10 Октомври, 2024 18:54 1 381 17

Атанаска Дишева от ВСС пита Борислав Сарафов за завладяната съдебна система

  • атанаска дишева-
  • всс-
  • пита-
  • борислав сарафов-
  • главен прокурор-
  • българия

Кандидатът за главен прокурор трябва в двуседмичен срок да представи концепцията за състоянието на Прокуратурата

Атанаска Дишева от ВСС пита Борислав Сарафов за завладяната съдебна система - 1
Снимка: БНТ

За мен не беше изненада номинацията на Борислав Сарафов за нов главен прокурор. На практика името му беше единственото, което се коментираше за единствен кандидат. Въпросът за завладяната съдебна система стои непрекъснато със страшна сила. Аз ще задам този въпрос на г-н Сарафов в процедурата по неговото изслушване.

Това заяви Атанаска Дишева от ВСС в „Още от деня” по БНТ.

„Дори да имаше втора кандидатура, това в никакъв случай не би било знак за действителна състезателна процедура, може да се каже също, че това е най-достойният кандидат. Това, че е направена само една номинация, не значи, че този кандидат ще бъде избран. Възможно е той да не бъде избран, независимо, че са нужни едва 13 гласа. При предишната процедура на г-н Гешев от Прокурорската колегия беше ясен знак, че мнозинството от 17 гласа е осигурено, защото оставаха само няколко гласа”, поясни тя.

Дишева посочи, че кандидатът за главен прокурор трябва в двуседмичен срок да представи концепцията за състоянието на Прокуратурата и да посочи своите виждания за системата на Прокуратурата към този момент и да набележи цели и мерки за усъвършенстването на работата на Прокуратурата.

„Въпросът за завладяната съдебна система стои непрекъснато със страшна сила. Аз ще задам този въпрос на г-н Сарафов в процедурата по неговото изслушване, закани се тя. Дишева обаче уточни, че нямаме ясен отговор на отговорните субекти в страната дали Прокуратурата ни е завладяна и дали политическите зависимости са преки. Говорене по тази тема има от година. То се обосновава с конкретни примери, с анализи на неправителствени организации, на органи и институции извън страната, получаваме постоянно препоръки в тази посока, но във ВСС нямаме официално изявление, че Прокуратурата е зависим орган.

„Аз продължавам да смятам, че този ВСС не трябва да избира нов главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС), заради липсващия авторитет на органа и защото той действа извън мандата си”, изтъкна тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Щото не мое да пита шиши а! Хахаха
  • 2 Майора

    11 10 Отговор
    Лош , добър , той е избран за кандидат главен прокурор! Жалкото е че не сте разбрали че КС тълкува че този ВСС може да избира главен прокурор! А колкото до съдиите , те пускат престъпници на свобода или намаляват присъдите им или ги освобождават от дела! Това ли са променилите се съдии?
  • 3 Червената шапчица

    6 11 Отговор
    Голям праз... Питала била, ама не напуска трапезата... Здраво се държи за келипира...
  • 4 Пепи еврото

    11 2 Отговор
    Вече може да ме изперат и мене
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    20 2 Отговор
    Съдия Дишева е единствения член на ВСС с топки! Другите "членове" са калинки с партийни поръчения и досието при оня многокилогромовия!

    Коментиран от #11

  • 7 Завладяването на прокуратурата стана

    19 1 Отговор
    Не забравяте че преди Сарафов беше заместник главен прокурор и че по негово време когато беше заместник главен прокурор Съдебната система и прокуратурата беше завладяна от Пепи еврото , от Нотариуса и други и други.
    Какво направи този като заместник главен прокурор освен да се наглася на политическия вятър.
  • 8 Наивник на средна възраст

    14 2 Отговор
    То,че избирането на ръководители на съдебната система е фарс е ясно на всички.Въпросът ми е - защо не повдигат бг магостратите проблемите на тази несъвършена,без чест и достойнство система?Защо не хвърли на масата своя функционален имунитет,който като явление е плод на мракосбесни времена?Всичко казано от бг магистрати в публичното пространство е един огромен оксиморон.Тези мои и Ваши - на гражданите служители,ги интересува само материалното.Повремето на Крум е имало няколко закона,Но са се спазвали - защо?Защото са се прилагали буквално,а не са били тълкувани от нашите съвременни магистрати.Носи се слух,че Дяволът организира семинар, на който основни лектори ще бъдат бг магистратите,а темата - как да четем и тълкуваме Кодексите.Борислав Срафов е продължение на сериала - осемте джуджета,сезон 11-ти,или времето след "Нотариуса".....
  • 9 Червената шапчица

    7 2 Отговор
    Илиана Раева: Уважаеми господа политици. Да се съблечем по прашки ли, за да ни обърне някой внимание? Политиците в един глас - махнете и прашките....
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 9 Отговор
    НАСКЕ , ZHAEM ЧЕ ................ СЪПРУГА ТИ Е ЕДИН ОТ ............... ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ............... ПАРТИЯТА НА ШАРЛАТАНИТЕ .................. ФАКТ !
  • 11 Червената шапчица

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Тази верно е с топки...
  • 12 Развитие

    5 5 Отговор
    ДИШЕВА ПИТАЙ ТЕЗИ ДЕТО ИЗГОНИХА ГЕШЕВ ЗАЕДНО С ОЛИГАРСИТЕ И ЮМРУЦИТЕ И ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА НИ Е ЗАВЛАДЯНА ОТ ТЕЗИ СЪЩИТЕ
  • 13 Ненормална държава

    5 1 Отговор
    По добре Петьо еврото да е главен прокурор.мафия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кога

    3 1 Отговор
    Възможно ли е някога България да се освободи от този кръг на взаимно свързани и зависими лица Бойко, Пеевски, Цацаров, Гешев, Сарафов...
  • 16 Артилерист

    4 0 Отговор
    От чисто гражданска позиция приемам, че г-жа Дишева е права. Но щом Пеевски предлага Сарафов той ще бъде избран. Защото е удобен също като Цацаров и особено Гешев. Хората се нагледаха на изпълненията на Гешев, главният прокурор на ГЕРБ, шайката и мутрите. Според запознати Сарафов е зависим защото е некомпетентен. Това е най-лошата комбинация, да си безпросветен изпълнителен натегач ...
  • 17 Честито

    2 0 Отговор
    на всички българи ще си имаме корумпиран главен прокурор.
    По голямо овчедушно поведение на един народ го няма никъде на планетата.
    Напълно си заслужаваме съдбата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове