15 Октомври, 2024 19:41 714 20

Андрей Янкулов: Няма как да очакваме този състав на ВСС да направи адекватен избор на главен прокурор

  • андрей янкулов-
  • всс-
  • състав-
  • избор-
  • главен прокурор

През времето, в което е изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов с нищо не можа да убеди, че с нещо е по-различен от своите предшественици Иван Гешев и Сотир Цацаров, коментира експертът от Антикорупционния фонд

Андрей Янкулов: Няма как да очакваме този състав на ВСС да направи адекватен избор на главен прокурор - 1
Снимка: БНТ

През времето, в което е изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов с нищо не можа да убеди, че с нещо е по-различен от своите предшественици Иван Гешев и Сотир Цацаров. Хората, които искат да видят различно лице на съдебната система и прокуратура, е съвсем нормално да протестират срещу един подобен избор, който се очаква да се случи след около няколко месеца. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ експертът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов, цитиран от novini.bg. Поводът за неговото изказване е протестът в София срещу единствената номинация за нов главен прокурор – тази на Борислав Сарафов.

В настоящия си състав Висшият съдебен съвет първо, че е с изтекъл мандат, второ – изгубил е всякаква публична легитимност с действията си, с които осъществява управлението на съдебната власт, добави той.

Иван Гешев беше избран от този ВСС безалтернативно, след което няколко години остави без адекватен отговор много сериозно мотивирани искания Гешев да бъде отстранен предсрочно. След това, след като водещи политически сили заявиха, че Гешев трябва да освободи поста, ВСС се обърна на 180 градуса и прекрати мандата му. Имаше и изтекъл запис на разговор на член на ВСС с Гешев, в който недвусмислено се говори за политическо влияние върху ВСС. Затова няма как да очакваме този състав на ВСС да направи адекватен избор на главен прокурор, подчерта Янкулов.

Остана неизяснен един много важен въпрос - за връзките на Сарафов с криминалната мрежа, известна като "Осемте джуджета". Появи се и снимка на Сарафов с лидера на тази група - Пепи Еврото, отбеляза експертът.
Обстановката е динамична. Може би трябва да изчакаме резултатите от изборите, но за да се стигне до тази номинация, очакването на издигналите го е, че необходимото мнозинство във ВСС е събрано и тази кандидатура ще бъде избрана през януари догодина. Към момента това е най-реалистичният сценарий. Алтернативният сценарий е едно ново мнозинство в следващото Народно събрание да пристъпи към скоростно избиране на нов ВСС, но засега този сценарий не изглежда много реалистичен, коментира Андрей Янкулов.

По думите му, арестът на независимия депутат и кандидат за депутат от Алианса за права и свободи Джейхан Ибрямов е незаконен. Експертът от Антикорупционния фонд призова за извънредно заседание на Народното събрание по казуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нощен

    4 4 Отговор
    Държава няма Закони няма
  • 2 Последния Софиянец

    7 5 Отговор
    И кого да избере? Всички прокурори са на мафията.

    Коментиран от #4

  • 3 Компетентния

    3 2 Отговор
    Оня еврейскосмакедонски боклук честния ционист себе возил на всички самолети(даже и на моя) ако може той да каже за гаргата. Щото съм мераклия пак да го повозя на моя самолет. Надявам се докато върти, да не му влезе някоя гарга в перката. Нека той да обясни за макарите на главния прокурор. Смакедонското му говедо.
  • 4 Трита боклука в сайта

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Софиянеца циониста и глухара. И всеки от тях гол да го бара.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Червената шапчица

    2 6 Отговор
    Грешка е да се вярва, че Тръмп е герой, спасител, силния човек, който може да говори с Путин и т.н. Това са пропагандни измислици. Тръмп е илюзия, съзнателно моделиран образ, който се променя от тези, които го моделират според необходимостта. Изборите в Щатите вече дори не отразяват реалните проблеми на самите американци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нали

    4 3 Отговор
    Частната държава на престъп...ниците,огра.били еврофондовете иКТБ ........слушка Шиши,иначе репре...сии....София и министер.ствата са пълни с уплаше...ни ени..чари.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Червената шапчица

    10 4 Отговор
    Периодично има активизиране на „спящите клетки“ около формациите от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ – мрежата от неправителствени организации и професионални протестъри, които от години все така безуспешно се опитват да овладеят цялата правосъдна система. Юристът Андрей Янкулов е толкова юрист, колкото аз съм Мис Свят…
  • 10 Червената шапчица

    11 2 Отговор
    ПП-ДБ ще приемат главен прокурор само, ако се казва Андрей Янкулов, Цариградска или Йонко Грозев
  • 11 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трита боклука в сайта":

    себе си визираш нали
  • 12 Майора

    7 2 Отговор
    Ало Янкулов , КС реши че този ВСС може да действа и избира главен прокурор! А какво да кажем за АКФ подкрепян от Сорос и със шеф бивш служител на ДС? Не е ли крайно време да спрат спекулациите и разните НПО подкрепени от Сорос да не се бъркат в работата на съдебната система! И зсщо нищо нр казвате за съдии , пускащи предсрочно убийци на свобода или намаляващи наказания или отказващи образуване на дела?
  • 13 Бай араб

    2 3 Отговор
    Много харесвам Андрей Янкулов, постоянно дава умно мнение. УМНО.
  • 14 Огнян

    3 1 Отговор
    Съдиите искали в България доказателства че при ясно време небето е синьо!
  • 15 Калоян

    1 1 Отговор
    И поне двама свидетели да потвърдят
  • 16 Гого

    3 0 Отговор
    Да, нама да избере Янкулов - мечта на определена група соросови храненици.

    Коментиран от #17

  • 17 Гого1

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гого":

    1. А също и КС ще приеме, че състезание с един кон става и не е противоконституционно. Никой не може да накара магистрат да се яви на конкурс ей така за фон. Що не се яви Янкулов, а??
    2. А пък ВСС с изтекъл мандат си е ВСС. Да бяха избрали друг, ама не!! Тъй ,че не ревете и не късайте маркови фланелки (ризи не носят умно-красивите).
  • 18 Авитохол

    1 0 Отговор
    Ефиалте, ти и тези като теб, ЖИВЕЙТЕ ВЕЧНО!
  • 19 Развитие

    2 0 Отговор
    ТЕБЕ ЛИ ДА НАЗНАЧАТ УУУУУУУУ ШАЙКАТА ШАРЛАТАНИ В ДЕЙСТВИЕ ИСКАТ ДА ОВЛАДЕЯТ ПРОКУРАТУРАТА БЕЗСРАМНИЦИИИИИ
  • 20 ПАРИ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ ...........

    0 1 Отговор
    ИЗГОНЕТЕ КОМУНИСТИТЕ ОТ ВЛАСТА - ЩЕ ГО ТЪРСИТЕ БОЙКО .....................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол