24 Октомври, 2024 08:02 730 7

Всеки може да компрометира имейл комуникацията на поне 40% от кандидатите за НС. Ето защо

  • кандидати за депутати-
  • нс-
  • имейл комуникация

Партиите, които имат най-големи шансове да влязат в новия парламент, масово не могат да предотвратят неоторизирано използване на техния имейл домейн за изпращане на фалшиви съобщения

Всеки може да компрометира имейл комуникацията на поне 40% от кандидатите за НС. Ето защо - 1
Снимка: Shutterstock

Статията е написана само с информативна цел. Изпращането на фишинг и подвеждащи имейл съобщения е престъпление. Описаните в статията тестове са осъществени в изолирана среда, без опасност съобщенията да достигнат до реални реципиенти.

Всеки с лаптоп и интернет връзка може да изпрати имейл съобщение от името на поне 40% от политическите партии и коалиции с най-голям шанс да влязат в парламента, пишат от Questona.com.

Не е необходимо този някой да хаква имейл акаунти или да разполага с физически достъп до компютри на съответната партия.

Достатъчно е да отвори сайт в интернет, да напише желаното съобщение и да го изпрати от имейл адреса на когото си поиска: например press-center@vazrazhdane или [email protected].

Изпращането на фалшиви имейли (email spoofing) е възможно, тъй като значителна част от българските партии не защитават домейните си с протокол за валидиране DMARC.

Организациите използват DMARC като превантивна мярка срещу това някой да изпраща фалшиви имейли от тяхно име.

Въпреки че е достъпна и считана за стандарт технология, почти половината от десетте партии и колации с най-голяма електорална подкрепа в момента не използват DMARC. Това ги прави потенциална жертва на манипулации, всяване на паника и други проблеми, които биха могли да усложнят още повече политическата обстановка в страната.

Лесно ли се фалшифицира имейл?

За целите на тази статия тествах сайтовете на десетте партии и коалиции, събрали най-много електорална подкрепа в социологическо проучване, проведено от „Маркет Линкс“ непосредствено преди парламентарните избори през октомври 2024 г.

Всеки от домейните беше тестван дали използва DMARC и как е конфигуриран.

Изпратих фалшиви имейли до няколко различни имейл клиента, за да проверя дали ще маркират съобщенията като спам.

За фалшивите имейли използвах сайта Emkei, който е нещо като швейцарско ножче за спам. С него злонамерено лице може да изпраща фалшиви имейли дори ако няма никакви технически познания. Трябват му единствено лаптоп и връзка с интернет.

Симулирах изпращането на фалшив имейл от името на българска партия до представители на медиите.

Защо точно медии? Защото знаем, че нещо подобно вече се е случвало.

През 2015 г. българските медии получиха фалшив имейл от името на „Движение България на гражданите“. Съобщението(изпратено вероятно с Emkei) гласеше, че движението напуска управляващата коалиция. То беше разпространено от повечето български медии без никаква проверка на фактите и предизвика кратка суматоха.

Същата тактика може да се използва за всяване на паника, подриване на нечия репутация, наклаждане на омраза и други.

Какво показват резултатите

След като знаем какви може да са последствията, нека да видим как се справят с фалшивите имейли българските партии.

1. Четири партии от топ 10 не използват DMARC

Това са БСП, „Възраждане“, ГЕРБ (домейнът на СДС също не използва) и „Синя България. Те представляват 40% от представителната извадка и около 47% от гласоподавателите (на база прогнозните данни от социологическото изследване).

Злонамерено лице може да изпрати имейл от името на коя да е от тези партии. Ако получателят използва Roundcube или ABV, има голяма вероятност писмото да се настани в пощенската му кутия, без да буди никакво съмнение.

2. Пет партии от топ 10 използват DMARC, но с твърде малко рестрикции

Това са АПС, Величие, ИТН, МЕЧ и „Продължаваме промяна“ (важи и за коалиционните им партньори „Да, България“).

Домейните на тези партии имат активен DMARC, но той не е настроен максимално рестриктивно; което малко или много обезсмисля използването му.

Ако някой се опита да изпрати фалшив имейл от името на тези партии, съобщението в най-добрия случай ще се озове в папка „Спам“. При нашия експеримент писмото беше засечено като спам от АБВ и Outlook, но безпрепятствено се озова в пощенската кутия на Roundcube.

3. Само една партия в топ 10 използва (почти)ефективно DMARC

Това е „ДПС-Ново начало“, която е настроила своята DMARC политика на „quarantine“, така че съмнителните писма отиват в папка „Спам“. Съответно всички имейл клиенти, които използвах за теста, засякоха опитите да се използва непровомерно домейна на партията.

И в този случай обаче получателят може да бъде заблуден. Много потребители пренасочват служебната си поща към личния си имейл, който е например в Gmail. Gmail има доста добри спам филтри. Но когато спамът премине първо през служебната поща, възможно е той да се озове в пощенската кутия в Gmail, без да бъде маркиран като съмнителен.

DMARC не е панацея

Важно е да се отбележи, че тази технология не слага край на спама. DMARC работи в съчетание с други механизми за автентификация като SPF и DKIM, за да потвърди автентичността на имейл адреса, от който идва съобщението.

При една добре обмислена spoofing атака, DMARC може да се окаже неефективен. Въпреки това е една евтина и лесна за имплементиране технология, която обаче не се използва ефективно от български партии и държавни институции.

И това важи не само за България. Според проучване на Red Sift около 75% от сайтовете, свързани с изборите за сенат на САЩ, нямат ефективна DMARC политика. В тези 75% влизат както домейните без DMARC, дори и тези, които имат DMARC, но не филтрират спама.

Ако приложеим същата методология към българските резултати, то 40-те процента, за които се споменава в заглавието на тази статия, се превръщат в 90%.

Има много други мерки за борба срещу спама: спам филтри, обучение на служителите и т.н. Те обаче зависят от самите потребители, които получават електронна поща. DMARC е нещо, което всеки собственик на домейн може да използва, за да намали риска да бъде имперсониран в онлайн комуникация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    3 2 Отговор
    Ала- бала ,пфу...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    много Хакери имат Гръб а никои и нищо не е Анонимно в интернет
  • 5 Айде

    1 1 Отговор
    Сякаш има някакво значение! Всички са в боклука! Не подкрепям никого!
  • 6 Някой

    1 0 Отговор
    Абе, на кой му пука за кореспонденцията на банда неудачници във пропаднала държава?Може би, само на тоя, който им плаща да заемат определени позиции. Не, не е народа.
  • 7 Някой

    1 0 Отговор
    Преди с един ред код се пращаше имейл от уж когото си искаш. За тест съм си пращал от Гугъл, Майкрософт, Ейпъл. После вече май не е така, че има и обратна проверка. Но ако така се разглежда, дори Гугъл, Майкрософт, Ейпъл са така. Кой уж праща е просто ред в кода на емайла. По принцип нещата на хедъри (заглавни части с информация до 2 последователни нови реда) и боди (тяло), като за разлика от страници може с бондари (задава се в хедъра) за разделители на части, примерно за картинки от текста или ХТМЛ-а - описание на дърво на страница.
    И това не е работа за партии. За фишинг (представяне за друг често като сайт) да се гледа накъде отиват линкове давани и дали отговарят - УРЛ-то..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове