Last news in Fakti

24 Март, 2014 08:17 1 220 0

И военната полиция ще може да следи и подслушва

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Пластмасата измести желязото при боклука, коментира в. „24 часа“

Пластмасата се е превърнала в новия хит сред събирачите на отпадъци и измества желязото, показа проверка на в. “24 часа” в пунктовете за вторични суровини. От 15 до 55 ст. е изкупната цена на килограм пластмасови бутилки в пунктовете. Цената зависи от това дали са прозрачни, или цветни. Първите вървят по-скъпо, а цветните са от 15 до 33 ст.

“През есента заради увеличението на петрола килограм бе и над 55 ст.,
но през последните седмици, откакто се заговори, че в пластмасите имало опасни химикали, пак падна на 50 ст.”. Това разказа собственик на пункт за изкупуване на вторични суровини.

Рекорд - събраха 1 135 000 000 лв. от лоши длъжници, брои в. „Труд“

По-малко лоши дългове на бизнеса към партньори и към банките, но много неизплатени заплати и задължения на граждани. Тази картина очертава статистиката на частните съдебни изпълнители за 2013 г.

За пръв път от 7 години данните на гилдията, която събира принудително дълговете, сочат положителна тенденция и показват, че икономическата и финансовата криза си отиват.

Лазаров: Оръжията на СОБТ са стари, тревожи се в. „Стандарт“

Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) е с много лошо оборудване. Това признание направи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По думите му за десетина години отрядът е бил един от най-добрите в Европа, което е било записано в доклад на френската полиция. Сега обаче той е загубил способностите си. "От 1999 г. СОБТ не е участвал в подобна престрелка като тази в Лясковец. След случая с Ганеца не си спомням баретите да са попадали в реални действия", заяви главният секретар. "Сега почти всички, които тогава са били обучавани от чуждите служби - германски, френски, английски, вече не са в отряда и на практика няма кой да обучи новите барети", призна още Лазаров. Той потвърди, че групата е била разбита с годините, а щатът е намален два пъти.

Държавата компенсира ниските цени на тютюна, пише в. „Монитор“

Тютюнопроизводителите ще бъдат компенсирани от държавата заради ниските изкупни цени на продукцията им. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на възпоменателен митинг в доспатското село Барутин във връзка с 42 г. от събитията около възродителния процес.

„С по-високи национални доплащания ще се компенсират ниските изкупни цени на тютюна”, поясни Местан. От думите му стана ясно, че премиите за тютюнопроизводителите ще се увеличат от 2 на 3 лв. „Етническите, религиозните различия не са основание нито за привилегии, нито за дискриминация”, категоричен бе лидерът на ДПС. Всеки трябвало да получава онова, което сам заслужил с труда си.

И военната полиция ще може да следи и подслушва, предупреждава в. „Сега“

Роенето на службите за сигурност в държавата продължава с пълна сила - Министерството на отбраната (МО) също ще има контраразузнаване, ще може да подслушва, проследява и да има свои нещатни агенти. Това става ясно от проектопромени в закона за военната полиция.

Тази стъпка на управляващите противоречи на обещанията, с които дойдоха на власт - че ще съберат спецслужбите на едно място, вместо всяко ведомство в сектора за сигурност да си има свои. Идеята беше всичко, свързано с контраразузнаване, подслушване и антитероризъм, да се случва на едно място - в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Точно затова в нея се вля и Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която преди това беше в МВР. Там беше преместено и военното контраразузнаване. Предизборните лозунги на БСП и ДПС се пропукаха още със създаването на мегаагенцията за подслушване, с което центровете за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) се мултиплицираха, вместо да се свият.

Никой не иска да купи най-старата фабрика за вагони, отбелязва в. „Преса“

Неуспешен се оказа и вторият опит за продажба след поредния търг на фалиралата най-стара фабрика в Русе, Локомотиво-вагонния завод. След опита миналата година той да бъде разпродаден за над 17 млн лева, сега на предвидения за 17 март втори опит тя бе 13 856 180 лв. Така началната тръжна цена на предприятието спадна с 3,5 млн лв, но купувач отново не се намери. Липсвали са дори неофициални запитвания, не се е стигнало до оферти и търгът на практика не е бил проведен.

Очаква се цената да бъде намалена още . Останките от фабриката, създадена още през 1866 година, трябва да бъдат продадени наведнъж, по решение на общото събрание на кредиторите на предприятието. В тази сума влиза дори музеят на славната фабрика. Списъкът активи за продажба включва пет поземлени парцела с обща площ 178,57 дка, 80 сгради и голям брой стари машини, които вече стават само за скрап. В по-голямата си част, около 60% от тях, те са произведени преди 1908 година, някои дори преди 1960, като едва 10% са придобити след 2000 г.

Енергийната борса най-вероятно ще е държавна, разкрива в. „Капитал дейли“

Оператор на електроенергийната борса, която трябва да даде на компаниите повече избор за снабдяване с ток, най-вероятно ще е ново дружество, което е 100% собственост на държавния Българския енергиен холдинг (БЕХ). Алтернативният частен кандидат беше отхвърлен от работна група в Държавната комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), според която липсват гаранции за финансовата му и материална обезпеченост.

В петък енергийният регулатор обяви, че ще реши окончателно на кого да издаде борсовия лиценз на закрито заседание на 31 март. Съгласно закона за енергетиката в страната може да бъде издаден само един лиценз.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове