6 Април, 2014 19:17 1 353 0

Орешарски: Ще се радваме големите виетнамски компании да бъдат на нашия пазар

  • виетнам-
  • орешарски-
  • бизнес-
  • компании

Премиерът изтъкна, че в навечерието от 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни може да се отчете, че отношенията между България и Виетнам във времето винаги са били особено близки и приятелски

Особено съм развълнуван и горд да ви приема тук, на българска територия, да се запознаем с вас – българските възпитаници във Виетнам. С тези думи министър-председателят Пламен Орешарски се обърна към гражданите на Виетнам, учили и работили в България, с които се срещна в посолството ни в Ханой.

Премиерът изтъкна, че в навечерието от 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни може да се отчете, че отношенията между България и Виетнам във времето винаги са били особено близки и приятелски. „В този регион на света Виетнам е най- приятелската страна на България. Вярвам, че и гражданите на Виетнам се отнасят по подобен начин и към България“, заяви министър-председателят. „Ние от България винаги сме се стремили да допринасяме за напредъка на Виетнам. Стремим се да го правим и сега и искрено се възхищаваме на успехите, които Виетнам постигна в последните години“, добави премиерът Орешарски.

Според министър-председателя промените, които се осъществиха във Виетнам и в България, като че ли малко са нарушили отношенията. „Наша задача – на държавните ръководители на двете страни – е да ги възстановим и да ги поставим на една нова, съвременна основа. Гледам на моето посещение сега и на предстоящите ми разговори с виетнамските ръководители като стъпка в усилията да задълбочим нашите взаимоотношения в интерес на двете страни и на двата народа“, каза премиерът Орешарски.

Министър-председателят отбеляза, че има много бизнес възможности във Виетнам, от които българските фирми биха се радвали да се възползват. „Има много бизнес възможности и в България. Ще се радваме големите виетнамски компании да присъстват на нашия пазар. Работа на ръководствата на двете правителства е да улесняват контактите между бизнеса и хората“, добави г-н Орешарски.

Министърът на културата Петър Стоянович изтъкна, че Виетнам и България ги свързват културата и духовността. Той подари на българското посолство в Ханой подбран пакет от над 100 произведения на българското изкуство – песни, танци и филми, сред които и „Лачените обувки на незнайния войн“. „Надявам се с този малък жест да подкрепим усилията на посолството, на българското правителство и на нашето приятелство и дружба“, каза министър Стоянович.

По- рано през деня министър-председателят Орешарски проведе среща с представителите на българските делови среди, които са заедно с официалната делегация в Ханой. Хората от бизнеса подчертаха, че има български интерес за развиване на дейност във Виетнам и дадоха за пример туристическия сектор. Като проблем те поставиха бавните процедури и подчертаха, че е важно да се усеща подкрепата на българската държава.

Премиерът Орешарски присъства и на откриването на първия български ресторант в Ханой – „София“. Инициативата е на Анх Нгуен, който е учил и живял повече от 16 години в България и на Жени Желязкова, която е от две години в Ханой. Двамата са убедени, че българската кухня ще се радва на успех във Виетнам.

Министър-председателят Орешарски подари на ресторанта плакет на Мадарския конник и пожела успех.
По време на престоя си в Узбекистан, на път за Ханой, премиерът Орешарски беше посрещнат от кмета на град Самарканд Акбар Шукуров и от председателя на областта Зоир Мирзаев.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове