15 Септември, 2024 11:20 940 15

Камелия Нейкова: ЦИК не работи под политически натиск, но някой иска да всее недоверие в нашата работа

  • камелия нейкова-
  • цик-
  • избори-
  • правила

Няма как ЦИК да откаже приемането на документи

Камелия Нейкова: ЦИК не работи под политически натиск, но някой иска да всее недоверие в нашата работа - 1
Снимка: БГНЕС

ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск. Няма как ЦИК да откаже приемането на документи. Сякаш някой се опитва да създаде недоверие към работата на този орган.

Това заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

"За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам. Никой от останалите колеги също не е споделял да му е оказвано влияние. Много неща се изписаха и казаха в публичното пространство – за съжаление, голяма част - неверни, които нарушават доверието в работата на ЦИК. Сякаш някой се опитва да създаде недоверие към този орган.

ЦИК не се влияе от решения на политици, на политически партии и коалиции. Проблемите, които възникват в самите политически субекти, трябва да бъдат разрешени в рамките на самите партии. Не може някой да очаква ние да вземем техните решения".

Тя коментира възможността поредните обжалвания пред съда да променят регистрационната картина по отношение на марката "ДПС".

"Всичко е възможно да постанови съдът при разглеждане на една жалба. Когато постанови решение, което променя нечия регистрация, ЦИК трябва да го изпълни".

Нейкова посочи в предаването "Неделя 150", че за участието в изборите на 27 октомври коалицията около Виктория Василева не е отговорила на нужния брой подписи.

"Подписките се представят на хартиен носител, който съдържа изписани имената, ЕГН и саморъчен подпис на избирателя, който е подкрепил този политически субект за участие в изборите".

"Една политическа партия с двама председатели, които представляват партията заедно и поотделно, т.е. имат напълно равни права да подават заявления, които са противоположни. Този вътрешнопартиен въпрос трябва да бъде разрешен в рамките на самата партия. ЦИК нито има право, нито може да се намесва в неговото разрешаване. Няма как ЦИК да откаже приемането на документи".

Така Камелия Нейкова обясни, че тя и колегите ѝ са изправени пред безпрецедентна ситуация по отношение на случващото се в ДПС.

Камелия Нейкова посочи още, че от ЦИК са провели среща с ръководството на печетницата на БНБ.

"Отново ни увериха, че хартията отговаря на тези изисквания, които производителят на машините е поставил, така че принтерите да работят безпроблемно".

Утре - 15.09, ЦИК и шестимата министри, на които МС е възложил функции по организацията на изборите, ще обсъдят идеите на правителството за провеждане на прозрачен вот. Част от тях вече бяха анонсирани в писмо до медиите.

"Начинът, по който предложенията бяха първо публично разпространени, а после предоставени на ЦИК, е странен. Органите трябва да разговарят помежду си.

Една част от предложенията вече са правени от ЦИК при предходни избори, като например да да се води регистър на пломбите, които се поставят на различните отделения на машината, а не само на отделението, където са флаш паметите", посочи Камелия Нейкова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИК

    15 0 Отговор
    Резултатите от изборите са ясни но ЦИК ще изчака края на изборния ден
  • 2 Боруна Лом

    19 0 Отговор
    ПРАВА СИ! НЯМА НАТИСК!ШИШИ НАПРАВО Е ЛЕГНАЛ ВЪРХУ ВАС!
  • 3 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    От време на време ми намирисват краката.. какво да направя по въпроса ?
  • 4 Българка

    9 0 Отговор
    В ЦИК са политически избраници на ГЕРБ,ДПС,БСП,ИТН и двама от ДБ. Другите партии нямат представители. И не е необходим натиск, за да се отблагодаряват членовете на ЦИК на своите шефове от партиите, които са ги назначили. Нямам грам доверие на ЦИК с тоя състав. И питам пак ли ЦИК ще саботира машинния вот като поръча непригодна за машините хартия?
  • 5 Сатана Z

    7 0 Отговор
    Стига с тия документи.ЦИК регистрира две етнически партии да се мешат в управлението на държавата,а главатарите на тези задруги се крият зад колективния орган на управление.Само те си знаят какви са им политическите и икономически цели
  • 6 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Приключенията на Галя от Посолството със местният Матрял бейби! ХАХАХХАХ
  • 7 Вашата

    7 0 Отговор
    работа е като на кучето на нива !
  • 8 Тиква

    7 0 Отговор
    Страшни трашове са назначени навсякъде от средно управленско ниво нагоре - да се чуди човек, как толкова много ги народи бъгарската ни семка. Напълно провалена държава!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Марис

    3 0 Отговор
    Уточнете моля някой или КОЙ !!!
  • 11 За Вота

    3 0 Отговор
    е с Пунта на Китайката ....
  • 12 « някой иска да ВСЕ недоверие….»

    9 0 Отговор
    Много мраззим наглите хора? И след като показахте и направихте цирка с регистрацията на ДПС- тата, кой да ви вярва! И в градската тоалетна ти дават номерче. Как може да се пегистрира нещо без вх номер и час? Защо не оставихте ДПС сами да решат кой е пръв на опашката? Да се бият, да се колят си е техна работа, а нетна ЦИК да е омиротворител. Като едни документи са подадени електронно, извън работно време н неокомплектовани, как ги прехте г- жа? Как под какъв номер и в колко часа ги регистрирахте тези книжа и защо прехте втори път документи/ ръчно пададени от същите кандидати?
    И как да ви вярваме. ЦИК е за разпускане! Нямам ви доверие, ама грам.
  • 13 Демократ

    7 1 Отговор
    Ние не сме олигрофени,че някой да ни каже какво вършите. ЦИК е вредно, защото е партийна конфигурация на управляващата мафия, чиято цел е да не изпусне властта, парите и контрола. В демократичните и нормални държави изборите се наблюдават от експерти юристи, които следят изпълнението на изборния закон. Тук ЦИК узаконява беззаконията от една страна, от друга страна този ужасен изборен закон е в нарушение на Конституцията, която гарантира право на свободен избор на всеки българин у нас и по света. ЦИК изготвя такива правила, че да лиши голяма част от хората да гласуват свободно. Избори не се правят с лозунги ,че купуването и продаването на гласове,е престъпление,а ЦИК узаконява това престъпление и ред други, като регистрация на 1,000 души в една стая на един адрес. 35 години не е имало честни избори, а това води до нечестен парламент и нечестно управление и отказ на хората от гласуване. Докато нямаме истински изборен закон и не бъде ликвидирана вредната ЦИК, не виждам как България ще се оправи. Освен това членовете на ЦИК са отвратително нагли.
  • 14 шундурко

    3 0 Отговор
    камиту що тояги натроши.....що семе изгълта
  • 15 ХаХа

    3 0 Отговор
    Вие сами си създадохте недоверие
    А защо допуснаха дпсшиши на избори? След като беше подаден само един документ електронно от десет нужни? После другия съпредседател написа отказ на партията за участие в избори? Защо ? Шиши над закона ли е? Политически натиск има ли? Дпсшиши що е на избори защо? Трябваше да се откаже и на двете движения май, ся сте си шишизависими и никой не ви е виновен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове