4 Октомври, 2024 15:33 755 20

Явор Куюмджиев: Отново всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация София"

  • явор куюмджиев-
  • топлофикация-
  • дългове

По думите на енергийния експерт "Топлофикация София“ е единствената топлофикация в България и в света, която губи

Явор Куюмджиев: Отново всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация София" - 1

Запорирането на сметките на "Топлофикация София“ заради необслужвани задължения е съвсем нормален ход от страна на мениджмънта на "Булгаргаз“, с цел събирането им. Ако "Булгаргаз“ не предприеме действия за събирането на колосалните задължения, носи наказателна отговорност. Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в интервю за "Фокус".

По информация на общински съветници в София задълженията на "Топлофикация София“ възлизат на около 2 милиарда лева, като над 800 милиона са задълженията към "Булгаргаз“. Той припомни, че 500 милиона от задълженията на "Топлофикация София“ бяха изкупени от Българския енергиен холдинг.

По думите на енергийния експерт "Топлофикация София“ е единствената топлофикация в България и в света, която губи. "Всички останали топлофикации плащат сметките си към "Булгаргаз“ и успяват да управляват съответните дружества по добър начин, дори с печалба. Защо в "Топлофикация София“ това не се получава, аз нямам отговор“, коментира той.

Куюмджиев отбеляза, че "Булгаргаз“ се намира в технически фалит заради договора с "Боташ“, откъдето ежедневно изтичат колосални суми. "Доколкото знам, преговорите с "Боташ“ отново са зациклили, няма предоговаряне на условията на договора и "Булгаргаз“ трябва отнякъде да събира всички пари, които има да взима, те трябва да бъдат набавени отнякъде“, обясни енергийният експерт.

Новият отоплителен сезон чука на вратата и правителството, и Столична община трябва да намерят решение, подчерта Явор Куюмджиев. "Столична община е собственикът на "Топлофикация София“. От безхаберие ли, от какво са натрупани тези дългове не се наемам да преценя, но пари трябва да се намерят от някъде. Вероятно ще се намерят от бюджета. За пореден път всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация“, защото 2 милиона софиянци да останат без парно също не е опция“, коментира той.

Според него и този път кризата ще бъде решена. "Дупката ще се запуши някак си, "Булгаргаз“ ще получи някакви пари, но догодина ще излезе същият проблем отново. Някакво решение трябва да се търси. Няма как да стане без драстични промени“, категоричен бе енергийният експерт.

Едно от решенията според него е външен мениджър или инвеститор да поеме управлението на Столичната топлофикация.

Енергийният експерт даде пример с подобен казус отпреди години, който е имало топлофикационното дружество във Варшава. "Мина се през очистителна ликвидация на топлофикацията и се пристъпи към нейната приватизация. Оттогава нататък проблеми няма, но една зима Варшава изкара без парно“, обясни Куюмджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Традицията Повелява

    9 0 Отговор
    Тъй стоят нещата........

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Град Козлодуй

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Традицията Повелява":

    а защо малцинствата не си плащат Моля
  • 3 Да бе

    14 0 Отговор
    Да си я плащат който има парно.
  • 4 Хе хе

    4 0 Отговор
    И не само, на Мариците също хе хе хе
  • 5 пак този

    12 0 Отговор
    И така до безкрай. Едни ползват, а други плащат. Защо им е да излизат на печалба, като ще им дават пари постоянно. Ето това е "устойчив" бизнес. И така се обира народа от години.
  • 6 Цяла България

    9 3 Отговор
    плаща топлото на софиянци.
  • 7 Европеец

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Традицията Повелява":

    За съжаление така стоят нещата в бг територията..... А и за околовръстното няма винетка, Не че всеки не си е купил, ама го правят нарочно да дразнят , не мога да си представя някой да кара само градско в София...

    Коментиран от #16

  • 8 Ком

    5 1 Отговор
    Легална форма за купуване на гласовете на софиянци за изборите. Не си плащаш сметките, но гласуваш за "правилната евро - атлантическа" партия.

    Коментиран от #10

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Журналистите, защо не направят за Топлофикация София серия от репортажи за нейните модерни абонатни станции с пластинчати топлообменници в мазетата на сградите, за подземните тунели из цяла София на магистралните топлопроводи, за мрежовите помпени станции с огромните помпени агрегати, за командните зали по централите със съвременните мнемо схеми, за котелните цехове с котли работещи с високо к.п.д. над 93%, за турбинните зали, за цеховете на ХВО блестящи от чистота и за всичко останало по веригата, но най-вече за ХОРАТА работещи в ТС, за да им светне на софиянци, чеТoплoфикaция Coфия зaceднa кaтo кocт в гърлoтo нa oлигaрcитe, които нe мoжaхa дa я здъвчaт.Тoплoфикaция e гaднa зaщoтo нe умря кaтo БAЛКAНКAР, ЗТМ РAДOМИР, БГA БAЛКAН, КРEМИКOВЦИ, БТК. Нe изхвърли cтoтици cпeциaлиcти нa улицaтa. Зaпaзи въздухa нa Coфия чиcт. Нe дaдe cвoя принoc зa увeличaвaнe нa рaкoвo бoлнитe. И т. н. и т. н.
  • 10 Хм Хм

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ком":

    Тука не става въпрос за неплащане на сметки, а за яко крадене. Не познавам човек, който не е плащал и му се е разминало - съд и съдия-изпълнител. Не знам дали си виждал сградата на Топлофикация-София, но изглежда като соц. хотел с 2-3000 легла. Какво работят там няколко хиляди души никой не знае.
    И за финал. В нашия блок подгряването на топла вода е 34 лв/кубик. А има места в София с подгряване на вода по 40+ лв/кубик. Нормално домакинство в, което хората се къпят и мият чинии харчи по 5-6 кубика топла вода на месец. Евтино ли е на софиянци?

    Коментиран от #20

  • 11 Поръсен с джоджен

    3 0 Отговор
    Я пак я пак я пак?!
    2 милиона ли!?!
    Нали бяхме само 1.2 бе шушморок
  • 12 Тиквонии Велики

    4 1 Отговор
    Хариза на путин 4 милиарда пари на племето за сръбската тръба!
  • 13 ха ха

    2 0 Отговор
    вие ? нещо има грешка , вие никога не плащате , ще плащаме ние през сметките за ток ,вода ,такси за отпадъци и инфлация , а вие ще си начислявате допълнителни пет цифрени разходи за консултантски услуги
  • 14 Хм Хм

    1 1 Отговор
    Топлофикация-София не може да бъде спряна, защото електрическата система на града не е предвидена за огромното натоварване при отопление на ток. Иначе при сегашните субсидирани цени на тока е по-изгодно отопление на климатик. За твърдо гориво въобще не може да се говори, дори на ромеите раздадоха климатици срещу печки на дърва.
  • 15 Аз лично

    0 2 Отговор
    нямам проблем да плащам сметките на софиянци. Живея в провинцията, но ще плащам, колкото трябва, да. Важно за мен е да са на топло "столичани в повече " ,, лично аз хапвам люти чушки, и зимата ми е топло. Да Ви е честит новия кмет още веднъж честито.

    Коментиран от #19

  • 16 Един въпрос:

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Европеец":

    и защо трябва да се плаща винетка за околовръстното, като кварталите извън шосето също са част от града?! Какво значение има как било наричано, това е част от града!
  • 17 Краденето не

    3 0 Отговор
    трябва да спира!

    Приходите се приватизират, а загубите се социализират...
  • 18 Честен

    1 0 Отговор
    Има съд за това. Най-сетне някой трябва да осъди Голямото село, че да спрат българите да плащат кефа на селяните. Но в съд извън България, не в тази помия тук!
  • 19 Казуар

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аз лично":

    А знаеш ли, че голяма част от събраните данъци в София отиват за издръжка на безхлебните райони в страната. В София е 40 процента от икономиката на България.
  • 20 замислен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хм Хм":

    Ако ти плащаш то друг във блока ти не плаща за подгряване на вода (не му върти водоменра) а сметката се разпределя пропорционално на това кой колко му е навъртял водомера. Тези 30-40 лева за подгрев на кубик вода това означава, плащаш топлото на някой съсед.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове