12 Октомври, 2024 10:51 501 8

Лъчезар Богданов: Вдигане на заплатите у нас с 4-5 на сто при свитата инфлация е добър ръст

  • лъчезар богданов-
  • икономика-
  • заплати-
  • финанси

Има голям потенциал държавната администрация да функционира с много по-малка човешка намеса, смята икономистът

Лъчезар Богданов: Вдигане на заплатите у нас с 4-5 на сто при свитата инфлация е добър ръст - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличение на заплатите от 4-5 на сто до 7 процента вече трябва да изглежда като добър ръст, защото инфлацията се сви до 2-2,5 на сто. Това каза в интервю за БТА главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов, който коментира представянето на държавния бюджет за догодина и призива в тази връзка на Асоциацията на индустриалния капитал в България пенсиите и заплатите да бъдат замразени от 2025 г. като мярка срещу нарастването на бюджетния дефицит.

Според Богданов в годините на висока инфлация и съответно на номинален ръст на икономиката е било много лесно да се вдигат заплатите и пенсиите с 10-15 на сто, но при овладяната инфлация трябва да се разсъждава в други числови категории.

Администрацията

По отношение на варианта за съкращаване на броя на служителите в администрацията, той посочи, че в България населението е намаляло с 1 милион души за последните 10-12 години, но в същото време заетите в нея се запазват, което не е оправдано.

Освен това вече доста успешно се прилагат електронните услуги, което означава, че има голям потенциал държавната администрация да функционира с много по-малка човешка намеса.

"Както го казват работодателите - с 20 на сто, звучи като 20 процента навсякъде, но какво правим, когато някаква функция се изпълнява от един или двама души например в някое териториално поделение, защото ако те бъдат съкратени, поделението няма как да функционира. Трябва много по-структурно да се анализират нещата и да си зададем въпроса например за териториалната администрация - трябва ли да има толкова много гишета на място. За много от нещата хората могат да използват услугата по електронен път или пък дали изобщо трябва да съществуват определени звена, ако тяхната работа може да бъде заменена с централизирана комуникация между различни регистри на администрацията и да няма пренос на хартия от едно гише на друго", коментира той и добави, че трябва да се промени начинът, по който се извършват услугите.

Инвестициите

Относно инвестициите в страната, Богданов коментира, че те очевидно страдат от политическата ситуация, в която се намираме. Той посочи, че когато имаше сформирано редовно правителство и имаше парламентарно мнозинство през миналото лято, се отпушиха общинските проекти, които получиха финансиране.

"По отношение на частните инвестиции България не отскоро е на опашката в Централна и Източна Европа като дял на инвестирането от БВП. Политическата несигурност изключително много влияе на големи и сложни проекти, които са свързани с регулаторната среда. Ако искате да стартирате добив на полезни изкопаеми, ако вашата дейност е свързана с някаква лицензионна дейност независимо от какъв вид, това засяга и инфраструктурата - достъп до железопътен транспорт, пристанища, и това изисква да имате от друга страна партньор, с когото да разговаряте, така че вашата дейност да се развива през следващите години. При тези ситуации липсата на редовно правителство и на парламентарно мнозинство, което да е поело курс на политиките, се отразява безспорно негативно", отбеляза Богданов.

Според него е добре в България да има ниско данъчно облагане, за да привлича инвеститорите.

"България като страна, която иска да догонва по-богатите, а ние сме част от един общ пазар, в който сме в по-бедната периферия и искаме да забогатяваме, трябва да се стреми към бърз икономически растеж, което означава повече инвестиции, повече труд, повече предприемачество и в този смисъл за нас е добре да имаме система с относително ниско облагане. Заради това според мен е добра стратегия в дългосрочен план да се поддържат данъците ниски и тя отговаря на структурата и потребностите на българската икономика, така че в следващите 20 години тя да расте с изпреварващ темп", посочи икономистът.

Бюджет 2025

Относно предложената рамка на бюджет за следващата година от служебния финансов министър Людмила Петкова, Богданов коментира, че тя е влязла в ролята си на служебен министър без ясен политически мандат, зад който да стои парламентарно мнозинство. Според него бюджетът ще бъде гласуван най-вероятно от следващото Народно събрание (НС), което ще бъде излъчено след предстоящите предсрочни избори на 27 октомври.

Богданов смята, че финансовият министър в трудната ситуация, в която се намира, дава заявка, че нейният екип прави някаква прогноза за следващата година, за да запознае обществеността и политиците с това изчисление.

"Това обаче не е заявка за някакво финално предложение. Това са някакви разчети, някаква картина. Ние сме изпратили допълнително запитване да ни предоставят, ако може по-подробна информация, за да видим какви са разчетите, защото ако се погледне средносрочната фискална рамка, която беше направена през 2024 г. с прогноза за 2025 г. и 2026 г., там нещата са доста различни и няма такъв ръст на разходите", отбеляза той.

В крайна сметка отговорността ще е на бъдещия състав на парламента да гледа приоритет по приоритет и разход по разход какво трябва да се направи и какъв ефект ще има това, и ако дефицитът е твърде висок, какви коригиращи мерки трябва да бъдат взети, смята Богданов. Според него вероятно след 3-4 месеца ще бъде гласуван бюджетът за следващата година.

"Какъвто и проект да дойде от Министерството на финансите (МФ), той ще бъде прекроен от Народното събрание и ако има редовно правителство вероятно бъдещият финансов министър, ако бъде избран в рамките на тази година, най-вероятно ще изтегли проекта на бюджета на служебното министерство и ще изготви свой като бюджет на ново парламентарно мнозинство, в който ще са отразени вижданията и приоритетите за икономиката, за финансите, за разходите, за социалната политика, за данъците на новото мнозинство", отбеляза Богданов.

По думите му в последните три години сме в много различна ситуация.

"До преди три години бюджетът и темите, свързани с него като данъчни, разходни политики, произлизаха от ясно и добре структурирано парламентарно мнозинство и финансовият министър беше силният човек, който се ползва с подкрепа на парламентарното мнозинство и тогава това, което излизаше от МФ с малки промени беше формулираната фискална политика на държавата по отношение на заплати, вдигане на данъците, разходи, инвестиции, пенсии. Тоест тогава това, което представяше МФ, беше израз на волята на ясно мнозинство. Сега имаме съвсем друга ситуация и каквото и да предложи служебният министър като разчети, той няма мандат да решава какво да се прави с данъци и заплати, и това ще остане за новото НС", обобщи Лъчезар Богданов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    12 1 Отговор
    И тоя е соросоиден лумпен. Значи депутатите могат да взимат над 20 хиляди лева заплата, ама да вдигнете минималната заплата на обикновените трудови хора със 144 лева ви се свиди. Здрав пердах пред Народното събрание в пряк ефир по БеНеТе-то ще Ви изясни какво мисли народът за Вас, михлюзи!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стенли

    7 0 Отговор
    Само че тя не е два процента преди намаляла намаляла колко да е намаляла преди цените растяха всяка седмица а сега всеки месец и говоря за всичко не само за храните а лекарствата с колко се вдигнаха едно обикновено подстригване е петнадесет лв и прочие и прочие
  • 4 ...

    2 0 Отговор
    помпайте още инфлацията тъпанapи
  • 5 Инфлация и хленч

    3 0 Отговор
    Бе като падне борда ще станете пак милионери. 99 год с два лева се купуваха виктори цигари кафе и баничка сега нищо.
  • 6 ЧОЧО

    6 0 Отговор
    Когато ти е широко около врата,портфела ти пръщи от столевки,много е лесно да ръсиш глупости. Нямало инфлация а цените все нагоре.
  • 7 Бай Митко

    4 0 Отговор
    Като ти гледам БУЗИТЕ, АЛАБРОСА И КОСТЮМА как да ти вярвам на изречените лъжи? Непрекъснато растящите цени охарактеризират има ли инфлация, расте ли, не расте ли, намалява ли? Каква икономика, какви финанси бе сельо? Сляп ли си, че всичките пари идват от външни заеми вече 35 години? Смехоранчовци! Отивайте да гласувайте! И за кого?
  • 8 Държавен тунеядец/чиновник

    2 0 Отговор
    Ама как, ние сме свикнали на 20% увеличение четири пъти годишно !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове