10 Октомври, 2024 08:20 1 275 35

Васил Велев: Имаме натежала администрация. Населението ни намалява, а чиновниците растат

  • васил велев-
  • администрация-
  • население-
  • чиновници

Рисковете, за които предупреждавахме преди година, започнаха да се реализират. Имаме нечуван дефицит още на 30 септември – близо 3 милиарда. Очертава се занапред, ако не се промени траекторията, по която се движим, да имаме дефицит 18 милиарда – 9% от БВП, коментира още експертът

Васил Велев: Имаме натежала администрация. Населението ни намалява, а чиновниците растат - 1
Снимка: Нова телевизия

Рисковете, за които предупреждавахме преди година, започнаха да се реализират. Имаме нечуван дефицит още на 30 септември – близо 3 милиарда. Очертава се занапред, ако не се промени траекторията, по която се движим, да имаме дефицит 18 милиарда – 9% от БВП. Това заяви Васил Велев от АИКБ пред Нова телевизия, цитиран от novini.bg.

„Нека ние сме лошите и да го кажем – имаме натежала администрация. Населението ни намалява, а чиновниците растат. Втора година индустрията е надолу с двуцифрено число”, поясни той.

„Нека се учим от грешките на другите. Гърция в началото на века беше на 70% от стандарта на ЕС, а сега са на 67%. Ние бяхме на 28%, сега сме на 64%. С една разумна политика ние сме се качили, а Гърците тичат срещу нас. Това е пиянство, след което ще има грозен махмурлук”, смята Велев.

По думите му заплатите в реалния сектор са намалели, не са се увеличили. Ръстът в статистиката отчита ръст в администрацията.
АКИБ предлагат 20% съкращения в администрацията: „Замразяване на разходите, съкращаване на персонал, който може да отиде в икономиката. Имаме натежал публичен сектор.”

Той е категоричен, че плоският данък не трябва да се пипа, трябва възстановяване на взет данък за социално бедните.

„Ние сме в икономическа криза. Ако направим сега и финансова криза, последствията ще бъдат много по-тежки от предложенията ни”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ейй

    52 6 Отговор
    20% ми се струва малко, но пък е едно добро начало. Ако спрем да ги храним и отидат в публичния сектор само ще спечелим.
  • 2 Ъхъ

    31 5 Отговор
    Освен това, давате много големи заплати, от които работниците нямат никаква нужда!😂
  • 3 нннн

    55 4 Отговор
    Чиновниците не растат по дърветата. Някой ги назначава. КОЙ? Т. Дончев да върне двата милиарда за електронно правителство.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 3 Отговор
    "Да обереш ТНТМ за 60 секунди" -
    главно действащо лице
    Васил Велев‼️
    Търсете в мрежата , не е филм, а скритата истина КАК СЕ СТАВА БОГАТ‼️

    Коментиран от #9

  • 5 провинциалист

    24 17 Отговор
    Велев, Велев, нямаме натежала администрация, имаме купен вот. Това и децата го знаят вече.
  • 6 БСП за България и Радев

    14 20 Отговор
    Стига сте плашили гаргите. България се очаква скоро да влезе в БРИКС и тогава почва просперитета. Всичко ще се оправи, когато към България потекат евтини газ и петрол
  • 7 Гого

    37 7 Отговор
    Имаме лакоми и прости бизнесмени,на които единствената печалба е да НЕ ЗАПЛАЩАТ труда на работниците!!!!!
    За това намалява и населението и даже тези емигранти от Пакистан и Шри Ланка не желаят да работят тук....
    Спри да заблуждаваш хората, добре платен ораторе!!!

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Анонимен

    14 8 Отговор
    Напълно съгласен.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Последният директор на републиканския център на ТНТМ е Васил Велев –

    син на генерал Георги Велев – зам.началник на ГУ на строителни войски.

    На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано... а самият Велев по-късно твърди че става дума за около ... 70 МИЛИОНА ЛЕВА ‼️
  • 10 Анонимен

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    Ставай бизнесмен.Кой те спира?Тъкмо ще даваш големи заплати.
  • 11 Перо

    30 2 Отговор
    Увеличава се броя на хората, които си вършат работата онлайн, а броя на държавната администрация с намалени функции се увеличава и утежнява бюджета!
  • 12 дьсев

    41 1 Отговор
    Василе, крадците от ГЕРБ ограбиха милиарди, а един път не сме те видяли да се възмутиш от кражбите? Само заплатите и пенсиите са ти в устата а че и вие работодателите и ГЕРБ окрадохте милиарди нищо не казваш? Даваш ли си сметка че накрая ще ти начупят лъжливата муцуна? Вие май наистина се стремите да изядете боя? Само на бизнесмен ще станеш. Много били 570 лева пенсия??? Много били 770 лева заплата??? А ако те заритат много ли ще е или малко? В Африка са по добре вече.

    Коментиран от #14, #25

  • 13 Факт

    14 0 Отговор
    Много станаха връзкарите!
  • 14 Айде сега

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "дьсев":

    Кажи за администрацията
  • 15 ако се махне администрацията

    13 1 Отговор
    няма кой да работи . населението намалява щото деца е неизгодно да се правят , а старите измират от болести и естествена смъртност . застаряваща нация с развит капитализъм е добре да се поделя от олигарсите и да върви с бизнеса в юса и турска . идат избори . знае се кой побеждава . търсят кой прави търговия с гласовете . има и бум на тировете . задръстили сме се от граница до граница . търгашите прехвърлят по 1 200 000 тона на ден . какво толкова пренасят .
  • 16 Марин

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    Напълно си прав!
  • 17 Вдигат

    14 0 Отговор
    осигуровки, акцизи, консумативи, услуги, цени на храни,. Само в България на 6 милиона население имаме 240 депутата, не повече от 90 депутата трябва да са. Раздута администрация и държавни служители, на които плащам от осигуровките си. От 2020 г. инфлацията стига сто процента, при жизненонеобходими стоки. Такова чудо не е било след банковата криза 1997 г. на Тодор Вълчев. ЕЦБ печата пари. А идват борса ток на Василев ПДБ, цифрово евро, повишаване данък смет с 300%, наредба на Денков ППЗБ. Повишиха данък сграда с 50% на съборетини, за да си увеличат заплатите в СОС с 300%. Череши април стигнаха 50 лв. килограм, квартални магазинчета. Опитаха се лятото да вдигнат градински домати, гума на 9 лв. килограма, не им мина номера. Държаха цена от 6.50. На село истински домати 2-3 лв. Безумна инфлация и дългови спирали. Най-геноцидната коалиция от 202 година в лицето на ГЕРБ, СДС, ДБ, ПП и ДПС, част от олигарси на БСП. И никой не говори за таван на цените, като в Хърватия. От 30 стоки при прием евро, вече са сложили таван на цени на над сто продукта.

    Коментиран от #33

  • 18 Тома

    12 1 Отговор
    Той плоския данък е за вас да не плащате данъци и заплати батко.
  • 19 Българин

    6 5 Отговор
    Тоя русофилски изрод искаше намаляване на разходите за отбрана! Няма по големи национални предатели и българофоби от петата колона на Москва?

    Коментиран от #28

  • 20 ,дам

    8 3 Отговор
    Напълно съгласен за първи път с този мишок... Администрацията е за кардинално редуциране наполовина
  • 21 Как може да твърдят че имали 80млрд БВП

    12 0 Отговор
    И накрая на всяка година някакви 3 милиарда да ги правят на проблем, да ги изкарват като дефицит ( обърнете внимание, дефицитът винаги го изкарват толкова) и да твърдят, че пенсионерите им изяли милиардите и им фалирали тъпите мозъци...Нашите пенсионери, които наистина построиха и движеха икономика, активите на която бяха стотици милиони седи левове, пред които такива шушу--м--иги като тоя Велев изглеждат като недо--развити умствено
  • 22 А защо не споменава никога този...

    13 0 Отговор
    ..раздадените необезпечени кредити от ББР за 2 милиарда лева...какъв бизнес развийте с тези подарени от данъците на народа милиарди до бе, сланколу! И какво й ти плаща тока на такива категории тебе бе!? Пак народът трябва го плаща
  • 23 Хаха

    7 1 Отговор
    Да даде пример, като съкрати себе си тоя вероятно 70 годишен нищоправещ клатимундир! А и трябва да се започне от пенсионерите! Забрави да спомене само, че българската администрация в сравнение с Европейската е като Мики Маус! Там всичко "работи" зад компютър на бюро, защото за друга /истинска/ работа имат десетки милиони мигранти от Азия и Африка....
  • 24 М3 голд

    10 1 Отговор
    Велев, администрацията е плод на похарчените 1 млрд лв от ГЕРБ за електронно управление. И още: срещу всички избори ББ апелира към държавната администрация: "гласувайте за ГЕРБ, защото при други ще ви съкратят". Това е положението
  • 25 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "дьсев":

    Според тоя, назначен клатимундир "високите" минимални, най-ниски в ЕС заплати били "причина" да няма инвеститори в България, а нищо не казва за рекета от управляващите и липсата на нормални пътища и инфраструктура!

    Коментиран от #35

  • 26 вие си ги избрахте

    2 1 Отговор
    велев единственото което нараства бюджета за отбрана, който стана 2.5 от бвп от1.5, което на 190 млрд лв ги сметни сам, отделно от скапания ЕС кьораво евро не е дошло последните 2 г и трето слритата помощта за Украйна през дотации за бизнеса, скрития износ на ток за украйна през бех, и все такива козешки схеми... от там е дефицита , да си знаеш. А няма инвестиции зашото всички гласувате за партии които причиняват това

    Коментиран от #34

  • 27 Павел пенев

    6 2 Отговор
    Имаме не натежала а убийствена администрация от 890,000 души,които активно гласуват за ГЕРБ -СДС а те им повишават заплатите от своя страна. Това са мародерите- доктори, корумпетата от съда, прокуратурата и полицията, алкохолиците от армията, неграмотните учители и простаците от разни институти и агенции над 100 на брой.

    Коментиран от #29

  • 28 В грешка си

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    И си никакъв българин! От далече ти личи продажната фигура, да не кажа друго. И не се ли питаш струва ли си да плюеш така? Центовете, които получаваш, достатъчни ли са? Не ти ли е чоглаво?
  • 29 М3 голд

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Павел пенев":

    И полицаите не плащат осигуровки, като при пенсиониране получават по 50 000 лв на куп. Ние сме невероятна държава. Вероятно ще дойде момент, когато както САЩ ще искаме всичко да се срине, да изчезнат дълговете и да се почне от началото. Който може.
  • 30 Хъхъ

    3 0 Отговор
    Администрацията трябва да бъде според процента от населението, същото важи и за МВР и армията.
    Трябва да се търси ефективност
  • 31 HAHAHAХАХАХА

    2 0 Отговор
    Другарю Велев, вдигнете заплатите в ИНДУСТРИЯТА и тези от администрацията сами ще дойдат при Вас..
  • 32 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 0 Отговор
    Велев дефинира точно проблемите на България, но някои от предлаганите от него решение са грешни.

    Напълно го подкрепям що се отнася до проблема с раздутата администрация и нуждата от сериозното и намаляване. Като е казал А, да каже и Б. Да каже, че на 3-ма-4-ма работника се пада по 1 чиновник. Да каже, че 40% от чиновнижите са търтеи, които нищо не работят. А други 10% чиновници се скъсват от работа.

    Но съм на противоположното мнение що се отнася до „плоския данък“. Трябва да се махне „плоския данък“ и да се въведе прогресивен данък. Трябва да се въведе 20% данък лукс за луксозни стоки като бижута, скъпи свтомобили, яхти, частни самолети ... Пък и на практика в България данъците+осигуровките, не са точно „плоски“. Ставките са различните за различните данъци и осигуровки, данък дход е 10%, обаче ДДС е 20%, здравна осигуровка 8%, пенсионна осигуровка около 22% ... И на всичко отгоре осигуровките са регресивни, за доходи над 3 500 лева месечно не се плащат осигуровки.

    България взима всичко, без данъчната система от Запада. Управляващата българска върхушка да бъде така добра да вземе и данъчната система примерно на Германия или Холандия. Също да вземе държавната пенсионна система на Холандия.
    България взе сегашния "плосък данък" от Москва, но даже вече и в Москва Путин промени данък доход и вече не е плосък 10%, а за най-богатите руснаци има втора 15% ствака данък доход.
  • 33 ХАХАХА

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Вдигат":

    И защо няма нито един НЕДОВОЛЕН на площада да негодува ...да скача...
  • 34 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "вие си ги избрахте":

    Не е точно така, парите за пенсии също скочиха. Личното ми мнение е, че е правилно това. Смятам, че е неправилно над 1 000 000 стари хора в България да оцеляват с под 500 лева на месец, също и на бездомни българи. А в същото време на разни мигранти от Близкия Изток, Иран, Афганистан, Африка ... българската държава да им осигурява "безплатни" жилища, социални полощи, здравеопазвеане, образование - учат ги безплатни на български език ...
    Ами украинските бежанци, дават им по над 30 лева на ден за хортел, отделно над 15 лева за храна, безплатно здравеопазване, че и пари и м дават. Я сметнете, че на един бг пенсионер от 500 лева на месец, му се падат подат мизрерните 16-17 лева на ден. И с тези пари трябва да се храни, отоплява, плаща комунални сметки, да си купува лекарства и да се лекува, да пътува до лекари, болници, аптеки понякога на над 20 км отдалечени.
  • 35 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Тоя ... нищо не казва и за това, че "високите" минимални са причина за липса на работници за бг "бизнесмените".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол