Last news in Fakti

26 Март, 2014 11:48 1 204 0

България ще отбележи 10 години членство в НАТО с редица прояви

  • нато-
  • българия-
  • годишнина-
  • присъединяване

2014 г. е символична и значима година за Алианса, тъй като през тази година Северноатлантическият пакт ще чества 20-та годишнина от разширяването, 10 години от 5-то разширяване

Тази неделя България отбелязва 10 години от присъединяването си в НАТО. Страната ни ще отбележи годишнината с редица инициативи като е създадена организация на държавно равнище, съобщиха от Министерството на външните работи.

2014 г. е символична и значима година за Алианса, тъй като през тази година Северноатлантическият пакт ще чества 20-та годишнина от разширяването, 10 години от 5-то разширяване с България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения и 15 години от прехода към новата Стратегическа концепция, заяви д-р Петьо Петев, директор на Дирекция „НАТО и регионални сигурност” в МВнР на пресконференция.

Той припомни думите на Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, според когото, разширяването през 2004 г. със седемте страни, сред които и България, е важен крайъгълен камък, а новите страни са обогатили и освежили Алианса.

Членството на България в НАТО е основополагащ външнополитически приоритет и ключов фактор за гарантирането на нашата сигурност и суверенитет. През изминалия период страната ни извървя важен път в утвърждаването си като пълноправен и активен участник в политическия диалог и съюзническите операции на НАТО, подчерта д-р Петев. 10-та годишнина от членството ни в Съюза е повод за равносметка на извървения път досега, както и за поглед напред – какво е бъдещето на НАТО и какво е бъдещето на България в Алианса, допълни той.  

За подобаващото отбелязване на годишнината със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски бе създадена и организация на държавно равнище за изработване на национален план от инициативи. Те бяха съгласувани от съответните министерства – на външните работи, на отбраната, на образованието и науката и др., с участието на медии и неправителствени организации. Основната целева група е новото поколение млади хора, които през изминалите 10 години от членството на България в НАТО са навлезли в активния живот, а също така и към тези, които все още не са докрай убедени в ползите от членството ни в Алианса.

Националният план се състои от инициативи, които ще бъдат реализирани в страната в рамките на годината. Той включва и международна програма от събития, които ще бъдат осъществени в Брюксел, Вашингтон и Кишинев от българските дипломатически представителства в съответните държави. 

Отбелязването на годишнината ще стартира на 3-4 април в София с Международна конференция, посветена на юбилея и бъдещето на НАТО, организирана от Дипломатическия институт към МВнР, Военна академия „Г. С. Раковски” и Атлантическия клуб. Задачата й е да даде възможност да се дискутират постиженията по време на членството ни и да очертае перспективите, посочи Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт. Форумът ще бъде открит от президента Росен Плевнелиев, а сред участниците ще са бившият премиер Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на отбраната Ангел Найденов.

Сред инициативите в Националния план, планирани от Дипломатическия институт, е и конкурс за есе за студенти и ученици на тема „Заедно в името на мира и сигурността”, като отличените трима ученици и трима студенти ще могат да посетя Главната квартира на НАТО в Брюксел. Съвместно с Министерство на образованието и науката ДИ организира в училищата в страната „Един час за НАТО” - посвещаване на един учебен час за учениците от 9 и 10 клас на Алианса. В началото на юни в сътрудничество с Военноморското училище във Варна Дипломатическият институт ще проведе Пилотно лятно училище за представители на държавната администрация от страните членки на НАТО.

Със серия инициативи ще се включи в отбелязването на годишнината и Държавния културен институт към Министъра на външните работи. ДКИ е съорганизатор на тържествен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, който ще се състои на 4 април от 18.30 ч. на площад „Княз Александър І”. Държавният културен институт в сътрудничество с Националната художествена академия организира конкурс за авторски плакат, посветена на НАТО и 10 години членство на България в Алианса, в който участват водещи преподаватели от НХА и техни студенти. След официалното си представяне в София експозицията ще стане част от пътуващите изложби на ДКИ и ще бъде представена в чужбина със съдействието на българските посолства.

Друг проект на Културния институт е документално-историческа изложба. Селекцията от фотографии, предоставени от Министерството на отбраната и от Националния военно-исторически музей, представя периода 2004-2014 г. посредством българското участие в мисии, обучителни мероприятия и преговорни процеси. МВнР подготвя и пътуваща изложба със снимки на български журналисти и фоторепортери, отразявали дейността на наши военни медии в чужбина.

На 29 март – дата, на която през 2004 г. България е приета за пълноправен член на НАТО, се стартира специален сайт, посветен на годишнината. На тази платформа, разработена от Министерството на външните работи, ще бъдат публикувани календар на събитията, както и подробна информация за тях, включително богат снимков и видео материал. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове