16 Септември, 2024 19:21 1 647 90

"Галъп": 39% от българите са притеснени от ЛГБТ пропагандата в училищата

  • галъп-
  • проучване-
  • лгбт-
  • пропаганда

Обществото у нас е по-скоро разделено в опасенията си за наличие на пропаганда на идеи и възгледи

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност, непознаване на проблема и липса на информация предпоставят възможност от поляризация. Това показва специално национално представително проучване, проведено от "Галъп интернешънъл болкан" по поръчка на БНТ. Изследването е проведено в началото на септември сред 802 пълнолетни българи по метода "лице в лице".

След бурни скандали в началото на август Народното събрание забрани в училищата да има пропаганда, популяризиране или подстрекаване, пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Обществото у нас е по-скоро разделено в опасенията си за наличие на пропаганда на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища.

Яница Петкова от „Галъп“ коментира изследването в предаването „Още от деня“. По думите ѝ обществото не е достатъчно информирано по темата. „То е разделено. Темата е силно чувствителна и касае децата и същността на човека. Хората са много по-склонни да разглеждат темата през емоции, а политиците да я употребяват“, заяви тя.

Запитани 39,1% от българите в проучването споделят, че имат подобни притеснения. Близо една трета (32,2%) обаче заявяват, че не се тревожат за такава пропаганда в училищата у нас. 28,7% пък отговарят, че изобщо не са чували или отричат дебатите около законодателните инициативи в Народното събрание да са стигнали до тях.

Допълнителен въпрос, насочен директно към нагласите към българските учители, затвърждава разделението по темата в обществото ни.

36,8% от анкетираните казват, че имат притеснения, че българските учители извършват пропаганда на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация. 27,6% казват, че нямат подобни тревоги, а значителен дял от 35,6% споделят, че не са чували за такъв тип проблем.

Значителните дялове, свързани с колебание и незапознатост в отговорите и на двата въпроса, говорят за необходимост от по-широк обществен дебат сред всички обществени групи и заинтересовани страни, ако обществото ни иска да избегне превръщането на разделението в по-остра поляризация.

Макар и нагласите, регистрирани в проучването, да не насочват все още към извода за нарушено доверие към училищата и учителите у нас, подобна опасност съществува, ако темата се превърне в център на предизборни кампании и политически PR.

Сред по-разтревожените и на двата въпроса са хората между 30 и 65 г., където дяловете на опасения по темата достигат до около и над 40%. Отговорите "притеснявам се" намаляват като дял с възрастта. Прави впечатление по-високия дял на мнителност и сред мъжете, жителите на столицата и големите градове, както и сред висшистите. Макар и не с голяма острота, открояват се и видими разлики в електоратите на различните партии, а очаквано по-притеснени са тези с консервативна насоченост.

Изследването е проведено между 28 август и 5 септември август 2024 г. сред 802 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3,5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    126 5 Отговор
    Реално 99 процента срещу 1 процент педофили джендъри.
  • 2 ТаУмВзе

    72 6 Отговор
    Останките от матрял на територийка бил Притеснен а! Що се е допуснало тва а? ХАХХАХХАХА Иде реч за едни краварски Кинти Гепия ей!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Социална политика кайне!

    60 1 Отговор
    Защо социалното министерство оказа финансова подкрепа на учениците за началото на новата година?Защо не отпуска пари за извънкласни занимания и спорт В Германия например всяко дете получава 15евро месечно за спорт,а България родителите плащат от джоба си.

    Коментиран от #60

  • 5 Ко речи?

    81 2 Отговор
    39%? Аре бегай
  • 6 Мда

    64 3 Отговор
    И един процент против лгбт е достатъчен, за игнорирането.
  • 7 Kaлпазанин

    95 3 Отговор
    Кое общество е е раздвоено бе мисирки ,вие там триполовите сте под 2 %ама с помощта на измислените ви агенции спонсорирани от Сорос и такива t,,,m,,,,още малко ще ни изкарате всички джендъри ,за толкова малоумни ли ни имате

    Коментиран от #25

  • 8 99,99.......

    59 5 Отговор
    Киро Простото не се брои понеже е канадиън
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ти да видиш

    93 6 Отговор
    Изследване на само 802 поставени лица налагат като мнението на цялата държава.
    Всъщност, противниците на педерастията у нас са 99.9%, това са всички българи без ПП и ДБ и обкръжението им.

    Коментиран от #14, #33

  • 11 Гост

    73 3 Отговор
    39% от българите са 100% от родитеите бе, нагажда4и, такива!
  • 12 ПП, ДБ

    62 5 Отговор
    внесоха проектозакон, че операции за смяна на пол могат да се извършват ако са животоспасяващи. Казах че на местно ниво политиците се гаврят с българите, като гласуваха срещу ЛГБТ пропаганда сред деца. А на международно подписват документи, подкрепящи пропаганда в училища, ангажименти в ПВУ-та и така нататък. Масова практика е да крият от българите, какво вършат. Докато ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС, БСП управляват, нямаме бъдеще. Единственият изход да опазим децата си е БУЛЕКЗИТ.

    Коментиран от #19, #58

  • 13 Конспиратор

    62 4 Отговор
    Закон за забрана на пропаганда за нетрадиционно сексуално поведение сред подрастващите е необходим. Всякакви разговори, дебати, демонстрации ... предизвикват необходимост от обществено порицание към нездравия интерес от групи и сдружения.
  • 14 Гост

    56 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ти да видиш":

    100% от родителите на ученици са 39% от българите. Разбираш ли, къде е играта с числата?

    Коментиран от #31

  • 15 Крив Лост

    49 3 Отговор
    Ние знаем как си ги нагласят процентите....според тарифата. Справка Шиши.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мда

    9 39 Отговор
    Питали са само симпатизанти на възраждане, бсп и чалгата.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 На всеки милиметър

    42 2 Отговор
    Манипулация, братче. Като започнеш от тука и така до края на света
  • 22 Обективен

    11 56 Отговор
    Реториката срещу т.н. джендърство е кремълска уйдурма. Кой е нормален и кой ненормален не се определя от Бойко или Костадин, които отвсякъде самите са ненормални и неморални. Да се зачеркне науката, цивилизацията и елементарната човечност под натиск от политически мошеници е пагубно за иначе интелигентното българско общество.

    Коментиран от #32, #38, #40

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мдаа

    40 6 Отговор
    Едно време трябваше да се забрани и едно шоу опростачаващо обществото, две-три поколения отидоха на вятъра.
  • 25 Ха Ха

    27 5 Отговор

    До коментар #7 от "Kaлпазанин":

    Че за какви да ви имат, като ви личи от километри и го показвате всеки ден?!
  • 26 Истината

    50 2 Отговор
    99% са против третополовата пропаганда
  • 27 Фройд

    43 1 Отговор
    Пак поръчкова стъкмистика
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кого лъжете ?

    46 1 Отговор
    Никой и никога няма да ви повярва. В България тази пропаганда има точно обратен ефект. Не ни занимавайте с джендъри, чиято единствена цел е да се доберат до властта. Друга цел те нямат, освен да развратят младото поколение.
  • 31 Ти да видиш

    37 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Тези проценти каквито и да са нямат никаква стойност и тежест от само 800 души анкетирани,
    това агентите на ми-6 от Галъп го знаят много добре.

    Коментиран от #45

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Социолог

    36 0 Отговор
    С новите шефове на Галъп -толкова!
    В бъдещите социологически проучвания преди изборите очаквам - ГЕРБ и ДПС Пеевски по 40 - 45 % , другите я минат 4 % бариера!!!!
  • 36 На местно ниво

    32 2 Отговор
    приемат едни закони. На международно ниво други, за подкрепа на ЛГБТ и операции за смяна на пола. А международните документи и право, имат приоритет над националното. Прокарват ги в различни меж. договори, например ПВУ. Колко от знаят, какво е подписвал Асен Василев по ПВУ, освен борса ток от 2026 и увеличение квоти, оскъпяващи цена ток над два пъти.Кой предполага, „че ПВУ се крият ЛГБТ политики. И когато българите осъзнаят какво са ни подготвили и искат референдум, калинките на КС ще ви кажат, не може подписали сте меж. договор. Спомняте ли си как Денков мамеше българите, че не внасял осъдени мигранти, докато австрийските медии разобличиха лъжата му. За тях българите са материален актив, който им гарантира лично облаги, бюрократични постове в Брюксел, и тихоокеонски острови. Есента пак да не гласуваме. За да може купеният, етнически, мъртви души, ала бала и коне вотове да определят бъдещето на децата ни.

    Коментиран от #47

  • 37 Сандо

    41 2 Отговор
    От девет морета вода ще докарат извратеняците за да ни направят като тях.Но никой няма да ви каже,че децата нямат нито жизнен опит,нито интелектуален потенциал да преценят вярно опасностите от тази пропаганда от извращенците.
  • 38 А бе

    10 24 Отговор

    До коментар #22 от "Обективен":

    Кое му е интелигентното на общество затънало в боклуци и корупция?!
    А възраждане ги знаем, срещу каквото пискат най-много, половината го практикуват.

    Коментиран от #42

  • 39 Последния Софиянец

    4 19 Отговор
    В Биг Брадър ще влиза жиголо преспал с трима от Възраждане и ще разкаже за тях.
  • 40 Конспиратор

    30 1 Отговор

    До коментар #22 от "Обективен":

    Не е необходимо да питате Гойко или Бойко, още по-малко Спиро или Киро, а се поинтересувайте за мнението на християнската религия за нормалното сексуално поведение на човеците, както и за ненормалното от векове.
  • 41 ОБЪРНАЛИ СТЕ ЦИФРИТЕ

    29 2 Отговор
    93% СА ПРОТИВ =========
  • 42 Мда

    5 16 Отговор

    До коментар #38 от "А бе":

    Не случайно възражднае повдигнаха темата и по този начин направиха невъобразима реклама на тези движения на обратните. До преди това чувахме за тях на няколко месеца, а сега всеки ден това се коментира и ни го набутват в ежедневието.
  • 43 Минувач

    27 1 Отговор
    Щом НПО-то Галъп дава тези проценти, значи реалните са много по-големи в полза ПРОТИВ пропагандата на ЛГБТ. И понеже трябва да замажат положението, веднага се вменява, че всичко това било, видиш ли, от неосведоменост на хората. Жалкяри и манипулатори!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ти да видиш":

    Това е, все едно да анкетираш само р0д0п4аните, за кого биха гласували и после да снесеш предварителни очаквания, че депесето ще е първа полити4еска сила.
  • 46 ма да

    5 12 Отговор
    а 63% се чудят какво да сложат на масата за вечеря. ЛГБТ са виновни.
  • 47 Гост

    20 0 Отговор

    До коментар #36 от "На местно ниво":

    Нали затова е това постоянно сменяне на правителства? Всяко подписва луди споразумения с "новите ни партньори", а докато чуем за тях, следващото правителство се оправдава с предишното, че ги били подписали те, а не сегашните.

    Коментиран от #49

  • 48 Име

    21 1 Отговор
    Не мисля,че това е реалният процент!

    Коментиран от #53

  • 49 Пряко

    10 1 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Те споразуменията могат да бъдат отменяни!

    Коментиран от #73

  • 50 ИВАН

    5 6 Отговор
    Заспал народ, ама алчен и тъп, това сме българите.
  • 51 Механик

    24 1 Отговор
    ГЪЛЪБ да си изядат разрешителното. Минимум 90% от българите са ПРОТИВ тая жендърия.
  • 52 Тома

    22 0 Отговор
    Само по пет камшика на голо и ще спрат с пропагандата
  • 53 Мда

    2 11 Отговор

    До коментар #48 от "Име":

    Реалният процент какво?
  • 54 Диваци сме били

    20 1 Отговор
    Неинформирани, необразовани, тъпи и прости такива сме били според платените от Галъп. Лоши родители, не даваме избор , днес момче, утре момиче, а в други ден джендър, лоши, деспотични, назадничави, истински диваци.
  • 55 Нормална

    24 0 Отговор
    Стига сте лъгали!!!!!!!
    Кой нормален родител иска да обработват децата им с тази гнусна пропаганда!!!!
  • 56 Анонимен

    19 1 Отговор
    Много манипулативно. Проучването е трябвало да се направи само с българи , които имат деца. Тогава процента на притеснените щеше да е 99,9%
  • 57 Хаха

    19 0 Отговор
    Първо да отговорим на въпроса КОЙ ПЛАЩА НА ГАЛЪП
    И после може да коментираме резултата
  • 58 да ама не

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ПП, ДБ":

    Първо трябва да върнеш 55 млрд.евро кредит с лихвите и тогава не Булекзит ами Булкорнишон може да правиш

    Коментиран от #72

  • 59 тттттт

    8 3 Отговор
    По-голям ЛГБТ от славчо учиндолския нямаха,с неговата чалга разврати две поколения

    Коментиран от #66

  • 60 Защото

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Социална политика кайне!":

    ние вземаме от всякъде боклука,а това което трябва да вземаме го оставяме и отхвърляме. В целия свят включително Америка и Европа е против тази порода но е заглушена от определени субекти с власт и пари. После се чудим защо имало убийства в Америка и ексцесии в Европа. Вместо да си гледат Интересите политиците в света се опитват да се харесат тая пасмина. Защото навремето са ги преследвали и задържали. Тук никой не ги е преследвал и гонил защо трябва да им пригласяме и съобразяваме с тях. Навремето учениците, студентите и всички трудещи се на 07,11 манифестираха под строй в чест на ВОСР. А сега искат да наложат на прайда всички да излезем и под строй с знамената на дъгата както навремето през Соца.
  • 61 Това са тези 37%

    0 16 Отговор
    копейки, с които се отличихме в цяла Европа и излязохме като въшка на челото.
  • 62 УЖАС "НАРОДЕ !!!", много съм притеснен!.

    0 11 Отговор
    Това е така, защото съм примитивен евразийски профан
  • 63 Бай Григорий

    10 0 Отговор
    Навремето ако ученичка повдигне фустата и разкрие малко врата, баща и и учителя като и зашлевят един и обърнат главата настрани и идва акъла как да се държи. А сега остава да ученичките в клас да им дадат по един в/р и да се учат как да се обслужват сами. Как от това разхайтено общество в света искате да се защитим от ислямската напаст. Няма как да стане Модерния свят е разруха и самоунищожение.

    Коментиран от #67

  • 64 Баце ЕООД

    11 0 Отговор
    Значи са минимум 70%
  • 65 Юуп

    4 0 Отговор
    Днес има глобално застудяване, спирайте електрокарите и пускайте дизела
  • 66 Демократ

    5 3 Отговор

    До коментар #59 от "тттттт":

    А кой го докара Учиндолския Американският Пасол
  • 67 Демократ

    0 11 Отговор

    До коментар #63 от "Бай Григорий":

    Затова ли си девствен на 63 още?
  • 68 Начи

    11 0 Отговор
    Щом глъпа вика начи са двойно повече ма шорош не дава да кажат
  • 69 Галъп малъп

    15 0 Отговор
    Колкото успяхте да ни ваксате, толкова и ще успеете да ни направите децата жендъри
  • 70 Над 400

    13 0 Отговор
    милиарда лева са източени от България, само за последните 4 години. Уестинг 120- милиарди лева по пазарни цени за 2 реактора, самолети, загуби от закрити 3 и 4 реактор 180 милиарда лева. За около 30 г. от България са източени над един трилион лева, неизгодни концесии и др. Над 200 милиарда са изнесени от България в офшорки. Само за тази година вноската годишна към ЕС е около 2 милиарда лева, към отан е 4 милиарда лева. Плюс заем над 3 милиарда долара. Загуби от санкции на ЕС. Печалби борса газ на Борисов. Внос втечнен газ на ПП, ЗБ с 30-40% по скъп. Борса ток идва и там ще плащаме на енергийни лобита. Изнасят без пари евтин ток Козлодуй за УКР. Десетилетия беше забранено на българите да ползват евтин ток от Козлодуй.

    Коментиран от #76, #81

  • 71 ганев

    14 1 Отговор
    АЛООУ...ДЖЕНДЪРЛЯЦИ...ЗАЩО ПИТАМ ....ЗАЩО ОБЪРНАХТЕ ...ЦИФРИТЕ 93 ПРОЦЕТА ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПРОТИВ..ЛГБТ..В УЧИЛИЩАТА
  • 72 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "да ама не":

    Какви 55 млрд кредит? Ти ли ги изтегли?
  • 73 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Пряко":

    Могат, ако предишният режим бъде осъден като престъпен.
  • 74 Роза

    9 0 Отговор
    Мисля че процента е много по голям
  • 75 Роза

    12 0 Отговор
    Мисля че процента е много по голям от39.
  • 76 ти математика

    0 2 Отговор

    До коментар #70 от "Над 400":

    изобщо учил ли си и познаваш ли числата бре!?
    Айде от трилон го намали на милиард и милиардите ги намали на милиони...
  • 77 Човек от народа

    10 0 Отговор
    Гугъл отново натаманяват общественото мнение. Процентите са поне 2 пъти повече. Аз не съм виждал и чувал някой да одобрява такова нещо не само в училищата, а и навсякъде в обществото. При това тази тема е почти винаги разговор на всяка маса.

    Коментиран от #79

  • 78 Анонимен

    4 1 Отговор
    А колко са притеснени от миньора, шофьор Горанчо, собственик на паркинга на Дунав мост, а,!!??
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Тези 55

    7 0 Отговор
    милиарда ги пишем "омразен дълг" на омразни правителства, неизбирани от българския народ. САЩ, за да не плащат дълговете на Ирак, малко преди окупацията вписаха дълговете й като "омразни", българският дълг даден на Ирак около един милиард долара, замина. Същото стана с врътката Либия мед. сестри опростен дълг. Най-големите дългове са теглени от ПП ДБ и ГЕРБ СДС. Дошли на власт с фалшифицирани избори и ала бала. Депутати с чувалчета, Констинброд гейт. Има доказателства за "омразни правителства", съответно "омразни дългове".
  • 81 Минувач

    10 0 Отговор

    До коментар #70 от "Над 400":

    Ми нас ни управляват чужди агенти. Чуждите агенти пречат на България от хиляди години. Княз Телериг ги разкри прилагайки хитрост и заблуда. После се разправи с тях както му се полага. Сега чуждите агенти от Америка за България и от други НПОшки се знаят. Но никой не смее да ги пипне и те безчинстват в България за чужда полза.

    Коментиран от #83

  • 82 Здрасти

    8 0 Отговор
    Много повече са
  • 83 Анонимен

    1 8 Отговор

    До коментар #81 от "Минувач":

    Забрави задунайските матрьошки, все още ни управляват, явно сме недоразвити, все искаме да ни управляват, нямаме си доверие, някак, нали все сме воемоди и хъшове не бащи на семейство и народ...

    Коментиран от #85

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Минувач

    10 1 Отговор

    До коментар #83 от "Анонимен":

    Не знам "задунайските матрьошки" да владеят или имат нещо в България, освен естетсвената симпатия на хората. Кръвта вода не става. .Но американци и др. Заападняци владеят почти всичко - от паричното ни дело - кръвоносната система на държавата, през полезни изкопаеми, води, икономика, политика, образование. Освен това разбиранията им за ЛГБТ, джендъри и други техни заблуждения ги налагат силово за наши задължения. ... налагат ги чрез нашите чужди агенти.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Иларион Будапещенски

    0 6 Отговор
    И ние в РПЦ
    Се бочцкаме
    Със млади мужици .но никой
    Копче не може да ни каже .

    Все пак Гундяев ни пази .
  • 88 А Бре

    0 6 Отговор
    Нали вече има закон,

    Защо се притеснявате
    Бре ?

    Хахаха

    Да си спомним къде са най
    Големите Голи Вечеринки
    И Гей оргии .

    Мускал Сити .

    Хахаха
  • 89 това пропаганда ли е

    2 0 Отговор
    Ако си политически анализатор и се показваш по студията с коси боядисани в цветовете на дъгата, това агитация ли е в полза на ЛГБТ ?
  • 90 Чуждестранен агент

    1 0 Отговор
    ГАЛЪП са чуждестранен агент и не са легитимни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове