22 Октомври, 2024 21:46 496 28

Росен Карадимов: Целта ни е България да стане регионален лидер в иновациите за Космоса

  • росен карадимов-
  • космос-
  • иновации-
  • българия-
  • хъб-
  • наса-
  • бил нелсън

Министърът на иновациите и растежа и ръководителят на НАСА Бил Нелсън обсъдиха партньорството по Споразумението „Артемида“

Росен Карадимов: Целта ни е България да стане регионален лидер в иновациите за Космоса - 1
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа провежда политика за създаване на партньорства за разработка на ключови технологии с космически приложения. Силните позиции на България във високите и информационните технологии я превръщат в отличен партньор за решения в областта на събиране и обработване на данни (хардуерни и софтуерни), включително приложения за изкуствен интелект и киберсигурност в космическите мисии. Нашата цел е България да се превърне в регионален лидер в иновациите в космическия сектор. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на среща с ръководителя на НАСА Бил Нелсън. Двамата обсъдиха стратегическото партньорство на България по Споразумението „Артемида“ и с НАСА.

В срещата в Министерството на иновациите и растежа участваха и посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен и представители на администрацията на НАСА, както и заместник-министрите проф. Георги Ангелов и Красимир Якимов, началникът на кабинета Мария Петрова, съветникът Деляна Иванова и директорът на дирекция „Политики и анализи“ Мира Йосифова.

В края на миналата година България стана 32-та държава, която се присъедини към Споразумението „Артемида“ (Artemis Accords) на НАСА. Международното сътрудничество по „Артемида“ цели да подпомогне изследването на космоса за мирни цели.

„Визитата на сенатор Бил Нелсън е силно послание към всички партниращи си по въпросите на космоса държави в контекста на присъединяването на България към Споразумението „Артемида“. България е надежден и сигурен партньор на всички държави, подписали Споразумението“, подчерта министърът на иновациите и растежа. Министър Карадимов очерта значителния потенциал на държавата за развитие в космическия сектор благодарение на стратегическото местоположение и разрастващия се технологичен сектор. Двете страни обсъдиха капацитета на държавата в свързаните с космоса области: комуникации, наблюдение, безпилотни летателни апарати, киберсигурност, приложения на изкуствен интелект – събиране и обработка на големи данни и обучението и развитието на таланти и специалисти.

Министър Карадимов очерта някои конкретни предложения на Министерството на иновациите и растежа за задълбочаване на сътрудничеството по „Артемида“ и за развитие на български компании чрез инициативи, насочени към интеграцията на българските технологии в международните космически проекти. Това ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на националната икономика. Бяха обсъдени и възможностите за програми за обмен на студенти и изследователи с НАСА и други международни космически агенции, включително стажове и съвместни научни проекти, участие в международни бази данни за космически изследвания с български анализи и изследвания в областта на дистанционното наблюдение на Земята и други.

Карадимов заяви още, че МИР ръководи работната група, чиято цел е разработването на национална космическа стратегия и има амбицията за създаване на Национална космическа агенция. Обсъдено беше и доброто сътрудничество между НАСА и Европейската космическа агенция в предходните години и участието на български изследователи и специалисти в съвместни проекти.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън изрази добрите си впечатления от българските студенти и ученици и подчерта, че техният ентусиазъм и детайлни въпроси към космическите мисии и технологии е повод за гордост за България и за оптимизъм за новото бъдеще, свързано с индустрията на космоса.

Посланик Мертен благодари за отличното сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа и изрази готовност за съдействие както за задълбочаването на партньорството по „Артемида“, така и за установяването на нови сътрудничества между България и САЩ.

От българска страна изразиха благодарност на НАСА и Посолството на САЩ за подкрепата за Софийския фестивал за наука и изкуство „Ало, Космос! Говори България“.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боинг "качество"

    10 0 Отговор
    Докато вниманието на целия свят все повече се привлича към земните дела, това, което може да се нарече сериозен инцидент, се случи в космоса. Говорим за унищожаването на сателита Intelsat-33e, произведен в САЩ и собственост на люксембургския оператор Intelsat. Сателитът, изграден на платформата Boeing, беше определен като телекомуникационен сателит и предостави сигнали на милиони абонати в Европа, Азия, Африка, Австралия и Океания. Той беше изстрелян в орбита през август 2016 г., но не летя за "период на полет" от 15 години. Унищожаването му предизвика значителни проблеми с приемането на сигнали в тези макрорегиони на света.
  • 2 Абе

    13 1 Отговор
    тия от сащ още ли летят с руските ракетни свигатели ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Даааа

    28 0 Отговор
    Не могат да накарат в БДЖ един влак да стигне навреме, космоса ще покоряват хаха
  • 5 Помак

    19 1 Отговор
    А с парите на българите в ббр какво става ?!
  • 6 РОСЕНЕ ПИЯН ЛИ СИ

    25 0 Отговор
    АРЕ ВЕЧЕ СЛЕЗ НА ЗЕМЯТА ОТ КОСМОСА.
  • 7 ндк

    16 0 Отговор
    тая пияница долна!!!!
  • 8 Да,бе

    12 0 Отговор
    Значи има шанс първи да стъпим на македонската земля,щото преднийо път беше само на кино.
  • 9 Хахаха

    15 0 Отговор
    А бе , кой е по откачен от тези шушумиги ?! Този който лъже , или този който го лъжат ?!
  • 10 Имат предвид че ще ни пратат на небето

    12 0 Отговор
    Изпразването на територията , се е забавило, изглежда сме по-издръжливи от очакването, но планът продължава да пратят българите в небитието! Бог да ни пази!
  • 11 12340

    18 0 Отговор
    Нашия изглежда като кварталния пияндур на 3 ракии!
  • 12 Туй да не ти е комунизъм

    13 1 Отговор
    Че да развиваш космически програми. Смешник продажен. Народния съд ви е малко.
  • 13 Киро Брейка

    6 1 Отговор
    Да го т у р я на м....ви за това че ме истрихте
  • 14 Факт

    12 0 Отговор
    Държава без базови технологии не може да прави високи технологии. Може само да праща бригадири в САЩ!
  • 15 дкмс

    14 0 Отговор
    Тоя комсомолец съвсем изперка

    Коментиран от #17

  • 16 С тая пияндурска

    6 0 Отговор
    Физиономия си само за Крсмвсв!
    Покани ли го вкъщи на ракия със салата?

    Коментиран от #21

  • 17 Много си е добре

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "дкмс":

    Нагажда се като пластелин.
  • 18 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Къв Космос брееее! Съществата на Кражбията дуднат нещо си ПАК!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ром

    4 0 Отговор
    Всичката Мара втасала............
  • 21 Митьо джибрата

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "С тая пияндурска":

    Аааа...не смея...Ша ми издумка ичкията...
  • 22 Чекмеджан

    3 0 Отговор
    Освен лунохидете да ги тестват по пътищата построени от бибитко.
  • 23 нннн

    2 0 Отговор
    ,,Инженер Ганев да нахрани кучето и да не пипа копчетата."
  • 24 Платен ром избирател

    2 0 Отговор
    Имаме опит в електронните правителства, може едно космическо такова да направим.
  • 25 Опааа

    3 0 Отговор
    Как може тоя да е министър??? 🤦‍♂️
  • 26 Роската

    1 0 Отговор
    Най първо пращам в космоса Слави и Гордана Силяновска по обещанието на Славуца.
  • 27 Стара чанта

    1 0 Отговор
    И ще прайм ли пак скачвания - само на снимки - по вестниците?
    Нашта Гордост - голям майтап беше... - във времето на забележителните постижение и благоденствия...
  • 28 Роско комсомолеца

    1 0 Отговор
    Защото всеки дрънка глупости сме там, където сме!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове