7 Октомври, 2024 07:32 664 23

Министър Карадимов: Създаването на индустриални паркове може да привлече инвеститори

  • росен карадимов-
  • индустриални паркове

Реиндустриализацията на държавата е основен приоритет за Министерство на иновациите и растежа, който е залегнал и в стратегията на Българската банка за развитие

Министър Карадимов: Създаването на индустриални паркове може да привлече инвеститори - 1

Създаването на мрежа от индустриални паркове в България може да привлече огромен инвеститорски интерес към страната ни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който в събота беше гост на Благоевград и провери какво е състоянието на имота на "Булгартабак". Бившата перла на тютюневата индустрия у нас вече е собственост на държавата, след като преди месец Българската банка за развитие изкупи необслужвания дълг от 75 милиона лева и придоби терените и сградите на "Благоевград-БТ".

"Реиндустриализацията на държавата е основен приоритет за Министерство на иновациите и растежа, който е залегнал и в стратегията на Българската банка за развитие. Безвъзмездният финансов ресурс от ЕС за индустриална инфраструктура е шанс, който бързо трябва да осъзнаем, каза на работна среща в Благоевград министър Карадимов, според когото придобитите от държавата терени и сгради на бившата цигарена фабрика са един почти готов индустриален парк от 60 декара, около който могат да се приобщят още:

"Ако реиндустриализацията е водеща политика и на министерството, и на държавата, и на Българската банка за развитие, естествено е да търсим реализация на активи, които сме придобили не просто на пазарния принцип, на който кредиторът търси реализацията на актива. Водещият мотив е и сумарен ефект, който трябва да се получи в резултат на реализацията на тези активи. Затова нашето твърдо убеждение е, че трябва да търсим съвместния алгоритъм, така че да постигнем пазарния ефект, съчетан със социалния ефект, работните места, привличането на инвестиции и превръщането на този актив във водещ индустриален център за града. Затова синхронът между общината, кмета, областния управител, висшия мениджмънт на банката и министерството е ключов от гледна точка на постигането на резултата. При равни други условия, абсолютен приоритет при реализацията на тези активи ще имат интересите на община Благоевград.

Съоръженията са уникални. Това е един практически изграден индустриален парк. Той е готов с цялата му инфраструктура. Опитваме се един проблем на Българската банка за развитие да се превърне в позитив и за банката, и за общината, и за областта".

Министърът на иновациите и растежа изнесе и данни по програмата за изграждане на индустриални паркове в България:

"Министерството оперира Програма по индустриалните паркове, по която беше раздадена безвъзмездна помощ в рамките на 212 млн. лв. С тях ще бъдат изградени 11 индустриални парка в страната.

Това, което видяхме тук, то е изградено. Би било управленско престъпление на централно ниво, на местно ниво, на областно ниво това нещо да не бъде вкарано в оборот".

Инвеститорите, които изградят своите производствени бази в индустриалните центрове, могат да разчитат на безвъзмездна помощ и от държавата, допълни министър Карадимов:

"Когато дойде инвеститорът и заяви желание, тогава може по пътя на Закона за насърчаване на инвестициите да получи различна подкрепа от държавата – безвъзмездна финансова помощ, други форми на насърчителни мерки по отношение на социални осигуровки на работници и т.н. Ако към това, което държавата би могла да даде, добавите и възможното финансиране по линия на Българската банка за развитие, защото то е приоритизирано при нея, виждате, че може да се затвори един управленски цикъл, който да даде резултат".

Инвестициите в България за миналата година са били в размер на 7 милиарда лева, предимно в зелена енергия. В индустриалните паркове на Унгария само един инвеститор влага над 10 милиарда долара, призна министърът на иновациите и растежа. Друга тревожна тенденция, която той очерта е изнасянето на големи компании от Европа към Америка.

"В момента интересът към инвестиции в България е доста сериозен. Един от основните играчи е Китай. Турските инвеститори са много активни. България е атрактивна с ниски данъци, образована работна ръка, добра логистика, но не може енергоносителите да са ви четири пъти по-скъпи, отколкото в Америка и да не очаквате ключови индустриални предприятия да се прехвърлят към Америка. Това вече става. Българската икономика има сателитен и обслужващ характер на тези големи предприятия. За съжаление, в следващите години тази роля вероятно ще изпълняват мексиканските предприятия. Трябва ясно да виждаме тези опасности и да създадем колкото се може по-атрактивни условия, за да преодолеем тази тенденция. Индустриалните паркове са един от начините".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    30 0 Отговор
    Кой ще инвестира в територията вече страна от третия свят без евтина работна ръка.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шиши

    31 0 Отговор
    За Булгартабак питай специалиста как се крадат и фалират предприятия.
  • 4 Макето

    36 0 Отговор
    Инвеститори ще се привлекат, когато изградите огромен затвор и всички вие намерите място в килиите!

    Коментиран от #7

  • 5 Ами

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Никой, няма как да сложиш пари в територия която се управлява от корумпирани правителства. Пари се инвестират където има някакво сигурно бъдеще
  • 6 Хммм

    22 0 Отговор
    Поредните 75 милиона чопнати от държавата.
  • 7 Дааа

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Макето":

    Много точно казано!!!👋👍
  • 8 Карадимов

    20 0 Отговор
    Росенчо, това в кварталната кръчма ли го чу. Първо вземи изтрезней, че денонощно се на талпа. Две седмици след твое участие, студиата миришат на джибри и винарките се заселват долетели с теб. Как да ти повярва човек, като очите ти са като фарове. Трябва да ти изучават черния дроб, той е преработил тонове алкохол.
  • 9 Леле

    15 0 Отговор
    Паркове, индустрия... Къде е тая индустрия. Да не би от бившите индустриални зони, да правят паркове. Нещо се обърках тука
  • 10 М3 голд

    9 0 Отговор
    Някъде четох, че това бивше комсомолче, човек на задкулисието, е играч в полза на Пеевски. И се е втурнал да замита следите на този престъпник. И дрънка с новите термини "индустриални паркове" философии, като че ли не знаем какво значи инвестиция. На някои така им мина живота: избрани, подкрепяни от двете страни, подбутване отзад към "правилната" позиция. И наистина, неговият път и този на Пеевски са успоредни, с общо начало. И кой го направи министър?
    Да е жив и здрав!

    Коментиран от #16

  • 11 дядото

    6 2 Отговор
    при тато българия не разчиташе само на чужди инвестиции и бе икономическо чудо,не като при атлантиците днес
  • 12 Чичо

    9 0 Отговор
    30 години България развива земеделие и туризъм ,щото индустрия не ни трябва според експертите на прехода .Сега обаче реиндустриализация.И какъв индустриален наш продукт ще предложим ?Мечти,мечти...
  • 13 Фен

    2 1 Отговор
    Само обръщането към Китай може да привлече инвеститори. Особено след икономическият упадък на Германия.
  • 14 Ейй

    9 0 Отговор
    Те инвеститорите бягат от цяла Европа, ние се сетихме да ги привличаме. И с какво с липсата на работна ръка или с най-скъпия ток в ЕС? Или с неуредената държавна аминистрация и мутренските прктики на съд и прокуратура? Може би със скапана инфраструктура?
  • 15 Росен Кара!!! Какви индустриални паркове

    8 0 Отговор
    Какви Инвеститори ще дойдат?? Даже ТИР камионите Заобикалят България! Цената на Ел енергията за Бизнеса, е 6 Пъти по висока от тази на Финландия?? България е Яхната от Мафии, никой и не помисля да Инвестира в нея!! Бягат, Бягат, които са инвестирали!! Росене, говориш Глупости!!
  • 16 пери

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "М3 голд":

    Мда, бившият комсомолец наистина изплува на политическата повърхност отново след възхода на "феномена". Но пък крайно нагъл и намахан тоя Карадимов. Да видим докога.
    А светлото бъдеще с индустриалните паркове наистина е прах в очите. Инвеститори няма да дойдат в тая корумпирана среда, където закони не важат.
  • 17 Чочо

    3 0 Отговор
    С,ако не привлече....какво правим с тези призрачни постройки?
    Производство и евтина енергия ни трябват,с не "паркове"
  • 18 зле

    2 0 Отговор
    нека министърът да обясни разликата между може и ще
  • 19 Не Парковете!

    1 0 Отговор
    Не Парковете! А Условията привличат Инвеститорите!

    Но след като сте смачкали ситуацията тук!

    Явно Баззаконието не е Нещото заради което някой ще дойде тук! Какво Остава за Българина на Коъйто сте Одрали Кожата Два Пъти!
  • 20 Никой Инвеститор .....

    1 0 Отговор
    Никой Инвеститор ..... Няма да дойде тук в Този Необуздан Феодализъм! - Където Законите Нямат Значение!

    Такъв не изва тук да прави бизнес с Държавните служители ! А да прави бизнес с Целия Свят!
  • 21 така е

    0 0 Отговор
    Създаваме индустриални паркове, ама ще паркирате на Околовръстното. Хахахаха А ТИРовете ще пътуват по три дена през катакомби за да стигнат до фабриката.
  • 22 ще се състезаваме с роботите ли

    1 1 Отговор
    в България всичко е вносно
    преди 1989 руснаците даваха техника срещу храни
    сега запада си има всичко и прави промишлен шпионаж в България

    Коментиран от #23

  • 23 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ще се състезаваме с роботите ли":

    Руснаците не са ни окупирали за да ни дават. Всичко е платено в пъти по-скъпо по цена която определя Москва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове