Last news in Fakti

29 Април, 2014 21:15 2 046 4

Законова промяна сваля скоростта по магистралите

  • магистрала-
  • скорост-
  • максимална

Атака иска да се върне старото ограничение по аутобаните

С максимум 130 вместо 140 км/ч да се движим по магистралата – това предвижда изменение в закона, което ще бъде разгледано в пленарната зала.

Малко след верижните катастрофи на магистрала "Тракия", при които в края на март загинаха двама души, а други 15 бяха ранени, от "Атака" внесоха промяна в Закона за движение по пътищата, която да върне старото ограничение.

На пръв поглед свалянето на скоростта с 10 км/ч не изглежда значително, но трябва да се има предвид, че радарите на пътните полицаи са настроени с 9 км/ч аванс т.е. няма да бъдем глобени даже ако караме с почти 150 км/ч.

Един експеримент

Но колко всъщност ще се забавим на пътя, ако допустимата скорост падне на 130 километра в час? Телевизия bTV заедно с Екатерина Стратиева - най-бързата жена рали пилот в света, направи демонстрация в репортаж. Тя кара с предложеното ограничение и измина 50-километрова отсечка с 2 минути по-бавно в сравнение с нашата кола, която се движи със 140 км/ч

„Имайте предвид, че шофирането не е игра и за 10 минути не си заслужава рискът, който се поема. Колкото и да си кадърен и да можеш да реагираш, не знаеш другите участници в движението какви умения имат”, категорична е Стратиева.

Избързахме (буквално)

140 километра в час е твърде опасна скорост за нашите магистрали, категорични са от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Беше прибързано да се увеличава допустимата скорост. Сравнявайки състоянието на нашите пътища и автомобили, 140 км/ч е много високо”, смята Владимир Тодоров.

Подобна е позицията и на вносителите на промяната в пътния закон. „Колкото по-ниска е максималната скорост толкова е по-голям шансът някой да оцелее, нали знаете?”, казва Кристиян Димитров от „Атака”. Националистите настояват още по скоростните пътища колите да се движат с максимум 110 км/ч.

Как е другаде

За сравнение, във Великобритания ограничението е 112 км/ч, а във Франция, Италия и Австрия – 130 км/ч.

Изключение прави Германия, където по аутобаните лимит, но препоръчителната скорост отново е 130 километра в час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    4 0 Отговор
    Проблема не е в тези които карат с 140 а в онези които пердашат с 250.Но тях никой не ги бара защото са синчета на този или онзи б...к.
  • 2 hienata

    2 1 Отговор
    А не е ли по- добре да се въведе ограничение 130км/ч и дори по-ниска в участъците с по-лоша настилка и завои, а на добрите прави участъци да си остане 140км/ч. На местата с ограничение 130 да има камери през 1-2км (както е в Гърция) и тогава всичко ще си е както трябва. Депутатите от Атака вместо да правят глупости, по-добре да дарят една две заплати и да се купят камери. Глобите са сериозни, ако се затегне контрола и в пунктовете за ГТП положениетоможе и да се подобри, не че ще свършат малоумниците.
  • 3 Biancko Nero

    1 1 Отговор
    аз пък предлагам да няма ограни4ения кой с колко иска да кара за това има 3 ленти на движение проблемът не е в тези дето карат с 250 а в тези дето с 1.8 мотор се опитват да карат като тези с 4 литрови мотори и разни други комплексари....не ме вълнува как било в европа тука е бг и който не му харесва да ходи там

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Biancko Nero":

    Лентите по нашите магистрали са две, третата е аварийна...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове