15 Октомври, 2024 12:25 879 18

В ИСУЛ спасиха 8-месечно бебе с пластмасова играчка, престояла 5 дни в гърлото му

  • исул-
  • бебе-
  • играчка-
  • гърло

За много кратко време детето е прегледано в детския УНГ кабинет, установено е наличието на чуждото тяло, направени са му всички необходими изследвания и консултации и е въведено в операционна зала за изваждане на предмета от гълтача

В ИСУЛ спасиха 8-месечно бебе с пластмасова играчка, престояла 5 дни в гърлото му - 1

8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка, беше спасено от специалистите в УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. За много кратко време детето е прегледано в детския УНГ кабинет, установено е наличието на чуждото тяло, направени са му всички необходими изследвания и консултации и е въведено в операционна зала за изваждане на предмета от гълтача.

„При това дете чуждото тяло беше заклещено в най-долната част на гълтача, която се намира непосредствено зад гръкляна. Това е мястото, където се кръстосват дихателния и храносмилателния път. Опасността в конкретния случай бе, ако този предмет промени положението си, може да попадне в гръкляна, тоест в дихателните пътища, да ги запуши и да се стигне до фатален изход“ разказва д-р Станчева, която по това време е дежурна в приемния детски УНГ кабинет и първа преглежда детето. И макар родителите да съобщават, че оплакванията на кърмачето са от 5 дни, почти ежедневно е консултирано с лекари и е назначена терапия за инфекция, тя се усъмнява, че най-вероятно се е задавило. Родителите отричат, защото не са видели то да поставя нещо в устата си.

„Още щом видя момиченцето ми, д-р Станчева се усъмни, че тя е глътнала нещо. След прегледа тя прецени, че трябва да се направи оглед с камера през носа. С доц. д-р Цоло Цолов (началник на Отделението по детска отоларингология - б.а.), и доц. д-р Тодор Попов видяха, че има нещо в гърлото и незабавно ни приеха в болницата, защото ми обясниха, че предметът е на място, където лесно може да запуши гръкляна и детето да се задуши. От тук насетне всичко се случи като на сън“, разказва майката.

„Знаехме, че разполагаме с броени минути, тъй като, по сведение на родителите, оплакванията на детето са от повече от 5 дни. Всяка секунда можеше да е фатална. Едно от големите притеснения беше анестезията. Имаше опасност при вкарването на интубационната търба, тя да увлече чуждото тяло и още повече да влошим състоянието на детето. Затова с доц. д-р Маринов, един от най-опитните ни анестезиолози, решихме да действаме с местна анестезия, но с готовност, при необходимост, детето веднага да бъде интубирано.“, спомня си УНГ хирургът доц. д-р Попов, който успява да извади от гърлото на момиченцето без усложнения, пластмасово цвете с диаметър 1,5 см.

„Детето не се беше хранило пълноценно от 5 дни и беше доста дехидратирано. В такива случаи, преди анастезията се прави „подготовка“, за да може бебето да я „понесе“ – време, с което ние с доц. Попов не разполагахме, защото ситуацията беше критична. Освен това, от анестезиологична гледна точка, воденето на анестезия при изваждане на чужди тела от дихателните пътища, а в случая всеки един момент чуждото тяло можеше да попадне в гръкляна, е една от най-рисковите в нашата специалност. Причината е, че през тръбата, през която се обдишва пациентът, работи и хирургът. В тези случаи, за секунди може да се стигне до много тежки, животозастрашаващи усложнения“, разказва доц. д-р Цветомир Маринов.

„Бях сложила бебето на дивана, за да си гризе хлебче. То обаче се обърна и си удари главичката в масата. Гушнах го веднага, но започна да се дави. Първата ми мисъл беше, че се дави с хляб. После видях, че няма как да е хляб, защото хлябът е на другия край на дивана. Започнахме да я тупаме по гръбчето – нищо не излезе. В един момент спря да се дави, но дишаше тежко и отделяше много секрети. Бързо отидохме в Спешното отделение в Елин Пелин, където живеем. Докторът я преслуша и каза, че белият дроб е чист, но за всеки случай ни посъветва да се консултираме с педиатър.“, спомня си началото на кошмара младата майка, която е стоматолог по професия. И така отиват в първата болница, след това във втора, посещават и личния лекар на момиченцето. Навсякъде лекарите правят кръвни изследвания, рентгенография на бял дроб, но не успяват да установят причината, дори се усъмняват, че може бебето да е заразено с Ковид. Започват лечение за инфекция. Момиченцето обаче подържа температура, продължава да отделя секрети и става все по-отпуснато и отпаднало. „През цялото време превъртах в главата си възможните причини и изведнъж, сякаш Господ ми подсказа, сетих се да я заведем и на УНГ специалист. До този момент, предвид факта, че е бебе, се бяхме консултирали само с педиатри“, спомня си майката.

Оказва се, че бебето е погълнало пластмасово цвете с остри ръбове, което е паднало от играчката на по-голямото дете. „Предната вечер купихме на каката едни крила, от тези, които се поставят на гърба. Тя си е играла с тях и ги е оставила на дивана при сестричката си. Тъй като не са малък предмет, който бебето може да погълне, никой не се е сетил да ги разгледа подробно“, обяснява младата жена и се обръща със съвет към останалите родители: „Понякога само за секунда да се обърнеш и ще стане белята. Ако имате по-големи деца, защото в нашия случай това беше причината, следете по-голямото дете да си прибира играчките (нашето ги разхвърля навсякъде). И внимателно оглеждайте всичко – понякога предмет, който изглежда съвсем безобиден, може да създаде големи проблеми“

„След екстракцията оставихме детето няколко дни на антибиотично лечение в отделението, поради развилата се локално възпалителна реакция. Постепенно то започна да се храни нормално, спря да повишава температура.“ споделя д-р Станчева.

Днес кърмачето е добре. Изписано е без никакви усложнения. А родителите са благодарни на лекарите и на Бог, който им е подсказал правилния изход. И може би имат основание - лично българският Патриарх, Негово Светейшество Даниил, даде старт на благотворителната инициатива за събиране на средства за ремонт на детското УНГ отделение в столичната болница.

Съвет към родителите от д-р Иглика Станчева, един от най-опитните детски оториноларинголози:

„Не напразно на опаковките на играчките е поставен знак „Забранено за деца под 3- год. Възраст“. В този период от живота си децата изучават света, като поставят различни неща в устата си. Това е нормално, но трябва родителите да са наблюдателни. За съжаление никой не е застрахован и на всеки може да се случи. Важно е да се подбират подходящи играчки, които трудно се късат или да нямат малки части, които могат да бъдат погълнати или аспирирани.

Разбира се инциденти могат да се случат не само с играчки, но и с храна, предмети от дома, дори и камъчета на улицата.

Ако вдишаното чуждо тяло е прекалено голямо, то може да запуши входа на гръкляна и изходът да е фатален.

Острата фаза при задавянето, т. нар. „респираторна драма“ отзвучава, когато чуждото тяло премине през гръкляна в долните отдели на дихателните пътища. Тогава детето се успокоява. Но това е период само на „мнимо благополучие“. Той е много важен, тъй като ако тогава не се диагностицира, следват усложнения.
По-шумно дишане, подхъркване, температура, понякога дори само кашлица, продължаващи в дните след задавянето, трябва да будят съмнение, че нещо не е наред . В тези случаи е необходимо да се направи консултация с педиатър и УНГ специалист.

Друг много важен момент при чуждите тела е поглъщането на батерии тип „копче“, както и поставянето им от децата в носа. В тези случаи батерията трябва да бъде извадена незабавно, тъй като много бързо предизвиква химическо изгаряне при контакт с лигавиците, а впоследствие и стеснение на хранопровода или стопяване на носната преграда.

След два месеца са Коледните и Новогодишните празници с много почивни дни. Нека родителите са по-бдителни, тъй като по това време на годината почти ежедневно хоспитализираме деца с чужди тела, най-често различни видове ядки, попаднали в бронхите.“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гном

    6 0 Отговор
    а медиите що обичат да цензурират лицата на децата, които нямат нищо и никой не ги знае, тоест нямат нищо да губят, а никога на възрастните, които имат профили в мрежите, сметки и лични документи, тоест те имат какво да губят ?
  • 2 ЗАЗА

    9 0 Отговор
    БРАВО НА ЕКИПА.ПОКЛОН ПРЕД ПРОФЕСИОНАЛИЗМЪТ С КОЙТО СА РЕАРГИРАЛИ АДЕКВАТНО.
  • 3 Явно

    4 0 Отговор
    дни наред не са направени всички възможни изследвания и рентгенови снимки !

    Коментиран от #6

  • 4 Слави

    6 0 Отговор
    Малко положителни новини, в тази посока трябва да се пише повече! Здраве на екипа!
  • 5 Третокласник

    0 4 Отговор
    Чак се е ококорило. Сърцето му отишло в очите от задух. Пожълтяло като китаец. Главата му като балон.
  • 6 системата издиша

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Явно":

    Снимки са правени, но 5 дни никой не се е сетил да погледне в гълтача на бебето. Сигурно няма и с какво.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Само мога да кажа

    1 5 Отговор
    ТОВА НЕ СА РОДИТЕЛИ....
    Да го изпуснеш от поглед и 8 дена да си траеш.

    Забелязвам че младите родители въобще не контролират децата си когато са навън.
    Някой им е длъжен да ги пази...

    Коментиран от #9, #13

  • 9 хмм

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Само мога да кажа":

    Всеки прави грешки. Добре е, че са се сетили да предупредят другите неопитни родители, както и че са се разминали с по-сериозни проблеми.

    Коментиран от #11

  • 10 ........

    4 0 Отговор
    Преживяла съм го .Точно на 8 м детето глътна голямо копче .Умрях за миг .пъхах пръсти в малкото гърло и понеже копчето е обло и плоско а детето се задушаваше не успявах .Крещях бях сама ..на някой опит успях с пръста си да изкарам проклето копче Бог да ги пази и ние дори за миг да не ги оставяме без надзор и с някакви малки предмети по масите
  • 11 Коментар до #9

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "хмм":

    опитай се да напомниш на родител на тротоара, че трябва да държи детето за ръка.

    ще те нахранят моменталически

    Коментиран от #12

  • 12 хмм

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар до #9":

    Аз също мога да ги нахраня. Ти просто не си като мен.

    Коментиран от #15

  • 13 повечето от младите

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Само мога да кажа":

    родители са НЕГРАМОТНИ и безхаберни при отглеждането на децата си.
  • 14 ???!!!

    2 0 Отговор
    После видях, че няма как да е хляб, защото хлябът е на другия край на дивана.
  • 15 това не е решението,

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "хмм":

    те да те нахранят и ти да им върнеш. В такива случаи НЯМА НУЖДА от хранене, а от елементарна КУЛТУРА.

    Коментиран от #16

  • 16 неефективен си

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "това не е решението,":

    Културата очевидно липсва, значи минаваш на план Б.
  • 17 да да

    1 0 Отговор
    Бубата е добре!А мамата да я тракат по-три ката на ден!.....

    Коментиран от #18

  • 18 ама

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "да да":

    да има бутач винаги....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове