24 Октомври, 2024 21:47 752 12

„Гражданска въздухоплавателна администрация“: При нас само двама души са сертифицирани като пилоти на балони

  • балони-
  • пилоти-
  • сертифицирани-
  • въздухоплавателна администрация

„Фирми, които да имат лиценз да предлагат търговска дейност „разходка с балон“ при нас все още няма. Тази дейност се изпълнява на ръба на закона. Свързано е с един член, който касае спортната дейност, с нетърговска дейност", коментира директорът Анелия Маринова

„Гражданска въздухоплавателна администрация“: При нас само двама души са сертифицирани като пилоти на балони  - 1
Снимка: БГНЕС

Само двама души са сертифицирани като пилоти на балони в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, съобщи директорът ѝ Анелия Маринова. Тя уточни, че у нас се признават и лицензи, издадени в други държави–членки на Европейския съюз.

БТА припомня, че вчера Маринова отчете, че от регистрираните 11 балона в България, само четири са с летателна годност. Тя съобщи тази информация по повод инцидента с парашутисти между ботевградските села Литаково и Новачене, при който загина един човек, а друг е с опасност за живота. По думите на Маринова балонът няма никакви документи и е без регистрация, няма летателна годност и пилотът не е лицензиран.

„Ние ще се постараем максимално бързо да поместим информация и на нашия сайт, кои балони с българска регистрация имат летателна годност и са безопасни. На наша територия могат да работят и въздухоплавателни средства, които идват от друга европейска държава“, посочи днес Маринова.

Тя добави, че ще се направи опит за съвместни действия с МВР и с данъчната администрация, за да се затегне контролът на тази дейност с по-масирани проверки.

„Фирми, които да имат лиценз да предлагат търговска дейност „разходка с балон“ при нас все още няма. Тази дейност се изпълнява на ръба на закона. Свързано е с един член, който касае спортната дейност, с нетърговска дейност. Понякога спорим с колегите, с които успяваме да установим контакт, доколко това е търговска дейност, доколко това са споделени преживявания“, заяви Анелия Маринова. Тя уточни, че самата процедура по регистрация не е сложна или скъпа.

„Ако е съпоставима с таксата за регистрация на въздухоплавателно средство, тя е 500 лева за регистрация и 1000 лева за летателна годност. Необходими са и документите, които така или иначе вървят с балона, защото той подлежи на техническо обслужване и поддръжка“, каза още директорът на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипи

    7 0 Отговор
    Накрая, по-лесно и евтино ще излезе да летиш със самолет.
  • 2 ТКЗС "Светло Бъдеще"

    8 0 Отговор
    За сметка на това е пълно със сертифицирани "пилоти" на таралясници "нов внос", като не минава ден, някой от тях да "излети от пистата".
  • 3 Конспиратор

    2 0 Отговор
    Намериха собственика на балона , от който са скочили прашутистите, а депресираната майка в двора на румънската църква от чий балон или чий балкон скочи? Входовете на съседните сгради на църквата са със заключени врати.
  • 4 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Само лицензите за Балони са ни проблемацията са! Просто некви калинки чиновници си търсят едни Кинти да гепят и тва е. Че не си знаем Номера а!

    Коментиран от #6

  • 5 Миризлив пор

    7 0 Отговор
    Голям вой, че никой не им се е помолил, не си е платил и не си е загубил времето за да му подпишат документите? Плащали се "само" 500 за едно, "само" 1000 за друго? Ама знаем кои са легални ама само ние ги знаем? Колкото и да иска човек да работи на светло като се сблъска с такива бюрократи и му се отщява да е легален.

    Коментиран от #11

  • 6 Хипотетично

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Балони около летища или при летателни коридори може да се окажат опасни препятствия, като ято птици.

    Коментиран от #9

  • 7 Хохо Бохо

    3 0 Отговор
    Ако някой скочи от прозореца и се пребие, виновен е архитектът и строителят на сградата.
    Разбрах. Всичко ми стана ясно...
  • 8 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Бойко и Шиши предизборно, що не скочат с парашут, че България хаир да вито
    няма измизлен ди. Така ще се разплескват тези дебелаци, щото няма измислен парашут за слонове.
  • 9 ТаУмВзе

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хипотетично":

    Така е! Прави ми силно впечатление, как матряла на територията несъзнателно или съзнателно се опитва да се Свитне и да пречука други хора. Било то коли, балони тротитентки и ала бала. Излиза, че се намираме във състояние на Колективно Несъзнато Самоубийство от зъл тъпизъм, породен от Мизерия и липса на социална среда. То пък кое не ни липсва да.
  • 10 жалкото е

    1 0 Отговор
    че няма донори
    Единия умрел - не става
    другия - на наш гръб ще оцелее и ще вземе ТЕЛК
  • 11 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    И за какво ги искат тези 1500 лв - та преди години имаше решение документи от държавата да струват колкото струват материалите за издаването им...
  • 12 Гръч

    0 0 Отговор
    За балоните ф16 ли става въпрос
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол