят златото и незнайни по-скъпи ресурси на България, ще е така. Когато хора като Добрев и Борисов с частни вецове, фото и перки ще е така. Излязоха потресаващи обвинения на Нинова към Добрев. Един процент да е верен, Кирил Добрев не трябва доживот да заема държавна служба. За 35 г. превърнаха държавата в територия, трилиони левове са ограбени от народа, от наши и чужди неояли се индивиди
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РЕАЛИСТ

    7 18 Отговор
    Това е трудова злополука. Кво толкова бе в станало. Като умре някой строител, щото скелето се срутило, леят ли се толкова крокодилски сълзи. В България сакатлъците със военни самолети стават от килешлък, дето викаше баба ми. Правят се на големи майстори, после майките им плачат.
  • 10 Васил

    5 5 Отговор
    Ама чакайте малко като дойдат избори военните и полицията гласуват под строй за определени партии а сега реват.
  • 11 0001

    13 2 Отговор
    Мноо генерал, мноо професор у нас!!!
  • 12 Анонимен

    17 12 Отговор
    А кой беше толкова години начело в армията, същите генерали, които умишлено не искаха натовския оръжия и самолети, кораби и подводници, а искаха стария съветски арсенал, е докато съседите обичащи Москва се въоръжават с натовския оръжия, ние, ако не дай боже ни се наложи да се защитаваме, ще е с прашки.

    Коментиран от #15, #16, #24

  • 13 Алеко

    12 6 Отговор
    Закостеняла система в БА генерале и с пенсионерите напред това е трудно да се преодолее, съпротивата е голяма така ,че ти си знаеш.
  • 14 Снежанка Димитрова

    6 1 Отговор
    Сега виновни има ли ? Пак гузно мълчание......
  • 15 Тц тц тц

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    А къде са митичните Ф-16?
    Знаете ли,че пилотите сами със СОБСТВЕНИ средства си купували тоалетната хартия?!През това време изперкалите изнесоха на части на безценица самолетите и си сложиха комисионните в джобчето!Летяли са този чешкия,защото друг не е имало...
  • 16 Дембел

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Дембел. Това е натовски самолет , чешки.
  • 17 Да бяхте купили грипени да имат

    14 2 Отговор
    Нальот пилотите
    4 милиарда долара за няколко листа договор обрекоха пилотите да стоят на земята да чакат Ф16 на хартия
  • 18 разбира се

    7 1 Отговор
    И другите проблеми в държавата се дължат на същото. А всички, които игнорират изборите, са им съучастници.
  • 19 Ооооопаааа

    3 2 Отговор
    Самолета топ,Пилотите номер едно,дано няма алкохол в телата.

    Коментиран от #20

  • 20 Дика

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ооооопаааа":

    Или самолета не е топ, или летците не са номер едно, или и двете. И явно е крайно време да не се лети на "пределно ниска височина". Или самолетите не стават за това, или пилотите не го могат и не си струва за някакво авиошоу да умират хора и да се троши техника. Че идват и Ф16 и не ми се мисли какво следва.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ооооопаааа

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дика":

    При всяка катастрофа с кола се споменава първо това ( алкохол и наркотици).Тези наши Пилоти и те са хора Българи с пороци,като мен и теб.Не казвам, че са били пияни,а просто че медията и всички други коментиращи старателно избягват предположението за алкохол.Ще видим.
  • 23 спилий

    2 0 Отговор
    да си направя ревизия какви остатъци в края на всяка година се оставали и какви пари си раздавали служителите всяко едно министерство като добре свърши на работа за сметка на рушащата се инфраструктура машини и всичко друго само и само те да вземат допълнително към заплатите си с цената на Български животи
  • 24 трънчо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Ти пък каво разбираш от армия? Ами и вчера нат генерал каза че МИГ и превъзходен бълз отличен самолет и е силно вчечатлен от умението на пилота с него! А платените самолети ще дойдат у нас когато са безполезни и остарели-хората веме 5-то и 6-то поколение имат! И ние наистина ще се бием с прашки-но пък си даваме парите на вятъра-с подкрепящи това хорица които са на ,,ясла в някое НПО от запада и нехаят за българите!
  • 25 Инж1

    0 1 Отговор
    Не "политиците" са виновни, а Радев като дългогодишен шеф на ВВС. Хайде всеки да си носи отговорност за действията!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове