23 Март, 2014 10:42 1 067 0

Петър Стоянович: С твърде много бюрокрация се занимавам

  • петър стоянович-
  • култура

Всяка пара е добре дошла за тази държава. Така Петър Стоянович коментира инвестиционното предложение за строителство в местността Карадере

Не съм си представял, че с толкова малко култура се занимава министърът на културата. Това призна Петър Стоянович в студиото на „Тази неделя” по бТВ.

Той посочи, че за 10 месеца откакто е на поста, работата му по отношение на самата култура се събира в най-много 1. По думите му работната среда във ведомството била „отровена”, имало и зле управлявани европейски проекти. Основното, което заемало времето му, било „преследване на дребни пари, уреждане на междуличностни спорове и защита на престижа на министерството”.

Той посочи, че разполага със 120 млн. лева бюджет, който не е достатъчен, тъй като „в сферата на културата и изкуството, колкото пари се дадат, толкова можем да заделил и реинвестираме”.

По повод протеста на Софийските солисти, които опитаха да изнесат концерт с жилетки на чистачки заради ниските си заплати, Стоянович посочи, че в театрите в провинцията също има щатни актьори със заплати от по около 400 лева на месец.

„Ако ви кажа колко взима министърът на културата на Австрия, и аз бих искал да имам неговата заплата, но няма как –оправям се с тези пари”, каза Стоянович, който допълни, че получава по около 3000 лева на месец.

Ведомството на Стоянович започна акция „културна полиция”, като показа златна огърлица от III век и дамаскин от XIX век. По думите на министъра, тепърва ще бъдат представени още антики, които са били обект на посегателство.

По думите му предстои надграждане на звената към полицията, прокуратурата и ДАНС, които се занимават с трафика на ценности. Стоянович направи паралел с Италия, където съответното звено се приема като еквивалент на карабинерите в сферата на културата. Експертизата ще дойде от неговото ведомство.

По отношение на иманярите той беше категоричен, че полицията трябва да ги задържа и министерството няма как да има свои формирования, които да пазят могилите: „Лесно е да си представим, че аз обикалям с фуражка и автомат из ямите и задържам някакви хора”.

Всяка пара е добре дошла за тази държава. Така Петър Стоянович коментира инвестиционното предложение за строителство в местността Карадере.

Той обясни, че по време на изнесеното заседание на МС във Видин заедно с колегите си е приел „едно намерение на голям чуждестранен инвеститор да вкара едни пари в България”.

Той повтори позицията и на други представители на властта, че изграждането на курортен комплекс може да започне само след като стане напълно ясно дали проектът отговаря на законовите изисквания. По думите на Стоянович, по въпроси като този трябва да се говори трезво и прагматично и да не се атакуват разпоредбите, ако резултатът не съответства на нечий интерес.

Министърът на културата коментира и обществената реакция в подобни случаи: „Там, където намеренията са в рамките на закона, не виждам причина да има протести, които в огромна степен са партийно доминирани, егоистично доминирани и прочее”. Стоянович призна, че никога не е бил на Карадере, но бил любител на дивата природа и „визията” му харесала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове