24 Септември, 2024 20:04 1 584 30

Тома Белев: За паркирането в София

  • тома белев-
  • паркиране-
  • център-
  • софия

Настоящото решение с двете зони отдавна вече не е ефективно

Тома Белев: За паркирането в София - 1
Снимка: БГНЕС

В една дискусия под мой пост един от коментиращите написа "В София живея на Цар Шишман.11 апартамента три, коли със стикер за Синя зона.. Аз лично мога да извадя осем, но не го правя. Въпреки това няма места за паркиране. Около нас всички офиси са с по два автомобила. Разрешават им или ако не, има някаква далавера."

Паркирането в София е проблем, който Столичният общински съвет трябва да разреши спешно. Настоящото решение с двете зони отдавна вече не е ефективно. Това обяснявах и на другите съветници през 2019-2021г, докато бях в съвета. Още през 2019г бе доказано с анализи, че местата за паркиране са по-малко от издадените годишни винетни стикери в няколко централни района.

Това коментира във "Фейсбук" съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев.

СОС трябва да реши дали да паркираш върху публична общинска собственост, каквито са улиците, е право или услуга. Към момента за едни граждани и фирми, регистрирани в зоните е услуга, за която заплащат годишен винетен стикер, а за останалите - право и това не е правилно.

Паркирането на МПС собственост на юридически лица винаги ще е услуга. Съществуващата наредба всъщност е форма на държавна помощ за дружествата регистрирани в зоните защото други юридически лица за паркиране в центъра плащат повече чрез талони и СМСи. Това е форма на държавна помощ и независимо, че е под прага на de minimis, трябва да бъде регистрирана и вписана в регистъра на помощите. Към момента е просто непозволена държавна помощ оказвана от общината.

За паркирането на автомобили собственост на физически лица СОС трябва да реши дали е право или услуга и това трябва да важи за всички.

Само и единствено когато се изчисти тази основа на взаимоотношенията между общината и гражданите могат да се търсят и намерят устойчиви решения за паркирането, които могат да са разнообразни, включително и развитие на настоящата система на зоните, но за МПС на физическите лица. За юридическите лица си има служебният абонамент и той трябва да бъде лимитиран спрямо капацитета на квартала.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    13 8 Отговор
    По време на социализъма това не беше проблем. Идиотски строй, идиотски проблеми.

    Коментиран от #4, #13, #17

  • 2 аааа

    16 2 Отговор
    Докато плащате безропотно сини и пембени зони, никой няма доброволно да тръгне да ви строи безплатни паркинги, та да ви реши проблема. От вашия проблем той печели милиарди за няколко години. Да не е луд да го решава?! Целият канал на Евлоги Георгиев може да се покрие с многоетажен паркинг...

    Коментиран от #7

  • 3 Белчо Томов

    15 1 Отговор
    Крайно време е кмета да вземи решение за дишането на общинския въздух, дали е право или е общинска услуга?
  • 4 Хан Аспарух

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    И по ханаспарухово си имаше места за паркиране навсякъде, но пък летищата бяха кът.
  • 5 ако България е нормална държава

    8 0 Отговор
    щеше да има многоетажни гаражи в централните части на градовете и в панелните квартали ако се сметне на всеки апартамент по една кола улиците никога няма да могат да поберат толкова много автомобили
    за пример вижте бизнес парка където има многоетажен гараж за работещите и гостите

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Обаче

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "ако България е нормална държава":

    Продължават да се строят жилищни сгради и офиси без достатъчно паркоместа и дори без изобщо такива.
  • 7 Христо

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "аааа":

    Как пък не, реката - в паркинг. Лакоми тъпаци

    Коментиран от #8

  • 8 аааа

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    Прав си. Ще се наруши естественото местообитание на софийските фекалии, както и уханието в района.
  • 9 Опорка

    6 1 Отговор
    Трябва цяла София да е зона, или нищо да не е. Иначе е зверска дискриминация.

    Коментиран от #10

  • 10 мхм

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Опорка":

    Даже трябва да е санитарна зона оградена с бодлива тел и никой да не влиза и излиза от София. През оградата да се хвърля храна и провизии само.
  • 11 Емо

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ако България е нормална държава":

    Така е примерно в САЩ, там се пада повече от един автомобил на глава от населението, но има многоетажни паркинги, улиците са широки, и винаги има места за паркиране. Не на последно място е факта, че там над 50% от населението не живеят в панелки, а в къщи, които са предградия на големите градове.

    Коментиран от #15

  • 12 Що се правиш на зелен бе, Белчев?

    3 4 Отговор
    Или Томчев, все тая. Еднократното паркиране в продажба на правото за паркиране на дребно. Паркирането с талон за цяла година е продажба на едро. Общината взима парите предварително и не се занимава с администриране на процеса. Вместо да си купите по една електричка и да си паркирате безплатно като истински зелени сте почнали да броите талончетата. Смех, даже срам.
  • 13 Фен на едното време

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    Щото при бай Тошо и простата беше вред, пък оня войнишкия козируваше с готовност!
  • 14 Миташки

    7 4 Отговор
    Преместих се на село. Двата апартамента в София съм ги дал под наем и проблеми с паркирането нямам. До града слизам само на доктор или за обслужване на колата. От съжаление ще ви вдигна наема.
  • 15 Гошо

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Емо":

    А какво да кажем за Токио? Ако ще се търси решение за София (а и другите големи градове в България), да не гледаме към САЩ и широките им улици, а към гъсто населените градове с развитие и акъл в главите. Ясно е, че нито улиците ще се разширят, нито синята или зелената зона ще се махне. Но бурното нахлуване на демокрацията у нас, породи невиждани простотии във всички сектори.

    Коментиран от #20, #26

  • 16 Софийски

    2 8 Отговор
    Зоната трябва поне пет лева на час и подземни паркинги най малко десет в центъра. Другото е празни приказки!
  • 17 нямате наяждане

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    А като бутнахте строя, заграбихте паркингите и гаражите.
  • 18 Пътьом

    3 0 Отговор
    Не схванах, да не би освен служебен абонамент да позволяват юридическите да заявяват допълнителни винетки?
  • 19 Перо

    4 3 Отговор
    Нещата са много прости, необходимо е да се премахнат сините, зелените зони и служебните абонаменти и който има възможност, той паркира, където е възможно и законно! Само в определени зони трябва да има плащане и обособени места за строго определен брой правителствени институции! От къде на къде, новоизлюпен столичанин или по рождение, да има право да паркира, защото живеел в центъра по регистрация или собственост или да плаща по-малко, това е общинска територия и трябва да има ред и демокрация, както е с много страни на ЕС!

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пешеходец

    5 1 Отговор
    От ц.гара до ул. Пиродска няма нито едно парко място "служебен абонамент",но пък има ежедневно паркирани коли на магазинери, кафеджии, офиси,аптеки които паркират за "МАЛКО" по 8 -10 часа. Няма кантрол, няма скоби , няма го ЦГМ, всичко е пито платено ,от кого на кого-подробности. Нямали парко места за граждандани които са си платили на ЦГМ ли? Ами няма да има докато го има това в момента ЦГМ-локално паркиране!

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Точно така

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Аз си заплювам да спирам зила пред входната ти врата 24 7 365 и знам, че ти ме обичаш демократично.ПП: нямам филтри, сипвам кот намеря и подгрявам 10 минути мининум. Цунки.
  • 25 Тома Неверний

    3 0 Отговор
    Ей Тома щом ти можеш да извадиш 8 талона за паркиране, а аз мага извадя два, ТОВА е проблема. Другото което пишеш е ала бала.Защо бедните "фирмаджии " да плащат сума пари за "служебен абонамет" като за 50-100 месечно никой не ги закача.Чатна ли защо казвам ,че това което пишеш е ала бала?
  • 26 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гошо":

    Важно е далаверата за нашите хора...може подземни паркинги но ще пресъхнат парите за нашите хора
  • 27 ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    ПЕРО СЪВСЕМ СИ ИСПЕРКАЛ.
  • 28 Куха лейка

    1 1 Отговор
    И този псевдо еколог ръси мозък...скрий се бе продажник долен....
  • 29 Байк Майк

    0 0 Отговор
    Синята Зона е компрометирана от служителите на място. В тях ножа и хляба. Поне във Варна е така. всеки намира пътя към сърцата им:)
  • 30 Байк Майк

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пешеходец":

    Има контрол ама парата отива в друга посока.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове